Regels om dammen te spelen

Dammen: iedereen kent het en iedereen kan het. Het lijkt erg op schaken, maar er zijn een paar grote verschillen. Dammen is voor veel mensen een wat eenvoudiger spel dan schaken. Vroeger werd er veel gedamd, maar tegenwoordig lijkt het spel in populariteit af te nemen. Om goed te leren dammen, helpen we je graag op weg met de spelregels van dammen.

Officiële dammen regels downloaden →

Uitleg over dammen:

    Kind speelt dammen en lijkt hard na te denken

    Wat is dammen?

    Dammen is een denksport die in Nederland ongeveer net zo populair is als schaken. Het spel wordt traditioneel gespeeld op een bord van 10 bij 10 vakken. In totaal heeft een dambord dus 100 vakken, die om en om wit en zwart gekleurd zijn. De ene speler speelt met witte stenen en de ander speelt met zwarte stenen. Het is een denksport die je met twee personen speelt. Iedere speler heeft 20 damstenen waarmee hij of zij het spel speelt. Je kunt de steen van de tegenstander slaan door eroverheen te springen met een eigen steen. In sommige situaties kan een speler zelfs meerdere stenen slaan in 1 beurt. De speler die met de witte stenen speelt, mag het spel beginnen. 

    Geschiedenis van dammen

    Dammen stamt af van het Engelse checkers. Dit spel is ontstaan in de 12e eeuw. Rond die tijd was Backgammon ook populair. Daarom gebruikten de spelers van toen de stenen van Backgammon. Het oorspronkelijke dambord heeft dan ook 64 velden. Tegenwoordig is het bord een stukje groter. Daarom noemen we het oorspronkelijke veld nu ‘het kleine bord’. Volgens een legende nam Napoleon tijdens veldtochten een dambord mee, om het te spelen met zijn soldaten. Sinds de 16e eeuw wordt er ook in Nederland gedamd. Maar wie het heeft uitgevonden, is eigenlijk nooit bekend geworden.

    Ontstaan van dammen

    Dammen is een spel dat al eeuwenlang bestaat. We weten dus niet zeker waar het nu echt is begonnen. Wetenschappers gaan ervan uit dat dammen zo’n 5000 jaar geleden is ontstaan. Er is namelijk een oud bord gevonden uit die tijd, dat dezelfde soort vlakken bevat als dat van een hedendaags dambord. Het enige verschil met het oude bord, is dat de stenen in die tijd kegelvormig lijken te zijn geweest. Daarnaast is het bekend dat er in 1723 in Parijs door een Pools persoon een dambord werd gemaakt met 100 velden zoals we dat vandaag de dag kennen. Deze manier van dammen, met een bord met 100 velden, noemen we daarom Pools dammen. Dit wordt vaak gebruikt voor het dammen op internationale wedstrijden en toernooien.

    Toch zijn er ook mensen die zeggen dat het dambord uit 1723 niet het eerste hedendaagse dambord was, er schijnt er namelijk ook een gevonden te zijn uit het jaar 1696. Dit bord werd gevonden in Friesland. Er wordt door sommige historici wel eens gezegd dat dammen een soort ‘kind’ is van het schaakspel. Of dit wel of niet zo is, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Naast het Pools dammen, bestaat er ook de Engelse variant. Engels dammen wordt gespeeld op een bord van 8 bij 8 velden, waarbij iedere speler 12 stenen krijgt om mee te spelen.

    Het dambord

    Wanneer je kijkt naar een dambord, zie je genummerde velden. Daarmee kun je de stand van een partij in cijfers noteren. Op de velden 1 tot en met 20 staan in het begin de twintig zwarte schijven en op de velden 31 tot en met 50 staan de witte schijven. Wanneer je noteert welke zetten er zijn gedaan, noem je het startveld, en daarna zet je een streepje, gevolgd door het eindveld van de zet. Een zet vanuit de beginstand door wit is bijvoorbeeld 32-28. Er zijn ook lijnen:

    • Lijn van veld 1 t/m 5 is de basislijn voor de zwartspeler en de damlijn voor de witspeler;

    • Lijn van veld 46 t/m 50 is de basislijn voor de witspeler en de damlijn voor de zwartspeler;

    • De lijn van veld 46 t/m 5 is de lange lijn;

    • De lijn van veld 1 t/m 45 en 6 t/m 50 zijn de tric-traclijnen.

