Regels van Wordfeud

Ben je een liefhebber van Scrabble? Dan is Wordfeud een leuke bezigheid voor jou. Je kunt het zien als de online versie van Scrabble. Het werd van de een op de andere dag een enorme hype in Nederland, gespeeld door jong en oud. Je kunt spelen tegen je eigen vrienden en familie, maar ook tegen willekeurige Wordfeud-spelers. Omdat het spel op je mobiele telefoon of tablet staat, kun je het altijd spelen. Waar je maar wilt, en waar je ook bent. Je hebt alleen een internetverbinding nodig. Hoe werkt Wordfeud precies?

Officiële Wordfeud regels downloaden →

Uitleg over Wordfeud:

  Spelletje met letters om woorden te maken

  Geschiedenis van Wordfeud

  Wordfeud is de online variant van het spel Scrabble. Je kunt het spel gratis downloaden voor je mobiele telefoon of tablet. Håkon Bertheussen uit Noorwegen is de ontwikkelaar van het spel. In 2010 verscheen het voor het eerst voor Android, en een jaar later ook voor iOS.

  Na de lancering van de app is het een paar keer vernieuwd. Zo werd het spel bijvoorbeeld geschikter gemaakt voor spelers uit andere landen dan Noorwegen. Zo werd bijvoorbeeld de woordenlijst aangepast. Daardoor is het spel nog steeds geliefd bij veel Nederlanders. In de loop der jaren is ook reclame toegevoegd. Spelers die geen reclame willen tijdens het spelen, kunnen een betaalde versie kopen.

  Welke regels zijn er bij Wordfeud?

  Wanneer je Wordfeud speelt, is het belangrijk dat je je aan de spelregels houdt. Het handige van het feit dat dit een digitaal spel is, is dat het systeem zelf de scheidsrechter is. Je kunt dus niet met elkaar in discussie gaan over eventuele fouten.

  Het doel van Wordfeud

  Het doel van Wordfeud is dat je zoveel mogelijk punten verdient door woorden te maken. Elke speler krijgt letterblokjes en die blokjes geven aan hoeveel punten er te verdienen zijn. De letters die veel voorkomen zijn slechts een punt waard, zoals de A en de E. Moeilijke letters, zoals de Z en de Q kunnen zomaar vijf tot tien punten opleveren.

  Uiteindelijk ligt het bord vol met woorden en is het spel afgelopen. Degene die de meeste punten heeft gehaald, is de winnaar van het spel.

  Regels voor de woorden

  In Wordfeud zijn een paar regels voor het leggen van woorden. Zo moet een nieuw gelegd woord altijd aansluiten op de letters die al op het spelbord te vinden zijn. Daarnaast moet het woord een correct Nederlands woord zijn. Het woord moet dus in het woordenboek staan. De speler die het spel start, moet zijn eerste vakje op de ster leggen. De ster ligt precies in het midden van het spelbord.

  Letters ruilen

  Tijdens het spel mag je letters ruilen. Dat is handig wanneer je geen nieuw woord kunt neerleggen en je je letters niet meer kwijt kunt. Het ruilen van letters noemen we ‘swappen’. Klik op de letters die je wilt ruilen, zodat er weer nieuwe letters voor in de plaats komen. Let op: ruilen is niet gratis. Je raakt je beurt kwijt als je ruilt. Je kunt ook een beurt overslaan door op ‘pass’ te klikken.

  Bonuspunten verdienen

  Bij een potje Wordfeud zijn er bonuspunten te verdienen. Dat doe je door in een enkele beurt alle letters op je plankje weg te spelen. Je krijgt daarvoor dan veertig extra punten. Verder zijn er in het spel ook allerlei unieke vakken die extra punten kunnen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een verdrievoudiging van het aantal punten. Het is een goed idee om zoveel mogelijk te proberen alle letters weg te spelen. Aan het einde van het spel worden de punten die je nog hebt, afgetrokken van het totaal.

  Officiële regels van Wordfeud downloaden

  Wil je Wordfeud spelen volgens de officiële regels? Dan kun je de regels van Scrabble aanhouden, of de complete lijst van regels online bekijken. Hier vind je de regels van Wordfeud.com.

  Officiële Wordfeud regels downloaden →

  Hoe speel je Wordfeud?

  Zin in een potje Wordfeud? Door deze stappen te volgen, kun je je eerste potje spelen.

  1. Wordfeud installeren

   Om Wordfeud te kunnen spelen, moet je het eerst installeren. Dat doe je op Android door naar de Play Store te gaan, en op iOS door naar de Apple App Store te gaan. Je zoekt in de store naar ‘Wordfeud’ en krijgt dan de app te zien. Klik op de knop ‘Gratis’ of ‘Installeren’ om het spel te installeren. Als het spel naar je apparaat is gedownload, moet je deze instellen. Het is handig als je toestaat dat het spel pushberichten stuurt. Dan krijg je een melding te zien op je toestel als de tegenstander een zet heeft gedaan. Je moet wel eerst een account aanmaken om te kunnen spelen. Dat doe je door een willekeurige schuilnaam te kiezen en een geldig e-mailadres in te voeren.

  2. Een nieuw spel starten

   Als je klaar bent met de voorbereidingen, kun je een nieuw spel starten. Dat doe je door de app op te starten. In de rechterbovenhoek staat een plusje. Wanneer je deze aantikt, kun je een nieuw spel starten.

