Regels van Pesten

Iedereen heeft het waarschijnlijk wel eens gespeeld: het kaartspel Pesten. Hoe je het speelt, kan verschillen, want iedereen lijkt het anders te spelen. Veel spelers hebben in de loop van de tijd hun eigen regels erbij bedacht. Gelukkig zijn de meeste mensen het over de basisregels wel eens. Die zijn vrij eenvoudig en leggen we je graag uit.

Officiële Pesten regels downloaden →

Uitleg over Pesten:

  Mannen spelen een kaartspel en drinken bier

  Geschiedenis van Pesten

  Hoe pesten precies is ontstaan, is niet bekend. Wel weten we dat kaartspellen in hun algemeen zijn ontstaan in China, vlak na de uitvinding van het papier. Toen stonden er nog wel andere tekens op de kaarten. Zo stond er bijvoorbeeld een man, vis, kraai, fazant of antilope op de kaarten. Pas eind 14e eeuw deed het kaartspel zijn intrede in Europa. Dat was toen gebaseerd op de Mamelukken, met een zwaard, polostok, beker en munt.

  Met de uitvinding van de boekdrukkunst werd het een stuk gemakkelijker om zelf kaarten te produceren in Europa. En daardoor verschenen er ook allerlei soorten kaarten. De kaarten die wij het best kennen (harten, schoppen, ruiten en klaveren), is gebaseerd op de Franse variant. Het zou dus best kunnen dat het Pestspel ergens in Frankrijk is bedacht.

  Welke regels zijn er bij Pesten?

  Veel mensen bedenken nog extra regels bij Pesten om het spelletje nog spannender te maken. Je kunt ervoor kiezen dat niet te doen. Dan houd je je simpelweg aan deze basisregels.

  Wie begint bij Pesten?

  De meeste kaartspellen beginnen met de persoon die links naast de deler zit. Dat kun je bij Pesten ook hanteren. Je kunt er ook voor kiezen om een andere manier van selecteren te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de jongste speler, de oudste speler, of degene die het laatst een verjaardag heeft gehad. Spreek dit aan het begin van het spel al af met de andere spelers. Het spel begint altijd met de klok mee.

  Pestkaart 2

  Wanneer je Pestkaart 2 wilt spelen, mag je deze alleen leggen op zijn eigen soort, of op de joker, of op een andere 2. Wanneer je deze kaart neerlegt, moet de volgende speler 2 kaarten pakken. Legt die persoon er een 2 bovenop, dan pakt de volgende speler 4 kaarten. En zo ga je door. Je mag ook bovenop een 2 een Joker leggen: dan tel je er vijf speelkaarten bij op. Dat zijn dus bijvoorbeeld 2 plus 5 speelkaarten of 2 plus 2 plus 5 speelkaarten. Eindigt alles met een 2 bovenop, dan pakt de persoon na het pakken van een kaart de mogelijkheid om een kaart weg te spelen van de 2.

  Pestkaart 7

  ‘Zeven kleven’, is het motto. Je mag deze speelkaart dan ook alleen op zijn eigen soort of op een andere 7 neerleggen. Wanneer je een 7 hebt die je kunt wegspelen, dan mag je nog een keer spelen. Heb je geen 7 om te spelen? Dan moet je een kaart van de pot pakken.

  Pestkaart 8

  Een acht wacht. De speelkaart mag alleen op zijn eigen soort of een andere 8 worden gelegd. De speler naast jou moet een beurt wachten. Wanneer je met z’n tweeën speelt, mag je nog een keer een kaart leggen.

  Pestkaart 10

  De tien mag je alleen op zijn eigen soort of een andere tien leggen. Je kunt kiezen voor de regel: ‘Tien, kaarten zien’. Dan mag je iemand kiezen waarvan jij de speelkaarten wilt zien. Op die manier voeg je wat extra spanning toe aan het spel.

  Pestkaart Boer

  De boer staat aan het roer! Over deze kaart ontstaan vaak wat verwarring. Mag deze kaart nu alleen op zijn eigen soort of op alle kaarten? Dat kun je samen afspreken. Zeker als je met kinderen speelt, is het aan te raden dat je de boer op alle kaarten mag leggen. Je kunt hiermee de soort laten veranderen,

  Pestkaart Aas

  Je mag een aas alleen op een eigen soort leggen, of op een andere aas. Wanneer je een aas legt, draait de richting waarin je speelt om. In plaats van met de klok mee, speel je nu dus tegen de klok in.

  Joker

  Leg je een joker? Dan moet de persoon die na hem aan de beurt is 5 kaarten pakken. Legt de volgende er ook een joker op, dan moet de persoon daarna 10 kaarten pakken. Zo kun je doortellen. Wanneer het eindigt met een joker, mag de persoon die de kaarten van de pot moest pakken, bepalen welke soort het wordt. Maar de speler mag dan zelf geen kaart neerleggen.

