Alle spelregels en speluitleg

Spelregels zie je bij bijna elk denkbaar spel. Ze zorgen ervoor dat het spel ordentelijk verloopt, dat er sportief gespeeld wordt en dat het spel wat lastiger wordt om te spelen. Uiteindelijk zorgen die regels er juist voor dat een spel leuker en interessanter wordt. Het is onmogelijk om van elk spel te weten hoe het wordt gespeeld. Daarom hebben wij de belangrijkste spelregels van de meest populaire spellen op een rijtje gezet. Ideaal als naslagwerk, of om tijdens een crisis in een spel erachter te komen wie er gelijk heeft.

Veel soorten gezelschappsspellen in de winkel

Spellen en spelregels

Spellen zijn een integraal onderdeel van menselijke cultuur en geschiedenis. Ze dienen als vermaak, ze zijn leerrijk en ze dragen bij aan de sociale interactie. Een essentieel aspect van elk spel zijn de spelregels. Ze definiëren doelstellingen, beperkingen en acties die spelers kunnen ondernemen, wat zorgt voor duidelijkheid . Zonder regels zou een spel richtingloos zijn, waardoor het moeilijk wordt voor spelers om te begrijpen wat de verwachtingen of doelen zijn.

Regels bij kaartspellen

Kaartspellen zijn overal ter wereld geliefd. Met eenzelfde set kaarten zijn talloze spellen te spelen, telkens met eigen spelregels. Het is dankzij de spelregels dat we zoveel soorten kaartspellen kennen. Naast kaartspellen met klassieke speelkaarten zijn er ook kaartspellen met eigen kaarten, bijvoorbeeld het spel UNO. De regels geven doel aan het spel en zorgen ervoor dat het kaartspel eerlijk verloopt. Zonder regels zouden kaartspellen chaotisch en oneerlijk zijn.

Ontdek de regels →

Regels bij bordspellen

Bordspellen hebben door de eeuwen heen gezinnen, vrienden en vreemden aan tafels samengebracht. Elk bordspel, van Monopoly tot Schaken, heeft zijn eigen unieke set van regels die het karakter en de dynamiek van het spel bepalen. Deze regels definiëren hoe spelers zich over het bord bewegen, strategieën plannen en uiteindelijk naar de overwinning streven. Ze zorgen voor structuur en duidelijkheid, zodat elke speler de doelstellingen begrijpt en gelijke kansen heeft.

Ontdek de regels →

Regels bij computerspellen

Computerspellen zijn in de afgelopen decennia een dominante vorm van entertainment geworden, van avontuurlijke RPG's tot competitieve eSports. De kern van elk computerspel zijn de ingebouwde regels die de interactie van de speler en de digitale omgeving sturen. Deze regels bepalen hoe de speler zich binnen de virtuele wereld kan bewegen, welke acties mogelijk zijn en wat de consequenties van die acties zijn. Ze creëren de grenzen van wat mogelijk is, waardoor uitdaging en strategie ontstaan.

Ontdek de regels →

Regels bij dobbelspellen

Dobbelspellen zijn al eeuwen een populaire vorm van vermaak, variërend van eenvoudige kansspellen tot complexe strategische uitdagingen. De regels bij dobbelspellen bepalen hoe de worpen worden geïnterpreteerd en welke acties of gevolgen eraan verbonden zijn. Deze regels bieden structuur. Ze bepalen bijvoorbeeld of een worp als winnend wordt beschouwd en welke combinaties punten opleveren. Dankzij de regels ontstaat er spanning: elke worp kan het spelverloop drastisch veranderen.

Ontdek de regels →

Regels bij kansspellen

Kansspellen, variërend van loterijen tot casinogames, vertrouwen sterk op de grillen van het lot. Maar het zijn de regels die deze spellen vorm en structuur geven. Bij kansspellen bepalen de regels hoe de uitkomst tot stand komt, of het nu gaat om het trekken van een loterijnummer, het draaien van een roulettewiel of het trekken van een kaart uit een stapel. Deze regels zorgen voor transparantie en eerlijkheid. Spelers moeten weten wat de kansen zijn, welke uitbetalingen worden aangeboden en welke acties van hen worden verwacht.

Ontdek de regels →

Regels bij puzzels en woordspellen

Puzzels en woordspellen dagen het brein uit en prikkelen het intellect. Van kruiswoordraadsels tot Sudoku, de regels vormen de basis van deze uitdagingen en bepalen hoe oplossingen worden gevonden en geïnterpreteerd. Bij een Sudoku bijvoorbeeld, bepalen de regels dat elk cijfer slechts één keer in elke rij, kolom en blok mag voorkomen. Deze duidelijke richtlijnen helpen spelers om te begrijpen wat er van hen wordt verwacht en hoe ze het spel moeten benaderen.

Ontdek de regels →

Regels bij gezelschapsspellen

Gezelschapsspellen zijn spelletjes die vaak in groepen en bij sociale gelegenheden worden gespeeld. Ze bieden zowel vermaak als verbinding. De regels spelen hierin een cruciale rol. Bij gezelschapsspellen bepalen de regels de interacties tussen spelers, de doelen van het spel en de wijze waarop overwinningen en verliezen plaatsvinden. Dit zorgt ervoor dat alle deelnemers op dezelfde golflengte zitten en iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht.

Ontdek de regels →

Regels bij educatieve spellen

Educatieve spellen combineren leren met plezier,. Het zijn de regels die deze twee elementen naadloos met elkaar verbinden. Bij educatieve spellen bepalen de regels niet alleen hoe het spel wordt gespeeld, maar ook hoe de educatieve inhoud wordt geleverd en geïnterpreteerd. Deze regels zorgen voor structuur in het leerproces. Ze definiëren duidelijke doelen en stappen, waardoor spelers gestimuleerd worden om bepaalde kennis of vaardigheden te verwerven.

Ontdek de regels →

Regels bij drinkspellen

Drinkspellen, populair bij jongvolwassenen, combineren spelmechanismen met het consumeren van drank. Het is essentieel dat de regels van deze spellen helder en strikt zijn, zowel om plezier te beleven als om het veilig te houden. Bij drinkspellen bepalen de regels welke acties leiden tot het nemen van een slok of een shot en welke uitdagingen of bestraffingen er zijn. Goede regels voorkomen ook dat deelnemers overmatig drinken en zorgen ervoor dat er grenzen zijn aan het alcoholgebruik.

Ontdek de regels →

Regels van kaartspellen

Alle regels bij populaire kaartspellen.

Gele groene en blauwe unokaarten

2 Step

Zin in een simpel spel dat je met jezelf en tegen de computer speelt? Speel dan eens 2 Step. Als je Solitaire of Patience leuk vindt, zal dit spel je ook bevallen. Je krijgt bij dit spel 52 kaarten, die je moet stapelen. Je kunt punten verdienen door kaarten terug te spelen. Dat kun je alleen doen wanneer de kaarten dezelfde kleur of dezelfde waarde hebben. Maak zo hoog mogelijke stapels om zoveel mogelijk punten te verdienen. Met complexere stapels verdien je meer punten. Dan krijg je namelijk een bonus. Is de ruimte op het speelveld op? Dan is het spel voorbij.

Regels van 2 Step →

Bridge

Bridgen is een populair spel onder kaartliefhebbers. Om het goed te kunnen spelen, is het belangrijk dat je de spelregels goed onder de knie hebt. Daar zijn zelfs bridgecursussen en bridgelessen voor. Je speelt het spel met vier spelers: twee teams van twee spelers. Iedere bridger krijgt een partner tijdens het spel. Ieder team vertegenwoordigt een windrichting. Het spel wordt gespeeld met 52 kaarten, waarvan elke speler er dertien krijgt. Ook speel je met een eigen kleur: harten, klaveren, ruiten of schoppen. Er wordt gespeeld volgens een rangorde. Bij dit spel speel je met leiders en dummies. Het belangrijkste is het winnen van slagen. Zo kun je punten verdienen. De speler die steeds de hoogste kaart neerlegt, wint de slag. Het team wint als het de meeste punten heeft behaald na 16 speelrondes. Hoeveel punten het worden, hangt af van de gekozen troefkleur. Wie zal er winnen?

Regels van Bridge →

Canasta

Canasta is een kaartspel wat ‘mandje’ in het Spaans betekent. De bedoeling van dit kaartspel is om zoveel mogelijk punten te behalen. Daarvoor moet je setjes en canasta’s op tafel leggen. Deze combinaties zijn punten waard. De eerste speler die 5000 punten weet te behalen, wint de wedstrijd. Er moeten steeds minstens drie kaarten en combinaties van 7 kaarten worden gevormd. Dit is een canasta. Daarnaast kun je met de speciale vliegende kaarten een bonus verdienen. Zorg ervoor dat je wijs speelt, want anders kun je puntenaftrek verwachten. Zorg er dus voor dat je het spelletje goed doorhebt!

Regels van Canasta →

Duizenden

Duizenden is nog altijd een van de populairste spellen in ons land. Je moet bij dit spel beschikken over een goed geheugen, strategisch inzicht en goed kunnen tellen. Een beetje geluk komt er ook bij kijken. De spelregels zijn vrij simpel, en het doel ook: je moet in opeenvolgende rondes als eerste 1000 punten of meer verzamelen. Dit spel wordt gespeeld met twee stokken speelkaarten. Elke kaart die je legt of in de hand hebt, heeft een eigen waarde. Bij schoppenvrouwen geldt dat je hiermee de meeste punten kunt verdienen, maar ook de meeste punten kunt verliezen. Dat maakt het spel spannend.

Regels van Duizenden →

Eenendertigen

Eenendertigen is een gemakkelijk spel dat je als tussendoortje kunt spelen. Je hebt alleen maar twee spelers of meer nodig en een normaal pak spelkaarten. De bedoeling is om met drie kaarten zo dicht bij mogelijk een totale waarde van 31 te komen. Dat kan doordat de kaarten 7 tot en met Aas een bepaalde waarde hebben. Heb je bijna 31 punten? Dan kun je de beurt passen en mogen de kaarten nog een keer worden gewisseld. Als je precies 31 punten hebt moet je dit afroepen en ben je de winnaar van het spel.

Regels van Eenendertigen →

Four Fourteen

Als je weet hoe eenentwintigen of solitaire werkt, kun je het spel Four Fourteen gemakkelijk spelen. De speler moet niet zo dicht mogelijk bij 21 komen, maar bij 14. Speel zoveel mogelijk kaarten weg met een totale waarde van 14. Voor het wegspelen van kaarten krijg je punten. Het speelveld is een piramide met meerdere lagen. Aan elke zijde liggen kaarten die je moet proberen weg te spelen. Klik in het spel op de kaarten die samen een waarde van 14 hebben. Dan worden de onderliggende kaarten ook zichtbaar. Hoe meer zijden je weet te combineren, hoe meer punten je verdient. Het spel is niet ingewikkeld, maar kan toch een echte uitdaging zijn.

Regels van Four Fourteen →

Freecell

Freecell kun je helemaal alleen spelen. Waarschijnlijk doet het je denken aan Patience. Je speelt het spel met echte kaarten, of online. In dit spel moet de speler kaarten sorteren. Leg ze op volgorde van hoog naar laag. Je hebt 52 kaarten nodig, die je over 8 stapels verdeelt. Boven alle 4 de linkse rijen ligt een vakje open: de freecell. Daar mag je tijdelijk 1 kaart in opslaan. Daarna verplaats je alle kaarten naar een positie onder een kaart met een hogere waarde en andere kleur. Het spelletje is afgelopen als alle kaarten op de rechter stapel liggen. Aan het eind van het spel liggen vier koningen bovenaan. Ondanks dat je niet tegen iemand speelt, ben je dus niet altijd de winnaar.

Regels van Freecell →

Fun Towers

Als je van klassieke kaartspellen houdt, vind je Fun Towers waarschijnlijk top. Het is geen echt kaartspel, want je speelt het online. Maar het is wel een spel met kaarten. Het doel is om alle kaarten uit de torens (‘de fun towers’) weg te spelen. Je moet steeds een kaart kiezen die 1 hoger of lager is dan de kaart op de trekstapel. Om te weten welke kaart je moet kiezen, moet je de kaartwaardes dus goed kennen. Klik op de kaart van keuze om deze weg te spelen. Kun je geen kaarten meer spelen, dan moet je gebruikmaken van de trekstapel. Is de trekstapel ook op, dan komt het spel ten einde. Voor elke kaart die je wegspeelt, krijg je 10 punten. Speel je een toren weg? Dan krijg je er 50. Zo kan je puntenscore al snel oplopen.

Regels van Fun Towers →

Hartenjagen

Hartenjagen is een van de oudste kaartspellen ter wereld. Bij dit spel moet je als speler proberen te voorkomen dat je de harten-kaarten en de schoppen-vrouw verwerft. Je maakt hiervoor gebruik van een normaal kaartspel van 52 kaarten. Wanneer alle spelers hun kaarten hebben gekregen, moeten ze drie kaarten volgens een bepaalde volgorde doorgeven. Wanneer alle kaarten zijn doorgegeven, begint het spel. De speler die de klaveren twee heeft, begint. Je moet uiteindelijk zo weinig mogelijk punten halen bij dit spel. Meestal wordt het spel met 4 personen gespeeld, maar als je uitzonderingen maakt op de regels, kan het ook met meer of minder personen. Je kunt zowel de Nederlandse versie als de Amerikaanse versie (‘Black Lady’) spelen. Hiervoor gelden verschillende spelregels. Weet jij wanneer het spel zich heeft gekeerd? En heb jij een slimme strategie? Dan heb je een grote kans het spel te winnen!

Regels van hartenjagen →

Jokeren

Ga je jokeren? Dan wil je niet voor joker staan. En je staat zeker voor joker als je niet zo snel mogelijk zoveel mogelijk kaarten kwijtraakt. Je kunt setjes of rijtjes maken, en deze dan spelen. Bij het jokeren worden 104 kaarten verdeeld over de spelers. Daar zitten 4 jokers bij. Vergeet vooral niet te noemen dat je een joker in je set hebt; anders kun je niet winnen. Je kunt kiezen uit twee varianten: jokeren 7 en jokeren 13. Het aantal kaarten dat je per speler krijgt, verschilt per variant. Soms noemen we jokeren ook wel eens ‘veertigleggen’. Je hebt niet veel nodig om het spel te spelen: alleen twee spelers en twee setjes kaartspellen. Speel het thuis, of met een grote groep mensen: gezelligheid is gegarandeerd.

Regels van jokeren →

Klaverjassen

Klaverjassen is een tijdloze klassieker. Je speelt het me vrienden en familie, of in competitieverband. Er zijn namelijk complete toernooien voor. Je speelt het meestal met 4 spelers. Bij dit spel is het belangrijk dat je zoveel mogelijk punten haalt door slagen te behalen. Bij een volledige wedstrijd speel je 16 spelen en deel je vier keer. Wanneer je gaat klaverjassen, speel je in teams. Je speelt dus met een partner. Het team dat aan het einde het hoogste aantal punten heeft, wint het spel. Waarom het liedje ‘de boer is troef’ is uitgevonden, ontdek je met een potje Klaverjassen. De troef is altijd meer waard dan de andere kaarten. Je wilt dus zeker een boer in je handen hebben. Maak troef, haal roem, of speel eens de variant ‘Kraken’: Klaverjassen is een spannend kaartspel.

