Regels van Qwixx Mixx

Qwixx Mixx is de mixvariant van het spel Qwixx. Je kunt bij de Mixx kiezen uit spelvariant A en spelvariant B. Over het algemeen zijn de spelregels hetzelfde: elke speler moet proberen op zijn scoreblad zoveel mogelijk getallen in de vier kleuren aan te kruisen.

Officiële Qwixx Mixx regels downloaden →

Uitleg over Qwixx Mixx:

  Qwirkle of Qwixx

  Geschiedenis van Qwixx Mixx

  Het spel Qwixx is in 2012 uitgevonden door Steffen Benndorf. Het is een absoluut dobbelspel. De variant Qwixx Mixx is bedacht in 2014 en geldt als uitbreidingsset op het gewone Qwixx. Bij de mix variant kun je kiezen uit nog twee verschillende spelvarianten: A en B. Het basisspel was zelfs genomineerd voor Spiel des Jahres in Duitsland.

  Welke regels zijn er bij Qwixx Mixx?

  Welke regels er gelden bij Qwixx Mixx, hangt af van welke variant je speelt.

  Spelregels variant A

  Bij variant A zijn de kleuren door elkaar gemixt. Alle getallen staan wel op dezelfde volgorde, zoals je gewend bent van het basisspel. De getallen van de bovenste twee rijen lopen op van 2 naar 12. Op de onderste rijen lopen ze af van 12 naar 2. Het verschil met de andere varianten is dus dat de kleuren gewoon door elkaar heen lopen. De rode 10 staat bijvoorbeeld niet op de eerste rij, maar op de laatste.

  Het kan voorkomen dat een speler een rij kan sluiten aan de rechterkant door het laatste getal aan te kruisen. Dan wordt de dobbelsteen van die kleur uit het spel gehaald. In de rij kunnen dan geen kruisjes meer worden gezet. Zo wordt het spelletje een stuk lastiger.

  Spelregels variant B

  Bij variant B staan alle kleuren op dezelfde volgorde als bij het basisspel, maar zijn de getallen door elkaar gemixt. Daardoor moet je nog beter opletten om te zien welke getallen het beste aansluiten bij je vorige kruisjes. Bij deze variant is het laatste kruisje ook anders, en ze verschillen per kleur. Je hebt geen 2 of 12 nodig om een rij te sluiten, maar 11, 10, 3 of 4. De puntentelling werkt wel hetzelfde.

  Puntentelling

  De puntentelling kun je eigenlijk niet vergeten. Bij dit spel werk je met scoreblaadjes en onderaan ieder scoreblaadje vind je de volledige puntentelling.

  Officiële regels van Qwixx Mixx downloaden

  De spelregels van Qwixx Mixx worden meegeleverd in de doos. Nu zijn ze ook online beschikbaar. Download ze hier.

  Officiële Qwixx Mixx regels downloaden →

  Hoe speel je Qwixx Mixx?

  Bij Qwixx Mixx draait alles om goed opletten, dobbelen en rijen maken. Weet jij een rij af te sluiten?

  1. Het spel voorbereiden

   Bij Qwixx Mixx moet je wel het spel eerst voorbereiden. Dat doe je door de kaarten te schudden en ze gedekt in een stapel naast het speelbord te leggen.

  2. Rijen van getallen maken

   Maak rijen van getallen op je scoreblad. Kruis deze aan als je met de dobbelstenen hebt gegooid.

  3. Kaarten kopen

   Je kunt in het spel kaarten kopen en deze aan je scoreblad toe te voegen. Om een kaart te kopen, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de waarde van de dobbelstenen gelijk zijn aan de waarde van de kaart die je wilt kopen. Je mag meerdere dobbelstenen combineren om tot de juiste waarde te komen. Ook moet de kleur van de kaart overeenkomen met de rij waarin je de kaart wilt plaatsen. Een kaart kopen kost je minpunten. Je legt de gekochte kaart na aankoop in de desbetreffende rij op je scoreblad. Kaarten die je koopt, kunnen aan het eind van het spel je alsnog punten kosten.

  4. Einde spel

   Je komt aan bij het einde van het spel als een speler twee van zijn scorebladen heeft bereikt. Alle getallen in twee rijen zijn dan aangekruist, of alle kaarten zijn in twee rijen geplaatst. Aan het einde van het spel tel je al je punten op en voer je de minpunten voor de gekochte kaarten door.

  Veelgemaakte fouten bij Qwixx Mixx

  Opletten is de belangrijkste factor bij Qwixx Mixx. Zeker als je voor spelvariant B kiest. Het kan zijn dat je wilt afsluiten met de verkeerde nummers, omdat je dat zo gewend bent van de andere variant. Dat is dan ook de meest gemaakte fout bij het spelen van variant B.

  Benodigdheden om Qwixx Mixx te spelen

  Wat heb je nodig om Qwixx Mixx te spelen/uit te oefenen:

  • Het basisspel Qwixx;

  • De Mixx uitbreiding

  • Kaarten;

  • Scoreblaadjes;

  • Dobbelstenen;

  • Meerdere spelers.

  Veelgestelde vragen bij Qwixx Mixx

  Wat is het verschil tussen Qwixx en Qwixx Mixx?

  Qwixx Mixx is een uitbreiding van twee extra spellen op het gewone Qwixx. Toch blijft het doel hetzelfde: rijen sluiten met nummers. Ook het dobbelen blijft het belangrijkste onderdeel van het spel.

  Gelden bij Qwixx Mixx de regels van Qwixx?

  Bij Qwixx Mixx gelden de basisregels van Qwixx, maar met wat toevoegingen. Welke regels er nog meer bij komen kijken, hangt af van of je kiest voor spelvariant A of spelvariant B.

  Wat voor gevolgen heeft kaarten kopen voor je score in Qwixx Mixx?

  Als je een kaart koopt, krijg je minpunten. Die minpunten worden in mindering gebracht op je eindscore, aan het einde van het spel. Zo kan iemand anders er alsnog met de winst vandoor gaan.