Regels van Domino

Wil je Domino spelen? Dan is het belangrijk dat je je houdt aan de spelregels. Hoewel bij veel andere spellen de spelregels altijd vast staan, is dat bij Domino anders. Je hebt bij Domino namelijk de vrijheid om de regels van tevoren te veranderen. Zo kunnen spelers met elkaar afspreken bij hoeveel punten het spel stopt, en wat er gebeurt met de Blanco dominosteen. Daarnaast zijn er wel een paar basisregels waar elke speler zich aan moet houden.

Officiële Domino regels downloaden →

Uitleg over Domino:

  Vastgetimmerde dominostenen op houten planken

  Geschiedenis van Domino

  Domino wordt al eeuwenlang gespeeld. Dominostenen komen dan ook al heel wat jaren voor. Standaard bestaan de stenen uit hout, steen, kunststof of zelfs ivoor. De stenen moeten zo zijn gemaakt, dat ze geen afwijkingen ten opzichte van elkaar vertonen. Het spel werd ook vroeger al met 2 tot 4 spelers gespeeld.

  Het verhaal gaat dan Domino zijn oorsprong vindt in China. De stenen zouden door Marco Polo uit China zijn meegenomen, maar dat weten we niet zeker. De oudste gevonden dominostenen lagen in het graf van Toetanchamon. De oudste beschrijving van het spel stamt uit de Chinese Song-dynastie, die actief was tussen 960 en 1279 na Christus.

  Welke regels zijn er bij Domino?

  Stenen neerleggen

  Het spel begint door de stenen dicht neer te leggen op tafel. Standaard bestaat het dominospel uit 28 stenen. Wanneer je met 2 spelers speelt, pakken beide spelers elk 7 spelers. Speel je met 3 of 4 spelers, dan krijgt iedere speler 5 stenen. De eerste speler legt zijn steen op tafel. Deze dominosteen telt als de basis van het spel.

  Elke speler legt met de klok mee, telkens een passende steen. Een passende steen is een steen met een gelijk aantal ogen. Deze steen moet worden gelegd aan het uiteinde van de steen die al op tafel ligt. Heb je geen steen die je kunt leggen? Dan pak je een steen uit de voorraad. Het is verplicht om elke steen te leggen die je kunt. Je kunt er dus niet voor kiezen een beurt over te slaan.

  Aanraken is leggen

  Elke speler moet 7 willekeurige stenen pakken. Welke je pakt, maakt niet uit, maar je mag ze niet terugleggen nadat ze je hebt aangeraakt. Heb je dus een steen aangeraakt, dan zul je deze ook moeten leggen. Past de steen niet, dan moet je een extra steen uit de voorraad pakken. Ook de overige stenen blijven liggen.

  Waarde van de stenen

  De waarde van de stenen bepaalt de positie van de steen. Zo wordt een steen met een dubbele waarde verticaal neergelegd. De andere stenen worden horizontaal gelegd. Het verschil is dat bij een dubbele steen aan twee kanten stenen mogen worden gelegd. Dat zijn er in totaal dus vier. Bij de andere stenen kunnen spelers aan elke kant één steen leggen.

  Einde van het spel

  Het spel kan op twee manieren ten einde komen. Allereerst: als een van de spelers alle stenen heeft weggespeeld. De overige spelers moeten dan het totaal aantal ogen van de stenen die ze nog over hebben tellen. Dat is het aantal punten waarmee de winnaar van de ronde gewonnen heeft.

  Het kan ook zijn dat geen van de spelers nog stenen kan leggen. In dat geval telt iedere speler de ogen van de stenen die nog over zijn. De winnaar is de speler met het laagste aantal ogen. De punten die deze speler verdient, zijn gelijk aan het aantal ogen van de tegenstanders.

  Verschil in aantal stenen

  Er zijn verschillende varianten van Domino. Het aantal stenen in een spel varieert per uitvoering. De standaard variant heet ‘Dubbel 6’ en heeft 28 stenen. Er is ook een variant die ‘Dubbel 9’ heet en 55 stenen telt. Daarnaast is er nog de ‘Dubbel 12’, die maar liefst 91 stenen telt.

  Officiële regels van Domino downloaden

  Domino spelen is heel simpel. Er zijn een paar basisregels die gelden als de officiële regels. Maar je kunt zelf ook andere regels met elkaar afspreken.

