Regels van Mikado

Ongetwijfeld dat je Mikado kent. Misschien heb je het nog nooit gespeeld, maar weet je in ieder geval dat het spel gespeeld wordt met gekleurde stokjes. Hoe werkt dit spel? En wat zijn de spelregels?

Officiële Mikado regels downloaden →

Uitleg over Mikado:

    Kind breekt het hoofd bij het zien van Mikado

    Geschiedenis van Mikado

    Mikado is bedacht in Europa. Het stamt al uit 1936. Oorspronkelijk werd het spel hier al heel populair, maar later ontdekten de Amerikanen het spel ook. Sindsdien wordt het spel ook overzees gespeeld. Buiten Europa wordt het spel vaak ‘Pick-Up Sticks’ genoemd. De Europese naam van het spel refereert aan een Japans woord: ‘Mikado’. Dat betekent zoiets als ‘keizer’.

    Welke regels zijn er bij Mikado?

    In dit spel gaat het erom dat je het stokje hebt dat het hoogst scoort. Om die te bemachtigen, moet je je wel aan wat regels houden.

    Alleen jouw stokje beweegt

    Het stokje dat je uit de berg Mikado-sticks pakt, mag bewegen. Maar let op: de andere stokjes mogen dat niet. Het is dus een kwestie van goed kijken hoe je het stokje ertussen uit haalt, zonder de andere stokjes te verplaatsen. Lukt het je? Dan mag je nog een stokje pakken. Zo ga je net zo lang door totdat je een keer faalt. Dan mag de andere speler spelen.

    Puntentelling

    Bij Mikado kun je punten verdienen. Dat doe je met de gekleurde stokjes. Niet elk stokje is evenveel punten waard. Er zijn vijf soorten stokjes, met allen een verschillende waarde:

    • Mikado (Keizer): 20 punten;

    • Mandarijn (Hoge functionaris): 10 punten;

    • Bonze (Priester): 5 punten;

    • Samoerai (Krijger): 3 punten;

    • Koelie (Arbeider): 2 punten.

    Markeringen

    Om de verschillende stokjes van elkaar te onderscheiden, is het belangrijk dat je op de markeringen let. Alle stokjes hebben hun eigen kleurcombinatie gekregen:

    • Mikado: blauwe spiraal;

    • Mandarijn: blauw-rood-blauw;

    • Bonze: rood-blauw-rood-blauw-rood;

    • Samoerai: rood-geel-rood;

    • Koelie: blauw-rood.

    Natuurlijk wil je het liefst zoveel mogelijk Mikado-stokjes verzamelen. Maar soms heb je geen andere keuze dan voor de volgende beste optie te kiezen. Bij Mikado komt dus ook nog wat strategie kijken.

    Officiële regels van Mikado downloaden

    Hoewel Mikado geen moeilijk spel is, is het een goed idee nog een keer de spelregels door te nemen. Die vind je ook gemakkelijk online, in PDF-formaat. Download de regels van Mikado hier.

    Officiële Mikado regels downloaden →

    Hoe speel je Mikado?

    Mikado heeft geen ingewikkelde spelregels. Het gaat erom dat je steeds stokjes uit de berg pakt. Maar daar gelden wel wat voorwaarden voor.

    1. Het spel voorbereiden

      Een set Mikado sticks heeft 41 stokjes. Zorg ervoor dat ze allemaal een beetje rechtop staan en laat ze dan los. Ze vallen op de grond of de tafel en liggen kriskas door elkaar. Het is belangrijk dat alle stokjes compleet zijn. Het is de bedoeling dat je de stokjes uit de berg Mikado sticks pakt. De andere stokjes mogen niet bewegen wanneer je dat doet. Je mag de andere stokjes dus ook niet aanraken of verplaatsen.

    2. Stokjes gebruiken

      Als je het eerste stokje veilig binnen hebt, wordt het spel iets gemakkelijker. Je mag dit stokje namelijk als instrument gebruiken om nieuwe stokjes op te raken. Het moet dan wel een Mikado zijn. Met de andere stokjes mag je niets oprapen.

    3. Einde van het spel

      Als alle stokjes geraapt zijn, of er geen handelingen meer mogelijk zijn, worden de punten per persoon bij elkaar opgeteld. Je kunt ook kiezen voor een maximum aantal beurten: vaak speel je dan 5 rondes met 5 beurten per persoon. Een andere methode is het spel stoppen als een speler 500 punten heeft bereikt. Je telt de punten aan de hand van de hierboven beschreven puntentelling.

    Veelgemaakte fouten bij Mikado

    Bij Mikado is de grootste fout die je kunt maken het aanraken van andere stokjes. Of het nu moedwillig of per ongeluk gebeurt; als het gebeurt, verlies je je beurt en mag je deze beurt niet verder spelen.

    Kind blaast naar stokjes Mikado stokjes

    Benodigdheden om Mikado te spelen

    Wat heb je nodig om Mikado te spelen/uit te oefenen:

    • Een setje gekleurde stokjes;

    • Meerdere spelers;

    • Een vaste hand.

    Vrienden spelen Mikado aan de buitentafel

    Veelgestelde vragen bij Mikado

    Kun je zelf Mikado maken?

    Als je geen Mikado-set voor handen hebt, kun je zelf ook Mikado maken. Dat kan bijvoorbeeld door sate-prikkers in verschillende kleuren te verven.

    Welk stokje pakken bij Mikado?

    Welk stokje je het best kunt pakken, hangt af van hoe de andere stokjes liggen. Je kunt het best altijd proberen een Mikado te pakken, want die levert de meeste punten op. Maar soms moet je voor de volgende beste optie kiezen.

    Wat betekent Mikado?

    Mikado betekent ‘Keizer’ en komt uit het Japans. Het spel zelf is niet Japans, maar Europees. Het werd bedacht in 1936 en ging later de hele wereld over.