Regels van Shogun

Shogun is een klassiek bordspel met een verhaal dat stamt uit de zestiende eeuw. Deze eeuw werd gekenmerkt door burgeroorlogen in Japan. Dat is dan ook het thema van dit spel. Je bent in dit spel een Dymo, die de taak heeft gekregen om de legers aan te voeren. Het is jouw opdracht om te verrassen en je opponenten te verslaan. Hoe diplomatiek wil jij spelen?

Officiële Shogun regels downloaden →

Uitleg over Shogun:

    Shogun man vecht met zwaard tegen een ninja en zijn laptop

    Geschiedenis van Shogun

    Shogun is een spel van Dirk Henn. Uitgeverij Queen Games was de oorspronkelijke uitgever. Het spel wordt gespeeld met minimaal 3 personen. Je bent er wel aardig wat tijd aan kwijt: minimaal anderhalf uur. Het spel werd voor het eerst uitgegeven in 2006 en werd gebaseerd op het eerdere spel Wallenstein. Het verschil hiermee is dat Shogun zich afspeelt in de Sengoku-periode en eindigt met de oprichting van het Tokugawa-shogunaat.

    Welke regels zijn er bij Shogun?

    Bij Shogun zijn er behoorlijk wat regels waar je rekening mee moet houden. Je kunt dan ook het best eerst de uitgebreide instructies lezen.

    Het speelbord

    Op het speelbord vinden we een zon- en een mondsymbool. Elke zijde toont de kaart van Centraal-Japan, met een verdeling van 5 regio’s. Elke regio is verdeeld in 9 provincies. Je ziet een rand en een symbool. Deze provincies doen bij een spel met drie spelers niet mee.

    Kaarten

    Het spel kent verschillende kaarten, zoals provinciekaarten en geldkaarten. Met speciale kaarten kun je een speciaal voordeel genieten. Op de actiekaarten staat de volgorde waarin je de acties moet uitvoeren. Op de gebeurteniskaart staat wat er is gebeurd, en hoe dit een actie beïnvloedt. Met de Daimyo-kaarten geef je de spelersvolgorde aan.

    Het spel heeft verder ook nog gekleurde blokjes, die de legers voorstellen. Verder is er een geldkist, zijn er scorestenen, rijststenen en fiches. In de dobbeltoren kun je gevechten uitvoeren. De sorteerbak is om je fiches te sorteren. De overzichtskaart vertelt je wat de startopstelling is.

    Doel van het spel

    Het doel van het spel is dat je gebieden gaat veroveren. Je bent een Japanse vorst in de 16e eeuw. Met behulp van je clan probeer je de meeste macht uit te oefenen. Verover provincies en ontwikkel deze verder door paleizen, tempels en theaters te bouwen. Je ontvangt bonuspunten als je telkens de meeste gebouwen van een bepaalde soort bouwt.

    Officiële regels van Shogun downloaden

    Shogun is best een ingewikkeld spel om te spelen. Daarom zit er een vrij uitgebreide lijst aan regels blij. Als je deze bent kwijtgeraakt, kun je ze op de site van Queen Games terugvinden. Je kunt ze ook hier downloaden.

    Officiële Shogun regels downloaden →

    Hoe speel je Shogun ?

    Shogun spelen doe je volgens een bepaalde volgorde. Die volgorde leg je zelf al in de voorbereiding vast.

    1. Het spel voorbereiden

      Je bereidt het spel voor door eerst te bepalen met welke zijde van het bord je gaat spelen. Daarna sorteer je de provinciekaarten. Wanneer je het spel met 3 personen speelt, gana er 8 provinciekaarten uit het spel. Elke speler ontvangt een bepaald aantal geldkisten en een spelertableau. Daarbij hoort ook een Daimyo-kaart en een bepaald aantal legers. In het spel speelt ook de dobbeltoren een belangrijke rol.

    2. Vier seizoenen spelen

      Het verhaal van het spel speelt zich af in een periode van 2 jaar. Dit is verdeeld over 8 rondes. Na 3 rondes volgt een tussenronde en een waardering. Daarna speel je nog eens 4 rondes. De seizoenen zijn zoals we die volgens de jaargetijden kennen: voorjaar, zomer, herfst en winter. In deze seizoenen voer je bepaalde acties uit en probeer je zoveel mogelijk gebieden te veroveren.

    3. De kaarten bepalen de acties

      In het spel werk je met bepaalde soorten kaarten. Het voert te ver om ze nu allemaal uit te leggen, maar in grote lijnen bepalen deze kaarten de acties. Ze geven je mogelijkheden of werken je juist tegen. Bij dit spel is ook het bieden om bepaalde acties uit te kunnen voeren, of de volgorde van het spelen te bepalen, cruciaal. Elk seizoen moet er iets gebeuren: elk seizoen heeft een eigen verhaal. Bijvoorbeeld een opstand in de winter. Kijk goed naar de kaarten en bepaal je volgende strategische zet.

    Veelgemaakte fouten bij Shogun

    Shogun is een strategisch spel. Kun je je tegenstander niet goed doorzien, dan kom je mogelijk in de problemen. Bovendien krijg je met allerlei acute gebeurtenissen te maken, waar je adequaat op moet reageren. Je kunt jezelf niet uit situaties bluffen door simpelweg veel te bieden: dan gaat je provincie failliet. Bovendien is het spel een waar mentaal gevecht.

    Benodigdheden om Shogun te spelen

    Wat heb je nodig om Shogun te spelen/uit te oefenen:

    • Speelbord

    • Kaarten;

    • Geldkisten;

    • Legers;

    • Minimaal 3 spelers.

    Veelgestelde vragen bij Shogun

    Wanneer speelt Shogun zich af?

    Shogun speelt zich af tijdens de 16e eeuw. Een tijd van ruzie onder Japanse vorsten. Je moet proberen de succesvolste Daimyo te worden. Dan word je Shogun. Je verovert niet alleen de meeste provincies, maar moet deze ook doorontwikkelen. Maar dat blijkt zo gemakkelijk nog niet.

    Hoe win je Shogun?

    Je wint Shogun door zoveel mogelijk gebouwen van dezelfde soorten te bouwen. Dat moet je alleen wel doen om omstandigheden die steeds veranderen. Je kunt niet eindeloos bouwen: je wordt aan alle kanten tegengewerkt. Strategisch handelen is dus belangrijk.

    Kun je Shogun met twee spelers spelen?

    Nee. Om dit spel te spelen heb je minimaal 3 spelers nodig. Zo kun je overzien dat het spel ook eerlijk gespeeld wordt. Bovendien zitten er te veel handelingen in het spel om dit met twee personen te kunnen spelen.