Regels van Yahtzee

Yahtzee is een leuk gezelschapsspel voor op vakantie met vrienden of familie, voor een bijeenkomst op het werk, of gewoon om zelf te spelen om de tijd te doden. Het grote voordeel van Yahtzee is dat het gemakkelijk mee te nemen valt. Het dobbelspel past in je broekzak. Je hebt amper attributen nodig. Je hebt alleen een scorelijstje, een pen, 5 dobbelstenen en een bekertje nodig. Yahtzee wordt dan ook vaak onderweg gespeeld. Maar hoe speel je het op de juiste manier?

Officiële Yahtzee regels downloaden →

Uitleg over Yahtzee:

  Yahtzee en een boekje

  Geschiedenis van Yahtzee

  Voor de geschiedenis van Yahtzee moeten we terug naar het jaar 1954. Het is alleen bekend dat het is uitgevonden door een koppel uit Canada. Wie dit koppel precies was, is een goed bewaard geheim. Ze doopten het spel tot ‘The Yacht Game’, omdat ze het met vrienden op een jacht speelden. De gezelschapsspellen-uitgever Edwin S. Lowe kreeg binnen twee jaar na het ontstaan het aanbod om een paar sets te maken. Het koppel wilde de sets weggeven als geschenk aan hun vrienden.

  Lowe was een slimme zakenman, die allang had gezien dat er meer potentie in dit spel zat. Hij zag het als een gat in de markt. Daarom verwierf hij de rechten op het spel. Hij deed een barter deal: het koppel kreeg duizend cadeausets, en hij zou de rechten krijgen. Daarop werd de naam veranderd in ‘Yahtzee’.

  Helaas voor Lowe liep het niet als gepland. In het begin vielen de verkoopresultaten nogal tegen, want de regels van het spel konden niet worden overgebracht via een reclamecampagne. Daarom kwam Lowe met het idee om Yahtzee-bijeenkomsten te houden. Daar konden mensen het spel leren spelen en waarderen. Dat bleek een goed idee, want dit idee maakte het spel succesvol. Enthousiaste spelers namen het spel overal mee naar toe en het spel kreeg mond tot mond reclame.

  In 1973 besloot Lowe zijn bedrijf te verkopen. M.B. Parker was de koper van het bedrijf, en zou het spel dan nog jaren produceren. Later werd M.B. omgetoverd in het bedrijf ‘Hasbro’.

  Welke regels zijn er bij Yahtzee?

  De spelregels van Yahtzee zijn simpel. Zo is het doel eenvoudig en kun je ook de puntentelling vrij gemakkelijk onthouden. Doordat je steeds tussentijds de scorekaart invult, kan er eigenlijk niet zoveel fout gaan. Daardoor is Yahtzee een leuk spel voor iedereen.

  Aantal spelers

  Het mooie van Yahtzee is dat je het met zoveel spelers kunt spelen als je wilt. Speel dit spel dus gerust alleen of met de hele familie. Of met de hele klas. Of met het hele bedrijf. Of met wie dan ook. Iedereen met 5 dobbelstenen en een blaadje van een scoreblok, kan dit spel spelen.

  Doel van Yahtzee

  Bij Yahtzee is het de bedoeling dat je in 13 rondes het hoogste aantal punten behaalt. Punten kun je halen door met de dobbelstenen diverse combinaties te maken. Op het scoreblok vind je de combinaties terug. Na elke beurt vul je een score in. Het kan voorkomen dat je niet de juiste combinaties kunt maken, en daarom geen punten scoort.

  Vaak wordt gedacht dat het spel gaat om het gooien van de hoogste ogen. Dat is maar deels waar. Ook de tactiek (achter welk vakje je score invult), is belangrijk.

