Regels van Da Vinci Code

Ken je het boek ‘de Da Vinci Code’? Dan snap je al in grote lijnen hoe dit spel in elkaar zit. Auteur Dan Brown heeft met zijn verhaal een heuse religieuze thriller ontwikkeld. Je ontdekt in dit spel de waarheid achter het leven van Jezus, en het einde daarvan. Hoe zat de voortgang in elkaar? Je gaat in dit spel mysteries onthullen. Er zijn verschillende codekaarten in het Engels geschreven, wat het spel nog meer mysterie meegeeft.

Officiële Da Vinci Code regels downloaden →

Uitleg over Da Vinci Code:

  Homo Universalis van Leonardo Da Vinci

  Geschiedenis van Da Vinci Code

  De Da Vinci Code is een spel dat is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Dan Brown, dat werd uitgegeven in 2003. In deze thriller gaat men op een fictieve zoektocht naar de Heilige Graal. Zowel het boek als het spel gaan uit van een groot geheim van de christelijke kerk. Om te voorkomen dat het geheim uitlekt, wordt op leven en dood gestreden tussen de kerkelijke organisatie Opus Dei en het geheime genootschap Priorij van Sion. In Libanon is dit boek zelfs verboden, omdat het beledigend wordt gevonden door de katholieke leiders van het land.

  Welke regels zijn er bij Da Vinci Code?

  Bij de Da Vinci Code zijn er aardig wat regels. Het is dan ook aan te raden eerst de handleiding te lezen en het oefenspel te spelen. Verder zijn dit beknopt de regels:

  Gebruik de instrumenten

  De Da Vinci Code heeft vijf verschillende mysteries. Om een mysterie op te lossen, kun je verschillende instrumenten gebruiken. Je werkt hierbij met de codekaarten. De instrumenten zijn:

  • De kaarten met afbeeldingen van kunstwerken uit de Louvre Gallery;

  • De kaarten met geheimschriften en naslagwerken uit de Louvre Library;

  • De Cryptex decoder: de cilinder waarmee je woorden vormt;

  • De letterstrip, waarlangs je een kaart legt en letters combineert;

  • De spiegelkaart, om spiegelschrift te kunnen lezen.

  Er is ook een speciale kaart: de kluiskaart. Daarmee kun je de aantekeningen van een andere speler bekijken. Maar of dat nu echt de oplossing van het mysterie is?

  De kaarten gebruiken

  In het spel zijn er verschillende kaarten. De kaarten tot en met 9 leg je met hun rug, geschud naar boven in de Louvre Library. De kaarten 10 tot en met 39 schud je en leg je met hun rug naar boven, in de Louvre Gallery.

  Je verdeelt alle codekaarten, taxikaarten en kluiskaarten. Je vindt in de handleiding van het spel hoe je de kaarten over de 4 hoekvakken verdeeld. Leg de kaarten met eenzelfde symbool bij de kerk. De kaarten die bij een kerk liggen, hebben allemaal hetzelfde symbool op de achterkant.

  Cryptex en letterstrips

  Wanneer je met codekaarten speelt, moet de speler ook de Cryptex gebruiken. Pak dit onderdeel van het spel en pak ook de bijbehorende letterstrips. Leg de strips op de Cryptex, met het woord dat volgens jou het juiste is. Je leest met de gaatjes op de strips de oplossing van de kaart. Het is belangrijk dat je de strips op gelijke hoogte naast elkaar legt, zodat de juiste letter door de strip zichtbaar wordt.

  Officiële regels van Da Vinci Code downloaden

  Bij aankoop van het spel ontvang je ook de handleiding. Ben je de handleiding kwijt? Dan kun je deze ook online, in pdf-formaat terug vinden. Download de officiële regels hier.

  Officiële Da Vinci Code regels downloaden →

  Hoe speel je Da Vinci Code?

  De Da Vinci code is best een ingewikkeld spel. Je speelt het met een speelbord, een spiegelkaart, de letterstrip en de Cryptex decoder. Elke speler krijgt een antwoordvel. Vouw het zo om dat de vakjes bovenaan staan voor de oplossing, maar voor de andere onzichtbaar zijn. Alle spelers beginnen met 3 getallen te schrijven in de drie pincodevakjes, rechtsonder op het antwoordvel. Je mag alleen getallen tot en met 6 kiezen.

  1. Het spel beginnen

   Controleer of de benodigde kaarten zijn geschud en of ze op de juiste plekken liggen. De jongste speler mag beginnen en gooit de dobbelsteen. Je speelt met de klok mee. De pionnen mag je in elke richting bewegen, maar je mag ze tijdens een beurt niet van richting veranderen. Je moet precies het aantal vakjes verzetten dat overeenkomt met de ogen van de dobbelsteen. Het kan zijn dat je met meerdere spelers op een vak terecht komt.

  2. Ontdek de locaties

   Bij de Da Vinci Code zijn er zes belangrijke locaties: The Louvre Library, The Louvre Gallery, Tempel Church, Rosslyn Chapel, Westminister Abbey en L'Église de Saint-Sulpice. Bij elke locatie horen drie toegangsvakken met een symbool. Sta je op de Louvre Gallery of de Louvre Library? Dan mag je alle kaarten die bij deze locatie horen, 3 seconden bekijken. Het is handig om aantekingen te maken.

  3. De winnaar weet de oplossing

   Op een gegeven moment zal er een speler zijn die de oplossing denkt te weten. Zodra de speler dat kenbaar maakt, stopt het spel. Roep ‘DA VINCI CODE’ als je de oplossing denkt te weten. Je moet dan op de juiste pagina van het boek kijken om te zien of de oplossing klopt. Als de oplossing niet klopt, mag deze speler niet meer meespelen. De andere spelers spelen door. Klopt de oplossing? Dan moet de speler nog een test doorstaan om te winnen: 5 vragen voorlezen, de antwoorden vinden en de punten tellen.

  Veelgemaakte fouten bij Da Vinci Code

  De Da Vinci code is best een ingewikkeld spel, met ingewikkelde spelregels. Het is een complete reis, waarbij je veel antwoorden moet onthouden en goed op de hints moet letten. Je aandacht laten verslappen zorgt ervoor dat je direct al niet meer kunt winnen.

  Benodigdheden om Da Vinci Code te spelen

  Wat heb je nodig om Da Vinci Code te spelen/uit te oefenen:

  • Speelbord;

  • Spiegelkaart;

  • Dobbelstenen;

  • Letterstrips;

  • Cryptex decoder;

  • 6 tot 30 deelnemers.

  Atelier van Leonardo Da Vinci

  Veelgestelde vragen bij Da Vinci Code

  Wat is het doel van de Da Vinci Code?

  Het doel van de Da Vinci code is het oplossen van de code. Het kan een naam, uitdrukking of zin zijn. Het hoeft niet per se Nederlandstalig te zijn; het kan ook Engelstalig zijn.

  Hoeveel mysteries zijn er bij Da Vinci Code?

  Bij Da Vinci Code zijn er 5 mysteries. Je speelt de mysteries met de daarbij behorende codekaart. Ook speel je met de kaarten 9 tot en met 39. De overige codekaarten doen niet mee in elke speelronde.

  Wat is de Cryptex bij Da Vinci Code?

  De Cryptex is het apparaat waar je de letterstrips op legt. Je moet de gaatjes op de strips verbinden met de Cryptex. Zo lees je de oplossing van de kaart. Je moet de strips op gelijke hoogte naast elkaar leggen.