Regels om UFC te beoefenen

UFC staat voor Ultimate Fighting Championship, de grootste mixed-martial arts organisatie ter wereld. Het is een toernooi concept om de beste vechter ter wereld te vinden. Dat concept is ooit bedacht door Art Davie, de directeur van een reclamebureau in South Carolina. De UFC is dus niet één sport, maar een toernooi om uit te vinden wie de beste vechter ter wereld is, maakt niet uit welke vechtsport diegene beoefend en inzet tijdens de wedstrijden. Net als bij MMA, zijn er veel mensen die denken dat er geen regels gelden bij het Ultimate Fighting Championship, maar dat is weldegelijk zo. Er gelden een groot aantal regels om de vechters te beschermen tijdens het toernooi. Ben je benieuwd naar de officiele regels van het UFC? Op deze pagina vertellen we je alles over het kampioenschap, van de geschiedenis tot de regels en het wedstrijdverloop!

Officiële MMA regels downloaden →

Uitleg over UFC:

  UFC en scheidsrechter houdt hand vast

  Geschiedenis van het UFC

  Zoals we in de inleiding al zeiden, is het concept van het UFC bedacht door Art Davie, directeur van een reclamebureau. In het jaar 1991 onderzocht hij MMA voor een klant en kwam daardoor in contact met Rorion Gracie, eigenaar van een Braziliaanse jiu jitsu-school in Torrance, Californië. Davie werd een leerling van Gracie en kwam zo in de vechtsport terecht. Het Ultimate Fighting Championship startte in het jaar 1993, met als doel om de beste vechter ter wereld te vinden, ongeacht welke vechtsport hij beoefende. Het idee voor het toernooi was gebaseerd op het Braziliaanse vale tudo. In eerste instantie was het de bedoeling dat het evenement maar eenmaal gehouden zou worden, maar door het succes van de eerste editie werd het een jaarlijks evenement. In het begin waren UFC-wedstrijden vaak bruut en gewelddadig, dat is vandaag de dag wel anders dankzij nieuwe regels die zijn ingevoerd.

  Welke regels zijn er bij UFC?

  Overtredingen en straffen

  Om de wedstrijden veiliger te maken voor de vechters en minder gewelddadig, zijn er een groot aantal regels opgesteld over wat niet mag tijdens een UFC-wedstrijd:

  • Kopstoten geven

  • Bijten

  • De ogen aanvallen 

  • Fish hooking

  • Aan de haren trekken 

  • Het sleutelbeen vastgrijpen 

  • De geslachtsdelen aanvallen

  • Vingers in sneden of andere verwondingen van de tegenstander stoppen 

  • Vingers en tenen verbuigen, verdraaien of eraan trekken

  • Klappen geven op het achterhoofd of op de ruggengraat 

  • Aanvallen die naar beneden gericht zijn met de punt van de elleboog

  • Krabben, knijpen en draaien van de huid

  • Aanvallen naar de keel of de luchtpijp vastgrijpen 

  • Naar een tegenstander spugen

  • Trappen naar de nieren

  Zo zijn er nog meer overtredingen, die je kunt vinden op de officiële website van het UFC. 

  Het beslissen van de wedstrijd 

  De winnaar van een wedstrijd kan bij het UFC op meerdere manieren bepaald worden:

  • Een knock-out: Wanneer een vechter na een klap van de tegenstander neer gaat en buiten bewustzijn raakt of om een andere reden niet meer opstaat. 

  • Tegenstander geeft op: Een vechter wint ook als zijn of haar tegenstander opgeeft, bijvoorbeeld door middel van afkloppen of verbaal opgeven. 

  • Een technische knock-out: Dit houdt in dat een scheidsrechter het gevecht eindigt, omdat hij of zij van mening is dat een van de vechters zich niet meer kan verdedigen. 

  • Beslissing van de jury: Ten slotte kan de jury nog een winnaar aanwijzen door de vechters een bepaald aantal punten te geven. De vechter met de meeste juryleden achter zich wint. Het kan ook zijn dat een meerderheid van de jury pleit voor gelijkspel. 

  Gewichtsklassen 

  Het UFC hanteert 12 verschillende gewichtsklassen, acht voor de mannen en vier voor de vrouwen.

  Mannen

  Gewichtsklasse PondKilogram
  Zwaargewicht206-25593-120
  Lichtzwaargewicht186-20584-93
  Middengewicht171-18577-84
  Weltergewicht156-7070-77
  Lichtgewicht146-15566-70
  Vedergewicht136-14561-66
  Bantamgewicht126-13557-61
  Vlieggewicht116-12553-57

  Vrouwen

  Gewichtsklasse PondKilogram
  Vedergewicht136-14561-66
  Bantamgewicht126-13557-61
  Vlieggewicht116-12553-57
  Strogewicht106-11548-52

  Officiële regels van MMA downloaden

  Bij de UFC zijn de officiële regels van MMA van toepassing. Deze officiële regels kun je downloaden via de volgende button.

  Officiële MMA regels downloaden →

  Hoe doe je mee met het UFC?

  Als jouw doel is om mee te doen met het UFC, heb je een lange weg te gaan. Je moet bekend worden als amateurvechter om vervolgens uitgenodigd te worden voor dit grote toernooi. Om er aan mee te kunnen doen, moet je dus al veel ervaring hebben in een vechtsport, maakt niet uit welke. Hieronder geven we je een aantal tips als je graag mee wil doen aan het Ultimate Fighting Championship!

  1. Zorg voor bekendheid

   Om mee te kunnen doen met het UFC, is het belangrijk dat je bekend bent. Ga het internet op om jezelf bekend te maken als amateurvechter. Maak dus gebruik van je netwerk en je kennis van jouw vechtsport.

  2. Train jouw vaardigheden

   Als je mee wil gaan doen met het UFC, is het verstandig om jouw MMA vaardigheden of de vaardigheden binnen een andere vechtsport goed te trainen, zodat je echt klaar bent om mee te doen aan het toernooi.

  3. Wordt lid van een vereniging

   Ten slotte kun je nog lid worden van een vereniging die zich richt op het trainen van toekomstige UFC kampioenen. Zo maak je meer kans en kun je ook goed werken aan de vaardigheden die je nog moet verbeteren.

  Benodigdheden om mee te doen met het UFC

  Wat heb je nodig om mee te doen met het UFC

  • Handschoenen

  • Scheenbeschermers

  • Mondbeschermer 

  • Kruisbeschermer

  • Bitje

  UFC met de hand van de scheidsrechter aan de touwen

  Veelgestelde vragen bij het UFC

  Waar kan ik UFC kijken in Nederland?

  Je kunt makkelijk naar het UFC kijken via Eurosport of via Viaplay in Nederland.

  Hoeveel gewichtsklassen heeft het UFC?

  In totaal bevat het UFC 12 gewichtsklassen, 8 voor de mannen en 4 voor de vrouwen.

  Zijn er regels bij het UFC?

  Mensen gaan er vaak van uit dat er geen regels zijn bij het UFC, maar die zijn er zeker wel. Voornamelijk om de vechters te beschermen tijdens een wedstrijd.