Regels van Tetris

Tetris is een tijdloze klassieker geworden. De naam is afgeleid van het Griekse woord ‘Tetra’: dat betekent vier. Niet zo gek, want de blokjes bestaan uit vierkantjes. In het spel vallen de blokjes steeds omlaag, en vallen ze op de bodem. Elk blokje heeft een verschillende kleur of vorm. Je moet ze zo in elkaar passen, dat je precies volledige regels krijgt. Hoe doe je dat? En waar moet je rekening mee houden als je Tetris speelt?

Officiële Tetris regels downloaden →

Uitleg over Tetris:

  Geschiedenis van Tetris

  Het spel Tetris werd in 1984 ontworpen door de Russische Amerikaan Alexey Pajitnov. Hij is een computertechnicus en videospelontwikkelaar. Tetris is het spel dat hem wereldwijd beroemd maakte. Hij werkte op bij het Computercentrum van de Sovject-Academie van Wetenschappen toen hij op het idee kwam een spel met stenen te ontwikkelen, die in elkaar moeten passen.

  Toen de Gameboy in 1989 verscheen, leverde fabrikant Nintendo het spel gratis mee. Daarmee werden de eerste kampioenschappen in het leven geroepen. Op de NES speelden verschillende spelers tegen elkaar. Daardoor is Tetris een tijdloze klassieker geworden, die ook vandaag de dag nog steeds populair is.

  Welke regels zijn er bij Tetris?

  Bij Tetris zijn er niet zoveel regels. De belangrijkste regel is dat je lijnen/regels moet maken die in elkaar passen. Je hebt in Tetris niet echt straffen of iets dergelijks: als het niet past, past het niet en raakt je veld sneller vol. Houd rekening met de onderstaande regels en pas je strategie erop aan.

  Blokken passen

  In het spel vallen steeds blokken omlaag. Ze komen op de bodem terecht. Elk blokje heeft een verschillende vorm of kleur. Het is de bedoeling dat je de blokjes kantelt terwijl ze vallen. Op die manier moeten ze precies in elkaar passen, zodra ze op de bodem vallen. Je krijgt dan dus volledige lijnen. Voor die lijnen krijg je punten.

  Je mag de blokjes roteren en naar links en naar rechts verplaatsen. Op die manier onstaan er horizontale lijnen. Wanneer je een horizontale lijn hebt gemaakt, verdwijnt de lijn. Daarvoor krijg je punten. Wanneer de lijn verdwijnt, biedt dat ook een voordeel voor jouw speelveld. Je krijgt dan namelijk meer tijd om de blokjes weg te spelen.

  De tijd raakt op

  Hoe meer lijnen er blijven staan, des te kleiner het speelveld wordt. Dat houdt in dat de tijd sneller op is. Op een gegeven moment zul je je moeten haasten om de blokjes passend te krijgen. De blokjes zullen steeds sneller vallen, wat het moeilijker maakt om ze op de juiste manier te positioneren. Na verloop van tijd bedekken de blokken ook de bovenkant van het speelveld. Dan is het spel ten einde.

  Officiële regels van Tetris downloaden

  Wil je spelen volgens de officiële regels van Tetris? Raadpleeg dan de officiële Tetris-regels zoals ze door de fabrikant zijn opgesteld.

  Officiële Tetris regels downloaden →

  Hoe speel je Tetris?

  Heb je nog nooit Tetris gespeeld? Dat is amper voor te stellen, maar in dat geval hebben we een stappenplan voor je. Dit is Tetris voor beginners:

  1. Vind een Tetris spel

   Tetris is geen fysiek spel, maar een computerspel. Je vindt online allerlei variaties op Tetris. Vind er eentje die bij jou past, en je kunt beginnen met spelen. Tegenwoordig is Tetris niet alleen maar geschikt voor browsers, maar is er bijvoorbeeld ook een app, zodat je ook op je mobiele apparaten kunt oefenen.

  2. Start het spel op het laagste niveau

   Als je voor het eerst Tetris speelt, is het een goed idee om op het laagste niveau te beginnen. Ben je een wat meer geoefende speler, dan kun je ook op een hoger niveau beginnen. Er zijn ook varianten van Tetris die automatisch het level ophogen. Bij een hoger level zullen de tetris-stenen sneller vallen. Speel je in Marathon Mode, dan wordt het level iedere tien regels omhoog gezet, zodat je steeds sneller moet spelen.

  3. Beweeg de stenen

   In het spel beweeg je de stenen met je pijltjestoetsen. Je kunt je stenen links en rechts bewegen, maar ook roteren. Gebruik je de pijltjestoets omhoog, dan roteert je steen met de klok mee. Het pijltje naar onderen betekent tegen de klok in roteren. Met de toets S kun je je blokken zacht laten landen. Met de spatiebalk zet je het blok meteen op de onderste regel.