Regels van klaverjassen →

Liegen

Het spelletje Liegen speel je met een standaard spel kaarten van 52 kaarten en tenminste drie spelers. De eerste speler kiest de actieve kleur. Daarna legt de volgende speler dezelfde kaart gedekt op de stapel. Het is de bedoeling om als eerste je kaarten kwijt te zijn. Daarvoor moet je misschien vals spelen (liegen). Maar pas op: je kunt betrapt worden! Als een andere speler denkt dat je liegt, kan hij je uitdagen. Ben je betrapt, dan moet je alle kaarten van de stapel in de hand nemen. Hoe goed ben jij in liegen?

Regels van Liegen →

Ligretto

Houd je niet van wachten op je beurt bij een kaartspelletje? Dan is Ligretto het spel voor jou. Je hoeft niet te wachten op je beurt, maar iedereen legt tegelijkertijd kaarten af. De bedoeling is zo snel mogelijk je kaarten kwijt te raken. Als een speler al zijn kaarten kwijt is, volgt de puntentelling. Per goede kaart krijg je 1 punt. Maar heb je een kaart fout gelegd? Dan gaan er twee strafpunten af. Je herkent je eigen kaarten aan de hand van het motiefje op de achterkant. De speler die als eerste 99 punten heeft, wint Ligretto.

Regels van Ligretto →

Oorlogje

Bij oorlog is alles geoorloofd? Niet bij Oorlogje! Oorlogje is een kaartspel dat je volgens vaste regels speelt. Zo is bijvoorbeeld de waarde van de kaarten doorslaggevend. Je speelt het spel met een normal pak kaarten. Je moet steeds proberen de hoogste kaart op te leggen. Je mag alleen niet weten welke kaart je oplegt, want je kaart moet bovenop je trekstapel liggen. Het is dus een kwestie van geluk om te winnen. Elke keer dat je de hoogste kaart hebt, win je een slag en mag je de volgende slag beginnen. De hoogste kaart in het spel is een aas. De laagste kaart is een 2. Je kunt ook met jokers spelen, zodat deze de hoogste kaart in het spel worden. Probeer de kaarten van je tegenspeler af te pakken door steeds de hoogste kaart neer te leggen. Het is nu oorlog(je)!

Regels van Oorlogje →

Patience

Geen zin in een teamspel? En wil je even lekker in je eentje ontspannen? Dan is een potje Patience vast iets voor jou. Je speelt het met 52 speelkaarten als je het fysiek speelt. Je kunt het vaak ook online spelen. Dan heet het ook wel ‘Solitaire’. Je zou denken dat je als enige speler ook altijd de winnaar bent, maar dat is zeker niet zo: je speelt tegen het spel zelf. Het gaat erom dat je de kaarten in de juiste kolommen sorteert. Je maakt vier stapels, die dezelfde kleur moeten hebben. Je legt de kaarten in de volgorde van Aas naar Heer. Uiteindelijk moeten al je kaarten op de juiste stapels komen. Je kunt het spel alleen winnen als al je kaarten op de vier stapels liggen. Maar als dat niet gebeurt voordat alle kaarten op zijn, wint het spel van jou, en ben je zelf de verliezer. Als enige speler kun je dus zéker fouten maken. Patience is hét spel om de tijd te doden.

Regels van Patience →

Pesten

Misschien heb je wel eens het kaartspel Pesten gespeeld. De kans is groot dat je dat op een andere manier hebt gedaan dan volgens de ‘officiële’ spelregels, want iedereen speelt het anders. Gelukkig zijn we het over de basisregels wel aardig eens. Denk bijvoorbeeld aan de regels van ‘zeven kleven’, ‘de acht wacht’ en ‘tien, kaarten zien’. Wanneer je een 2 speelt, mag je deze alleen op een eigen soort, een joker of een andere 2 leggen. De volgende speler moet dan 2 kaarten pakken. Het is de bedoeling dat je je kaarten zoveel mogelijk wegspeelt. Uiteindelijk gaat het erom dat je de laatste kaart hebt. Klop dan op tafel en zeg ‘Laatste kaart’. Heel belangrijk, want anders moet je 5 strafkaarten pakken. Dat de andere spelers steeds kaarten moeten pakken, is het pest-element van Pesten. Het spel heet niet voor niets zo!

Regels van Pesten →

Pyramid Solitaire

Speel de kaarten uit de piramide van Pyramid Solitaire weg in de vorm van Patience. Dit spel speel je online, op de computer. Je speelt de kaarten weg door combinaties te maken van kaarten, die samen een waarde van 13 punten vertegenwoordigen. Je moet in het begin van het spel onderaan de piramide beginnen. Daarna speel je de kaarten vrij die hoger in de piramide liggen. Je mag zelf weten welke kaarten je met elkaar combineert. Denk er wel om dat je meer punten verdient als je meer kaarten met elkaar combineert. Als je alle kaarten uit de piramide wegspeelt, krijg je een mooi aantal bonuspunten. Op die manier kun je steeds proberen een hogere score te halen en een persoonlijk record te vestigen.

Regels van Pyramid Solitaire →

Royal Solitaire

Royal Solitaire is een online spel dat je op de computer kunt spelen. Dit spel lijkt qua opzet sterk op de normale variant van Solitaire (of in het Nederlands: Patience). Hierbij is het de bedoeling om zoveel mogelijk kaarten weg te spelen door geldige combinaties te maken. Met iedere weggespeelde combinatie kun je punten verdienen. Bovendien verdien je ook punten door rijen weg te spelen. Je kunt bonuspunten krijgen als je nog kaarten op de trekstapel overhoudt. Heb je alle kaarten weggespeeld of geen kaarten op de trekstapel meer over? Dan eindigt het spel en worden de punten geteld.

Regels van Royal Solitaire →

Rikken

Het Brabantse/Limburgse spel Rikken is een kaartspel voor 4 spelers. Bij dit spel moet je zo veel mogelijk punten verzamelen door verschillende slagen te maken. De troefkleur is het belangrijkst bij dit spel. Je speelt elke keer om de hoogste troefkaart en om goede combinaties te maken. Heb je een combinatie, dan heb je een Rikken. Dat wil nog niet zeggen dat je goed speelt, want je kunt een Goede Rikken of een Slechte Rikken hebben. Je hebt een Rikken als je een aas, heer, vrouw of boer van troefkleur of andere kleuren hebt. Probeer altijd met de juiste kleur te spelen, want anders ontvang je geen punten. Het is een best wel ingewikkeld spel, maar een echte Brabander of Limburger vertelt je er in geuren en kleuren over.

Regels van Rikken →

Skip Bo

Probeer alle kaarten van de stok kwijt te raken bij Skip Bo. Speel je kaarten in de volgorde van 1 tot en met 12 en probeer je tegenstanders te verslaan. Je speelt bij Skip bo met verschillende stapels: de stok en de trekstapel. Daarnaast heb je ook nog de bouwstapel. Als je geluk hebt, krijg je een Skip Bo-kaart en mag je een kaart kiezen. Je kunt met partners spelen, maar ook alleen. De beste manier om te winnen, is door tactisch je kaarten weg te spelen. Dat is alleen lastiger dan je denkt, want je tegenstander zal hetzelfde proberen te doen. Wanneer je meerdere rondes speelt en 500 punten hebt gehaald, ben je de winnaar van het spel. Bij Skip Bo kun je niet te afwachtend spelen, maar moet je ook goed opletten. Hoe maak jij het je tegenstanders zo moeilijk mogelijk?

Regels van Skip Bo →

Spider Solitaire

Als je van Patience houdt, vind je Spider Solitaire misschien ook leuk. Het is een speciale variant van Patience. Het originele spel komt al uit 1949. Spider Solitaire heet zo, omdat je bij het originele spel 8 stapeltjes van 13 kaarten moest maken. Nu zijn het tien stapeltjes, zodat het spel iets gemakkelijker is geworden. Die 8 stapeltjes slaan overigens op het aantal poten van een spin. Je moet er maar opkomen. Je speelt Spider Solitaire gewoon als het normale Patience: er zijn geen hele speciale spelregels. Het is een lastige puzzel, waar je zo een paar uur mee zoet bent.

Uno

Heb je wel eens het spel Pesten gespeeld, dan weet je ook hoe Uno ongeveer werkt. Het spelletje is nog niet eens zo heel oud: pakweg 50 jaar. Je speelt dit spel met verschillende speelkaarten. Bijvoorbeeld met de kaarten van 0 tot en met 9 en met speciale Uno-kaarten. Wanneer je een Uno-kaart trekt, moet je iets doen. Bijvoorbeeld 2 kaarten van de stapel pakken en een beurt overslaan. Kaarten moeten pakken is vervelend, want bij dit spel gaat het er juist om dat je zoveel mogelijk kaarten wegspeelt. Je kunt Uno alleen winnen als je op tijd ‘Uno’ roept. Doe je dat niet, dan kun je straf krijgen. De speler die als eerste al zijn kaarten heeft weggespeeld, is de winnaar van het spel. Wie heeft het geluk aan zijn zijde? Wie heeft de strategie en wie zit te slapen in het spel? Je vindt het uit met een potje Uno.

Regels van Uno →

Regels van bordspellen

Alle regels bij populaire bordspellen.

Iemand neemt een kaart van het spelbord Monopoly

7 Wonders Duel

Leef in een oude wereld, met drie verschillende tijdperken. Doe wetenschappelijke ontwikkelingen, versterk je leger en win muntstukken om een beschaving te creëren. Jij zorgt voor wereldwonderen. Win het spel door militaire overheersing, wetenschappelijke overheersing of burgerlijke overwinning. De Wonderkaarten bepalen wat er gaat gebeurten. Breng je pion steeds dichter naar de tegenstander, zodat jij uiteindelijk de winnaar wordt. Bedenk een strategie, pas deze aan en voer deze uit met succes. Voordat je wint, wordt wel eerst je kritisch brein getest. Want wat wordt jouw volgende zet? Alleen als je dat steeds helder hebt, kun jij wonderen verrichten. Degene die aan het einde van het derde Tijdperk de meeste punten heeft, wint.

Regels van 7 Wonders Duel →

Abalone

Het spel Abalone is één van de meest tactische spellen die er is. Bij dit spel draait het steeds weer om nieuwe zetten doen. Dit spel speel je met twee spelers en een zeskantig bord van 61 vakjes. De bedoeling is om met de veertien zwarte en veertien witte metalen balletjes (kogels) zetten te doen. Je wint het potje Abalone als je alle zes kogels van je tegenstanders van het bord hebt geduwd. De speler die de zwarte kogels heeft, heeft een voordeel omdat hij de eerste zet mag doen.

Regels van Abalone →

Agricola

Je leeft in Centraal-Europa, in het jaartal 1670 na Christus. De sinds 1348 heersende pest is voorbij en jij doet je best om je boerderij draaiende te houden. Huizen worden uitgebreid en gerenoveerd, akkers worden omgeploegd en het oogsten gebeurt volop. Je begint met niet meer dan een houten huis met 2 kamers en 2 gezinsleden. Hoe zet je die in om je boerderij uit te breiden? Hoe voer je je schapen, varkens en runderen? En hoe zorg je ervoor dat jij het mooiste erf van het gebied heeft? In Agricola ga je dat uitvinden. Speel met de kaarten en de fiches en ontdek de nieuwe werelden op de speelborden. Het spel bevat maar liefst 96 kaarten die het verloop van het spel bepalen, waardoor het steeds een spannend spel is, en geen spel hetzelfde is.

Regels van Agricola →

Alexandros

Bij Alexandros draait het erom om de rijkste provincies van het Perzische rijk in te nemen en zoveel mogelijk belastingen te innen. Op die manier kun je meer dan 100 punten verdienen en win je het spel. Dit spel is opgebouwd uit driehoekige provincies. Als je aan de beurt bent, mag je maximaal twee acties uitvoeren. In dit spel draait het vooral om strategie; welke provincie neem je in, welke stadhouders stel je aan en hoe bescherm je je grensmuren? Dit spel is geschikt voor twee tot vier spelers vanaf tien jaar.

Regels van Alexandros →

Alhambra

Alhambra (of: Der Palast van Alhambra) is een spel waarbij je je eigen Alhambra moet bouwen. Dat doe je met alleen één enkele tegel. Vanaf deze tegel bouw je het hele gebouw op. Uiteindelijk gaat erom dat je de meeste gebouwen in je alhambra krijgt. Op die manier ontstaat de mooiste variant. In het spel draait alles om meerderheden, waarmee je punten kunt behalen, via de zogenoemde tussenwaarderingen. Wanneer je aan het eind de meeste punten hebt verdiend, heb je het spel gewonnen. Er komt dus nog best wat strategie bij kijken.

Regels van Alhambra →

Atlantis

Het mythische eiland Atlantis staat op zinken. De bewoners, de Atlanten, dreigen te verdrinken. Jij komt in actie om ze te redden van een verdrinkingsdood. Heb jij aan het eind van het spel de meeste Atlanten gered? Dan heb je gewonnen. Het redden van de inwoners is alleen zo gemakkelijk nog, want onderweg word je tegengewerkt door haaien, zeemonsters en octopussen. Maar er zijn ook aardige wezens, die je helpen om de reddingsoperatie goed af te maken. Je speelt dit spel middels actiepunten, eilandstukken en door te dobbelen. Een spannend spel waar je je aandacht bij moet houden, maar een spel dat ook al snel vrij ingewikkeld kan worden.

Regels van Atlantis →

Backgammon

Bij Backgammon speel je met twee spelers, met elk vijftien schrijven. Ze hebben een eigen kleur. Ook heeft iedere speler een paar dobbelstenen en een dobbelbeker. Voor dit spel heb je een speelbord met 24 lange driehoeken nodig. Dat zijn ‘punten’ of ‘pitten’. De driehoeken wisselen van kleur af en zijn onderverdeeld in vier kwadranten van zes driehoeken. Je komt verder op het bord door de schijf vooruit te plaatsen. Daarvoor moet je wel eerst dobbelen. Slaan is een van de belangrijke acties bij dit spel. Je moet rekening houden met open punten en het afleggen van je schijven. Je wint als je aan het eind van het spel alle schijven hebt verwijderd, terwijl de tegenstander minstens één schijf heeft afgelegd. Daarmee kom je dus in spannende situaties terecht. Backgammon is er in verschillende varianten, waaronder Chouétte en Tric Trac.