  Overige kaarten

  Met de  1, 3, 4, 5, 6, 9, Vrouw/Koningin en de Heer/Koning kun je elkaar niet pesten. Je mag ze dan ook alleen op hun eigen soort of op hun eigen getal leggen. Dit zijn de kaarten waarmee je moet eindigen om het spel te kunnen winnen. Je kunt namelijk niet met een pestkaart winnen. Daarmee moet je verplicht verder spelen.

  Officiële regels van Pesten downloaden

  Hoewel veel mensen hun eigen variant van Pesten hebben bedacht, zijn er een paar officiële regels waar iedere speler bij een potje Pesten zich aan moet houden. Die vind je online. Je kunt ze bijvoorbeeld hier downloaden.

  Officiële Pesten regels downloaden →

  Hoe speel je Pesten?

  Bij Pesten is niet echt een juiste manier om het spel te spelen. Veel mensen bedenken hun eigen regels erbij. Maar over de basis zijn we het eens. Dit is hoe je een spel opstart en in grote lijnen speelt.

  1. Kaarten schudden en uitdelen

   Schud allereerst de speelkaarten. Geef elke speler 7 kaarten. De rest van de kaarten is de ‘pot’. Die leg je ondersteboven neer op het midden van de tafel. De persoon die de kaarten heeft geschud, draait de bovenste kaart om, en legt deze ernaast. Dat is de startkaart. De startkaart mag geen pestkaart zijn. Als dat wel zo is, dan leg je de volgende kaart erop, tot er geen pestkaart meer ligt. Dan kan het spel beginnen.

  2. Het spel beginnen

   Je begint het spel door een kaart bovenop de startkaart te leggen. Dat moet een pestkaart zijn. Wanneer je geen kaart kunt leggen, pak je een kaart van de pot en is je beurt voorbij. Dezelfde regels gelden voor de volgende spelers.

  3. Als je geen kaart kunt spelen

   Kun je een kaart niet spelen? Dan moet je een kaart van de pot pakken. Spreek van tevoren af of je deze kaart nog mag spelen, of moet wachten op de volgende beurt.

  4. Wanneer de kaarten opraken

   Als de kaarten opraken, dan kun je de gespeelde kaarten die naast de pot liggen opnieuw schudden en onder de stapel van de pot leggen. De laatst gespeelde kaart moet wel altijd op tafel blijven liggen.

  5. De laatste kaart

   Wanneer je nog maar 1 kaart over hebt, klop je op de tafel en zeg je: ‘Laatste kaart’. Belangrijk om dit niet te vergeten, want anders moet je 5 strafkaarten pakken.

  6. Einde van het spel

   Het spel eindigt als iemand al zijn kaarten volgens de regels heeft weggespeeld.

  Veelgemaakte fouten bij Pesten

  Bij Pesten zijn er twee fouten die iedereen een keer gaat maken: een verkeerde kaart opleggen en foutief kloppen. Voor beide fouten kun je worden bestraft.

  Verkeerde kaart opleggen

  Leg je een kaart op die niet opgelegd mag worden? Dan zullen de andere spelers je straffen. Voor straf moet je een kaart toevoegen aan de kaarten die je al in je handen hebt. Zo raak je nog verder van de winst af.

  Foutief kloppen

  Klop je te vroeg (je bent nog niet bij de laatste kaart) of vergeet je te kloppen? Dan pak je 5 kaarten voor straf. Op die manier is het zo goed als zeker dat je niet meer zult winnen, tenzij de partij nog lang door zal zetten. Kloppen is dus belangrijk bij pesten.

  Benodigdheden om Pesten te spelen

  Wat heb je nodig om Pesten te spelen/uit te oefenen:

  • Speelkaarten;

  • Genoeg spelers (minimaal twee);

  • Tafel om de kaarten op te leggen.

  Oude vrouw en man spelen een kaartspel aan een tafel

  Veelgestelde vragen bij Pesten

  Hoe speel je het spel Pesten?

  Elke speler krijgt een gelijk aantal kaarten. De spelers leggen om de beurt een kaart af op de stapel. Deze kaart moet de gelijke waarde of kleur hebben als de bovenste kaart op de stapel. Wie als eerste al zijn kaarten kwijt is, wint.

  Kun je Pesten spelen met 2 personen?

  Je kunt Pesten met twee spelers. De regels veranderen amper. Naast pesten met twee personen kun je ook spelen met een grote groep. Dan voeg je een extra setje kaarten toe aan het spel.

  Wat zijn de pestkaarten?

  De pestkaarten zijn de kaarten die je kunt gebruiken om je tegenspelers dwars te zitten. Meestal worden de 2, de 8, de boer en de joker als pestkaart gebruikt.

  Wat gebeurt er als je geen kaart kunt spelen bij Pesten?

  Als je geen kaart kunt spelen bij een partij Pesten, moet je een kaart van de pot pakken. Daarmee verklein je je kans om te winnen niet per se, want wellicht kun je bij een volgende beurt die kaart alweer wegspelen. Wat dat betreft is Pesten een spel waar je niet al te veel invloed op kunt uitoefenen.