    Welke regels zijn er bij dammen?

    Bij het dammen moet je rekening houden met verschillende regels. We zetten de belangrijkste regels op een rij.

    Het bord en de beginstand

    In Nederland spelen we het spel op een bord van 50 donkere en 50 lichte velden. Alleen de donkere velden worden gebruikt om te spelen. Links onder ligt een donker veld. In het beginstand beginnen wit en zwart met ieder 20 schijven. Ze doen om de beurt een zet. Wit begint. Je kunt beginnen aan een van de negen mogelijke beginzetten.

    Schuiven

    Dammen wordt wel eens ‘geringschattend schuiven’ genoemd. Het schuiven met de damstenen is dan ook de basis van het spel. De speler die aan de beurt is, mag een schijf schuin naar voren schuiven, naar het direct aangrenzende donkere veld. De vuistregel is dat je bij dammen alleen naar voren mag schuiven en niet naar achter.

    Slaan

    Wanneer je het spel goed speelt, kun je op een gegeven moment gaan ‘slaan’. Je springt dan schuin over de schijf en pakt deze van het bord. Zodra er achter het veld waar je uitkomt weer een vijandelijke schijf staat, die geslagen kan worden, mag je direct doorslaan. Je kunt dus meerdere schijven in één beurt slaan. Daar komt dus strategie bij kijken, want je wilt in zo min mogelijk beurten zoveel mogelijk stenen slaan. In tegenstelling tot schuiven, is achteruit slaan ook toegestaan.

    Dam halen

    Heb je met een schijf de overkant van het bord bereikt? Dan wordt het een dam, oftewel twee schijven op elkaar. Met een dam heb je meer mogelijkheden dan met een schijf. Een dam mag zover voor- als achteruit, evenals diagonaal en over meerdere velden in één keer. Maar let op: als je tijdens een slag de damlijn passeert, krijg je geen dam.

    Slaan met de dam

    Wanneer je slaat, komt de kracht van een dam naar voren. Met een losstaande schijf of dam mag je er eentje slaan die verderop dezelfde diagonaal staat. De speler bepaalt zelf welk veld achter het geslagen stuk wordt gebruikt om de dam tot stilstand te brengen.Sta je stil, en zou je verder kunnen slaan, dan mag je de slag uitvoeren in dezelfde beurt. Op die manier kan de speler een groot aantal schijven in één keer slaan.

    Meerslag en damslag

    Soms is het mogelijk op meerdere manieren te slaan. In dat geval moet de slag waarmee je de meeste schijven kunt slaan, tot uitvoering komen. Dat is niet altijd in het voordeel van de speler zelf. Het is ook geen keuze, maar een verplichting. Damslag gaat niet voor. Een voorbeeld: na de eerste zet van wit, is zwart verplicht vier te slaan, terwijl hij op drie andere manieren twee of drie zou kunnen slaan. Wit hoeft niet na het behalen van zijn dam met de dam te slaan, maar gewoon met de schijf.

    Slaan voor gevorderden

    Voor wie al wat verder is in het spel, kunnen er extra spelregels worden toegevoegd. Zo mag je bijvoorbeeld niet tweemaal over hetzelfde stuk slaan. Bovendien mogen de spelers de geslagen stukken pas na het voltooien van de gehele slag van het bord pakken. Dat noemen we de Turkse Slag, of Coup Turc.

    Het einde van de partij

    De partij is voorbij als wit of zwart het opgeeft. Er kan ook een remise zijn. Dan is het gelijkspel.