Regels van Backgammon →

Ben 10 Total Transformation

Weet jij alle vier of vijf schurken te overwinnen? Dan ben je de winnaar van Ben 10 Total Transformation. Daarvoor dien je de Omnitrix kaarten te gebruiken met het Omnitrix scherm. Je moet het tijdens het dobbelen steeds opnemen tegen een schurk. Als het aantal aliens op het scherm overeenkomt met de getallen van de schurken, ga je de strijd aan. Als je het van de schurk wint, kun je verdergaan met de volgende speelfiguur, net zo lang totdat je ze allemaal hebt verslagen! Zorg er wel voor dat je iedere schurk vervangt met een groene veldkaart.

Regels van Ben 10 Total Transformation →

Betoverde Doolhof

Het Betoverde Doolhof laat je iets vreemds zien: een doolhof dat opeens vol ligt met geheimzinnige voorwerpen, waar vreemde wezens leven en dat zich steeds uitbreidt en weer inkrimpt. Zou de doolhof betoverd zijn? Daar kom je achter als je het spel speelt. Eigenlijk is dit meer een soort puzzel dan een echt spel, maar het is wel de bedoeling dat je als eerste al je doelen haalt, en weer terugkomt op het beginpunt. Je draait alle schatkaarten om, om je doelen te bereiken. Het is een spel van vergelijken, passend en meten. Alleen zo kun je uiteindelijk het spel uitspelen.

Regels van Betoverde Doolhof →

Camel Up

Welke kameel komt als eerste over de finish? Daar draait het om in dit wedspelletje. Het is een racespel waar je met maximaal acht spelers aan mee kunt doen. De kamelen rennen met de klok mee over het parcours. Aan de hand van de piramide moeten de spelers de verschillende kamelen bewegen. Het gaat er niet om dat je eigen kameel het snelste is, maar dat je voorspelt welke kameel als eerste bij de finish komt. Als je alle etappes hebt gespeeld, tel je het aantal punten bij elkaar op. Lees daarvoor goed de spelregels, zodat je weet hoeveel punten je mag toekennen.

Regels van Camel Up →

Carcassonne

Carcassonne is een stad in het Romeinse Rijk. De bedoeling is dat je aan de hand van volgelingen de stad opbouwt. Zo moeten er kloosters en wegen worden gebouwd. Maar let op: je hebt maar 7 horigen tot je beschikking. Daardoor moet je goed inschatten wanneer en waar je een horige inzet. Want pas als je de taak hebt afgemaakt, krijg je een volgeling terug. Door zoveel mogelijk wegen en andere gebouwen af te bouwen, kun je punten scoren. Zorg ervoor dat je vrienden maakt, want in je eentje kun je een groot project niet afmaken en loop je punten mis.

Regels van Carcassonne →

Cinderella Glass Slipper

De Goede Fee organiseert een bal, maar je hebt allerlei spullen nodig om naar het bal te kunnen gaan. Zo heb je een jurk en een uitnodiging nodig. Dit soort spullen kun je tijdens het spelen van het Glazen Muiltjes Spel / Cinderella Glass Slipper verdienen. Beweeg je muiltje steeds het aantal vakjes op de dobbelsteen naar voren. Staat er al een muiltje? Dan mag je een stap verder zetten. Iedere keer kun je een kaartje verdienen. Als je al je kaartjes bij de Goede Fee hebt laten omtoveren, ben je de winnaar van de race en mag je als prinses naar het bal.

Regels van Cinderella Glass Slipper →

Dammen

Dammen is een legendarisch bordspel. Het wordt nog altijd regelmatig over de hele wereld gespeeld. Bij dit spel speel je met een dambord van 10x10 witte en zwarte vakken. Je speelt het met twee spelers en begint met 20 zwarte of witte stukken. Probeer de schijven van je tegenstander te slaan, terwijl je je eigen stukken beschermt. Het lijkt misschien op schaken, maar dan met eenvoudigere spelregels. Dammen is desondanks een strategisch spel, waarbij je moet inschatten welke zetten je tegenstander kan doen. De regels zijn dan wel simpel, maar de situaties zijn lastig. Een tegenspeler kan je zomaar helemaal vastzetten. Heb je geen vriend of vriendin waar je nu tegen kan spelen? Speel dan eens tegen de computer. Zo train je je hersenen. Dammen is een echte denksport, waar je soms wel uren bij kan zitten. Hoe versla jij je tegenstander?

Dino Rex

Houd je 4 dino’s uit handen van de T-Rex, terwijl je van de start naar de finish probeert te komen. Dat is het enige doel van het spel ‘Dino Rex’ (of ‘T-Rex’). Je loopt als dino over het bord door te dobbelen. Het aantal ogen dat je gooit, is het aantal stappen dat je mag verzetten. Spelers spelen met een zwarte en een witte dobbelsteen: één voor de T-Rex en één voor de dinosaurussen. Met dit spel ga je zo’n 70 miljoen jaar terug in de tijd, naar de tijd waarvan sommigen betwijfelen dat ze echt hebben bestaan: de tijd van reusachtige dino’s en T-rexen.

Regels van Dino Rex →

Donkey Kong Board Game

De bekende spelfiguur Donkey Kong heeft nu zijn eigen bordspel. Bij dit spel gaat het er vooral om dat je pionnen verplaatst en over de obstakels heen klimt. Dat kan onder meer door gebruik te maken van de vaten en de vuurballen in het spel. Daardoor kun je scores verdienen. Aan het einde van een spelronde tel je alle scores bij elkaar op en is een andere speler aan de beurt. Wie uiteindelijk de hoogste score weet te behalen als iedereen aan de beurt is geweest, is de winnaar van het spel.

Regels van Donkey Kong Board Game →

Flower Power

Flower Power is een bordspel, dat je snel kunt spelen. Het spel is niet erg bekend, maar wel leuk om te spelen. Je moet bij dit spel bloemtegels op zo’n manier leggen, dat er een bloembed ontstaat. Je legt de bloemtegels op een speelbord. Leg horizontaal of verticaal en laat je bloembed groeien. De speler mag alleen op zijn eigen helft leggen. Elke bloemtegel moet van dezelfde soort zijn. Spelers kunnen dus geen combinaties maken. Hoe groter en mooier je bloembed, des te meer punten je verdient. Uiteindelijk wint degene met het hoogste aantal punten. Om dit spel goed te kunnen spelen, moet je vooral een grote dosis geluk hebben. Je bepaalt immers niet zelf welke steentjes je toebedeeld krijgt.

Regels van Flower Power →

Ganzenbord

Het spel Ganzenbord is een echte tijdloze klassieker. Je speelt het met een speelbord, pionnen in diverse kleuren en twee dobbelstenen. Bij dit spel is het doel om jezelf zo snel mogelijk naar de finish te brengen. Terwijl je de route naar de finish aflegt, kom je allerlei obstakels tegen. Je moet allerhande hindernissen overbruggen. Je kunt bijvoorbeeld in de gevangenis komen of in de put vallen. Strategie is er niet: alles hangt af van het geluk en om je dobbelsteenworpen. Bij Ganzenbord kún je valsspelen, maar dat mag natuurlijk niemand doorhebben. Dat is al sinds de 16e eeuw de truc om Ganzenbord te winnen. Het brengt je een dilemma: speel je eerlijk, of wil je winnen? Zelfs koning Filips II van Spanje speelde dit spel. In 1640 kwam dit spel voor het eerst uit in Nederland. Het spel wordt dus al honderden jaren gespeeld in ons land.

Regels van ganzenbord →

Go

Go is een van de oudste denkspellen ter wereld. Een strategisch spel, waarbij het winnen van terrein centraal staat. Met je stenen probeer je je tegenstander te omsingelen, zodat deze klem komt te staan en terrein verliest. Wanneer je een steen zet, mag je deze niet meer verplaatsen. Denk dus goed na over waar je je stenen neerzet. Ook moet je een strategie bedenken: wil je aanvallend spelen, en riskeren dat je terrein verliest, of juist defensief en riskeren dat je geen terrein van de tegenstander pakt, terwijl dat wel het doel van het spel is? Genoeg keuzes om te maken, dus spanning is zeker gegarandeerd.

Regels van Go →

Het grote Pluk van de Petteflet Spel

Wie kent Pluk van de Petteflet niet? Dit jongetje, bedacht door Annie M.G. Schmidt is wereldberoemd in Nederland. Nu heeft Pluk zijn eigen spel. Je moet ervoor zorgen dat je Pluk en Dollie de Duif naar een verjaardagsfeest krijgt. Zonder Dollie kun je niet beginnen met feesten. Het Grote Pluk van de Petteflet Spel is een dobbelspel. Je mag het aantal vakjes vooruit dat je gooit met de dobbelsteen. Kom je op een vakje waar Dollie ook is, dan mag je Dollie meenemen. Maar je kunt ook op een vakje met andere gebeurtenissen komen. Degene die het eerst het verjaardagsfeest weet te bereiken, samen met Dollie de Duif, wint het spel. Je mag niet zonder Dollie verschijnen. Een simpel spel, maar wel erg leuk, want onderweg kan er van alles gebeuren.

Regels van Het grote Pluk van de Petteflet Spel →

Hondje Waf

Mama Hond is een speelgoedhond. We noemen haar ook wel ‘Hondje Waf’. Ze blaft een paar keer, en dat is het aantal vakjes dat de speler vooruit mag. Op deze manier leren kinderen beter te tellen. Mama Hond blaft alleen als je haar aait en op haar rug drukt. Blaft ze 1, 2 of 3 keer? Dat is het aantal vakjes dat de puppy vooruit mag. Je mag alle richtingen op, maar niet van richting veranderen. Komt je puppy op een leeg kuiltje? Dan gaat je beurt voorbij. Onderweg vind je allerlei kluiven. Die kun je meenemen. Dat kan alleen als de kluif dezelfde kleur heeft als jouw puppy. De puppy die als eerste drie kluiven in het hok heeft, wint het spel.

Regels van Hondje Waf →

Hoogspanning

We staan onder hoogspanning! Bij dit spel ben jij directeur van een elektriciteitsbedrijf. Dat is een hele verantwoordelijkheid, want je moet ervoor zorgen dat de stad niet zonder stroom komt te zitten. Bied tijdens veilingen op elektriciteitscentrales, zorg voor brandstoffen en verdien eraan. Probeer zoveel mogelijk elektriciteit te leveren aan de stad. Je mag in het spel drie centrales bezitten. Je mag er ook meer hebben, maar dan moet je eerst een oude centrale verduurzamen en vervangen. Op elke centrale staat wat je ermee kunt doen, hoeveel grondstoffen je verbruikt en of deze groen is. Probeer niet te snel te spelen, maar let goed op: voor je het weet worden alle energiecentrales onder je neus doorverkocht.

Regels van Hoogspanning →

Hotel

Word jij schandalig rijk aan een hotel? Bouw je een imperium? Verwelkom je gasten en probeer ze zo lang mogelijk te laten verblijven. In elk geval tot ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Je gasten zijn je tegenspelers, die zelf ook een hotel hebben. Je kunt zelf ook een gast zijn. Dat ligt aan op welk vakje terechtkomt. Kun je een hotel kopen? En kun je daar ook een entree voor kopen, of krijg je deze gratis? Kom je op het vakje ‘Hotel entree’ van de tegenstander, dan moet je daar verblijven en er geld voor betalen. Je speelt elke beurt door met een dobbelsteen te gooien. Het aantal ogen op de dobbelsteen is het aantal vakken dat je vooruit mag. Bouw jij? Of blijf je alleen een gast die veel geld kwijt raakt? Dat vind je uit in het spel ‘Hotel’.

Regels van Hotel →

Huisje Boompje Beestje

Wil je Mens erger je niet spelen met jonge kinderen vanaf vier jaar? Dan kunnen de cijfers best ingewikkeld zijn. Huisje Boompje Beestje is dan een goed alternatief. Dit spel bestaat uit verschillende symbolen. De bedoeling is om het parcours op het bord tenminste één keer helemaal rond te lopen en daarna je eigen huisje binnen te gaan. De speler die als eerste alle drie de pionnen van de eigen kleur naar zijn eigen huisje heeft gebracht, wint het spel. Door het gebruik van symbolen en het simpele spelverloop is dit spel ook gemakkelijk te begrijpen voor jonge kinderen. Je speelt dit spel met minimaal twee en maximaal vier spelers.

Regels van Huisje Boompje Beestje →

Istanbul

Als je een middag bezig wilt zijn met een ingewikkeld spel met veel verschillende elementen, dan staat het spel Istanbul garant voor een middagvullend programma. Bij dit spel is het de bedoeling dat je 5 robijnen in bezit krijgt. Daarvoor moet je handel drijven, goederen verplaatsen en strategisch spelen. Kortom: je moet de beste handelaar van de stad worden. De kaarten moet je sorteren en leggen. Je mag je handelaren en assistenten ook verplaatsen. In het spel heb je ontmoetingen met familieleden, smokkelaars en gouverneurs. Alle personen hebben een eigen functie in het spel, die ervoor zorgen dat je dichter bij de 5 robijnen komt. Let wel op: je mag alleen horizontaal over het bord bewegen. Speel slim en strategisch, zodat jij de rijkste persoon van de stad wordt.

Regels van Istanbul →

(Kolonisten van) Catan

Catan is het bekende handelsspel dat in 1999 werd gekozen tot Speelgoed van het Jaar. De bedoeling is om verschillende dorpen te stichten en op te eisen. Dat kan onder meer door met grondstoffenkaarten te ruilen en bouwkaarten te gebruiken. Deze grondstoffen heb je nodig om dorpen, straten en steden te bouwen. Met de ontwikkelingskaarten kun je spele acties uitoefenen. Maar pas op: niet iedereen in het dorp heeft even goede bedoelingen. Zo lopen er struikrovers rond die jouw duur gekochte landschappen weer volledig leegroven. Wie als eerste 10 punten weet te winnen, wint het spel. 

Regels van Kolonisten van Catan →

Levensweg

Het leven draait om keuzes maken. Om te leren begrijpen hoe het leven werkt, is Levensweg een leuk spel om te ontdekken. Zo kun je ervoor kiezen om te studeren aan de universiteit of meteen te gaan werken, beslissen welke baan je precies wilt en hoe je pensioen eruit moet komen te zien. Ondertussen moet je belastingen en verzekeringen betalen. Daarnaast maak je kans op boetes en moet je een lening terugbetalen. Als iedereen met pensioen is, tel je het geld. De speler die aan het einde van de ronde het rijkst is, wint deze ronde.

Regels van Levensweg →

Maka Bana

Op het eiland Maka Bana is een toeristenmagneet in wording. Jij bent projectontwikkelaar, en je bent van plan om hier mooie bungalows te bouwen. Je bent al rijk, maar je krijgt de kans om nog rijker te worden. Dan moet je alleen wel de concurrent durven te dwarsbomen. Dat kan bijvoorbeeld door je Tiki-totem te plaatsen. Dat moet natuurlijk wel strategisch gebeuren. Het spel is er in twee versies: eentje met beleefheidsregels en eentje waarbij je ook mag liegen en bedriegen om je zin te krijgen. Hoe zorg jij ervoor dat jij de meeste aan elkaar grenzende hutten krijgt? En dat je daarmee de toeristen om je vinger wikkelt?