  Puntentelling

  De Yahtzee puntentelling bestaat uit twee delen. Zie het als twee helften: de bovenste helft loopt van één tot zes. De onderste helft bestaat uit specifieke poker combinaties. Wanneer je in de bovenste helft je punten plaatst, gooi je eerst één of meer enen in drie worpen. Je telt de drie punten bij elkaar op en vult de score in, in het speciale vakje voor de enen. Daarna gooi je één of meer tweeën en vul je ook deze weer in, in het vakje voor de twee. Zo doe je dat ook met de andere punten.

  Wanneer je three of a kind gooit, gooi je drie dezelfde nummers en twee willekeurige ander nummers. Telt het totaal aantal op als score.

  Carré gooien betekent dat je vier dezelfde nummers en een willekeurig ander nummer hebt. Ook nu tel je het totaal aantal punten weer bij elkaar op. Wanneer je twee dezelfde en drie dezelfde nummers hebt, gooi je een zogenoemde Full House. Daar krijg je 25 punten voor.

  Voor een kleine straat (vier opeenvolgende nummers) noteer je 30 punten als vaste score. Voor een grote straat (vijf opeenvolgende nummers) noteer je 40 punten, en voor Yahtzee (de hoofdprijs) noteer je 50 punten. Je hebt Yahtzee als je vijf dezelfde nummers gooit.

  Je kunt ook het Chance-vakje gebruiken. Deze gebruik je als je een combinatie noteert die je al eerder hebt genoteerd, of als er geen ander beschikbaar vakje is. Je telt het totaal van de gegooide ogen op en noteert deze als score.

  Bonuspunten

  Met bonuspunten kun je in Yahtzee lekker scoren. Wanneer je 63 punten of meer scoort in de bovenste helft van de scorekaart, krijg je een bonus van 35 punten. Je kunt dit puntenaantal noteren in het vakje ‘Bonus’. Gooi je twee of meerdere keren Yahtzee in dezelfde ronde? Dan krijg je maar liefst 100 punten. De voorwaarde is dan wel dat de eerste yahtzee staat genoteerd in het vakje ‘Yahtzee’ met een puntentotaal van 50. Je mag dus geen 0 hebben.

  Officiële regels van Yahtzee downloaden

  Yahtzee spelen volgens de originele regels? Dat kan als je de instructies van spellenfabrikant Hasbro doorleest. Hasbro is tegenwoordig de fabrikant van het spel Yahtzee.

  Officiële Yahtzee regels downloaden →

  Hoe speel je Yahtzee?

  Yahtzee spelen is niet heel ingewikkeld. Als je weet hoe je moet dobbelen, moet rekenen, en hoe de vakjes op de scorekaart werken, snap je eigenlijk al het meest belangrijke van dit spel. Dankzij de combinaties, kun je extra punten scoren. Daarom is het handig om te weten wat het bijvoorbeeld betekent als je carré of een grote straat gooit. Dit is gewoon een kwestie van onthouden. En natuurlijk: hoe vaker je speelt, hoe beter je de regels onthoudt.

  1. Het spel beginnen: de eerste worp

   De speler die begint, mag maximaal 3 keer gooien met 5 dobbelstenen. Hij is verplicht de eerste keer om alle vijf de dobbelstenen te gooien. Na de eerste worp mag de speler bepalen of deze met alle dobbelstenen wil gooien, of een paar apart wil leggen om een zelf bedachte combinatie te creëren. Wanneer een speler 3 keer heeft geworpen, bekijkt deze welke combinaties er zijn gemaakt. De door hem of haar gekozen combinatie wordt dan ingevuld op de bijbehorende scorekaart.

  2. Dobbelstenen apart leggen

   Wanneer je dobbelstenen apart legt, doe je dat om een combinatie te kunnen maken. Soms pakt dat goed uit, en speel je een strategisch spel. Maar je kunt ook verkeerd gokken, en juist punten aan het spel verliezen. Niet dat er punten van je reeds genoteerde punten worden afgetrokken, maar punten die je niet krijgt en dus niet kunt noteren.

  3. Scorekaart invullen

   Na elke beurt vul je de scorekaart in. Er moet elke beurt iets worden genoteerd op de kaart. Wanneer de kaart van alle spelers volledig is ingevuld, zit er een ronde op. Je kunt aan de hand van de hoogste behaalde score zien wie de winnaar is. Natuurlijk moet je niet vergeten de bonuspunten ook op te tellen.