    Winst

    De speler wint als als de tegenstander geen zetten meer kan doen. Dat is het geval wanneer de tegenstander geen stukken meer over heeft. De tegenstander kan ook vast staan en dus verliezen.

    Gelijkspel of remise

    Bij dammen kan een gelijkspel overeen worden gekomen als afspraak. Dit is meestal het geval wanneer 1 speler 1 dam heeft en de ander 3 dammen of minder. Beide spelers kunnen dan geen kant meer op.

    Officiële regels van dammen downloaden

    De KNDB is de Koninklijke Nederlandse Dambond. Deze bond heeft de officiële regels uiteengezet. Je vindt de officiële regels dan ook op de website van de bond. Hier kun je het spel- en wedstrijdreglement van september 2020 downloaden.

    Officiële dammen regels downloaden →

    Spelverloop bij dampsport

    Net als bij schaken is er bij dammen een vaste beginopstelling voor de stenen. De 20 stenen worden op de laatste vier rijen van het bord neergelegd, aan beide kanten, maar alleen op de donkere vlakken. Dat betekent dat er altijd een leeg vlak tussen twee stenen zit. De twee middelste rijen van het bord blijven dus vrij. Let er wel op dat je het bord zo plaatst dat er bij iedere speler in de onderste linker hoek van het bord een donker vlak zit. De speler die met de witte stenen speelt, mag de eerste zet doen.

    Man en vrouw spelen dammen bij een kopje koffie

    Het verplaatsen/zetten van de stenen

    Zoals we in de vorige alinea al beschreven, verzet de speler met de witte stenen als eerste een steen. De spelers verzetten hierna om de beurt een steen of slaan een steen van de tegenstander. Een zet mag alleen schuin naar voren gedaan worden op een donker vlak waar nog geen andere steen op staat. Zolang dit kan worden gedaan zonder een steen te slaan, mogen er zetten worden gedaan. Het slaan van een steen doe je ook schuin, wanneer de eigen steen schuin voor een steen van de tegenstander ligt en het veld achter de steen van de tegenstander vrij is. Jouw steen hopt dan over de steen van de tegenstander en slaat deze daarmee. Dit betekent dat de steen die is geslagen van het bord wordt verwijderd en de tegenstander verder speelt met een steen minder.

    Bij dammen is het verplicht om te slaan als dit mogelijk is. Dus ook als het slaan van een steen negatief uit kan pakken voor een speler. Wordt er per ongeluk toch een andere zet gedaan, dan moet deze terug worden gezet en moet de steen alsnog worden geslagen. Tegenstanders kunnen en mogen op deze regel wijzen als ze merken dat de andere speler zich hier niet aan houdt. In tegenstelling tot het verzetten van stenen, kan het slaan ook achteruit gedaan worden in plaats van alleen naar voren. Wanneer er meerdere stenen zijn die een speler kan slaan, of meerdere manieren om een steen te slaan, mag de speler zelf kiezen welke steen hij of zij slaat en op welke manier.

    Slaan en meerslag

    Zoals we eerder al benoemden, is slaan verplicht bij dammen wanneer dit mogelijk is. Dit doe je door schuin over de steen van de tegenstander heen te springen met een eigen steen. De steen van de tegenstander wordt dan van het bord gehaald. Het is mogelijk om meerdere stenen te slaan in 1 beurt. Dit wordt een meerslag genoemd. Een meerslag moet wel met dezelfde steen gedaan worden waar de eerste slag mee is gedaan. Je mag dit niet met twee verschillende stenen doen in 1 beurt. Bij een meerslag spring je dus eigenlijk over meerdere stenen heen in 1 beurt, met een tussenstap ertussen. Wanneer er meerdere mogelijkheden zijn om een steen te slaan, gaat de mogelijkheid op een meerslag of de grootste meerslag altijd voor. Je mag bij een meerslag nooit twee keer over dezelfde steen springen.