Regels van Maka Bana →

Medina

Welkom in Medina, een stad in een werkelijk gortdroge woestijn. Het is 1822 en jij wil de macht overnemen. Het eindigt in een complete strijd, terwijl jij een complete stad probeert te bouwen. Je mag alleen maar aangrenzend bouwen. Je bouwt paleizen, legt daken en bouwt stallen. Zet je een dak op een gebouw, dan mag een andere speler er niet meer tegenaan bouwen. Je mag van elke paleiskleur 1 paleis bezitten. Bouwen blijkt nog best moeilijk, want je mag bijvoorbeeld niet diagonaal bouwen. In Medina gelden regels, en anderen zullen er alles aan doen om die regels te gebruiken om je te dwarsbomen. Weet jij ondanks de strijd toch successen te boeken? Speel slim, en volg je eigen strategie. Alleen dan kun je Medina winnen.

Regels van Medina →

Mens erger je niet

Mens erger je niet is een briljante naam voor dit soms zenuwslopende spel. Je hoeft alleen maar vier pionnen een ronde te laten lopen over het speelbord, en op je thuishonk te krijgen. Het klinkt zo simpel, maar dat is het niet. Dit spel staat garant voor gegarandeerde ergernis. De andere spelers kunnen je namelijk van het veld afslaan. Dat gebeurt als je pion op een cirkel komt waar al een andere pion staat. Er is niets frustrerender als net voor de finish van het bord afgegooid worden. Je moet dan namelijk weer helemaal opnieuw beginnen. Staan al jouw pionnen op de eindcirkels én heb je een complete ronde gemaakt? Sta je op het thuishonk? Dan win je het spel. Maar dat blijkt nog een hele uitdaging te zijn.

Regels van Mens erger je niet →

Monopoly

Monopoly is een van de meest geliefde gezelschapsspelen in Nederland. Hierin kun je je heel even de koning te rijk voelen. Monopoly betekent letterlijk ‘alleenverkoop’ en dat is precies wat de bedoeling van het spel is: als enige en rijkste speler overblijven. Maar dan moet je wel eerst worden gekweld door de markt, jezelf opstellen als een meedogenloze huisjesmelker en je pandjes verhuren. Verkoop je grond, betaal de hypotheek, of ga schaamteloos kopje onder in een faillissement. Ervaar hoe de schuldeisers op de ramen staan te bonken, of hoe je juist steeds meer bezit vergaart. In Monopoly gaat het alleen maar om geld verdienen. Hoe je dat doet, bepaal je als speler zelf. Vergeet niet mee te doen aan de veilingen. Wanneer je het speelt volgens de officiële regels, is het spel het allerspannendst.

Regels van Monopoly →

Monsters University

Sulley en Mike van Monstes & Co zijn je leraren op Monsters University. Bij dit spel helpt het als je al weet hoe ganzenbord werkt. Qua opzet is het hetzelfde, maar het verschilt toch wel iets van ganzenbord doordat je met vier pionnen speelt en verplicht het juiste aantal ogen moet gooien. Vooral het getal 6 is heel belangrijk. Je kunt pionnen binnenbrengen, maar ze ook van het spel afgooien. Daarmee treiter je je tegenspelers. Probeer om niet op een bezet vakje binnen te komen, want dan kun je je pion niet binnenhalen. Monsters University is een spannend dobbelspel, waarbij je vooral ook een flinke dosis geluk moet hebben. Lukt het jou om als eerste je 4 pionnen op de thuishonk te krijgen?

Regels van Monsters-University →

Molenspel

Een eeuwenoud spel, dat nog altijd eigentijds is: het Molenspel. Dit spel werd waarschijnlijk al rond 1400 voor Christus gespeeld. Natuurlijk zonder pionnetjes, maar gewoon met stenen. Bij dit spel is het de bedoeling dat je drie stenen of pionnen op een rij zet, zodat je een molentje vormt. Als je een molentje hebt, mag je een steen of een pion van een tegenspeler weghalen. Je wint het spel als je tegenspeler nog maar twee pionnen over heeft en geen zetten meer kan doen. Hebben jullie beiden nog 3 pionnen over? Dan mogen jullie nog 10 beurten spelen. Wint er niemand, dan is het een gelijkspel. Heb jij de juiste strategie in handen?

Regels van Molenspel →

Puerto Rico

Heb jij strategisch inzicht? En weet je precies hoe je een eiland kan laten groeien? We gaan honderden jaren terug in de tijd. Het Caraïbisch gebied is in opkomst. Bekleed verschillende rollen en probeer het eiland Puerto Rico te laten groeien en bloeien. Bouw plantages, loodsen en productiehuizen. Wees de burgemeester en verdeel de kolonisten. Of ontvang als kapitein goederen van het land, waar je zelf ook nog een extraatje aan overhoudt. In Puerto Rico komt niets je aanwaaien en is je succes geheel afhankelijk van jouw volgende stap. Het is dan ook een spannend, soms wat ingewikkeld bordspel. Geen geluk, maar strategie is hier wat telt. Hoe komt Puerto Rico er onder jouw bewind uit te zien?

Regels van Puerto Rico →

Roar

Roar! De monsters van Dokter Swindle zijn ontsnapt! Ze gaan de stad in en zetten de hele boel op stelten. Jij bent het monster of de wetenschapper. Je probeert of zoveel mogelijk locaties te bezoeken, of het monster te vangen. Dat doe je door gebruik te maken van de bijbehorende app. De app geeft de wetenschappers aanwijzingen over je locatie, en controleert ook meteen het spel. Wat je precies in dit spel moet doen, hangt af van of je een wetenschapper of het monster bent. De wetenschappers winnen als ze het monster vangen of als het monster niet zijn missie binnen de gestelde tijd heeft volbracht. Het is dus een race tegen de klok en een race tegen elkaar. Zorg jij ervoor dat het monster de tijd van zijn leven heeft? Of breng je deze als wetenschapper weer keurig thuis?

Regels van Roar →

Shogun

Shogun is een afkorting voor ‘Shogunaat’. Bij dit spel ga je dan ook helemaal terug naar de zestiende eeuw. Je belandt in Japan, waar je een Japanse vorst bent. In die tijd waren er burgeroorlogen en werden provincies veroverd. Aan jou de taak om niet alleen zo veel mogelijk provincies te veroveren, maar ze ook nog eens uit te bouwen. Bijvoorbeeld door mooie gebouwen neer te zetten. Wat er gebeurt, zie je op de actiekaarten in het spel. Het is best een ingewikkeld spel, waar je aardig wat tijd aan kwijt bent. Maar het is een spannend spel, waarin alles steeds opnieuw mogelijk is. Je moet alleen de juiste keuzes maken. Makkelijker gezegd dan gedaan!

Regels van Shogun →

Sphinx

Er zomaar met de schat van doorgaan? Dat laat de Sphinx in het oude Egypte niet gebeuren. Die bewaakt de piramide met zijn leven. Je kunt het spel alleen winnen als je voorbij de Sphinx komt en de schatkamer binnenkomt. Dan moet je nog de kleurcode weten om de schat open te maken. Lukt het jou om je tegenspelers dwars te zitten en heb je ook een klein beetje geluk? Pak elkaars kaarten af, probeer de kleurcode te ontdekken en ga er met de winst vandoor. Ontdek of jij sterker bent dan de Sphinx en word de rijkste speler: de eigenaar van de schat.

Spots

Kun jij een spot maken? Dat ga je uitvinden in dit spel. Het lijkt een beetje op Jokeren of Rummikub, maar dan met een twist. Om dit spel te spelen heb je alleen een simpel pak kaarten nodig. Je haalt de jokers eruit. Speel twee rondes van vier potjes. Soms moet je een kaart rapen of heb je gelijke kaarten. Je moet soms kaarten wegleggen op de weglegstapel. Je mag ook kaarten weggooien. Hoe je dit precies speelt, hangt af van je strategie. Maar soms heb je niets te kiezen. Aan het eind van het hand, leg je de kaarten op tafel en tel je de punten. Je hebt dan misschien een spot. Voor een aas krijg je 1 punt, voor de plaatjes 10 punten. De speler met de minste punten wint!

Stratego

Wil jij je hoofd breken over de beste opstelling van je stukken? Een potje Stratego staat garant voor spanning, sensatie en diplomatieke bloopers. Probeer de vlag van je tegenstander te veroveren. Je moet dan alleen wel even een goede, slimme opstelling bedenken en slimme acties uitvoeren. Hoe ga je verplaatsen? Hoe mag je verplaatsen? Welke stukken kunnen elkaar verslaan? Je bent er steeds mee bezig als je Stratego speelt. Stratego heet niet voor niets zo: alles draait om tactiek en niks komt op geluk aan. Je maarschalk is heilig, maar kan alsnog omver geworpen worden door de spion. Kun jij koel blijven nadenken onder grote druk?

The Battle for Gotham City

Gotham City is de stad waarin Batman de superheld is. In zijn stad moet hij allerlei schurken zoals Penguin en de Joker verslaan. Om dit te kunnen doen, heeft hij de juiste superkrachten en spullen nodig. Deze kun je tijdens het spelen van ‘The Battle for Gotham City’ winnen. De speler die als eerst aan de hand van de transporteervakken en transporteerfiches op het vierde niveau van de toren weet te komen, wint het spel. Tijdens het gooien met de dobbelsteen kom je op verschillende vakken terecht, zodat je de juiste spullen in huis hebt om de Joker te verslaan!

Regels van The Battle for Gotham City →

The Magic Wand Game

Het is de avond van het bal en jij bent uitgenodigd. Je mag als eerste met je favoriete prins dansen, maar dan moet je wel het spel zien te winnen. De Goede Fee heeft namelijk een spel bedacht, dwars door de tuinen van het kasteel. Door met je Magische Toverstaf te zwaaien, weet je precies hoeveel vakjes je naar voren mag. Tijdens het spelen kun je ook een Magische Spreuk horen. Je mag dan met een andere speler wisselen. Ben je bij het kasteel? Druk dan met de punt van de toverstaf het deurtje open. 

Regels van The Magic Wand Game →

Slangen en Ladders

Wie heeft er nog nooit Slangen en Ladders gespeeld? Dit spel leer je al als kind. Het is dan ook kinderlijk eenvoudig. Iedereen kan meedoen. Je dobbelt en weet dan hoeveel vakjes je vooruit mag. Kom je op een vakje met een ladder? Dan mag je klimmen en kom je dichter in de buurt van het winnende vakje 49. Kom je op een slang? Dan moet je de ladder naar beneden en raak je verder verwijderd van het winnende vakje. Zelfs als je enorm op achterstand staat, kun je nog steeds winnen. Terwijl je ook vlak voor de finish kan stranden. Wie heeft het meeste geluk? Wie wint Slangen en Ladders?

Regels van Slangen en Ladders →

Regels van computerspellen

Alle regels bij populaire computerspellen.

Alpha Betty

Wanneer je van woordpuzzels houdt, is de kans groot dat Alpha Betty je wel zal bevallen. Dit spel bestaat uit verschillende levels. Je komt een level verder door de juiste woorden te leggen. Ondertussen werk je ook aan het behalen van je doelen, zoals het binnenhalen van punten of van stukken kaas. Het spel lijkt een beetje op Candy Crush, maar dan met woorden. In het spel vind je dan ook verschillende blockers en boosters om je tegen te werken of juist te helpen. Speel de tegeltjes weg, gebruik de speciale tegels en vorm zoveel mogelijk woorden. Zo kun je Alpha Betty winnen.

Regels van Alpha Betty →

Amazing Sheriff

Altijd weer die verdraaide aliens! De Amazing Sheriff heeft er een hekel aan. Ze bedreigen namelijk zijn heelal. Daarom heb jij als sheriff de taak het heelal veilig te houden. Dat doe je door ufo’s uit de lucht te schieten, aliens te arresteren en ondertussen flessen te verzamelen. Voor het verzamelen van flessen krijg je punten net als voor het raken van aliens. Hoe meer flessen en ufo’s je verzamelt, des te sneller de combimeter stijgt. Die combimeter kan je een leuke bonus opleveren, waardoor je stijgt in ranking. Je kunt gratis spelen voor de lol, maar ook meespelen voor echte prijzen. Dan telt elke punt pas echt!

Regels van Amazing Sheriff →

Candy Crush

Bij Candy Crush ruil je steeds 2 snoepjes. Zo krijg je 3 of meer dezelfde snoepjes op dezelfde rij. In ruil voor punten, speel je de snoepjes weg. De snoepjes die met elkaar verbonden waren, verdwijnen, waardoor er nog meer snoepejks vrij komen en je nog meer punten kunt verdienen. Je snapt wel dat dit een verslavend effect heeft. Maak slimme combinaties, ruil snoepjes horizontaal of verticaal en haal zoveel mogelijk punten op. Blaas de kikker op, of haal het ijsje binnen. Als je ook nog eens de opdrachten goed volbrengt, kun je nog meer punten halen. Zo kom je in een volgend level. Kom je levens te kort? Wacht dan een half uur, zodat je nieuwe levens krijgt. Tot welk level kom jij? Volgens sommigen is level 65 het aller lastigst.

Regels van Candy Crush →

Farm Heroes

Farm Heroes was een tijd lang de hype op Facebook. In het spel moet je een boerderij draaiende houden. Dat doe je door voorwerpen te verzamelen. Terwijl je het spel speelt, krijg je een paar leuke bonussen die je kunt gebruiken om je boerderij te laten groeien. Verzamel appels, aardbeien, wortels en zonnetjes. Wanneer je meerdere afbeeldingen combineert, verdien je punten en kom je verder in de levels. Hoe meer je verzamelt, des te meer je groeit. Het spel is niet meer op Facebook te vinden, maar nog wel op andere websites. Wel alvast een waarschuwing: Farm Heroes heeft een nogal verslavend effect.

Regels van Farm Heroes →

Farmville

Boerderijspellen waren een tijd lang ontzettend populair. Farmville was toch zeker een van de populairste spellen. Zelfs na bijna 15 jaar hebben nog veel mensen warme herinneringen aan eht spel waarin je je boerderij moet laten groeien. Dat doe je door gewassen te verbouwen, dieren te verzorgen en munten te winnen. Probeer op tijd te oogsten. Help je boer-buur en verdien Farmvilledollars. Een boerderij goed laten draaien kost veel tijd, dus besteed je veel tijd aan Farmville. Naast de boerderijdieren kun je ook bomen planten op de boerderij. Als je dat doet, levert je dat geld op. Veel mensen zijn nog altijd verslingerd aan dit spel, en dat is zeker niet zonder reden.

Regels van Farmville →

Flappy Bird

Flappy Bird was een revolutionair spel in 2013. Het was een simpel spel: je bent een vogeltje en je moet blijven vliegen. Dat moet alleen wel op snelheid gebeuren, en je krijgt allerlei obstakels te verwerken. Zo moet je bijvoorbeeld langs gasleidingen in de lucht en op de grond vliegen. Raak je een buis, dan is het spel ten einde. Het spel werd in korte tijd bekend en nogal verslavend. Daarom haalde de ontwikkelaar het van de markt. Er werden zelfs speciale ‘Flappy Bird-telefoons’ verkocht om het spel te kunnen blijven spelen. Tegenwoordig is het spel nog online te spelen, in verschillende varianten.

