Regels van Kruiswoord

Kruiswoordpuzzels zijn populair onder jong en oud. Je kunt ze vinden in de verschillende puzzelboekjes, maar vaak ook in de (lokale) krant. Wij leggen je uit hoe je deze puzzels moet invullen.

Officiële Crossword Challenger handleiding downloaden →

Uitleg over Kruiswoord:

  Invullen van een kruiswoordpuzzel aan een tafeltje

  Geschiedenis van Kruiswoord

  Wanneer de kruiswoordpuzzel precies is ontstaan, is niet bekend. De meningen zijn erover verdeeld. We denken dat de Engelsman Arthur Wynne in 1913 de eerste kruiswoordpuzzel heeft gemaakt. Het spelletje werd voor het eerst in de New York World gepubliceerd. Wynne was hiervan redacteur. De kruiswoordpuzzels worden tegenwoordig niet meer uitgedacht, maar met één druk op de knop gemaakt door een computer.

  Welke regels zijn er bij Kruiswoord?

  Beginnen met de puzzel

  Bij een kruiswoordpuzzel moet je aan de hand van de letters die je in de vakjes tegenkomt, nieuwe woorden inpassen. De kruiswoordpuzzel is er in twee verschillende soorten. Zo vind je de puzzel waarbij je de woorden aan de zijkant van de puzzel ziet staan. Je hoeft de letters dan alleen maar in te vullen. Dit wordt ook wel de ‘legpuzzel’ genoemd. In andere gevallen krijg je alleen omschrijvingen van woorden en moet je zelf de woorden bedenken.

  Vakjes invullen

  Om een kruiswoordpuzzel te leggen, moet je de woorden bedenken aan de hand van een omschrijving. In de puzzels zie je verschillende nummers staan. Achter dit nummer vind je de omschrijving van het woord. Het antwoord op de omschrijving vul je dan op de plek van deze nummers in. Maar let op: de letters moeten elkaar kruisen. Als dat niet gebeurt, heb je waarschijnlijk een verkeerd antwoord ingevuld!

  Letters tellen

  Bij het invullen van de antwoorden is het belangrijk dat je altijd eerst het aantal letters van je antwoord telt, voordat je deze in gaat vullen. Er zijn soms meerdere antwoorden mogelijk. Niet alle antwoorden passen in de daarvoor bestemde vakjes. Houd je dus aan het aantal beschikbare hokjes van de puzzel. Een tip: gebruik potlood in plaats van pen om de puzzel in te vullen. Zo kun je eventuele foutjes gemakkelijker verbeteren.

  Officiële Crossword Challenger handleiding downloaden

  Er bestaan geen officiële regels. Er is wel een speciale computer gemaakt, de Radica Crossword Challenger. Deze computer helpt je bij het maken en invullen van kruiswoordpuzzels. Voor deze computer bestaat er een handleiding. Je kunt deze handleiding hier downloaden.

  Officiële Crossword Challenger handleiding downloaden →

  Hoe speel je Kruiswoord?

  Er zijn verschillende varianten op een kruiswoordraadsel. Denk bijvoorbeeld aan een cryptogram, de Zweedse puzzel of de doorloper. Ieder spel gaat dan net even anders in zijn werk. Toch is de kern van het spel hetzelfde: je moet de letters in de puzzel zo inpassen, dat alle antwoorden juist zijn.

  1. Beginnen met het spel

   Het kan lastig zijn om een beginnetje te maken met het Kruiswoord. De beste manier om te beginnen is door de verschillende letters met cijfers als begin te gebruiken. Zie je bijvoorbeeld een 1 staan bij een woord en is de omschrijving ‘dier in het water’, terwijl de letter met een E begint? Dan kun je het antwoord waarschijnlijk al raden.

  2. Het juiste antwoord vinden

   Het is bij het kruiswoordraadsel belangrijk om de juiste antwoorden in de juiste vakjes te zetten. In het voorbeeld hierboven is het antwoord mogelijk ‘eend’ als er vier vakjes zijn en het eerste vakje met een ‘e’ begint. Bij het einde van het woord, de letter ‘d’, moet dan weer een nieuw woord gevormd worden volgens de omschrijving van dat vakje. Past het woord niet? Dan heb je mogelijk het woord ervoor fout ingevuld.

  3. Einde van het spel

   Er is geen duidelijke winnaar bij een kruiswoordpuzzel. Je speelt deze puzzel vooral om je kennis en woordenschat te vergroten. Soms vormen de letters van een aantal cijfers een nieuw woord. Je ziet dan onderaan de puzzel het woord: ‘oplossing’ staan. Op dit lijntje kun je aan de hand van de ingevulde cijfers de oplossing vormen.

  Veelgemaakte fouten bij Kruiswoord

  Beginnersfouten

  Vul een kruiswoordpuzzel nooit met pen in, maar gebruik een potlood. Zo kun je gemakkelijk foute antwoorden wissen en houd je overzicht op de puzzel.

  Strategische fouten

  Heb je geen idee welk woord er bedoeld wordt en loop je even vast? Probeer dan andere delen van de puzzel eerst op te lossen. Zo werk je vanzelf naar het antwoord toe.

  Twee mensen vullen samen kruiswoordpuzzels in

  Benodigdheden om Kruiswoord te spelen

  Wat heb je nodig om Kruiswoord te spelen/uit te oefenen:

  • Bij voorkeur een potlood en een gum;

  • Een puzzelboek of krant;

  • Eventueel een woordenboek bij twijfel.

  Iemand vult een kruiswoordpuzzel in met een koffie

  Veelgestelde vragen bij Kruiswoord

  Hoe weet ik of mijn antwoord juist is?

  Bij ieder cijfer vind je een omschrijving van een woord. Het is aan jou de taak om het antwoord te vinden. Tel het aantal beschikbare vakjes, zodat je weet of jouw antwoord in de vakjes past. Uiteraard moeten de letters in de puzzel ook kloppen. Klopt een antwoord dan niet meer? Dan heb je ergens een foutje gemaakt.

  Wat is het verschil tussen Kruiswoord en een Zweedse puzzel?

  Een Zweedse puzzel of een doorloper is een variant op een kruiswoordpuzzel. De werking is hetzelfde, maar de speelrichting kan anders zijn.

  Hoe worden kruiswoordpuzzels gemaakt?

  De eerste puzzel in 1913 vergde flink wat denkwerk om te maken. Tegenwoordig worden kruiswoordpuzzels met één druk op de knop op de computer gemaakt. Je kunt aan de hand van sterren of stippen zien hoe moeilijk de puzzel precies is.