Regels van Hartenjagen
Hartenjagen is een kaartspel dat je speelt met 32 piketkaarten van een kaartspel. Dat zijn de 7 tot en met de aas. Meestal speel je het spel met 4 personen. Je kunt ook uitzonderingen maken op de regels, zodat je het ook met meer of minder personen kunt spelen. Er zijn twee varianten op hartenjagen: de Amerikaanse versie (‘Black Lady’) en de Nederlandse versie. Wij gaan uit van de Nederlandse versie. Hoe speel je Hartenjagen precies?
Officiële Hartenjagen regels downloaden →Uitleg over Hartenjagen:
Geschiedenis van Hartenjagen
Hartenjagen is een kaartspel. Het wordt aangenomen dat de verschillende soorten kaartspellen zijn ontstaan in China. De eerste kaarten zouden enige tijd na de uitvinding van het papier zijn gedrukt. Veel spellen uit die tijd zijn verloren gegaan, maar het wordt aangenomen dat de eerste spellen uit de 17e eeuw dateren. De kans is groot dat in die tijd ook Hartenjagen werd bedacht. Het is lastig om het spel Hartenjagen te herleiden naar een specifieke tijd of een jaartal. Zeker omdat er op dit spel talloze variaties zijn bedacht. Denk bijvoorbeeld aan Amerikaans hartenjagen, Nederlands hartenjagen of Argentijns hartenjagen.
Welke regels zijn er bij Hartenjagen?
Zoals gezegd zijn er verschillende varianten van hartenjagen. Omdat Regels.nl Nederlands is, gaan we uit van de Nederlandse variant van Hartenjagen. We zetten de belangrijkste spelregels uiteen.
Algemene regels
Dit zijn de algemene regels van Hartenjagen:
Het doel is om zo min mogelijk punten te halen;
Het spel wordt gespeeld met 32 piketkaarten: alle jokers en alle kaarten onder de 7 worden uit het spel gehaald;
Van tevoren spreken de spelers af tot hoeveel punten er gespeeld worden. Meestal is dat 50 of 100;
Iedere speler krijgt acht kaarten;
Wil je met 5 spelers spelen, dan voeg je drie zessen toe, geen hartenzes. Dan krijgt elke speler 7 kaarten;
De waardering van de kaarten is bij hartenjagen van hoog naar laag: aas, heer, vrouw, boer, 10, 9, 8 en 7;
Je moet kleur bekennen als dat kan;
Het spel wordt gespeeld met slagen. Wanneer je de hoogste kaart hebt, dan ligt de slag aan jou. Je wint dan alle kaarten op de tafel. Een slag is als iedereen 1 kaart heeft neergelegd;
De speler met de minste punten wint de ronde en krijgt alle kaarten uit de slag;
De winnaar van de slag (‘trick’) bepaalt de kleur voor de volgende slag;
Een uitzondering: als 1 speler alle 15 punten wint, mag hij zelf 0 punten schrijven en krijgen alle andere spelers er 15. De speler mag er ook voor kiezen 15 punten in mindering te brengen op zijn eigen punten en dan geen punten bij te schrijven aan de rest.
Aantal spelers en verdeling
Nederlands hartenjagen speel je met 4 spelers. Van alle kleuren worden de kaarten 2 tot en met 6 uit het spel gehaald. Op die manier blijven er nog 32 kaarten over. Dat zijn de kaarten 7 tot en met aas. Iedere speler krijgt 8 kaarten. Daarvan moet de speler er 3 selecteren om door te geven aan een andere speler.
Spelen met de kaarten
Wanneer je een klaver 7 in handen hebt, begin je de eerste slag door de kaart op te gooien. De andere spelers moeten dan met de klok mee een kaart bij leggen. In de eerste instantie moet die van dezelfde kleur (harten, schoppen, ruiten of klaver) zijn. Heb je die kaart niet? Dan mag je een kaart van een andere kleur bijleggen. Als iedere speler een kaart op tafel heeft gelegd, is er een slag gespeeld. Wie de hoogste kaart van de kleur heeft gespeeld, wint de slag. Die speler komt dan uit. Dat wil zeggen dat deze een kaart opgooit die de andere spelers moeten volgen.
Einde van een ronde
Na 8 slagen zijn de kaarten op. 8 keer 4 is immers 32. Een complete ronde is dan gespeeld. De punten worden voor iedere speler opgeteld en bijgeschreven. Het spel loopt net zolang door totdat een van de spelers het aangegeven puntenmaximum heeft bereikt of overschreden. Vanaf dat moment is het doel niet om zoveel mogelijk punten te ontduiken, maar om er zoveel mogelijk binnen te halen. De behaalde punten worden aan het einde van de ronde van de score afgetrokken. De speler die als eerste 0 behaalt, heeft het spel gewonnen.
Puntentelling
Bij de Nederlandse variant is de puntentelling als volgt:
Alle harten krijgen 1 punt;
Elke klaver boer is 2 punten waard;
Schoppen vrouw is 5 punten waard;
De kaarten in het spel zijn 7, 8, 9, 10, boer, vrouw, heer en aas.
Officiële regels van Hartenjagen downloaden
Wil je de spelregels van Hartenjagen altijd bij de hand houden? Download dan de officiële regels van Hartenjagen. Zo weet je altijd hoe je het spel moet spelen.
Hoe speel je Hartenjagen?
Hoe speel je Hartenjagen eigenlijk? Er komt wel wat strategie bij kijken. Soms ben je verplicht een kaart te spelen, en soms heb je een vrije keuze en kun je verschillende strategische trucjes uithalen. Een paar tips om een potje Hartenjagen goed door te komen.