Regels van Flappy Bird →

Fruit Ninja

Doormidden met dat fruit! Fruit Ninja was een ontzettend populair spel op de smartphone. In dit spel hak je fruit doormidden met je vingers. Je mag alleen watermeloenen hakken met een denkbeeldig samuraizwaard. Speel niet te snel, want dan kun je een bom raken. Zo raak je levens kwijt. Bij drie kruizen ben je af. Je kunt ook zonder bommen spelen; dan speel je op tijd. Ook is er een mogelijkheid om het tegen een tegenstander op te nemen. Ook vandaag de dag spelen nog veel mensen Fruit Ninja, en ook is er een fysieke speelkast uitgekomen. Speel door tot je al je levens kwijt bent. Ondertussen probeer je zoveel mogelijk levels verder te komen. Dat is dan ook waardoor je je soms uren kunt verliezen in dit spel.

Regels van Fruit Ninja →

House of Cards

Kun jij een perfect kaartenhuis bouwen? Dat is nog een hele uitdaging. House of Cards speel je online. Je bouwt een kaartenhuis van een zo hoog mogelijke waarde. Hoeveel het kaartenhuis waard is, is afhankelijk van de kaarten die je gebruikt. Elke kaart heeft namelijk een eigen waarde. In het spel kun je jokers gebruiken voor de verdiepingsvloer. Is je kaartenhuis af, dan is deze maximaal 426 punten waard. Je huis stort in als de waarde van het dakje te hoog is. Een leuke puzzel waar je wel een tijdje zoet mee bent. Hoeveel punten weet jij te behalen voordat het huis instort?

Regels van House of Cards →

Landleven

Heb je altijd al willen weten hoe het is om een boerderij te runnen? In het spelletje Landleven ben jij de boer en is het de bedoeling om gewassen te zaaien en te oogsten. Door klein te beginnen, kun je later dieren voor de boerderij kopen. Een koe geeft melk, die je weer kunt verhandelen op de markt. Zo kun je je boerderij steeds completer maken. Waar je eerst alles zelf nog moet doen, kun je in het spel snel rijker worden door machines te kopen. Op die manier stijg je steeds een niveau en word je de beste boer uit het dorp!

Regels van Landleven →

Marble Magic

Knikkeren doe je tegenwoordig op de computer. In Marble Magic hoef je alleen maar alle knikkers weg te spelen, terwijl je zo groot mogelijke combinaties maakt. Draai om het veld heen en probeer steeds tenminste 3 knikkers van dezelfde kleur weg te spelen. Dat klinkt heel simpel, maar het blijkt iedere keer weer opnieuw nog een hele klus. Soms kun je ook geen kleurveld maken, en kun je alleen maar misschieten. Met wat pech raak je ook de bom, waardoor je knikkers wel verdwijnen, maar geen punten krijgt. Maak combinaties, kijk goed naar waar je kunt schieten, en word de held van Marble Magic.

Regels van Marble Magic →

Mister Mole

Mister Mole is een leuk computerspel waarbij het de bedoeling is om de bovenkomende mollen zo snel mogelijk op te rollen met de hooibaal. Je verdient het gemakkelijkst veel punten door meerdere kleuren van één keer achter elkaar op te rollen. Daardoor krijg je een combowaarde. Daarnaast verschijnt er soms een appel, waardoor alle mollen dezelfde kleur krijgen. Met de gouden mol kun je extra veel punten verdienen. Het rollen van de hooibaal doe je door de nieuwe positie aan te klikken of deze te besturen met de pijltjestoetsen van je toetsenbord.

Regels van Mister Mole →

Minecraft

Minecraft is een populair online computerspel. In dit spel maak je bouwwerken en trek je op met de andere spelers. In dit spel zijn geen winnaars en verliezers. Het is een virtuele wereld waarin je samen met elkaar speelt en communiceert. Probeer je eigen bouwwerken te maken, te oogsten en te zaaien, te slachten en te eten. Alleen zo overleef je in Minecraft. Elke dag staat weer garant voor een nieuw avontuur. Houd het tempo erin, want een dag in Minecraft duurt maar 10 minuten. Voor je het weet is je leven voorbij. Speel samen en leer nieuwe mensen kennen in deze virtuele wereld, waar je elke dag weer iets nieuws leert.

Regels van Minecraft →

Mixer Elixer

Ben jij de magiër van de toekomst? Maak elixers door de juiste flesjes te verzamelen. De kleur en vorm zijn het belangrijkst. Dit spel is een echte denksport. Om de flesjes op een zo goed mogelijke manier te verzamelen, heb je wat inzicht nodig. De flesjes staan op een lopende band en je moet je volgende zetten al bedenken. Afhankelijk van de kleur en de vorm van het flesje, krijg je een bepaald aantal punten. Kun je geen flesjes combineren? Dan mag je flesje in de prullenbak. Dat kan 4 keer. Daarna is het spel afgelopen. Ondertussen speel je ook een bonusspel, waarin elke zet je punten kost. Weet jij op een zo slim mogelijke manier de elixerflesjes te verzamelen en te combineren?

Regels van Mixer Elixer →

Papa pear saga

Schiet Papa Pear Saga af over het speelveld en probeer zoveel mogelijk punten te verdienen en zo sterren te verzamelen. Door in het spel opdrachten te vervullen, kom je een level verder. Richt met je muis op de plek waar je Papa Pear naar toe wilt schieten. Weerkaatst dit figuur? Dan verdien je punten. Uiteindelijk belandt Papa Pear in een van de 5 potten op het speelveld. Probeer de juiste kleuren te krijgen, zodat je het level kunt uitspelen. Let op: soms heb je ongeluk en verlies je een leven. Je hebt in het spel 5 levens, dus je moet spaarzaam spelen. In het spel kun je boosters kopen of verdienen, zodat het spel wat gemakkelijker wordt. Het is een erg verslavend spel, met talloze levels.

Regels van Papa pear saga →

Pet rescue saga

Houd jij ook zo van huisdieren? Probeer ze dan te redden en uit de handen van kwade dierendieven te houden. Dat kan je alleen doen door zoveel mogelijk opdrachten goed uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld blokken wegspelen of kooien matchen. Vervul je de opdrachten goed? Dan krijg je een nieuw leven. Wanneer je de opdracht niet haalt, raak je een leven kwijt. Met speciale blokken kun je voordeel behalen, of juist op achterstand komen. Zo zijn er blokken met een bom erin, zodat je de kooien kunt opblazen. In het spel verdien je sterren als je meer punten verdient. Kom je er niet uit? Dan kun je ook nog een booster inzetten. Die speel je gedurende het spel vrij. Ze zijn hulpstukken om een level wat gemakkelijker te maken. Red de huisdieren in Pet Rescue Saga en word de held van de dag.

Regels van Pet rescue saga →

Pizzolitaire

Als je het spelletje Patience of Solitaire kent, is Pizzolitaire een leuke aanvulling. Bij dit spel gaat het net als bij Patience erom dat je de juiste combinaties maakt van drie opeenvolgende getallen. Alleen is hier de kwinkslag dat je daarmee ingrediënten voor een pizza vrijspeelt. De pizza bakt zichzelf, als je alle ingrediënten binnen hebt. Tegelijkertijd verdien je punten. Je ziet op de combometer hoeveel punten je inmiddels hebt verdiend. Met de bonus sterren in het spel, kun je uiteindelijk ook nog een bonusspel spelen, om zo nog meer punten te verdienen. Van het spelen van Pizzolitaire krijg je lekkere trek. Eet smakelijk!

Regels van Pizzolitaire →

Pudding pop

Pudding.. Lekker! Probeer de juiste kleuren pudding aan elkaar te verbinden en speel de puddinkjes weg. Kom steeds een level verder, om uiteindelijk het einde van de kaart te bereiken. Dat is alleen nog een hele klus, want je kunt niet altijd drie puddinkjes met elkaar verbinden. Wanneer je een combinatie maakt van 7 puddinkjes of meer, verschijnt er een magische pudding. Speel je die ook weg, dan verdwijnt de hele rij. Hoe meer je wegspeelt, hoe beter. Je kunt alleen niet onbeperkt spelen. Je hebt in elk level maar een beperkt aantal beurten. Wanneer je niet het gevraagde aantal punten binnen een aantal beurten haalt, verlies je een leven. Doe dus je uiterste best en snaai zoveel mogelijk puddinkjes weg.

Regels van Pudding pop→

Rabbit Race

Zorg ervoor dat je konijnen zo snel mogelijk naar het rol met de wortel laat hobbelen. Onderweg probeer je zo veel mogelijk punten te verzamelen. Doe haasje over met je eigen konijnen, zodat je op een voorsprong komt. Ondertussen word je getreiterd door de computer: de groene konijnen. Bij dit spel draait het erom dat je zo goed mogelijk dobbelt. Als je slim speelt, kom je op een afsnijveld. Je wordt dat een ring naar binnen gezet. Zorg ervoor dat je dit veld voor je tegenstander blokkeert. Maar doe dat wel met inzicht, want je eigen konijntjes kunnen dan ook niet meer afsnijden. Weet jij hoe jij de Rabbit Race oplost?

Regels van Rabbit Race →

Subway Surfers

Bij Subway Surfers ben je een echte graffiti-artiest. Je versiert de stad met de mooiste creaties. De gemeente is er niet blij mee, en schakelt de politie in. Een agent komt je met zijn hond achterna. Er is maar één manier om te vluchten: door op treinen mee te surfen en over de daken te rennen. Ondertussen verdien je munten en speel je challenges om nog meer voordelen te winnen. Die voordelen helpen je om uit handen van de agent te blijven. Dan moet je alleen wel volle aandacht hebben voor wat er in het spel gebeurt. Maak jij de stad nog een stukje mooier? Of breng je straks een nachtje door in de cel? Dat vind je uit in Subway Surfers.

Tetris

Tetris: je kon het al spelen op een Gameboy vroeger, en het spel is nog altijd bekend en geliefd. Het is, samen met Snake, echt de klassieker onder de computerspellen. Tetris komt van de naam ‘Tetra’, wat vier betekent. De blokjes bij dit spel bestaan dan ook uit vierkantjes. Ze vallen omlaag, en uiteindelijk op de bodem. Het is de bedoeling dat je de blokken zo in elkaar past, dat je een volledige regel krijgt. Dan verdwijnt de regel en krijg je punten. Er zijn niet veel regels: je mag roteren naar links en rechts, je vecht tegen de klok en de blokken moeten passen. Dat is alles. Ontdek hoe het ook alweer precies zat met Tetris en hoe je het spel kunt winnen. Want dit spelletje zijn we echt nog lang niet zat.

Regels van Tetris →

Regels van dobbelspellen

Alle regels bij populaire dobbelspellen.

Twee dobbelstenen met 6 ogen

Machi Koro

Machi Koro is een verslavend dobbelspel voor spelers van 7 jaar en ouder. Jij bent de burgemeester van een nieuw te bouwen stad. De bedoeling is om je stad de meest aantrekkelijke stad van de regio te maken.  Aan de hand van de dobbelstenen kun je kaarten activeren en muntjes verdienen. Met deze muntjes kun je rekeningen betalen en investeren. Op die manier kun je gebouwen en bezienswaardigheden bouwen. Door tactisch te spelen kun je de winnaar van het spel worden. De winnaar van Machi Koro is de burgemeester die het is gelukt om als eerste alle vier bezienswaardigheden af te bouwen.

Regels van Machi Koro →

Perudo

‘Perudo’ klinkt al niet heel Nederlands, en dat klopt. Het is een Zuid-Amerikaans klassiek dobbelspel. Wanneer je Perudo speelt, biedt en bluf je je een weg door het spel. Natuurlijk moet je ook gewoon een flinke dosis geluk hebben. Het schijnt dat zelfs de Inca’s het spel nog hebben gespeeld. Vandaag de dag is het een populair gokspel, dat je aan tafel speelt. Alle spelers schudden tegelijkertijd met een beker dobbelstenen. De beker geldt als schild; je houdt geheim wat je hebt gegooid. Je doet een gok op hoeveel er samen door iedereen is gegooid. Tijdens het spel raken spelers hun stenen kwijt. Wanneer je een bod betwist, roep je ‘Dudo!’ Blijkt dat je twijfel ongegrond is, dan lever je een dobbelsteen in. Zo wordt het steeds moeilijker om het juiste aantal te raden. De winnaar van het spel is degene die als laatste nog één of meer dobbelstenen heeft.

Regels van Perudo →

Qinga

Slangen: de meeste mensen moeten er niks van hebben, maar deze slangen brengen je geluk. Ze hebben namelijk dobbelstenen bij zich. Probeer een combinatie te maken van jouw eigen dobbelsteen en een dobbelsteen van de slang, en scoor punten. Je speelt namelijk slangen weg door juiste combinaties te maken. Met een katapult schiet je je eigen dobbelsteen naar de andere dobbelsteen en maak je een cijfercombinatie. Je mag zelf weten hoe je combineert: van hoog naar laag, andersom, of nummers van een gelijke waarde. Ondertussen kruipen de slangen zo het lavagat in. Voor elke fout die je maakt, komt de slang dichter bij de lava, en verdwijnt jouw kans om punten te verdienen steeds een beetje meer. Goed nadenken over de combinaties is dus noodzakelijk in Qinga.

Regels van Qinga →

Qwixx Mixx

Als je het spelletje Qwixx al kent, moet je ook zeker eens de mixvariant proberen. Daarbij kun je kiezen uit twee spelvarianten. De grote lijnen zijn hetzelfde: elke speler moet proberen op zijn scorebord zoveel mogelijk getallen in de vier kleuren aan te kruisen. Daarbij speelt de dobbelsteen de hoofdrol. Deze bepaalt namelijk welke nummers je weg kunt strepen. Je speelt met een scoreblaadje, zodat je je punten kunt bijhouden. Hoe je het spel precies speelt, hangt af van of je kiest voor Variant A of Variant B. Variant B is de moeilijkste variant, en waarschijnlijk ook de meest spannende variant.

Regels van Qwixx Mixx →

Yahtzee

Yahtzee is een spel dat je gemakkelijk overal mee naar toe neemt. Een scorelijstje, een pen, 5 dobbelstenen en een bekertje is al genoeg om het spel te kunnen spelen. Het is dan ook het ideale spel voor onderweg. Het doel is dat je in 13 rondes het hoogste aantal punten behaalt, door met de dobbelstenen diverse combinaties te maken. Je vult na elke beurt een score in. Het kan zijn dat je geen combinatie kunt maken, en dus geen punten verdient. Het gaat er niet om wie de hoogste ogen gooit, maar juist om de tactiek: want waar plaats je je punten precies? Daarvoor is de speelkaart heel belangrijk. Gooi ‘carré’, ga voor de grote straat, of de winst: Yahtzee. Behaal bonuspunten en speel slim. Zo kun je Yahtzee winnen. Het is geen ingewikkeld spel, maar wel een spannend en leuk spel. Een mooie manier om de tijd te doden!

