Regels van Beverbende

Beverbende is het ideale spel voor een gezin met kinderen. Bij dit spel draait het vooral om tactiek, maar pas op dat je geheugen je niet in de steek laat! Als je deze twee eigenschappen hebt, dan is de kans groot dat je de winnaar van dit spel zult worden.

Officiële Beverbende regels downloaden →

Uitleg over Beverbende:

  Bever zwemt in het water en knabbelt aan een grassprietje

  Geschiedenis van Beverbende

  Het spel Beverbende werd uitgebracht in 2009 door uitgeverij 999Games. Dit spel komt eigenlijk uit het buitenland en kan ook gecombineerd worden met ‘Beverclan’. Het spel is bedacht door Ann Stambler en Monty Stambler.

  Welke regels zijn er bij Beverbende?

  Actie A

  Tijdens het spel kun je kiezen uit Actie A of Actie B. Bij Actie A moet je de bovenste kaart van de open aflegstapel pakken. Deze moet je tegen 1 van de 4 gedekte kaarten ruilen. Je mag de kaarten niet zelf bekijken. Daarna leg je de gekozen kaart open op de aflegstapel. Zo heb je altijd 4 kaarten voor je liggen.

  Actie B

  Als je kiest voor actie B, pak je de bovenste kaart van de gedekte trekstapel en bekijk je deze. Daarna mag je kiezen of je deze open op de aflegstapel legt, of je deze ruilt tegen 1 van de 4 gedekte kaarten of als het om een speciale kaart gaat, of je de actie uit gaat voeren. Je hoeft de actie niet verplicht uitvoeren, het is een keuze.

  Speciale kaarten

  Er zijn een paar speciale kaarten. Zo mag je je eigen gedekte kaarten ruilen tegen de kaarten van een andere speler, maar je mag ze niet van tevoren bekijken. Je mag ook gaan spieken door 1 van je eigen 4 gedekte kaarten te bekijken. Een andere optie is twee keer trekken. Als de kaart je bevalt, houd je deze. Als de kaart niet bevalt, leg je deze op de aflegstapel en trek je een nieuwe kaart van de gedekte trekstapel.

  Officiële regel van Beverbende downloaden

  Ga je voor het eerst Beverbende spelen? Dan is het belangrijk om de spelregels te kennen. Op deze pagina vind je de officiële spelregels, zodat je meteen kunt spelen.

  Officiële Beverbende regels downloaden →

  Hoe speel je Beverbende?

  Als je Beverbende gaat spelen, is het goed om te weten welke stappen je kunt nemen in het spel.

  1. Begin van het spel

   Iedere speler krijgt 4 gedekte kaarten die hij naast elkaar op tafel legt. De waarde van iedere kaart loopt van 0 tot 9 en er zijn drie verschillende speciale kaarten. Je probeert de kaarten met de laagste waardes te winnen en de hoogste waardes te vermijden. Tijdens het spel is het belangrijk om te onthouden waar welke kaart ligt. De kaarten wisselen regelmatig van plek, waardoor dit best lastig kan zijn. De oudste speler mag de kaarten schudden en ze uitdelen. Maar de speler mag ze niet bekijken en dus niet spieken.

  2. Spelverloop

   Tijdens het spel begint de speler links van de oudste speler. Daarna gaat het hele spel met de klok mee. Iedere speler moet één van de twee acties (Actie A of B) kiezen. Deze actie moet hij uitvoeren.

  3. Einde van een spelronde / einde van het spel

   Is de speler klaar met het uitvoeren van een actie en vindt hij de waarde van zijn 4 kaarten laag genoeg? Dan klopt hij op de tafel en roept hij “laatste ronde!” Daarvoor moet iedere speler ten minste één keer aan de beurt zijn geweest. Alle andere spelers komen dan nog één keer aan de beurt, maar de speler die geklopt heeft niet. Aan het einde van de ronde tel je de waarde van de kaarten bij elkaar op. De speler met de laagste waarde heeft de ronde gewonnen. Als alle rondes gespeeld zijn, is de winnaar de speler met de laagste totale waarde.

  4. Verdubbelen

   Je kunt de verdubbelingsdobbelsteen inzetten om de inzet op elk moment van het spel te verhogen. Aan het begin van het spel wordt de dobbelsteen met 64 naar boven op de balk geplaatst. Voordat je aan de beurt bent, mag je voorstellen de huidige inzet te verdubbelen. De tegenstander neemt de verdubbelde inzet over of dropt en verliest de wedstrijd én de huidige inzet.

  5. Wanneer win je?

   Wie aan het einde van het spel alle vijftien schijven heeft verwijderd, terwijl de tegenstander ten minste één schijf heeft afgelegd, wint het spel. Heeft de tegenstander geen schijven afgelegd? Dan heeft de tegenstander een gammon verloren en verliest deze het dubbele van de huidige inzet. Wanneer je tegenstander geen schijven meer heeft en nog steeds een of meerdere schijven op de balk heeft, verlies de tegenstander ook. Dan verliest deze zelfs driemaal de huidige inzet.

  Veelgemaakte fouten bij Beverbende

  Beginnersfouten

  Je hoeft bij Actie B de speciale actie niet per se uit te voeren. Als je blij bent met de kaarten die je nu hebt, hoef je dus niet verplicht te ruilen. Je mag de kaart ook terugleggen. Bij Actie A moet je de actie wel verplicht uitvoeren.

  Strategische fouten

  Het is belangrijk om te onthouden waar welke kaart op de gedekte stapel is beland. Op die manier kun je voorkomen dat je per ongeluk een kaart met een hoge waarde trekt.

  Bever knabbelt aan planten in het water

  Benodigdheden om Beverbende te spelen

  Wat heb je nodig om Beverbende te spelen/uit te oefenen:

  • 66 speelkaarten;

  • 45 kaarten met getallen;

  • 21 speciale kaarten;

  • Een scoreblok;

  • De spelregels.

  Veelgestelde vragen bij Beverbende

  Wie begint het spel?

  De kaarten worden geschud en gedeeld door de oudste speler. Daarna begint de speler links van de oudste speler als eerste met het trekken van een kaart.

  Moet je de hoogste of laagste score hebben?

  Tijdens het trekken van de kaarten verdien je een totale waarde. Het is belangrijk om te weten dat je zo min mogelijk punten moet verzamelen! Als je dus de meeste punten hebt, verlies je.

  Hoeveel speelrondes zijn er?

  Je kunt dit spel zo vaak spelen als je wilt. Daarom moet je zelf van tevoren afspreken hoeveel rondes je speelt. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om na 5 speelrondes de winnaar te kiezen.