Regels van Agricola

Agricola is Latijn voor het woord ‘boer’. Bij dit bordspel (voor 1 tot 5 spelers) gaat het erom dat je een boerderij runt. Je verzamelt grondstoffen als hout en leem, breidt je gezin uit, en zorgt voor voldoende voedsel voor iedereen. Je ploegt akkers en beplant deze met graan en groene gewassen. Natuurlijk horen ook de schapen, varkens en runderen erbij. Degene die zijn boerderij het meest ontwikkelt, is de winnaar.

Officiële Agricola regels downloaden →

Uitleg over Agricola:

  Landbouwer is aan het werk op het veld met tractor en aanhangwagen

  Geschiedenis van Agricola

  Het spel ‘Agricola’ is nog een betrekkelijk jong spel. In 2009 werd het genomineerd voor Speelgoed van het jaar. Auteur van het spel is Uwe Rosenberg, terwijl Klemens Franz het vormgaf. De uitgever van het spel is 999 Games.

  Welke regels zijn er bij Agricola?

  Er zijn een paar simpele regels bij Agricola. De regels maken het spel niet moeilijk, maar de strategie die je kiest, kan je al snel in de problemen brengen.

  Rondes en fases

  In Agricola zijn er 14 rondes, in 6 verschillende fases. Aan het einde van elke fase behaalt de speler een oogst. Iedere deelnemer begint met 2 speelfiches: de boer en partner. In elke ronde krijg je twee zetten. Terwijl het spel vordert, krijg je steeds meer mogelijkheden.

  Actiekaarten

  Een ronde begint met het draaien van een actiekaart, die je meer vertelt over hoe het spel zich voor jou ontvouwt. In elke ronde mag slechts één speler een actie uitvoeren.

  Beroepskaarten en ontwikkelingskaarten

  Je mag ook beginnen met 7 beroepskaarten en 7 ontwikkelingskaarten. Die kun je inzetten als ze binnen je strategische plan passen. De tactieken die je gebruikt, zijn afhankelijk van de kaarten die je in je handen hebt.

  Officiële regels van Agricola downloaden

  Agricola is een vrij complex gezelschapsspel, maar gelukkig zijn er heldere regels voor opgesteld. Je kunt de officiële regels voor Agricola hier downloaden.

  Officiële Agricola regels downloaden →

  Hoe speel je Agricola?

  Je speelt Agricola in verschillende fasen, waarin verschillende acties mogelijk zijn.

  1. De vier fasen

   In het spel zijn vier fasen. De eerste is het begin van de ronde. Dan trek je een nieuwe kaart en draai je deze om. In de tweede fase plaats je grondstoffen op acties en actiekaarten. Vergeet niet dat ze steeds worden aangevuld, zolang de grondstoffen niet zijn ingenomen. In de derde fase begint de startspeler en plaatst deze een enkel familielid op een actie of een actiekaart. Deze neemt de grondstoffen mee die eraan gekoppeld zijn. Er kan slechts één gezinslid op elke actie of actiekaart worden ingezet. In de laatste fase maak je je klaar om naar huis te gaan. Alle gezinsleden zijn geplaatst en alle acties zijn ondernomen. Jullie keren weer terug naar de eigen boerderij. Klaar voor de oogst.

  2. Oogst halen

   Wanneer je de rondes vier, zeven, negen, 11, 13 en 14 hebt gespeeld, is het tijd om te oogsten. Dit doe je in drie fases. Allereerst verwijderen de spelers één graan- of groene-token uit een ingezaaid veld op hun boerderij. Daarna moet iedere speler elk van zijn gezinsleden voeden. De kostprijs bedraagt twee voedseldelen per gezinslid en één voedseldeel voor elk gezinslid dat nog geen actie heeft ondernomen. In de laatste fase worden de dieren die je hebt, belangrijk. Wanneer je twee van een bepaal dier hebt, ontvang je er nog net zo één bij. Het dier moet wel kunnen worden ondergebracht. Je mag het dier niet onmiddellijk omzetten in voedsel.

  3. Agricola winnen

   Je kunt door middel van punten het spel Agricola winnen. Hoe je overwinningspunten behaalt, verschult. De strategie die je kiest, kan afhankelijk zijn van de kleine verbeteren die je aan je beroep uitvoert. Strategie is dus belangrijk om te bepalen of je het spel kunt winnen.

  Veelgemaakte fouten bij Agricola

  Bedenk je dat het ontwikkelen van de boerderij het doel is, maar dat dit ook kosten met zich meedraagt. Het is leuk als je er een extra dier bij krijgt, maar dat dier moet wel gevoed worden. Je kunt het niet meteen slachten en inruilen voor voedsel. Daarom kan een extra dier zowel winst zijn, als een last zijn, afhankelijk van hoe je er in het spel mee omgaat.

  Benodigdheden om Agricola te spelen

  Wat heb je nodig om Agricola te spelen/uit te oefenen:

  • Het basisspel Agricola (met 360 kaarten);

  • 5 boerderijen voor de spelers;

  • 3 speelborden voor de acties;

  • 1 spelbord voor de upgrades;

  • De bijbehorende kaarten;

  • Maximaal 5 spelers;

  • Een tafel om aan te spelen.

  Veelgestelde vragen bij Agricola

  Hoe lang duurt het om Agricola voor te bereiden?

  Het duurt ongeveer een kwartiertje om Agricola voor te bereiden. Je moet kaarten schudden en uitdelen, en het bord opzetten met veel verschillende grondstoffen. De spelregels kunnen wat ingewikkeld zijn als je het spel nog nooit gespeeld hebt. Daar moet je dus ook extra tijd voor rekenen.

  Kun je dieren direct tot voedsel wenden in Agricola?

  Wanneer je 2 dieren van dezelfde soort hebt, en een extra dier erbij krijgt, mag je deze in het spel Agricola niet meteen slachten en als voedsel gebruiken. Het dier moet eerst leven (en dus ook gevoed worden).

  Wat is het doel van Agricola?

  Het doel van Agricola is een goed draaiende boerderij op te bouwen. Hoe beter de boerderij draait, des te meer punten je verdient. Strategie is heel belangrijk: welke gezinsleden laat je welke acties uitvoeren? Investeer je in een luxer huis of andere upgrades? Dat bepaalt allemaal of jij de winnaar wordt.