Regels van Yahtzee →

Regels van kansspellen

Alle regels bij populaire kansspellen.

Iemand trekt aan de hendel bij een gokautomaat

Poker

Pokeren is een van de meest geliefde casinospellen ter wereld. Je start met twee kaarten in je hand. Daarna komen er nog vijf open op tafel. Met deze zeven kaarten moet je zo goed mogelijke combinaties van vijf maken. Elke hand heeft vier inzetrondes. Je kiest steeds of je wilt meedoen of op opgeven. Zet in nadat je je hand hebt gekregen, na de eerste drie op tafel, na de vierde kaart of na de vijfde kaart. Jij bepaalt zelf wat je strategie is. Je kunt alleen winnen als je de beste combinatie hebt. Of, als je je tegenstander laat geloven dat je de beste combinatie hebt. Dan is het gewoon bluffen geblazen. Wereldwijd wordt er met Poker veel geld verdiend, maar het allerleukst is toch het spelen tegen vrienden en vriendinnen om een schaaltje snacks.

Regels van Poker →

Red Dog Poker

Red Dog Poker is één van de gemakkelijkste varianten om poker te leren. Bij dit spel gaat het erom dat je steeds de hoogste kaarten hebt. De waarde wordt bepaald aan de afbeelding op de kaart. Een aas is een hoge kaart, een twee is een lage kaart. Het is nodig om iedere keer eerst in te zetten door fiches aan de pot toe te voegen. De speler met de hoogste kaart, moet deze laten zien aan de rest van de groep. Je bent dan de winnaar van de pot. Wie na afloop de meeste punten heeft, is de winnaar van de dag.

Regels van Red Dog Poker →

Roulette

Wie kent het spelletje Roulette niet? Het is een kansspel waarbij dom geluk de hoofdrol speelt. Een croupier gooit een balletje in een cilinder die in een tegengestelde richting draait. Die cilinder heeft 37 verschillende vakjes, en de vakjes zijn genummerd van 0 tot en met 36. Ook hebben ze een kleur: rood of zwart. De speler plaatst op het speelveld zijn fiches en voorspelt waar het balletje terechtkomt. Hoe kleiner de kans is dat je wint, hoe hoger het prijzengeld. Het spel werkt namelijk met ‘odds’. Heb je goed voorspeld waar het balletje komt? Dan kun je met een mooie prijzenpot naar huis gaan. Roulette is er in een kleine variant, waarmee je kunt spelen voor de lol, maar voor het betere werk kun je beter naar het casino gaan.

Sevens

Ken je de klassieke fruitautomaat van vroeger nog? Ze stonden in elke cafetaria of kroeg. Of je ging de speelhal in. Vandaag de dag kun je de fruitautomaten ook online spelen. Bij voorbeeld in een online casino, voor geld, of gewoon voor de lol. Sevens is een van die bekende fruitautomaten met het klassieke spelletje. In grote lijnen lijkt het op Club 2000. Al honderden jaren spelen mensen op fruitautomaten, waarbij de regels simpel zijn: probeer een zo goed mogelijke combinatie te draaien op een van de vijf winlijnen. Zo verdien je munten, die je kunt inzetten voor een extra spel.

Regels van Sevens →

Regels van puzzels en woordspellen

Alle regels bij populaire puzzels en woordspellen.

Sudoku spelen uit bovenaanzicht met een monstera

Kruiswoord

In de krant of in het puzzelboekje kom je vaak een kruiswoordpuzzel tegen. Dit is de vaakst voorkomende woordenpuzzel. De bedoeling van deze puzzel is dat je aan de hand van een willekeurige omschrijving een woord bedenkt dat in de vakjes past. Daarvoor moeten de letters wel overeenkomen met de elders ingevulde woorden. Als je eenmaal een beginnetje hebt, kun je aan de hand daarvan nieuwe woorden bedenken. Op deze manier is het mogelijk om vanzelf de kruiswoordpuzzel in te vullen. Soms hoef je niet zelf woorden te verzinnen, maar hoef je alleen de woorden in te passen.

Regels van Kruiswoord →

Memory

Hoe goed is jouw geheugen? Je vindt het uit met Memory. Een tijdloze klassieker die iedereen wel eens speelt in zijn leven. Het werkt met kaarten, die je omgekeerd op tafel ligt. Je krijgt een simpele opdracht: paren maken. Je keert eerst de ene kaart om, en kijkt daarna of een andere kaart hetzelfde symbool heeft. Is dat zo? Dan heb je een paar. Je mag dan doorspelen, en ook de volgende kaarten proberen te combineren. Heb je geen paar? Dan is iemand anders aan de beurt. Ondertussen heeft iedereen gezien waar welke kaarten liggen. Je moet de kaarten immers zichtbaar omdraaien. Hebben je medespelers ook onthouden waar welke kaart ligt? Dat is de vraag. Probeer zoveel mogelijk paren te vinden, totdat alle kaarten op zijn. Degene met de meeste paren, wint. Zo simpel is Memory.

Regels van Memory →

Monkey Mind

Kraak zo snel mogelijk de kleurcode van de diamanten en verdien zoveel mogelijk punten. De aap met de rode ogen weet of de kleurcode juist is. Daarom heet het spel ook ‘Monkey Mind’. Zie het als een soort puzzel, maar dan met diamanten met 6 kleurpartjes. Probeer verschillende combinaties en plaatsen en ontrafel steeds meer van de code. Je kunt alleen niet onbeperkt raden: binnen 8 ronden moet je het geraden hebben. Het is handig als je het al voor de 5e ronde weet, want dan krijg je bonuspunten. Versla jij de aap? Probeer het zelf uit in Monkey Mind.

Regels van Monkey Mind→

Sudoku

Wanneer we denken aan sudoku, denken we aan lastige hersenkrakers. Vaak wordt gedacht dat het vooral een spel is voor mensen die goed zijn in wiskunde. Toch heeft het met wiskunde niks te maken. Het is een logische puzzel, die je moet oplossen. Bij dit spel gaat het niet om winnen of verliezen, maar om het oplossen van een puzzel. Je speelt met 9x9 vakjes. Die zijn onderverdeeld in kleinere vierkanten. Je moet de lege vakjes invullen met een cijfer van 1 tot en met 9. Het getal mag slechts 1x voorkomen per rij, kolom en in een 3x3 vierkant. Je kunt kandidaatcijfers invullen in de noteermodus, maar je kunt ook alles vanuit je hoofd doen. Dan wordt het spel nog een stukje lastiger. Het is geen raadspelletje of gokspelletje: je moet je verstand gebruiken en niet je gokkershart. Dat is ook nog eens hartstikke goed voor je brein!

Regels van Sudoku →

Wordfeud

We zouden een hele lange uitleg over Wordfeud kunnen schrijven, maar als we zeggen: ‘Scrabble, maar dan online’, hebben we al een aardige samenvatting gegeven. Wordfeud speel je online tegen je vrienden en familie, of tegen een willekeurige speler die zomaar aan de andere kant van de wereld kan zitten. Bij dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verdient door woorden te maken. Je krijgt voor veel voorkomende letters (zoals de A en de E) weinig punten, terwijl de moeilijke letters, zoals Z en Q je een flinke voorsprong kunnen bezorgen. Je kunt op speciale posities de woordwaarde verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Natuurlijk moet je wel spelen met bestaande woorden. Je mag ook letters ruilen, maar dat is niet gratis. Bij Wordfeud is het dus niet alleen belangrijk dat je taalvaardig bent, maar ook slim speelt.

Regels van Wordfreud →

Regels van gezelschapsspellen

Alle regels bij populaire gezelschapsspellen.

Twee jonge kinderen spelen 4 op een rij in de kinderkamer

30 seconds

30 seconds speel je door zoveel mogelijk woorden te omschrijven en te laten raden in 30 seconden. De ene speler omschrijft de woorden, terwijl de ander ze raadt. Dat levert punten op voor het team. Tegelijkertijd kan de dobbelsteen ervoor zorgen dat het spel compleet verandert. Je moet namelijk eerst een aantal strafpunten gooien. Daarmee wordt het aantal goed geraden woorden verminderd. Het aantal punten dat dan nog overblijft, is het aantal vakjes dat je met de pion vooruit mag op het speelbord. Het team dat als eerst over de finish op het bord komt, wint. Je kunt 30 seconds al met 3 personen spelen, maar ook met grote teams van wel 24 personen. Daarmee is het een spel dat je met zowel kleine als hele grote groepen kunt spelen. Een leuk en simpel spel waarmee je prima de middag of avond om krijgt.

Regels van 30 seconds →

4 op een rij

Wanneer je van strategie houdt, is 4 op een rij het simpelste spelletje om te spelen. Je hoeft hier alleen maar 4 stenen op een rij in een rek te krijgen. Klinkt simpel, maar het is nog best lastig. Plaats je stenen horizontaal, verticaal of diagonaal. Iedere zet die je doet, kan worden geblokkeerd door de tegenstander. Maar jij kan weer zetten blokkeren van jouw tegenstander. Kies je ervoor om aan te vallen en 4 op een rij te krijgen, of probeer je juist te voorkomen dat je tegenstander 4 op een rij krijgt? Dat is de vraag bij dit spel. Wie heeft er als eerste 4 op een rij?

Regels van 4 op een rij →

Beverbende

Wil je een leuk spel met kinderen spelen? Dan is Beverbende een goede keuze. In dit spel draait het om acties uitvoeren. Actie A moet je verplicht uitvoeren, Actie B mag je uitvoeren. In dit spel vind je ook de speciale kaarten. Daarmee heb je vaak een voordeel in het spel. Zorg er wel voor dat je onthoudt waar de kaarten precies belanden, want op die manier kun je het spel winnen. De bedoeling is dat je de vier kaarten met de laagste waarde hebt. De speler die dan in totaal het minste aantal punten heeft, is de winnaar.

Regels van Beverbende →

Boonanza

Bonen telen is een stuk minder gemakkelijk dan je denkt. Bij dit spel moet je namelijk voortdurend geconcentreerd en alert zijn. Dit is een kaartspel waarbij je verschillende bonensoorten moet planten. Iedere speler krijgt twee velden. Van deze velden mag hij de bonen die al rijp zijn, verkopen. Het is ook mogelijk om de bonenkaarten te verkopen. Zo koop je laag in en verkoop je ze tegen een hogere waarde. Tijdens het spel mag je er nog een derde bonenveld bijkopen. De speler die aan het einde van het spel het meeste geld heeft, is de beste bonenteler.

Regels van Boonanza →

Codenames

Jij en je tegenspeler zijn allebei het hoofd van een geheime dienst. Je geheim agenten kennen alleen de codenamen, maar weten de namen van hun collega’s niet. Als hoofd van de geheime dienst moet je aan de hand van aanwijzingen ervoor zorgen dat je collega’s de juiste namen raden. Op die manier kun je contact leggen met alle spionnen. Is dat gelukt? Dan wint jouw team het spel. Maar let op: dat is moeilijker dat je denkt, want er zit ook een huurmoordenaar in het spel. Als je met hem contact legt, verliest het hele team.

Regels van Codenames →

Commando Pinkelen

Het geroffel van de vingers op tafel, de spelleider die de speler misleidt: je weet precies wat je krijgt bij Commando Pinkelen. Bij dit spel is het heel belangrijk dat je vooral goed luistert en nauwkeurig werkt. Anders maak je misschien een fout, en raak je elastiekjes kwijt aan de spelleider of aan de speldoos. De spelleider geeft je verschillende commando’s, die je moet opvolgen. In totaal zijn er 10 commando’s, zoals ‘Commando Krokodil’ of ‘Commando Rennen’. Geeft de leider de opdracht om te pinkelen? Dan moet je met je vingers op de rand van de tafel roffelen. In het spel gebeurt het pinkelen vaak, vandaar ook de naam van het spel. Wie is het scherpst? Wie is het traagst? Wie wint Commando Pinkelen?

Regels van Commando Pinkelen →

Da Vinci Code

De Da Vinci Code is een wereldberoemd boek, waarvan nu ook een spel is gemaakt. Het helpt bij dit spel als je het boek hebt gelezen. Dan Brown ontwikkelde met het boek een heuse religieuze thriller, en dat merk je terug in dit spel. In dit spel probeer je de waarheid achter het leven van Jezus, en het einde van zijn leven te ontdekken. Hoe zat de voortgang in elkaar? Welke mysteries draagt het christelijke geloof bij zich? Het boek en het spel zorgen voor veel reuring in de christelijke gemeenschap, dus als je benieuwd bent waar alle ophef over gaat…

Regels van Da Vinci Code →

Diplomacy

Wat gebeurt er eigenlijk in de achterkamertjes van de politiek? Daar kom jij als diplomaat achter in het spel ‘Diplomacy’. In dit spel ben jij één van de 7 grootmachten van het Europa van het jaar 1900. Je moet proberen zoveel mogelijk aanvoergebieden over te nemen. Maar, alleen sta je nergens. Daarom komt er diplomatiek en onderhandelngstechniek bij dit spel kijken. Krijg jij bondgenoten mee om samen een andere grootmacht te grazen te nemen? En vertrouw jij je bondgenoten blind? Ben je zelf eigenlijk wel te vertrouwen? In Diplomacy zijn geen bindende afspraken, maar moet je je alleen aan de regels van het spel houden. Dit is een spel dat uren kan duren. Een perfect spel om een saaie zondagmiddag wat meer kleur te geven.

Regels van Diplomacy →

Dokter Bibber

Dokter Bibber is al tientallen jaren een begrip in spellenland. Hierbij ben je de dokter die een patiënt met allerlei medische klachten moet gaan opereren. Tijdens het verwijderen van de organen of het verhelpen van de klachten mag je natuurlijk geen organen of zenuwen raken. Doe je dat wel, dan doe je de patiënt pijn en schreeuwt hij het uit van de pijn. Bij dit spel moet je de organen pakken die het meeste waard zijn. Maar let op: ben je als dokter niet goed genoeg? Dan moet je het overlaten aan de specialist, die meer geld verdient.

Regels van Dokter Bibber →

Domino

Bij Domino ontvangt iedere speler een gelijk aantal dominostenen. Deze stenen zijn langwerpig. De stenen houd je geheim voor de andere spelers. Wanneer je aan de beurt bent, mag je een steen aanleggen bij het spel. Daarbij moet het aantal ogen van de kant die tegen elkaar geschoven wordt, gelijk zijn. Je kunt dus niet altijd aanleggen. In dat geval moet je een steen bijtrekken. Hoe meer stenen je bij moet trekken, des te kleiner de kans dat je het spel wint. Het is immers de bedoeling van Domino dat je als eerste al je stenen kwijt speelt. Je kunt Domino op verschillende manieren spelen. Zo is er bijvoorbeeld ook Kleurendomino (voor kinderen) en Domino Junior. Domino is een goed spel om kinderen te leren tellen, omdat de ogen gelijkwaardig moeten zijn. Speel het spel in een passende variant of uitvoering, en beleef plezier voor jong en oud.

