Regels van Rummikub

Bij Rummikub denk je al snel aan oude mensen die in een verzorgingstehuis een spelletje zitten te spelen, maar niets is minder waar. Rummikub is een gezelschapsspel voor jong en oud. De kans is groot dat je het spel leert van de oude garde, maar daarna gaat het spel van generatie op generatie. Het wordt gespeeld met stenen en draait om cijferseries en gekleurde nummers. Hoe werkt dat precies? Laten we eens kijken hoe je je stenen zo snel mogelijk kwijt speelt.

Officiële Rummikub regels downloaden →

Uitleg over Rummikub:

    Speler doet een zet bij Rummikub

    Geschiedenis van Rummikub

    Het spel Rummikub is in Roemenië ontstaan. Ephraim Hertzano speelde graag het kaartspel Rummy. Dat is een kaartspel waarbij je kaarten van gelijke kleur of in een reeks bij elkaar probeert te krijgen. Eind jaren dertig van de vorige eeuw verbood de dictator Antonescu alle kaartspellen. Dat vond hij maar Westerse dikdoenerij. Maar Ephraim was gesteld op het spel, en wilde het blijven spelen.

    Ephraim was een handelaar in cosmetica en plastic producten. Omdat kaarten verboden waren, bedacht hij plastic blokjes die de kaarten vertegenwoordigen. Hij vond het mooi om ook houten houders voor de blokjes (die dus stenen werden) te gebruiken. En zo ontstond het spel Rummikub. Rummi van het spel ‘Rummy’ en ‘kub’ van de kubussen die hij gebruikte om de stenen te maken. Uit nood geboren, en nog altijd zeer geliefd.

    Welke regels zijn er bij Rummikub?

    Het doel van Rummikub is dat je zo snel mogelijk je stenen kwijt raakt. Je stenen staan op een opzetplankje, en komen uiteindelijk op het veld terecht. Dat doe je door gekleurde cijfers en slimme combinaties met elkaar te matchen. Je hebt hier wel wat strategie, concentratie, tactiek en inzicht voor nodig. En daarnaast zijn er nog een paar spelregels waar je je aan moet houden.

    Aantal stenen en aantal deelnemers

    Rummikub kun je het best spelen met vier spelers. Dan duurt het spel ongeveer een uur. Je speelt het met 106 stenen, inclusief 2 jokers en 4 opzetplankjes. Elke speler krijgt een opzetplankje en pakt dan 14 stenen. De stenen moeten zoveel mogelijk worden gerangschikt in rijtjes of series.

    De stenen hebben de cijfers 1 tot en met 13 en hebben 4 verschillende kleuren: rood, blauw, geel en zwart. Om het spel te beginnen moet elke speler een steen trekken. Wie het hoogste cijfer heeft, begint het spel. De getrokken steen mag dan weer in de zak. Goed om te weten: na de dertiende steen mag er geen steen meer toegevoegd worden.

    Serie leggen

    Je kunt series leggen op twee manieren: met maximaal drie stenen met hetzelfde cijfer, of door op kleur te sorteren. Een serie kan uit maximaal 4 kleuren bestaan, maar er mag maar 1 kleur per serie gebruikt worden.

    Op tafel komen

    Om op tafel te komen, moet de serie een waarde hebben van tenminste 30 punten. Kom je niet op tafel? Dan moet je wachten. Je kunt deze punten halen door meerdere series op het speelveld te leggen. Wanneer je de dertig punten tijdens de eerste ronde niet haalt, pak je een steen. Je mag de joker niet inzetten om 30 punten te halen. Ook mag je niet de stenen die al op tafel zijn gelegd door je medespelers, gebruiken.

    Strafstenen

    Heb je de eerste 30 punten binnen, dan mogen de andere spelers het speelveld verschuiven. Aan het einde van de beurt moeten de series weer kloppen met minstens drie stenen. Je mag een steen bijleggen of weghalen voor een andere serie. Het doel is dat je zo veel mogelijk stenen aflegt. Maar: kun je geen steen kwijt? Dan moet je er eentje pakken. Dat is de strafsteen.

    De winnaar

    De winnaar van het spel Rummikub is degene die als eerste alle stenen van het bord wegwerkt. De overige spelers tellen dan hun waarde op door het cijfer die erop staat te delen. De joker heeft een waarde van 25 punten. Door de strafpunten bij elkaar op te tellen, weet je wie de tweede, derde en vierde plaats hebben gewonnen.

    Officiële regels van Rummikub downloaden

    Wil je Rummikub op de juiste manier spelen? Er zijn spelregels voor. Hier vind je de spelregels die zijn opgesteld door Goliath B.V., alleenverkoper in de Benelux.

    Officiële Rummikub regels downloaden →

    Hoe speel je Rummikub?

    Wil je Rummikub spelen met vrienden of familie? Dan is het belangrijk dat je de juiste stappen neemt om het spel goed te starten. Volg deze stappen, en je speelt het spel volgens de officiële regels.

    1. Begin met het spel

      Begin met het spel door ieder 14 stenen te trekken. Wanneer iedereen de stenen heeft, wordt nog een steen getrokken om te bepalen wie mag beginnen. De speler met het hoogste cijfer begint. De steen die werd getrokken om de startspeler te bepalen, gaat weer terug in de zak.

