Regels van Hints

Hints! Wie heeft het spel niet gespeeld? Bij dit spel is het vooral belangrijk dat je je mond houdt. Je mag namelijk niet spreken en alleen met de rest van je lichaam een woord omschrijven. Hoe je dat doet, mag je helemaal zelf weten.

Officiële Hints regels downloaden →

Uitleg over Hints:

  Familie speelt spelletje Hints en opa beeldt uit

  Geschiedenis van Hints

  Het spelletje Hints komt eigenlijk uit Engeland en heet daar ‘Charades’. Dat zie je onder meer terug in sommige signalen. Het aanwijzen van de zijkant van de neus betekent bijvoorbeeld dat een deel van het woord is geraden. Dat komt van de Engelse uitdrukking: ‘On the nose’, wat ‘precies’ betekent.

  De Nederlandse benaming ‘Hints’ komt van het televisiespel uit de jaren tachtig. Toen zond de KRO het spel uit met Frank Kramer en Anita Witzier. Twee teams moesten woorden raden op dezelfde manier als bij Charades.

  Welke regels zijn er bij Hints?

  Bij Hints zijn de regels makkelijk te onthouden: je mag niet praten, mag standaardgebaren gebruiken en je mag hakken. Je mag dus heel veel manieren gebruiken om een woord uit te beelden, als je maar geen geluid maakt!

  Niet praten!

  De belangrijkste regel bij Hints, is dat je niet mag praten. Wie praat, is af. Dan kunnen er geen punten verdiend worden. Je mag dus alleen het woord uitbeelden met de rest van je lichaam. Je mag bijvoorbeeld vingers in de lucht steken of standaardgebaren gebruiken. Hoe je een woord wilt omschrijven, mag je zelf weten, als je maar niet praat.

  Standaardgebaren gebruiken

  Bij Hints gebruiken de meeste mensen standaardgebaren. Dat is niet verplicht, maar kan je teamgenoten wel helpen om het woord te raden. De standaardgebaren zijn:

  • Trekken aan de oorlel: ‘klinkt als’;

  • Wijzen naar de persoon: ‘Deze persoon heeft het goede woord geraden’;

  • Aantal vingers omhoog houden: ‘Aantal woorden’;

  • Aantal vingers op de bovenarm leggen: ‘Aantal lettergrepen in het woord’;

  • Aantal vingers op de bovenarm en de vinger omhoog: ‘de zoveelste lettergreep in het woord.’

  Opdracht mag in stukken worden gehakt

  Je mag de opdracht in stukken hakken. Je geeft dan aan met welk woord de opdracht begint door deze uit te beelden en het overeenkomend aantal vingers in de lucht te steken.

  Officiële regel van Hints downloaden

  Het spel Hints is in verschillende vormen uitgebracht. Zo is er ook een spel met officiële kaarten, dat ‘Hint’ heet. De spelregels van dit spel zijn een goede leidraad voor ‘Hints’ in het algemeen. Je kunt deze regels hier downloaden.

  Officiële Hints regels downloaden →

  Hoe speel je Hints?

  Hints is een heel simpel spelletje. Voer deze stappen uit voor een goed spelverloop.

  1. Ontvang het woord

   Je ontvangt het woord. Het kan zijn dat dit op een papiertje of op een kaart is, of dat het woord in je oor wordt gefluisterd door de spelleider. Dit is het woord dat je gaat uitbeelden. Het kan ook een zinsnede of meerdere woorden aan elkaar zijn. Na het ontvangen van het woord gaat de zandloper lopen. Dit is de tijd om het woord te raden.

  2. Beeld het woord uit

   Aan jou de taak om het woord uit te beelden. Dat mag op allerlei manieren. Het is handig als je eerst de categorie aanduidt. Zo is het trekken aan gordijnen bijvoorbeeld het omschrijven van de categorie ‘theater’. Je mag standaardgebaren gebruiken, maar het is niet verplicht. Het gaat erom dat je geen geluid maakt en niet praat.

  3. Punt als je teamgenoten het woord raden

   Raden je teamgenoten het woord? Dan ontvangt je team punten. Hints speel je altijd in teamverband van 3. 1 persoon beeldt het woord uit, de andere 2 proberen te raden. Het is het leukst als je meerdere rondes speelt, zodat iedereen een keer kan raden en iedereen een keer kan uitbeelden. Raadt jouw team binnen de 60 seconden het woord, dan krijgt het team 15 punten. Wordt het woord tussen de 90 en 60 seconden geraden? Dan krijgt het team 10 punten. Lukt het na anderhalve minuut nog niet, dan mag het andere team het proberen voor vijf punten.

  Veelgemaakte fouten bij Hints

  De grootste fout die je kunt maken bij Hints, is geluid maken. Mensen zijn vocale wezens en hebben de neiging om een deel van het woord voor te zeggen. Doe je dat, dan gaat de ronde voorbij en verdien je geen punten. Je mag dus echt alleen maar gebaren maken.

  Benodigdheden om Hints te spelen

  Wat heb je nodig om Hints te spelen/uit te oefenen:

  • 6 spelers (in 2 teams van 3);

  • Een spelleider die de woorden doorgeeft;

  • Eventueel speelkaarten met een woord of een papier (fluisteren kan ook);

  • Een zandloper om de tijd bij te houden.

  Jonge mensen spelen het spelletje hints en man beeldt uit

  Veelgestelde vragen bij Hints

  Zijn Hints en Charades hetzelfde?

  Het Engelse Charades en Nederland zijn hetzelfde. We hebben het ‘Hints’ genoemd vanwege het populaire tv-spel uit de jaren ‘80, maar eigenlijk is het spel zelf bedacht in Engeland, onder de naam ‘Charades’.

  Wat mag je niet doen bij Hints?

  Bij Hints mag je niet praten. Je mag in algemene zin geen geluid maken. Uitbeelden doe je alleen met je lichaam. Wanneer je geluid maakt, ben je af en gaat de ronde naar de tegenpartij.

  Hoe maak je hints?

  Je geeft een hint door uit te beelden wat de anderen moeten raden. Probeer dat zo goed mogelijk te doen, zodat het woord zo snel mogelijk wordt geraden. Hoe sneller je team het raadt, des te meer punten je team krijgt.