Regels van domino →

Een tegen 100

Eén tegen 100 is het bekende quizprogramma op televisie, maar is ook als bordspel te koop. Net als de kandidaat in de studio is het de bedoeling om gemakkelijke en moeilijke vragen te beantwoorden. Op die manier kun je de spelers in het publiek wegspelen. Iedere speler is geld waard. Met het geld kun je escapes kopen als je een antwoord niet weet. Je krijgt het speelgeld pas als je de laatste speler hebt weggespeeld. Heb je zonder een escape te kopen een vraag fout beantwoord? Dan heb je het spel meteen verloren en wisselen alle spelers van rol.

Regels van Een tegen 100 →

Escape Room

Naar een Escape Room toe gaan is niet meer nodig. Haal de Escape Room naar je eigen woonkamer met dit mysterieuze spel. Je krijgt met je team een uur de tijd om drie codes te kraken en op die manier uit de Escape Room te ontsnappen. Tijdens het spel krijg je een paar aanwijzingen waar je hersenen van gaan kraken. Doorzie jij de verbanden en weet je de juiste sleutels te pakken? Dan wint je team. Maar pas op: de tijd gaat snel voorbij. Besteed deze dus nuttig om uit de Escape Room te komen!

Regels van Escape Room →

Ezelen

‘Je bent een ezel!’ Niet aardig om te zeggen, maar als je in dit spel steeds de laatste bent, ben je er wel degelijk één. Bij Ezel speel je een kaartspel, waarbij je steeds kaarten doorgeeft. Het is de bedoeling dat je 4 dezelfde kaarten in setjes verzamelt. Zodra je een setje hebt verzameld, maak je een gebaar. De andere spelers moeten op dat gebaar reageren. Degene die dat als laatste doet, krijgt een letter. Ben je vier keer te laat? Dan spelt het woord ‘EZEL’ zich voor je. Dan ben jij de ezel en verlies je. Vaak moet je dan een hilarische opdracht uitvoeren. Dit spel kent duidelijk 3 winnaars en 1 verliezer. Een echt partyspel!

Regels van Ezelen →

Fish-Inn

Klein geel visje in een zee van blauw? Nee, een klein oranje visje in een zee van geel! Bij Fish Inn is het de bedoeling dat je alle gele vissen wegspeelt. Dat doe je middels een dobbelspel. Als jij het hoogste aantal ogen hebt, vervang je de gele vissen in een aquarium door jouw oranje vissen. Maar let op, de gele vissen mogen ook dobbelen. Hebben zij een hogere waarde, dan zul je vissen kwijtraken. Jouw oranje vissen worden dan ingeruild voor gele vissen. Wie wordt uiteindelijk de koning van het aquarium? Dat weet je pas aan het einde van het spel, als er van jouw soort geen vissen meer over zijn, of als je zelf alle gele visjes hebt weggespeeld.

Galgje

Wie is er niet opgegroeid met Galgje? Dit spelletje wordt nog altijd vaak gespeeld op scholen. Het is een perfecte manier om iets te leren, zoals woorden. Bij Galgje raad je een woord aan de hand van losse letters. Voor elke letter die je fout hebt, wordt een gedeelte van de galg getekend. Hoe meer fouten je maakt, des te sneller het spel over is en je verliest. Het spel is namelijk over als de galg zich volledig heeft ontvouwd. Probeer daarom in zo min mogelijk beurten het woord te raden. Je kunt bij Galgje ervoor kiezen dat de spelers de genoemde letters op mogen schrijven. Een andere optie is dat dat niet mag, en de spelers de genoemde letters moeten onthouden. Zo wordt het nog spannender.

Regels van Galgje →

Genius

Blokkeer je tegenstander of lift juist mee op hun eigen succes. In Genius ben jij het strategische genie. Het is een bordspel met allemaal kleine zeshoekjes. Deze zeshoeken moet je aan elkaar leggen, aansluitend op kleur. Het doet daarmee wat denken aan Domino, maar bij dit spel kun je ook je tegenstanders blokkeren of meeliften. Je verdient punten door een van de twee symbolen op de gespeelde tegel te leggen. In dit spel mag je ook ruilen, als je geen enkele steen meer in handen hebt met de kleur waarin je het aantal punten hebt behaald. Je moet dan wel aan de anderen je stenen laten zien. Of dat een goed idee is, bepaal jij als strategisch genie helemaal zelf.

Regels van Genius →

Halli Galli

Bij Halli Galli draait het om zo snel mogelijk reageren. Dit spel kun je spelen met studenten en volwassenen, maar ook jonge kinderen. Bij dit spel is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk kaarten verzamelt en op de bel slaat. Je moet op de bel slaan zodra je 5 dezelfde fruitsoorten op tafel ziet liggen. Dat is dus iets anders dan vijf dezelfde kaarten. Het is belangrijk dat je genoeg kaarten hebt, want zo lang blijf je in het spel. Heb je geen kaarten meer over? Dan verlies je het spel.

Regels van Halli Galli →

Het Poepspel

Bij ‘Het Poepspel’ denk je waarschijnlijk aan iets vies, maar eigenlijk is het een heel grappig kaartspel. Het is vooral bedoeld voor kinderen tussen de zes en de elf jaar. Kinderen leren de juiste volgorde van naar de WC gaan. Het werkt met een kaartspel. Je legt een kaart met een oranje toilet in het midden neer. De volgende kaart moet dan een drol zijn, daarna wc-papier en daarna handen wassen. Elke speler legt omstebeurten op. Wanneer je niet kunt opleggen, druk je op het scheetkussen. Kun je toch wel opleggen? Dan verlies je deze ronde en leg je een drol op je hoofd. Dat moet ook als je na een ronde nog de meeste kaarten in handen hebben. Hoe meer drollen op je hoofd, des te sneller je verliest.

Regels van Het Poepspel →

Het Verboden Eiland

Het Verboden Eiland was de schuilplaats van de Archeërs. Dit eiland zinkt als een indringer het probeert de bereiken. Aan jou is de taak om te voorkomen dat het eiland zinkt, maar toch de schatten te pakken te krijgen. Dat doe je door acties uit te voeren: verplaatsen, droogleggen, een schatkaart geven of een schat vinden. Je mag maximaal 3 acties uitvoeren. Welke dat zijn, bepaal je zelf. In het spel trek je steeds kaarten van de stapel. Voer de actie uit die op de kaart staat. Je kunt ook overstromingskaarten trekken. Dan wordt de kans dat Het Verboden Eiland zinkt, steeds een beetje groter. Probeer zo min mogelijk grotten, tempels, tuinen en paleizen te laten verdwijnen!

Regels van Het Verboden Eiland →

Hints

‘Begint met’, ‘Klinkt als..’: typische dingen die je uitbeeldt bij een potje Hints. Het is een tijdloze klassieker. Je mag vrijwel alles, maar geen geluid maken of praten. Zet je lichaam in om een woord te omschrijven. Je mag allerlei gebaren gebruiken, zoals de standaardgebaren: trekken aan de oorlel, wijzen naar een persoon, aantal vingers omhoog houden, aantal vingers op de bovenarm en de vinger omhoog. Aan je teamgenoten is het de taak om het woord zo snel mogelijk te raden. Het leukste is om meerdere rondes te spelen. Dan kan iedereen een keer raden en een keer uitbeelden. Weet jij het woord?

Regels van Hints →

Jenga

Een torentje bouwen: hoe moeilijk kan dat nou zijn? Probeer dat maar eens uit bij een spelletje Jenga. Je komt er al gauw achter dat je een vaste hand en stalen zenuwen moet hebben. Het is een simpel spel: je stapelt een toren, haalt er steeds een stukje tussenuit en legt deze bovenop. Je mag met slechts één hand spelen. Haal je het verkeerde deel er tussen uit, dan stort je toren in en kun je het spel niet meer winnen. Je hebt slechts tien seconden om een beurt te spelen. Raak je het blok aan, dan moet deze er ook daadwerkelijk tussen weg. Je mag ‘m dus niet terugstoppen. Wat is jouw strategie om het laatste blokje in het spel te bemachtigen?

Regels van Jenga →

Knibbel Knabbel Knuisje

Iedereen kent wel het sprookje van Hans en Grietje. Met de Boze Heks die het niet wil hebben dat er van haar snoephuisje gegeten wordt. En dat is precies waar dit spel om draait. Je moet snoepjes verzamelen die op het huis van de Boze Heks geplakt zitten. Soms heeft de heks niks door en kun je rustig je snoep pakken. Maar als je het verkeerde snoep pakt, wordt ze razend en moet je je snoepje snel weer terughangen. In het spel kun je je snoep ook ruilen. Ook kun je snoep afpakken van een andere speler. Je wint het spel als je de vier juiste snoepjes als eerste verzamelt. Probeer de heks niets te laten merken, want anders kom je op achterstand te staan.

Regels van Knibbel Knabbel Knuisje →

Koehandel

Verzamel kwartetten van de meest waardevolle boerderijdieren en drijf koehandel of ga naar de veiling. Bij een veiling mag je bieden. De speler met de hoogste bieding wint. Ga je koehandelen, dan ruilt de veilingmeester kaarten met andere spelers. Je mag een bod niet weigeren en de veilingmeester kan ook een negatief aantal kaarten op tafel leggen. De speler weet niet wat het precieze bod is, maar mag wel een tegenbod doen. Het kan zijn dat je daardoor enorm wint, of juist flinke verliezen lijdt. Je wint het spel als je de meeste punten hebt binnengehaald. Volg het spel aandachtig om er achter te komen wie welke kaarten heeft.

Regels van Koehandel →

Kubb

Kubb is een leuk spel om in de buitenlucht te spelen. Het spel komt oorspronkelijk uit spelen. Dit spel speel je met minimaal 2 spelers per team en maximaal 6 spelers per team. Het is de bedoeling om de koning van het andere team omver te werpen met de werpstok. Dit kan pas als de basiskubbs en veldkubbs omver zijn geworpen. Het spel is vooral leuk om te spelen op de camping of in een grote tuin. Het spel kan gemakkelijk een uur duren en blijft tot het laatste moment erg spannend!

Regels van Kubb →

Kwartet

Wie heeft er vroeger geen Kwartet gespeeld op de basisschool? Het spel is al eeuwen oud en wordt al een hele lange tijd gespeeld. Hoe het is ontstaan, is een goed bewaard geheim. Hoe het werkt, is geen geheim: je schuldt de kaarten en verdeelt ze. Je moet daarna zoveel mogelijk soorten bij elkaar zoeken. Dat doe je door de vraag te stellen: ‘Mag ik van (naam) van de (kwartetnaam) (de naam van de kaart)? Als de gevraagde speler de kaart heeft, moet hij deze aan jou geven. Zo speel je paren bij elkaar. Degene die als eerste vier kaarten uit dezelfde kwartetreeks heeft, heeft de ronde gewonnen. Dan moet je natuurlijk niet vergeten ‘Kwartet!’ te roepen. En heel belangrijk: houd je kaarten geheim. Het is maar raden wie de gewenste kaarten heeft. Dat is hoe Kwartet in elkaar zit!

Regels van kwartet →

Lingo

Lingo ken je misschien nog wel van televisie. Je hebt het gezien met François Boulangé, Lucille of Jan Versteegh. Ben jij de nieuwe JP? Laat het maar zien met een spannend potje Lingo: een combinatie van het spel Mastermind en Bingo. Lingo komt van het woord ‘Taaltje’. Bij dit spel moet je 5 willekeurige gele ballen op een horizontale, verticale of diagonale rij krijgen. Je moet dan wel eerst de juiste woorden raden om zo’n bal te krijgen. En dat is nog best lastig, want je moet bestaande woorden raden binnen een bepaalde tijd. Je krijgt te horen welke letters op de juiste plaats staan. Zo kom je steeds dichter bij de oplossing. Vergeet niet: ‘wat je spelt, dat telt’. Eerst een ander woord zeggen, en dan iets anders spellen, betekent dat het woord (zelfs als je het fout spelt) dat je spelt wordt ingevuld. Daar kun je dus flink de mist mee ingaan. Dat is precies wat Lingo zo leuk maakt.

Regels van lingo →

Mahjong

Mahjong is een best ingewikkeld spel, maar wel een spel dat de moeite waard is. Bij dit spel zijn de stenen en de sets die voor je liggen, heel belangrijk. Met erestenen en met bonusstenen verwerf je een speciale positie in het spel. Tegelijkertijd is het ook een dobbelspel, waarbij de dobbelsteen je lot bepaalt. Je speelt met verschillende soorten windrichtingen, zoals de oostenwind, de noordenwind en de zuidenwind. Die windrichtingen bepalen in welke volgorde je speelt. Je kunt ervoor kiezen stenen te houden of stenen weg te leggen. Zo kun je combinaties maken, zoals een three-of-a-kind, een four-of-a-kind of een straight. Pak je een steen, dan moet je er ook een wegleggen. In het spel kunnen anderen stenen opeisen. Met dit spel kun je dus alle kanten op, en blijft het spannend.

Regels van Mahjong →

Mastermind

Probeer de kleurcode van je tegenstander te achterhalen. Dat is je opdracht in Mastermind. Eens een keer geen spellen met scoreborden, kaarten of dobbelstenen, maar met pinnen. De codemaker bedenkt een kleurcode, die deze in de gaatjes van zijn schermpje prikt. Jij moet raden waar de pinnetjes zitten. Je zet zelf pinnetjes wanneer je antwoord goed of fout blijkt te zijn. In totaal mag je 12 keer raden. Kraak jij de code, of wint de codemaker? Laat je hersenen kraken en ontdek of jij een echte Mastermind bent. Probeer ondertussen zoveel mogelijk punten te verzamelen. Maar pas op: de codemaker kan ook punten verdienen, als jij foute antwoorden geeft.

Regels van Mastermind →

Mikado

Mikado is het spel dat bekend staat als ‘het spel met de stokjes’. Bij dit spel gaat het erom dat je zoveel mogelijk stokjes verzamelt, zonder dat je de andere stokjes beweegt of aanraakt. Een spel voor mensen met een vaste hand, waarbij de spanning stijgt. In het spel hebben de stokjes een verschillende waarde als het gaat om punten. Het liefst pak je allemaal Mikado’s, want die zijn het meest waard. Maar soms kun je niet anders en moet je ook bijvoorbeeld eens een Koelie pakken. Die zijn het minst waard. Weet jij een strategie te bedenken om zoveel mogelijk Mikado’s te verzamelen? Win jij het spel? Volg de spelregels en vind het uit.