    Dam halen

    Een dam is wanneer een speler een steen op de achterste rij van de tegenstander weet te krijgen. Er wordt dan een steen bovenop gezet, zodat je een dubbele damsteen hebt. Met deze dam kun je sterkere zetten doen dan met reguliere stenen. De dam mag namelijk meerdere velden diagonaal lopen, in plaats van slechts 1, uiteraard wel alleen wanneer hier de ruimte voor is. De dam mag zowel vooruit als achteruit bewegen, in tegenstelling tot de normale stenen. Het slaan met een dam heeft ook minder regels dan het slaan met een reguliere steen. Een dam is niet verplicht om te slaan als de mogelijkheid zich voordoet. Daarnaast mag hij bij het slaan landen op een vrije ruimte achter de geslagen steen naar keuze. Met een normale steen wordt het lastig om een dam te slaan, hier heb je een goede strategie voor nodig. Je moet er namelijk voor zorgen dat de dam ergens komt te staan waar geen vrije keuze is en waar je de dam dus kan slaan. Het is makkelijker om te voorkomen dat je tegenstander een dam haalt, dan deze te slaan.

    Overige spelregels bij dammen

    In sommige gevallen nummeren spelers de vlakken van het dambord, zodat ze het verloop van het spel bij kunnen houden. Dit is handig als je nieuwe strategieën wil bedenken of het verschil tussen Pools, Engels en Amerikaans dammen wil onderzoeken. Amerikaans dammen heeft namelijk andere regels dan Pools dammen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een Engels dambord, met 8 bij 8 vlakken. Daarnaast wordt het dambord zo neergelegd dat iedere speler een licht vlak in zijn of haar linker onderhoek heeft, in plaats van een donker vlak. Iedere speler speelt met 12 stenen, de ene krijgt de witte stenen en de ander de zwarte. De stenen worden ook op de donkere vlakken gelegd, maar bij Amerikaans dammen begint de speler met de zwarte stenen, niet de speler met de witte stenen. Het zetten van de stenen heeft dezelfde regels als Pools dammen, een steen mag slechts 1 vak diagonaal naar voren verplaatsen, behalve wanneer de speler een andere steen slaat. Ook zijn spelers bij Amerikaans dammen verplicht te slaan als de mogelijkheid zich voordoet. In officiële wedstrijden komen er nog een aantal regels bij:

    • Spelers krijgen slechts 5 minuten de tijd per zet. Wanneer er slechts 1 sprong mogelijk is, heeft een speler zelfs maar 1 minuut de tijd om deze zet te zien en te doen.

    • Is een speler aan zet en raakt hij of zij een steen aan, dan moet deze steen verzet worden, anders verliest deze speler het spel.

    • Wanneer er gedurende 20 zetten, dus 10 zetten per speler, alleen dammen worden verzet, er niets wordt geslagen en spelers hun bewegingen lijken te herhalen, mag een scheidsrechter ingrijpen en bepalen wie het spel wint op basis van hun positie op het veld.

    • Het is verboden je tegenstander te irriteren of af te leiden. Dit geldt ook voor het maken van herhalende geluiden of tekens met je handen, het zweven boven het bord, het uitstellen van de bewegingen, rook in het gezicht van de tegenstander blazen of provocerend gekleed zijn op een bepaalde manier.

    Hoe speel je dammen?

    Dammen is een spel dat redelijk makkelijk is om te leren, aangezien er relatief weinig regels zijn waar je rekening mee dient te houden. Toch heeft het spel veel diepgang en heb je een goed inzicht nodig op de consequenties van je zetten. Dit maakt het toch een erg uitdagend spel, op ieder niveau dat het gespeeld kan worden. Er zijn veel posities en technieken die je jezelf aan kunt leren als je fanatiek wil gaan dammen. Denk bijvoorbeeld aan het goed verdelen van stenen over het veld, het tijdig sluiten van een spel, het opofferen van stenen, het bewaken van lijnen en het behalen van een dam.