  4. Leer hoe de stenen eruit zien

   Door meer en vaker te spelen, leer je hoe de blokken eruit zien. Je ziet dat er zeven soorten stenen zijn: de I vorm, de O, de L, J, S, Z en de T. Die passen allemaal precies in elkaar. Ze moeten alleen even op het juiste moment komen, om volle, mooie lijnen te maken.

  5. Maak de lijnen compleet

   Het doel in het spel is om de lijnen compleet te maken. Wanneer je een volledige regel hebt gemaakt, zal de regel verdwijnen. Je krijgt hiervoor punten, en er zullen minder stenen in het veld zijn. Hoe meer regels je cleart, des te meer punten je krijgt. Wanneer je vier regels in één keer wegspeelt, heb je ‘Tetris’. Je kunt dit alleen voor elkaar krijgen met een T-steen.

  6. Kijk welke stenen er nog komen

   Je ziet bij het spel vaak boven in beeld welke steen de volgende is. Kijk alvast welke dat is, en denk na over waar je die steen zou kunnen plaatsen. Op die manier wordt het spel een stuk eenvoudiger. Overhaast jezelf niet.

  Veelgemaakte fouten bij Tetris

  Tetris voor de Nintendo Game Boy

  Bij Tetris kun je verschillende fouten maken: blokjes die niet passen of volledig de focus kwijtraken. Tetris is een denkspel waar wel wat strategie bij komt kijken, hoewel je ook gewoon geluk moet hebben met de blokken die volgen.

  Niet kijken naar de volgende steen

  Veel mensen vergeten dat je in Tetris de volgende steen kunt zien. Dan speel je te afwachtend en laat je je steeds verrassen door de steen die komt. Het probleem hiervan is dat je minder tijd hebt om het blokje op de juiste manier te plaatsen. Door wel alvast te kijken naar de volgende steen, weet je sneller waar het blokje zal passen. Aan de andere kant kun je je ook te veel laten afleiden door de volgende steen, waardoor je vergeet de huidige steen passend te maken.

  In paniek raken

  Zodra de blokken sneller vallen en het speelveld voller wordt, neemt de spanning toe. Dat is het moment waarop beginnende spelers toch wel wat paniek beginnen te voelen. Ze weten dat hun spel snel ten einde zal zijn en redden nog snel wat er te redden valt. Wanneer je het hoofd koel houdt en rustig kijkt, maak je betere keuzes, waardoor je lijnen weg kunt spelen en weer meer ruimte in je veld krijgt. Op die manier zijn er ook meer punten te behalen.

  Benodigdheden om Tetris te spelen

  Wat heb je nodig om Tetris te spelen/uit te oefenen:

  • Een goede internetverbinding (als je multiplayer wilt spelen);

  • Een website waar je het Tetris-spel vindt;

  • Toetsenbord, muis en computer;

  • Smartphone als je op een mobiel apparaat wilt spelen.

  Veelgestelde vragen bij Tetris

  Ik ben een nieuwe speler: hoe begin ik met Tetris?

  Je kunt het spel het best beginnen te spelen in Marathon Mode. Dan leer je de besturingen beter kennen en speel je steeds sneller en op hogere niveaus. Wanneer je binnen twee minuten een spel voltooit, ben je klaar om multiplayer te spelen.

  Kun je multiplayer Tetris spelen?

  Ja, bij Tetris kun je multiplayer spelen. Door middel van matchmaking support worden spelers aan elkaar verbonden. Bijvoorbeeld Tetr.io en Puyo Puyo Tetris ondersteunen dit. Vroeger kon je ook multiplayer spelen op een eigen server via het programma TetriNET.

  Hoe moet je stapelen bij Tetris?

  Je leert beter stapelen als je meer speelt, en dan terugkijkt naar je eigen gameplay. Probeer te experimenteren met nieuwe dingen en leer nieuwe patronen. Als je weet hoe je moet stapelen, zul je het spel langer kunnen spelen, zonder dat je speelveld vol raakt. Plan alvast tevoren, zodat je weet waar je stukken terecht moeten komen.

  Waar kijk je op het scherm bij Tetris?

  Sommige mensen kijken alvast naar het volgende blokje, terwijl anderen zich volop concentreren op het speelveld. Je moet voor jezelf ontdekken wat het beste voor jou werkt. Misschien maak je een mix van beiden. Extra tip: soms helpt het om het scherm wat kleiner of groter te maken.