Regels van Mikado →

Mölkky

Werp de palen van het spel Mölkky omver en verdien punten. Het doel is om als eerste 50 punten te behalen. Werpen doe je vanuit de werpzone, achter een Mölkkaari. Al deze termen klinken behoorlijk Scandinavisch, en dat is ook zo: het is een Fins spel. Het doet je misschien een beetje denken aan kegelen, bowlen of pétanque. Werpen doe je met een Mölkky. Dat is een houten werpstok die je naar de paaltjes gooit. Je wint het aantal punten dat op de paaltjes staat, als je er een omgooit. Gooi je er meerderen om? Dan krijg je het aantal omver gegooide paaltjes in punten. Ontdek wie de beste worp van jullie allemaal heeft, en wordt een echte Mölkky-master.

Regels van Mölkky →

Party & Co

Party & Co is een echt feestspel. Gegarandeerd dat je met dit spel een leuke avond met je vrienden of familie hebt. Er zijn 5 hoofdvakjes met verschillende opdrachten. Probeer het middelste vak te veroveren voor de eindopdracht. Je moet ondertussen wel allerlei opdrachten goed uitvoeren. Lukt je dat niet? Dan kun je je beurt zomaar verliezen, en wordt de kans op de overwinning klein. Opdrachten zijn bijvoorbeeld gebaren en geluiden maken, vraag en antwoord geven, tekenen of het verboden woord spelen. Lukt het jou om als eerste naar het midden van het bord te komen?

Regels van Party & Co →

Patchwork

Bij Patchwork is het de bedoeling dat je de mooiste lappendeken maakt. Ondertussen verstrijkt de tijd en speel je dus een race tegen de klok. Probeer zoveel mogelijk knopen te verzamelen, terwijl de andere spelers je tegenwerken. Als je geluk hebt, kun je een lapje kopen om op je dekentableau neer te leggen. Dat kost je alleen wel wat knopen. Degene met de grootste en mooiste lappendeken, wordt uiteindelijk de winnaar. Houd de tijd goed in de gaten, want de tijd kan je zomaar inhalen. Kan jij een balans vinden tussen een lappen deken maken, de tijd in de gaten houden en weet jij de beste keuze voor dit moment te maken?

Regels van Patchwork →

Qwirkle

Bij Qwirkle gaat het erom dat je zoveel mogelijk lijnen kunt maken met dezelfde kleuren en vormen. Elke lijn mag uit maximaal 6 blokken met deze kleuren en vormen bestaan. Je legt je stenen aan bij de lijnen van een ander. Daardoor moet je goed kijken naar wat je precies kunt leggen. Qua spelstructuur doet het spel soms wat denken aan Rummikub en Scrabble. Dat is ook niet gek: de ontwikkelaar van dit spel was hevig geïnspireerd door die twee spelletjes. Je mag bij dit spel ook blokken inruilen als je geen zet kunt doen. Op een gegeven moment zijn er geen blokken meer over. Dan eindigt het spel en krijg je een bonus van 6 punten. Degene met de hoogste score, wint dan. Wie kan een Qwirkle scoren? En wie heeft het meeste strategisch inzicht? Dat ontdek je met Qwirkle.

Regels van Qwirkle →

Regenwormen

Alle spelers zijn kippen die reuzehonger hebben. De bedoeling is dan ook om zoveel mogelijk regenwormen te verzamelen. Maar als je te gulzig wordt, verdien je geen punten en kan dat in je nadeel werken. Dit spel is geschikt voor spelers vanaf acht jaar en speel je met twee tot zeven spelers. Bij iedere speelronde mag je dobbelstenen apart houden, als je tenminste één regenworm met de acht dobbelstenen hebt gegooid. De winnaar is niet degene met de meeste stenen, maar degene die het hoogste puntentotaal en dus de meeste regenwormen heeft.

Regels van Regenwormen →

Rolit

Zelfs als je Rolit nog nooit hebt gespeeld, is het een gemakkelijk spel om te spelen. Bij dit spel heb je een spelbord met 64 vakken. De bedoeling is dat je de ballen van jouw kleur zo plaatst, dat deze de ballen van de andere speler(s) insluiten. Als dat lukt, worden de ingesloten ballen van je tegenstanders veranderd naar jouw kleur. Je mag dan nog een keer een zet doen. Lukt het niet? Dan mag je je bal willekeurig plaatsen en is je beurt voorbij. Als alle vakken op het bord bezet zijn, is het spel voorbij. De speler die de meeste ballen van zijn kleur op het bord heeft liggen, is de winnaar van het spel. Dit spel is geschikt voor spelers van 7 jaar of ouder en kan met 2 tot 4 spelers gespeeld worden.

Regels van Rolit →

Rummikub

Is Rummikub een spel voor oude mensen in een verzorgingstehuis? Welnee! Het is een gezelschapsspel voor jong en oud. Het spel gaat van generatie op generatie. Bij Rummikub moet je zo snel mogelijk je stenen kwijt raken. Je stenen staan op een opzetplankje, maar komen uiteindelijk op het veld terecht. Daarvoor moet je cijfers en combinaties met elkaar matchen. Strategie, concentratie, tactiek en inzicht brengen je de overwinning. Maar natuurlijk wel binnen de spelregels, die zich gemakkelijk tegen je kunnen keren. Wanneer je geen stenen kwijt kunt, moet je namelijk een strafsteen pakken. En dan hebben we ook nog de joker, die je tegenstanders een voordeel kan geven. De winnaar is degene die als eerste alle stenen van het bord wegwerkt. Wie zal dat zijn?

Regels van Rummikub →

Saboteur

Saboteur bestaat uit twee teams: de goudzoekende dwergen en de saboteurs. Je mag niet zelf kiezen wat je rol wordt. Iedere speler krijgt een dwergkaart waarop staat welke rol hij heeft. De bedoeling is om tot het einde van het spel geheim te houden of je een saboteur of een goudzoeker bent. Tijdens het spel kun je een gangenkaart neerleggen om een gang naar de schat te maken, maar krijg je ook te maken met actiekaarten om je sabotage-acties ongedaan te maken. Weet jij als eerste speler een gangenkaart naar de doelkaart te leggen? Dan mag je de doelkaart omdraaien en kom je erachter of je stenen of het prachtige goud hebt gewonnen!

Regels van Saboteur →

Sjoelen

Actie! De stenen vliegen je om de oren als je gaat spelen. We denken dat het een oud-Hollands spel is, maar waarschijnlijk komt uit het Engeland, en werd het met een ‘shuffleboard’ gespeeld. Het spelen is eenvoudig: je gooit je stenen over de sjoelbak en probeert zo punten te scoren. Je stenen komen namelijk in vakjes terecht. Het liefst werp je je schijven 7x in elk apart vak.. Dan behaal je de maximale score. Klinkt gemakkelijk, maar toch is dat het niet. Je stenen kunnen ervoor zorgen dat poorten geblokkeerd raken. Je kunt gezellig thuis gaan sjoelen, maar er bestaan ook verenigingen en je kunt in competitieverband spelen. Maar eerst maar eens oefenen, want als je te hard gooit komen je schijven buiten de bak en zijn ze buiten het spel. Je mag ze dan niet gebruiken tot de volgende ronde. Dat maakt het spel interessant.

Regels van Sjoelen →

Scrabble

Met Scrabble werk je aan je taalgevoel. Je moet bij dit letterspel woorden maken van de letters die op het veld liggen. Alle letters en positie hebben een eigen waarde. De letters die samen een woord vormen, zijn de woordwaarde. Je snapt de bedoeling al: je moet zoveel mogelijk punten ophalen met de woorden die je legt. Degene die de meeste punten ophaalt, wint. Op het veld zie je ook kleuren, die de waarde van het woord kunnen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Scrabble is geen moeilijk spel, maar wel een spel waar je behoorlijk wat woorden voor moet weten. Het spel stopt pas als alle spelers hun laatste letters hebben geplaatst. Maar wie zal de meeste punten hebben verdiend? Wie is de Koning van de Taal? Dat vind je uit met een spannend potje Scrabble.

Regels van Scrabble →

Smart Ass

Wijsneuzen: we hebben er allemaal een hekel aan. Maar in elk gezelschap zit er wel eentje. Op dit feestje of tijdens deze verjaardag ga je uitvinden wie echt het meeste weet. Wie doet alleen maar alsof hij of zij heel slim is? En wie is een echte Einstein? Probeer de antwoorden te vinden op de vragen: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat ben ik?’ en ‘Waar ben ik?’ Of los een ingewikkelde breinbreker op. Luister goed naar de lezer, en begin dan pas met praten. Want je wilt geen fout antwoord geven. Dan ben je namelijk af en moet je wachten tot de volgende ronde. En dat is natuurlijk heel moeilijk voor een wijsneus die altijd alles beter  denkt te weten.

Regels van Smart Ass →

Speed Cups

Leer kinderen beter rekenen en laat ze meer meetkundig inzicht krijgen. Speed Cups draait helemaal om meetkunde. De speler moet de afbeeldingen van 2D naar 3D leggen door te letten op de volgorde van de kleuren en de richting. Het spelletje wordt gespeeld met 2 tot 4 personen. Het duurt ongeveer een kwartiertje. Hiermee leren kinderen te kijken naar de richting en deze te benoemen. Bijvoorbeeld horizontaal of verticaal. Ook leren ze meer over begrippen als ‘naast’, ‘op’, ‘onder’ en ‘boven’. Bouw het bouwwerk zo nauwkeurig mogelijk na en probeer je tegenstanders te verslaan. Na het bouwen controleren de kinderen het snelst gebouwde bouwwerk.

Twister

Saai moment? Haal de Twistermat maar tevoorschijn! Dit behendigheidsspel heeft al heel wat saaie momenten omgedraaid in hilarische momenten. We kunnen ons het niet voorstellen, maar mocht je nog niet bekend zijn met Twister: dit is een spel waar je jezelf fysiek in onmogelijke bochten moet wringen. Je moet gaan staan op de gekleurde cirkels, met bepaalde ledematen. Bijvoorbeeld je linkerhand op groen, terwijl je voet ook al op een gele cirkel staat. Bij dit spel is één persoon de scheidsrechter. Dit is degene die aan de wijzer draait en bepaalt in welke positie je moet gaan staan. De scheidsrechter kan posities afkeuren. Voor dit spel kun je het best loszittende, flexibele kleding dragen. En misschien alvast een afspraak met de fysiotherapeut boeken, want je zult spieren voelen waarvan je niet eens wist dat je ze had.

Regels van Twister →

Zeg geen Ja, Zeg geen Nee

Zeg Geen Ja Zeg Geen Nee is een eenvoudig minispel voor twee tot zes spelers. Je krijgt 50 kaartjes. De bedoeling is om je tegenspeler de woorden ‘ja’ of ‘nee’ te laten zeggen of uit te beelden. Door snel op de bel te drukken, is de speler af. Druk je niet snel genoeg? Dan mag de speler door. De tegenspeler moet alle vragen op het kaartje beantwoorden. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Wie de meeste kaartjes verzamelt, is de winnaar van dit spel. Probeer deze gewoonte maar eens af te leren…

Regels van Zeg geen Ja, Zeg geen Nee →

Regels van educatieve spellen

Alle regels bij populaire educatieve spellen.

Mama speelt spel met Engelse woordjes met twee kinderen

10 voor topo

Wil jij een held worden in topografie? Maar vind je plaatsnamen stampen saai? Dan is het spel ‘10 Voor Topo’ perfect voor jou. Bij dit spel dek je de namen op het speelbord af, en moet je nadenken over welke naam er onder zit. Om te bepalen welke plaats je moet weten, speel je met de dobbelstenen. De andere spelers doen de voorspelling of je het goed of fout hebt. Op die manier kun je euro’s verdienen. Na het raden van de naam, leg je er een blokkadekaartje bij. Zijn alle kaartjes van het bord? Dan is het spel afgelopen. Degene met de meeste euro’s aan het einde van het spel, wint.

Regels van 10 voor topo →

Knappe Koppen

Kinderen nieuwe dingen leren wordt een stuk makkelijker met Knappe Koppen. Dit spel is goed voor hun zelfvertrouwen, omdat ze geen fouten kunnen maken. Het doel van het spel is namelijk niet ‘winnen’, maar ‘nieuwe dingen ontdekken’. Als ouder moedig je in het spel je kind aan om aan de slag te gaan met opdrachten. Bij Knappe Koppen vind je drie categorieën: inzicht en logica, fysieke uitdagingen en algemene kennis. De jongste speler begint en gooit met de dobbelsteen. Het vakje waar je op terechtkomt, bepaalt de opdracht. Het gaat er niet om dat de opdracht goed wordt uitgevoerd, maar om het proces. Wanneer jongere kinderen meespelen, kun je een paar ingewikkeldere opdrachten eruit laten.

Regels van Knappe Koppen →

Pim Pam Pet

Wie heeft er nog nooit Pim Pam Pet gespeeld? Het is al jaren een ontzettend populair gezelschapsspel. De spelleider geeft een slinger aan de draaischijf en jij weet als speler met welke letter het woord dat je moet noemen begint. Als je dat lukt, krijg je het kaartje. De speler die aan het eind van het spel de meeste kaartjes heeft verzameld, is de winnaar. Een ding om rekening mee te houden: het spel heeft maar een beperkt aantal kaartjes. Als ze op zijn, is het spel afgelopen. Denk goed na en roep niet te snel een antwoord, want een fout maken kan je een beurt kosten. Wie van jullie verdient de meeste kaartjes?

Regels van Pim Pam Pet →

Tam Tam Engelse Woordjes

TamTam is het leerzame spel voor kinderen vanaf groep 5. Je kunt met dit spel Engelse woordjes leren aan kinderen, zonder dat het saai wordt. Bij dit spel is er namelijk altijd een match tussen bijvoorbeeld woordenkaarten en afbeeldingenkaarten. TamTam heeft verschillende spelvarianten, zodat je kunt afwisselen. Zo zijn er varianten als Flipflap, Met z’n allen, Puinruimen en Klikklak. Stapeldol is het basisspel. Hierbij moet de spelers zoveel mogelijk matches weten te maken. Onthouden en woordbegrip zijn hierbij belangrijke elementen. Het spel TamTam is bedacht door een team van specialisten in het onderwijs.

Regels van Tam Tam Engelse Woordjes →

Regels van drinkspellen

Alle regels bij populaire drinkspellen.

Vrienden klinken met flesjes bier en red cups

Kingsen

Houd je van drank, of ben je student, dan is de kans groot dat je het spelletje Kingsen al kent. Ken je het nog niet? Dan stellen we het graag aan je voor. Dit drankspel speel je regelmatig op feestjes. Je speelt het met een pak kaarten, wat alcohol en 4 tot 10 spelers. Welke kaart je pakt, bepaalt de actie die moet gebeuren. Zo kan het zijn dat je zelf twee grote slokken alcohol moet nemen, of dat degene rechts van je vier grote slokken moet nemen. De plaatjes op de kaarten hebben ook een eigen betekenis. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je duim op tafel moet leggen. Doe je dat te traag, dan wordt het drinken. Het is goed om te weten dat bij Kingsen iedereen de jury is. Er is één speciale regel: niemand gaat naar de wc. Tenzij je een 8 hebt getrokken, want dan is het plasplauze voor degene die de kaart getrokken heeft.

Regels van kingsen →