    1. Leer de regels van dammen

      Voordat je gaat beginnen met dammen, is het handig om de regels die er zijn voor het spel te leren kennen. Zo weet je in ieder geval hoe je de stenen mag of moet bewegen en waar je op moet letten bij het spelen van een potje dammen.

    2. Damhalen

      Wanneer een schijf aan de overkant van het speelbord, op de eerste lijn van de tegenstander eindigt, kan deze niet meer vooruit. Er wordt dan een schijf bovenop gelegd. In het spel heet dit nu een dam. Wanneer een schijf tijdens een meervoudige slag wel de overkant bereikt, maar daarna verder moet slaan, is het geen dam. Tenzij de slag op de laatste rij eindigt.

    3. Zetten

      Een zet is het schuin naar voren schuiven van een schijf. Deze mag dan naar een leeg veld op de volgende rij. Wanneer je speelt vanuit de beginopstelling, kan de witte schijf op veld 32 worden geschoven naar veld 27 of 28. De zwarte schijf op vak 19, kan dan naar 23 of 24. Wit is altijd de beginnende speler. Om beurten doen de spelers een zet. Zolang een speler niet kan slaan, mag deze kiezen uit alle mogelijke zetten. Maar let op: zodra je de schijf aanraakt, moet er gezet worden. Dit is zetten met een schijf. Je kunt ook zetten met een dam. Een dam mag namelijk ook achteruit, en is niet beperkt tot een veld. Zo mag de dam ook over meerdere velden op een diagonale lijn gaan.

    4. Slaan

      Naast zetten/schuiven, kun je ook slaan met een schijf of slaan met een dam. Wanneer je met een schijf kunt slaan, is dat verplicht om te doen. Je kunt alleen vooruit en achteruit slaan. Pas na het slaan mogen de geslagen stukken van het bord worden gepakt. Bij het slaan met een dam, mag een losstaande schijf of dam geslagen worden als deze op dezelfde diagonaal staat. De speler mag ook bepalen op welk veld achter het geslagen stuk de dam tot stilstand komt. Kan er verder geslagen worden? Dan mag de slag in dezelfde beurt vervolgd worden. Zo kun je een groot aantal schijven slaan.

    5. Meerslag

      Bij een meerslag laat de speler duidelijk zien welke stukken hij zal slaan. Stap voor stap sla je over de schijven. Zodra de meerslag is uitgevoerd, worden de stukken van het bord gehaald, in de volgorde dat ze geslagen zijn.

    Dammen spelen

    Dam spelen tegen ervaren spelers

    Ken je de regels en het spelverloop van dammen? Dan is het goed om tegen ervaren spelers te gaan spelen, die je kunnen vertellen waarom bepaalde zetten die je doet wel of niet goed zijn. Zo krijg je meer inzicht in de denkwijze die je moet hebben voor het spel en de verschillende manieren waarop het gespeeld kan worden.

    Speel wedstrijden of toernooien

    Wil je echt een beter inzicht krijgen en een hele eigen manier van spelen ontwikkelen? Dan is het verstandig om tegen zoveel mogelijk verschillende tegenstanders te spelen, zodat je meerdere speelstijlen tegenkomt. Doe bijvoorbeeld mee aan wedstrijden of toernooien.

    Dammen spelen op computer en online dammen

    Dammen kan tegenwoordig ook online. Je vindt het spel op verschillende spelletjessites, maar er zijn ook apps en programma’s beschikbaar. Op die manier is het mogelijk altijd en overal te spelen. De spelregels zijn online hetzelfde als met een fysiek dambord.

    Openingszetjes bij dammen

    Haarlemmer: Doet je tegenstander een onvoorzichtige zet, dan kun jij wellicht de Haarlemmer zet uitvoeren. Hiermee kun je meteen twee stenen van de tegenstander slaan. De Haarlemmer zet kan op verschillende manieren en in verschillende fases van het spel worden gedaan.