Geef de hoogste kaarten door
Nadat de kaarten zijn uitgedeeld, bekijkt iedere speler zijn eigen kaarten. Vervolgens kiest deze er drie om door te geven. Wanneer alle spelers drie kaarten hebben geselecteerd, geven ze die op hetzelfde moment door. Meestal is het een slim idee om je hoogste kaarten door te geven aan een andere speler.
Begin met een kleur wanneer dat kan
De speler met de klavertwee moet de kaart als eerste spelen. Elke speler na de leidende speler moet volgen als deze dat kan. Wanneer een speler niet kan volgen, is er sprake van een trick. Die mag dan een kaart spelen in een andere kleur. een speler wint een trick als de de speler de hoogste kaart van de kleur heeft die leidend is. De winnaar van de trick leidt dan de volgende ronde.
Tricks leiden
Een trick leiden betekent dat je de eerste kaart legt. Het slimst is om een kaart te spelen die waarschijnlijk zal worden verslagen. De meeste van je kaarten zijn geldige mogelijkheden, tenzij je een klavertwee hebt. Dan moet je deze leggen. Kies bij twijfel een lage kaart. De kans is groot dat bijna alle spelers deze kleur in hun hand hebben. Speel je een lage kaart, dan zal in de meeste gevallen de tegenspeler gedwongen worden om een kaart van dezelfde kleur te spelen die hoger is.
Kleuropvolging
Wanneer je geen trick leidt, kun je het best de kleur volgen met een kaart die lager is dan de leidende kaart. Dat is vooral belangrijk als de andere spelers nog moeten spelen. Je hebt immers geen manier om te weten of ze Harten of de Schoppenvrouw zullen spelen. Wanneer je geen kaarten hebt van dezelfde kleur als de leidende kaart, kun je meestal een puntenkaart spelen. Op die manier krijgt degene die de trick wint, ook de punten. Je kunt er ook voor zorgen dat je afkomt van een hoge kant van een andere kleur. Op die manier loop je een kleinere kans om de tricks verderop in het spel te winnen.
Mars hartenjagen
Je haalt een zogenaamde ‘mars’ als je alle strafpunten ophaalt tijdens het spelen van een ronde. Lukt dit? Dan krijg je niet alle 15 strafpunten, maar de tegenstanders. Een mars behalen doe je niet zomaar: je schat in of het de moeite waard if om het spel om te slaan of niet. Als tegenstander houd je goed in de gaten of er geen mars gespeeld wordt. In de eerste plaats wil je je strafpunten weggeven, maar daar schuilt wel gevaar in. De regels voor de Mars gelden niet op de terugweg naar nul punten. Dan heeft het spel zich al omgedraaid en behaal je alle punten voor jezelf. Eigenlijk is Hartenjagen hiermee soms een tegenstrijdig spel: de ene keer moet je punten behalen en de andere keer juist afstoten. Je moet dus goed opletten wanneer het spel zich tegen je keert.
Veelgemaakte fouten bij Hartenjagen
Beginnersfouten
Een van de belangrijkste beginnersfouten bij Hartenjagen, is niet weten wanneer het spel zich gekeerd heeft. Het is belangrijk om goed op te letten hoe ver in het spel je bent. Ook is het belangrijk om de punten te blijven tellen. Wat zit er wel in het spel en wat zit er niet in het spel? Beginners kunnen hier moeite mee hebben. De wat meer ervaren spelers halen hier hun voordeel uit.
Strategische fouten
Er komt bij Hartenjagen strategie kijken. Je wilt misschien zo snel mogelijk al je strafpunten weggeven, maar dan weet de tegenspeler ook dat het spel zich heeft gekeerd. Daar schuilt dus wel gevaar in. Je moet proberen zo onopvallend mogelijk te spelen en je medespelers niets wijzer te maken. In je kaarten laten kijken betekent verliezen.
Benodigdheden om Hartenjagen te spelen
Dit heb je nodig om Hartenjagen te spelen:
Kaartspel zonder jokers;
4 spelers;
Een tafel om aan te spelen.
Veelgestelde vragen bij Hartenjagen
Kun je Hartenjagen met twee personen?
Eigenlijk is het spel bedacht om met 4 personen te spelen, maar je kunt ook met twee personen spelen. In dat geval deel je de kaarten op in 3 delen: In de eerste twee delen 11 kaarten en in het laatste deel 10 kaarten, voor de pot. Elke dag komt er een kaart uit de pot bij.
Wie begint bij Hartenjagen?
Bij Hartenjagen begint de speler die een Klavertwee in handen heeft. De speler legt deze kaart open op tafel. Daarna moeten de overige spelers ook een Klaveren kaart opgooien, als dat kan. Anders mag er ook voor een andere kleur gekozen worden.
Wat is het doel van Hartenjagen?
De bedoeling van Hartenjagen is dat je zo min mogelijk punten scoort. Op een gegeven moment draait het spel zich om en moet je juist zoveel mogelijk punten halen. Die worden dan afgetrokken van je totaal. De speler die als eerst op 0 punten eindigt, heeft dan gewonnen.
Welke kaarten gebruik je bij Hartenjagen?
Neem uit het kaartspel de 32e hoogste kaarten. Dat zijn aas, heer, vrouw, boer, 10, 9, 8 en 7. Alle hartenkaarten tellen als een punt. Alle schoppen vrouwen tellen als 5 punten. Welke kaarten je precies gebruikt, hangt af van of je Nederlands hartenjagen of de Amerikaanse variant speelt.