    2. Leg series en haal de eerste 30 punten

      Iedere speler moet series leggen. Een reeks kan bijvoorbeeld uit drie dezelfde kleuren of drie dezelfde cijfers bestaan. Een reeks is alleen een reeks als deze uit minstens drie stenen bestaat. Haal op deze manier de eerste 30 punten, zodat je in het spel blijft.

    3. Schuif met de rijen

      Spelers mogen met de rijen schuiven die in het midden van de tafel liggen. Op het einde van elke beurt moet de rij weer kloppen en uit minstens drie stenen bestaan. Je mag zoveel stenen afleggen als je kwijt kunt. Maar er is wel een regel: bij de eerste aflegbeurt moet er minstens een waarde van 30 op tafel liggen. Anders mag je niet verder met het het spel. Ook geldt de regel dat je een steen moet trekken als je niets kan afleggen. De volgende speler is dan aan de beurt.

    4. Leg stenen af en win

      Probeer zoveel mogelijk stenen af te leggen. Als je al je stenen kwijt bent, en jij de eerste bent, eindigt het spel Rummikub direct. De andere spelers tellen op hoeveel de waarde van hun stenen is. Dat zijn strafpunten. Zo bepaal je wie de eerste, tweede, derde en vierde plaats in het spel heeft gewonnen.

    5. Alle stenen kwijt

      Als je alle stenen kwijt bent, win je het spel. Je moet wel de eerste zijn die al zijn stenen kwijt is. Bij dit spel komt dus niet alleen tactiek en strategie kijken, maar moet je eigenlijk ook op tijd spelen. Als je niet als eerste eindigt, zul je je punten moeten optellen. Dan weet je hoeveel strafpunten je hebt behaald en welke positie je uiteindelijk in het spel hebt behaald.

    Veelgemaakte fouten bij Rummikub

    Rummikub spelen aan tafel op een tafelkleed met sterretjes

    Bij Rummikub kun je gemakkelijk fouten maken. Het is een spel waar best wat concentratie, techniek en strategie komt kijken. Dit zijn de meest gemaakte fouten bij Rummikub.

    Verkeerde setjes

    Wanneer je de verkeerde setjes neerlegt, is er een kans dat andere spelers deze zullen afkeuren. Het kan dan zijn dat je uiteindelijk toch niet kan leggen, en een steen moet bijpakken. Als dat het geval is, verkleint je kans om te winnen. Kijk daarom eerst goed wat je kunt neerleggen. Zijn het misschien dezelfde cijfers in verschillende kleuren? Dat mag. Of zijn het allemaal dezelfde kleuren? Die mag je ook leggen. Maar als je een set legt die tegen de spelregels is, wordt deze afgekeurd en pak je een steen bij.

    Te snel spelen

    Het kan ook zijn dat je te snel speelt. Haastig spelen levert meestal fouten op. Je zult daar misschien niet meteen strafpunten voor krijgen, maar je geeft de overige spelers op deze manier wel veel ruimte om de winst binnen te halen. Haastige spoed is zelden goed, en dat geldt ook voor een potje Rummikub.

    Benodigdheden om Rummikub te spelen

    Wat heb je nodig om Rummikub te spelen/uit te oefenen:

    • 106 Rummikub-stenen: twee sets met de getallen 1 tot en met 13 in de kleuren oranje, rood, zwart en blauw, en twee jokers.

    • 4 of 6 spelers;

    • Een tafel om aan te zitten.

    Rummikub spelen op een houten tafel

    Veelgestelde vragen over rummikuppen

    Hoeveel stenen voor Rummikub met 6 personen?

    Wanneer je met 6 personen speelt, speel je Rummikub XP. Dan bevat het spel slechts 52 stenen, met 2 extra jokers en 2 extra opzetplankjes. Houd in de verdeling van het spel rekening met het aantal spelers die meespelen. Zo houd je het spel voor iedereen eerlijk.

    Waarom heet Rummikub zo?

    Rummikub is een samenvoeging van de woorden ‘Rummy’ en ‘kubus’. Rummy was een kaartspel dat de bedenker van Rummikub (Ephraim Hertzano) graag speelde. De steentjes zag hij als een soort kubussen. Het is dus geen verzonnen woord, maar een samentrekking.

    Wat doet de joker in Rummikub?

    De joker neemt iedere cijferwaarde en elke kleur aan. Die kun je zelf bepalen. Daarom is de joker een waardevolle en zeer gewilde steen. Je kunt in het spel de joker inzetten om het speelveld te verwisselen met de steen van de desbetreffende kleur en cijferwaarde. Je mag de joker opnieuw inzetten of behouden voor een later moment.

    Kun je Rummikub alleen spelen?

    Het fysieke spel Rummikub kun je niet alleen spelen. Maar als je alleen bent en toch zin hebt in een potje Rummikub, kun je het spel op de computer spelen. Je speelt dan tegen de computer. Daarmee kun je ook meteen verschillende moeilijkheidsgraden trainen.