  Officiële Domino regels downloaden →

  Hoe speel je Domino?

  De tafel staat klaar, de Domino-set is uitgepakt. Hoe begin je dit spel nu precies? Domino spelen is eigenlijk erg simpel. Als je de onderstaande stappen uitvoert, speel je Domino volgens de officiële spelregels.

  1. Bepalen wie er begint

   Allereerst bepaal je wie er begint. Dat doen de spelers door de stenen door elkaar te schudden en ze dicht op tafel te leggen. Wie met twee spelers speelt, pakt ieder 7 stenen. Met 3 tot 4 spelers pakt iedereen 5 stenen. De speler met de hoogste dubbele waarde op een steen, begint. Wanneer niemand een dominosteen met een dubbel aantal ogen heeft, kan men ervoor kiezen om te bepalen wie er mag beginnen door een steen te trekken. De speler met het hoogste aantal ogen mag beginnen.

  2. Om de beurt stenen aanleggen

   Nu duidelijk is wie begint, kan de eerste steen worden gelegd. Daarna zijn de anderen aan de beurt. Domino speel je met de klok mee. Leg een steen van hetzelfde aantal ogen aan een andere steen. Kun je geen steen aanleggen? Dan pak je er een uit de voorraad. Een steen met een dubbel aantal ogen moet verticaal geplaatst worden. De twee andere stenen plaats je horizontaal. aan dubbele stenen mogen 4 andere stenen gelegd worden. Aan de andere stenen mogen er twee gelegd worden.

  3. Einde van een ronde

   Een ronde komt ten einde als een speler al zijn stenen kwijt is, of niemand meer een steen kan aanleggen. Dan telt iedere speler de ogen op de overgebleven stenen. Die punten komen dan toe aan de winnaar.

  4. Einde van het spel

   Het spel komt ten einde wanneer één van de spelers 100 punten heeft behaald. Spelers kunnen onderling afspreken de grens hoger te leggen. Dat spreken ze dan voor aanvang van het spel af.

  Veelgemaakte fouten bij Domino

  Twee mensen spelen Domino, waarbij er reeds een Dominorij is gemaakt

  Eigenlijk kun je bij Domino niet zoveel fout doen. Het enige wat verkeerd kan gaan, is dat je strategisch kiest voor de verkeerde steen, of dat je je onbewust niet aan de spelregels houdt. Domino is namelijk een heel eenvoudig spel, waarin duidelijk staat voorgeschreven wanneer je moet leggen. Het leggen is verplicht, dus beurten overslaan kan niet. 

  Benodigdheden om Domino te spelen

  Wat heb je nodig om Domino te spelen/uit te oefenen:

  • Tafel;

  • Dominostenen of dominoset;

  • Pen en papier om de ogen bij te houden.

  Veelgestelde vragen bij Domino

  Wat is de regel van de blanco dominosteen?

  De blanco dominosteen zorgt nog wel eens voor verwarring. Dit is een steen die aan 1 of beide kanten een leeg vakje heeft, zonder getal. De bedoeling is officieel dat je hier een andere blanco steen op aansluit. Je kunt het ook gebruiken als joker: dan mag je zelf bepalen welk getal je erop aansluit. Dat hangt af van de regels die de spelers onderling afspreken.

  Hoeveel stenen voor elke speler bij Domino?

  Bij standaard Domino speel je met 28 stenen. Er zijn ook varianten met 55 of 91 stenen. Bij standaard Domino krijgt elke speler 7 stenen als ze met hun tweeën spelen, of 5 stenen als er met 3 of 4 personen wordt gespeeld. Hoeveel stenen je krijgt, hangt dus mede af van hoeveel spelers ermee doen.

  Hoe kun je Domino tellen?

  Domino’s tellen is eigenlijk ogen tellen. Je telt hoeveel ogen er op de resterende stenen staan en telt die bij elkaar op. Op die manier weet je met hoeveel punten de winnaar gewonnen heeft.

  Hoe maak je Domino?

  Je maakt Domino door een gelijk aantal ogen tegen elkaar aan te leggen. Stel dat er een steen met 4 ogen ligt. Dan moet daar weer een steen met 4 ogen tegenaan komen. Omdat op een dominosteen twee getallen staan, breiden de mogelijkheden zich steeds verder uit. Zo kom je bij het leggen van elke steen een stapje dichter bij het einde van de ronde of het einde van het spel.