  3. Spelen met vrienden of onbekenden

   Je hebt de mogelijkheid om te spelen met vrienden en familie, maar je kunt er ook voor kiezen om met onbekenden te spelen. Wanneer je met vrienden wilt spelen, voeg je ze toe via de optie ‘New game with a friend’. Je kunt dan op een gebruikersnaam of e-mailadres zoeken. Speel je met onbekenden, dan kun je kiezen voor ‘New game with Random Opponent’. Het systeem van Wordfeud zoekt dan automatisch een tegenspeler voor je. Het voordeel hiervan is dat je tegenstander ook echt op dat moment online is. Dan kan het spelletje direct beginnen. Via de chatfunctie heb je, als je dat graag wilt, ook de mogelijkheid om je tegenspeler beter te leren kennen.

  4. Een zet doen

   In Wordfeud is het doel dat je nieuwe woorden maakt met de bestaande woorden op het bord, net als bij Scrabble. De eerste speler moet beginnen met een woord dat over de ster in het midden van het bord heen loopt. De volgende beurten mogen dan op iedere gewenste manier ingevuld worden, als er maar tenminste één raakvlak is met een eerder geplaatst woord.

  5. Spelen voor extra punten

   Extra punten verdienen? Dat is een goed idee als je je winst wat wilt versterken. Speel eens met moeilijke letters, zoals een Q. Deze levert meer punten op dan makkelijke letters. Je kunt ook kiezen om de vakjes DL, DW, TL en TW in te kleuren. Dat zijn de vakjes voor Dubbele Letterwaarde, Dubbele Woordwaarde, Triple (drievoudige) Letterwaarde en Triple (Woordwaarde). Strategisch een dure letter plaatsen, kan je dus veel punten opleveren.

  6. Hoe win je Wordfeud?

   Je wint Wordfeud door zoveel mogelijk punten te halen en zoveel mogelijk letters weg te spelen. Het spel gaat door tot één van de spelers het spel opgeeft, of als de zak met letters leeg is. Eén van de spelers heeft dan alle steentjes op het bord liggen. Degene met het hoogste puntenaantal wint. Wanneer je een woord niet kunt leggen, kun je via ‘Pass’ een beurt overslaan. Wil je het spel verliezen, dan kun je op ‘Resign’ klikken. Dan wint de tegenstander.

  Veelgemaakte fouten bij Wordfeud

  Blokjes vormen het opschrift Keep it Fun

  Een veelgemaakte fout is het spelen om punten, in plaats van het wegspelen van letters. Wanneer je te veel focust op het binnenhalen van punten, vergeet je misschien dat je letters aan het eind van het spel strafpunten worden. Wanneer je niet al je letters wegspeelt, moet je aan het einde van het spel alle letters die je nog hebt omzetten in punten, en deze aftrekken van het totaal.

  Daarom is het een goed idee om in te zetten op het zoveel mogelijk wegspelen van letters. Op die manier weet je zeker dat je aan het eind niet al te veel punten hoeft af te trekken. Anders kan het zijn dat de door jou verdiende bonussen uiteindelijk toch niet zoveel waard blijken en de tegenstander alsnog het spel wint.

  Benodigdheden om Wordfeud te spelen

  Wat heb je nodig om Wordfeud te spelen/uit te oefenen:

  • Een moderne smartphone of tablet, zoals een Android-toestel of een iPhone of iPad;

  • Een internetverbinding om tegen anderen te spelen;

  • De app Wordfeud moet op je toestel geïnstalleerd zijn;

  • Een goede kennis van de Nederlandse taal;

  • Een tegenspeler: een vriend of een vriendin of een onbekende.

  Veelgestelde vragen bij Wordfeud

  Wat betekent Wordfeud?

  Wordfeud betekent ‘woordenstrijd’. ‘Word’ is natuurlijk ‘Woord’ in het Engels, maar het woord ‘feud’ ken je misschien niet. Het betekent ‘onenigheid’ of ‘ruzie’. De woordenstrijd is altijd gaande, dus is dit de perfecte naam voor de app.

  Hoe spreek je Wordfeud uit?

  Veel mensen spreken Wordfeud verkeerd uit. Het wordt ‘Wurtfoit’ of ‘Wurtfeut’. De juiste manier om uit te spreken is ‘Weurtfuud’. De klank is lang en verschilt per persoon. Je mag het ook uitspreken als ‘fjoed’, zoals in het Engelse woord ‘good’.

  Wie heeft Wordfeud bedacht?

  Wordfeud is bedacht door Haakon Bertheussen. Hij wilde weten of hij het spelletje Scrabble kon digitaliseren. Oorspronkelijk was het enige doel om te zien of hij het zou kunnen, en dat is dus gelukt. Naar schatting heeft deze Noor er al meer dan 15 miljoen euro aan verdiend.

  Hoe win je Wordfeud?

  Je wint Wordfeud als je al je letters wegspeelt, de laatste bent die een woord legt voor het spel stopt én als je het hoogste aantal punten hebt. Het kan ook zijn dat de tegenstander zich overgeeft. Dan ben je ook de winnaar van het spel.

  Waarom keurt Wordfeud woorden af?

  Het is goed om te weten dat Wordfeud gebruik maakt van het Taaltik woordenboek. Daarin staan woorden die zijn goedgekeurd door de Nederlandse Scrabble bond. De lijst wordt regelmatig aangevuld en opgeschoond.