    Groenzet: De groenzet is een variant van de Haarlemmer zet. Dit is wanneer je de Haarlemmerzet als openingzet doet wanneer je met de zwarte stenen speelt, waardoor je twee stenen van de tegenstander kunt slaan.

    Na-aapzet: In dit geval doet een tegenstander jouw zet constant na, maar dan in spiegelbeeld natuurlijk. Wanneer dit gebeurt, kun je met de na-aap zet uiteindelijk een hoop stenen van de tegenstander slaan. Dit zijn de zetten die hiervoor gedaan moeten worden:

    01. 33-28 18-23

    02. 39-33 12-18

    03. 44-39 07-12

    04. 31-26 20-25

    05. 28-22 17x28

    06. 33x22 18x27

    07. 32x21 16x27

    08. 34-30 25x34

    09. 40x16

    Varianten van dammen

    • Turks Dammen: Turks dammen gebruikt voor een groot deel dezelfde regels als Pools dammen. Er zijn echter twee belangrijke verschillen. De beginopstelling van de stenen is anders, de eerste rij wordt namelijk niet gebruikt en de stenen staan op zowel de donkere als de witte vlakken. Ook het zetten van de stenen gaat anders, een steen kan in drie richtingen lopen en slaan. 

    • Anti Amerikaans dammen: Hierbij speel je met een bord van 8 bij 8 en 12 stenen per speler. De regels lijken op die van Amerikaans dammen, behalve het feit dat meerslag niet per se voor gaat. 

    • Hoekdammen: Hoekdammen wordt gespeeld op een bord van 8 bij 8 met 12 stenen per speler. Het enige verschil is dat stenen maar op 1 van de twee hoekvelden een dam kunnen halen. 

    • Eenrichtingsdammen: Bij eenrichtingsdammen bewegen alle stenen slechts in 1 richting en kun je ook alleen maar vooruit slaan. 

    • Parachute dammen: Voor de parachutist bij deze variant van dammen gaat de meerslag niet voor. 

    • Alquerque: Bij deze variant van dammen kan er geen dam worden gehaald. 

    • Hawaiiaans dammen: In dit spel kan er geen dam worden gehaald en er kan alleen vooruit worden geslagen. 

    • Russisch dammen: Wanneer een steen bij het slaan op een van de achterste velden terecht komt, wordt deze steen gekroond tot koningin en mag in die functie meteen doorgaan met slaan. 

    • Thai dammen: Na het slaan mag een steen niet nog eens slaan, maar moet deze op de vrije ruimte achter de geslagen steen blijven staan.

    Tactiek en strategie

    Spelbord bij dammen

    • Belangrijke combinaties: Aangezien slaan verplicht is bij dammen en meerslag voorrang heeft, zijn er veel combinaties mogelijk. BIj een combinatie offer je diverse stenen op om er meer terug te kunnen slaan of een dam te halen. Een aantal combinaties zijn met name belangrijk in het dammen:

    • Bomzet: Dit is een standaard combinatie bij het dammen. De bomzet werd vroeger de kikkezet genoemd. BIj een bomzet wint wit een schijf door 27-21 (16x27) 32x12 (23x41) 12x23 (19x28) 36x47 en schijf 28 gaat verloren. 

    • Coup Fabre: Bij de coup fabre wint wit met de volgende zetten: 27-22 (18x27) 33-29 (24x31) 30-24 en wit slaat altijd 28x37 met schijfwinst. Deze combinatie staat ook wel bekend als de maanslag. 

    • Coup Napoleon: Een kenmerk van de Coup Napoleon is de slagverlenging in de eindslag. Bij de Coup Napoleon worden de volgende zetten gedaan: 28-22 (17x46) 38-32 (46x28) 26-21 (16x27) 31x2. 