  4. Yahtzee winnen

   Je wint Yahtzee als je de meeste punten van iedereen hebt. Op een originele Yahtzee scorekaart zijn 5 rondes weergegeven, waarvan een kolom een ronde is. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere rondes te spelen of om er een heus toernooi van te maken. Dan bepaal je de winnaar dus aan de hand van het totaal aantal gewonnen rondes, of aan de hand van de hoogst behaalde score van een ronde. Spreek dit van tevoren met je medespelers af.

  5. Wanneer win je?

   Wie aan het einde van het spel alle vijftien schijven heeft verwijderd, terwijl de tegenstander ten minste één schijf heeft afgelegd, wint het spel. Heeft de tegenstander geen schijven afgelegd? Dan heeft de tegenstander een gammon verloren en verliest deze het dubbele van de huidige inzet. Wanneer je tegenstander geen schijven meer heeft en nog steeds een of meerdere schijven op de balk heeft, verlies de tegenstander ook. Dan verliest deze zelfs driemaal de huidige inzet.

  Veelgemaakte fouten bij Yahtzee

  Noteren bij een spelletje Yahtzee

  Fouten die je kunt maken bij Yahtzee zijn het vergeten van het invullen van de scorekaart (waardoor je achteraf niet meer weet hoeveel punten je hebt gescoord, en het spel vertekend raakt) of het kiezen voor een verkeerde tactiek. Je mag zelf weten of je iedere keer (na de eerste beurt) met alle dobbelstenen gooit.

  Sommige mensen kiezen ervoor om dobbelstenen opzij te leggen, om hun eigen combinaties te kunnen maken. Dat kan achteraf een verkeerde keuze blijken. Bovendien kun je hiermee je kans op Yahtzee nogal verkleinen.

  Benodigdheden om Yahtzee te spelen

  Wat heb je nodig om Yahtzee te spelen/uit te oefenen:

  • Scorelijstje;

  • Een pen;

  • 5 dobbelstenen;

  • Een beker.

  Benodigdheden om Yahtzee te spelen

  Veelgestelde vragen bij Yahtzee

  Is Yahtzee met 5 of 6 dobbelstenen?

  Yahtzee speel je met 5 dobbelstenen en een scoreblok. Daardoor is het een heel compact spel. Waar de verwarring over 6 dobbelstenen vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Het spel werd altijd al met vijf dobbelstenen gespeeld.

  Wat gebeurt er als je meer dan 1 keer Yahtzee gooit?

  Wanneer je meer dan één keer Yahtzee scoort in één potje, krijg je 100 bonuspunten. Elke extra Yahtzee is nog een keer 100 bonuspunten waard. Op die manier kun je dus wel 200 bonuspunten verdienen. Op die manier vergroot je de kans om het spel te winnen, drastisch.

  Wat is een Yahtzee?

  Een Yahtzee betekent dat je vijf dezelfde nummers gooit. Bijvoorbeeld 5 vijven. Je ontvangt hiervoor 50 punten als vaste score. Je schrijft de score op in het vakje ‘Yahtzee’. Je kunt in een ronde meerdere Yahtzee’s gooien. In dat geval krijg je daar bonuspunten voor.

  Kun je Yahtzee alleen spelen?

  Yahtzee kun je alleen spelen, maar het spel is leuker met meerdere spelers. Er is geen maximum aantal spelers. Wanneer je het spel alleen speelt, is het de uitdaging om steeds een hogere totaalscore te behalen. Je speelt op die manier tegen jezelf, om jezelf te verbeteren.

  Wat is het verschil tussen Yahtzee en Qwixx?

  Bij Qwixx hoef je niet op je beurt te wachten. Je hebt zelf de eerste keuze uit de geworpen dobbelstenen. Bij Yahtzee moet je wel op je beurt wachten.