Regels van 4 op een rij

Houd je van strategie? En wil je gewoon een simpel spelletje winnen? Dan is 4 op een rij een goed spel voor jou. Bij dit spel moet je proberen 4 schijfjes van jouw kleur op een rij te krijgen. Dat kan horizontaal, verticaal of diagonaal zijn. Je moet de schijfjes plaatsen in een rekje. De andere speler krijgt precies dezelfde opdracht.

Officiële 4 op een rij regels downloaden →

Uitleg over 4 op een rij:

  Twee jonge kinderen spelen 4 op een rij in de kinderkamer

  Geschiedenis van 4 op een rij

  4 op een rij is een spel dat oorspronkelijk uit Engels komt. Het doel is om als eerste een aaneengesloten rij van vier schijven te vormen. Het spel werd bedacht in 1974 door speelgoedfabrikant Milton Bradley. Tegenwoordig is dat bedrijf onderdeel van Hasbro. In Engeland heet het spel ‘Connect Four’, al heeft het ook een tijd ‘The Captain’s Mistress’ geheten.

  Welke regels zijn er bij 4 op een rij?

  4 op een rij heeft simpele regels. Er is een maximaal aantal zetten en je mag niet valsspelen. We leggen je de spelregels graag uit.

  Maximale zetten

  Bij 4 op een rij zet je een zet per keer. Je kunt dus niet 2 keer achter elkaar een zet doen. Als je achter elkaar door zetten zou mogen doen, zou de 4 op een rij snel vallen. Een steentje extra kan een heel verschil maken.

  Valsspelen en afleiden

  Met de voorgaande regel in het achterhoofd, is het verleidelijk om vals te spelen. Gaat je tegenspeler even naar het toilet, zet jij er stiekem een steentje bij. Valsspelen komt altijd uit, dus het is geen goede strategie om dit te doen. Je tegenstander afleiden mag ook niet. Alle spelers hebben recht op hun concentratie.

  4 op een rij krijgen

  Bij 4 op een rij speel je een eerlijke strijd met elkaar om 4 op een rij te krijgen. Natuurlijk mag je wel strategisch een tegenzet doen. Bijvoorbeeld het blokkeren van de mogelijkheid om 4 op een rij te krijgen.

  Officiële regels van 4 op een rij downloaden

  Spellenfabrikant Hasbro is tegenwoordig de uitgever van het spel 4 op een rij. In het Engels heet het ‘Connect Four’. Je kunt de Engelstalige handleiding online vinden en hier downloaden.

  Officiële 4 op een rij regels downloaden →

  Hoe speel je 4 op een rij?

  4 op een rij is een simpel spelletje met simpele spelregels. In principe kan iedereen dit spel spelen.

  1. Zet 4 stenen op een rij

   Bij 4 op een rij gooi je net zolang schijven in een rekje tot je er 4 op een rij krijgt. Degene die als eerste 4 stenen achter elkaar horizontaal, verticaal of diagonaal heeft geplaatst, wint. Dat is het hele spelletje. Het kan ook zijn dat het speelveld volraakt en niemand 4 op een rij heeft. Dan is er geen winnaar.

  2. Roep dat je 4 op een rij hebt

   Wanneer je 4 op een rij hebt, is het belangrijk dat je roept: ‘4 op een rij!’ Zo claim je de winst. Een 4 op een rij valt horizontaal of verticaal veel sneller op diagonaal. Daarom is het belangrijk dat je na iedere zet de aandacht erbij blijft houden.

  3. Als alle vakjes vol zijn..

   Er zijn maar 64 vakjes in het spel. Je begint met een leeg bord, en het rek wordt steeds voller en voller. Wie strategisch speelt, blokkeert de mogelijkheid van een ander om 4 op een rij te hebben. Daardoor kan het voorkomen dat de vakjes vollopen, maar er geen 4 op een rij komt voor welke speler dan ook. Dan wint er helemaal niemand en kun je opnieuw beginnen.

  Veelgemaakte fouten bij 4 op een rij

  4 op een rij houten versie

  4 op een rij is een strategisch spel. Een mogelijke fout moet je dan ook in de strategie zoeken. Het kan zijn dat je besluit strategisch een zet van de tegenstander te blokkeren, maar daarmee je eigen kans op 4 op een rij ook verkleint. Het is dus kiezen: kies je voor defensief of aanvallend spelen?

  Benodigdheden om 4 op een rij te spelen

  Wat heb je nodig om 4 op een rij te spelen/uit te oefenen:

  • Ieder 21 stenen in de kleur rood of geel;

  • Een speelrek;

  • 2 steunen om het rek te laten staan;

  • Een tafel om aan te zitten;

  • Strategisch inzicht.

  Veelgestelde vragen bij 4 op een rij

  Hoeveel rijen heeft 4 op een rij?

  Het spel 4 op een rij heeft een verticaal geplaatst bord, met 7 kolommen en 6 rijen. Oftewel: 42 vakjes. Iedere speler krijgt daarom 21 schijven in een eigen kleur. Om de beurt laat je een schijf in een van de nog niet bezette kolommen vallen.

  Hoe mag je 4 op een rij zetten?

  Je mag alle kanten op bij 4 op een rij. Een rij geldt als je deze horizontaal, verticaal of diagonaal plaatst. Hoe je dat doet, mag je dus zelf weten. De truc is om je tegenstander niet wijzer te maken over je volgende zet.

  Hoe krijg je gelijkspel bij 4 op een rij?

  Bij 4 op een rij is er sprake van een gelijkspel als het speelveld vol is, maar geen van beide spelers 4 op een rij heeft. Dan wordt er nog een ronde gespeeld.