    • Coup Philippe: Bij de Coup Philippe wordt de eindslag, als wit de combinatie uitvoert, gemaakt met steen 38 of 40. Deze slaat dan via de velden 29 en 18 naar 7 of 9 en vaak nog verder naar 16 of 20.

    • Coup Raphaël: Deze slagzet is vernoemd naar een Fransman, genaamd Raphaël, uit de 19e eeuw. De volgende zetten worden bij deze slagzet gedaan: 34-29 (23x34) 28-23 (19x39) 37-31 (26x28) 50-44 (21x43) 44x11 (16x7) 48x17.

    • Coup Royal: In de meeste gevallen moet een speler allerlei positionele concessies doen om een 'vijandige' Coup Royal uit te schakelen. Deze slagzet wordt gedaan met de volgende zetten: 27-22 (18x27) 32x21 (23x34) 40x7 (2x11) 37-32 (16x38) 49-43 (38x49) 36-31 (26x37) 48-42 (37x48) 50-44 (49x40) 45x34 (48x30) 35x2. 

    • Coup Springer: Deze combinatie is vernoemd naar een Nederlandse kampioen, Ben Springer. De volgende zetten worden gedaan: 5..., 3-9!!; 36. 33x24, 19x30; 37. 28x10, 30-34; 38. 40x29, 9-14; 39. 10x19, 13x22 en zwart won.

    • Coup Turc: Volgens veel dammers is dit de mooiste slagzet die er bestaat. De slagzet maakt gebruik van een speciale regel, namelijk dat de dam moet stoppen voor een eerder geslagen schijf. Het ontstaan van de naam Coup Turc is niet helemaal duidelijk. De een zegt dat het uit Turkije komt, de ander zegt dat het een van een bekende dammer kwam met de achternaam "Turc". De volgende zetten worden gedaan: 1. 26-21 17x46 2. 28x19 46x14 3. 29-23 14x29 (Het kenmerkende voor de Coup Turc) 4. 33x31.

    • De hielslag: De naam van deze slag is gebaseerd op het effect dat de slag teweegbrengt. Door de terugslag verschijnt er opeens een vrij veld. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een speler wint door 34-29 (24x33) 28x39! dit is de feitelijke hielslag (17x28) 32x3. Uiteraard zijn er veel ingewikkelder hielslagen mogelijk.

    • Kaatsingzetje: Dit kan gedaan worden na de volgende openingzetten 33-28 (18-23) 39-33 (12-18) 44-39 (17-21) 31-27 (20-25?) Er volgt dan 27-22 (18x27) 34-30 (25x34) 40x18 (13x22) 28x26.

    • Valluikslag: Een andere naam voor deze slag is de Coup de la trappe. Deze slag doet denken aan het openen van een valluik, bijvoorbeeld door deze zetten: 31-26 (22x31) 26-21 (16x27) 37x26!

    • Zetje van Lochtenberg: De meest bekende manier om het zetje van Lochtenberg te kunnen uitvoeren, ontstaat al na enkele openingszetten: 1. 31-27, 19-23; 2. 33-28, 17-21; 3. 28x19, 14x23; 4. 39-33, 10-14; 5. 33-28, 5-10; 6. 28x19, 14x23; 7. 44-39, 10-14. 

    • Zetje van Weiss: Een belangrijk kenmerk voor de combinatie is de manier waarop de stukken die uiteindelijk geslagen worden, neer worden gezet. Bijvoorbeeld door de volgende zetten: 24-19 (13x24) 28-22 (27x18) 37-31 (26x37) 38-32 (37x28) 33x4.

    Veelgemaakte fouten bij dammen

    Twee personen spelen een spel dammen met een plant op de achtergrond

    Bij het dammen kun je verschillende fouten maken. We zetten de meest gemaakte beginnersfouten en strategische fouten op een rij.

    Beginnersfouten

    Beginners zijn vaak geneigd om vooral langs de randen te spelen. Dat lijkt een goede strategie te zijn, omdat je schijven niet langs de randen kunnen worden geslagen. Toch blijkt dat vaak geen verstandige zet. Experts raden aan om juist een piramide-achtige vorm te maken met de schijven.

    Strategische fouten

    Wie al een tijdje speelt, zal verschillende strategieën bedenken om uiteindelijk de winst te behalen. Helaas zorgt dat voor een overdaad aan zelfvertrouwen. In plaats van rustig na te denken, wordt al snel naar de klok gekeken om zo snel mogelijk zo veel mogelijk strategie te gebruiken. Dat levert kleine fouten op, die er uiteindelijk voor zullen zorgen dat de speler vast komt te staan.

    Benodigdheden om te dammen

    Wat heb je nodig om dammen te spelen/uit te oefenen:

    • dambord/het speelbord;

    • damschijven;

    • damklok;

    • notatiebiljetten.

    Veelgestelde vragen bij dammen

    Moet je altijd slaan bij dammen?

    Ja, slaan is verplicht. Dit is het belangrijkste verschil tussen schaken en dammen. Bij schaken mag je slaan. Bij dammen moet je slaan, als dat kan.

    Mag je achteruit slaan bij dammen?

    Ja, bij dammen mag je zowel vooruit als achteruit slaan. Bij een meerslag is het zelfs mogelijk dat je eerst een keer vooruit slaat, en daarna achteruit.

    Wat is remise bij dammen?

    Remise houdt in dat een speler 1 dam heeft en de ander 3 dammen of minder. Dan eindigt het spel in een gelijkspel.

    Op welke manier slaan bij dammen?

    Je mag slaan in hoeken van 90 graden, en zelfs afwisselend achteruit en vooruit. De geslagen schijven en dammen mag je pas van het bord afhalen als je de hele slag hebt uitgevoerd. Je mag niet twee keer dezelfde schijf of dam slaan.

    Hoeveel stenen liggen op een dambord?

    Het bord bestaat uit 100 vakjes, en telt 20 witte en 20 zwarte damschijven. In totaal liggen er dus 40 schijven op het bord.

    Wanneer heb je gewonnen bij dammen?

    Je wint als een tegenstander geen schijven meer heeft, of als de tegenstander helemaal geen zetten meer kan doen, omdat deze vast staat. Het kan ook zijn dat de tegenpartij opgeeft. Bijvoorbeeld omdat het aantal schijven al zo verschillend is, dat deze eigenlijk onmogelijk nog kan winnen.

    Wanneer is het remise?

    Bij dammen is het remise wanneer 1 speler 1 dam heeft en de andere speler 3 dammen of minder. Dit geldt niet wanneer er nog andere stenen in het spel zijn. Daarnaast is het ook remise wanneer er drie keer dezelfde opstelling verschijnt op het bord.

    Wat is een Coups op een rij - Coup Turc (Turkse slag)?

    De slagzet maakt gebruik van een speciale regel, namelijk dat de dam moet stoppen voor een eerder geslagen schijf. Het ontstaan van de naam Coup Turc is niet helemaal duidelijk. De een zegt dat het uit Turkije komt, de ander zegt dat het een van een bekende dammer kwam met de achternaam "Turc". De volgende zetten worden gedaan: 1. 26-21 17x46 2. 28x19 46x14 3. 29-23 14x29 (Het kenmerkende voor de Coup Turc) 4. 33x31.

    Hoe werkt dammen online tegen computer?

    Als je gaat dammen tegen een online computer, zijn er vier niveaus waar je op kunt spelen: A, B, C en D. Daarnaast kun je tijd instellen als je wil, dus bijvoorbeeld dat je een bepaalde tijd per zet krijgt. Of een maximale tijd voor de duur van de partij. Dit is dus fijn voor zowel beginners als gevorderden.

    Mag je achteruit slaan bij dammen?

    Met een normale steen mag je alleen vooruit slaan, met een dam mag je ook achteruit slaan.