Regels van Regenwormen

Bij Regenwormen zijn alle spelers hongerige kippen die zoveel mogelijk regenwormen willen eten. Maar let op: als je te gulzig wordt, kan dit ook in je nadeel worden. Het spel is geschikt voor spelers van acht jaar of ouder. Bij dit spel werk je met acht dobbelstenen, die een waarde hebben van 1 tot en met 5 en de regenworm. De regenworm is vijf punten waard.

Officiële Regenwormen regels downloaden →

Uitleg over Regenwormen:

  Hand houdt regenworm vast

  Geschiedenis van Regenwormen

  Regenwormen is bedacht en ontworpen door de spelontwikkelaar Reiner Knizia. In Nederland wordt het spel uitgegeven door 999 Games. Het spel komt oorspronkelijk uit Duitsland en kwam in 2005 uit onder de naam ‘Heckmeck am Bartwurmeck’. In het Engels heet het spel ‘Pickomino.’ Sindsdien is het spel ook in Nederland erg populair

  Welke regels zijn er bij Regenwormen?

  Verzamel zoveel mogelijk punten

  Bij Regenwormen is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk regenwormen verzamelt. Je krijgt acht dobbelstenen waarmee je mag gooien. Op de dobbelsteen staan cijfers van 1 tot en met 5. De laatste zijde van de dobbelsteen is een regenworm. Je kunt punten verdienen door een zo hoog mogelijk aantal ogen te gooien. De regenworm is uiteraard de beste steen die je kunt gooien. Hoe hoger het aantal punten dat je haalt, hoe meer regenwormen je verzamelt. Als je alle regenwormen bij elkaar optelt, is dat je score.

  Dobbelstenen apart houden

  Als de speler aan de beurt is, mag hij met acht dobbelstenen gooien. Na iedere worp moet hij een aantal dobbelstenen apart houden. Dit noemen we dobbelstenen bewaren. De dobbelstenen die je bewaart, mogen alleen hetzelfde cijfer hebben. Je mag ze bovendien niet eerder tijdens een beurt al apart hebben gelegd. Als je in de eerste worp twee regenwormen, drie vijven, een vier, een twee en een één gooit, mag je alleen punten houden als er minimaal één dobbelsteen met een regenworm bij zit. Je moet ook kiezen welke stenen je wilt houden.

  Stelen

  Soms komt het voor dat je een score van tenminste 21 punten haalt, maar dat de steen met de hoogste score al is gepakt. In dat geval mag je deze steen stelen, als je tenminste 21 punten hebt. Als de steen niet boven op de stapel ligt of je deze niet wilt stelen, dan kun je ook een andere beschikbare steen pakken, met een lager getal dan je score.

  Officiële regels van Regenwormen downloaden

  Wil je graag weten hoe je Regenwormen speelt? Dit spel is al geschikt voor spelers van acht jaar of ouder. Aan de hand van de officiële regels krijg je het spel snel onder de knie. Hier download je deze regels.

  Officiële Regenwormen regels downloaden →

  Hoe speel je Regenwormen?

  Bij Regenwormen werkt het spel heel eenvoudig: je moet zoveel mogelijk punten en regenwormen zien te verzamelen. Daarbij moet je kiezen welke stenen je apart legt. Als je te gulzig wordt en stenen te vroeg apart legt, krijg je geen punten meer.

  1. Voorbereiding van het spel

   Bij Regenwormen vind je zestien stenen in de doos, met de cijfers 21 tot en met 36. Deze stenen leg je op volgorde neer in een rij op tafel. Er zijn acht dobbelstenen die je op tafel neerlegt. De jongste speler mag altijd beginnen. Zodra je de dobbelstenen hebt neergelegd, kan je meteen beginnen.

  2. Aan de beurt

   Als je als speler aan de beurt bent, mag je met alle acht de dobbelstenen gooien. Daarna kun je dobbelstenen bewaren. Ze mogen alleen hetzelfde cijfer hebben en niet eerder apart zijn gelegd. Als je dus drie vijven gooit, kun je deze apart houden. Dan verdien je 15 punten. Maar op een volgende beurt mag je dan niet weer een vijf apart leggen.

  3. Wie is de winnaar?

   Wil je weten wie de winnaar is? Bereken dan het aantal punten aan de hand van de dobbelstenen die apart zijn gelegd. Schrijf dus tussentijds de punten op. Na afloop tel je alle punten per speler op. De speler met het meeste aantal punten en dus regenwormen, wint het spel.

  Veelgemaakte fouten bij Regenwormen

  Beginnersfouten

  Beginners kiezen er vaak voor om alle stenen opzij te leggen. Dat is niet de bedoeling. Je mag alleen de stenen met hetzelfde cijfer apart leggen. Je mag dus wel drie vieren apart leggen, maar niet drie vieren en een vijf. Als je in de vorige beurt al vieren apart hebt gelegd, mag je nu niet nog een keer een vier apart leggen. Je mag alleen apart leggen als je tenminste één regenworm hebt.

  Strategische fouten

  Let goed op wanneer je je dobbelstenen apart legt. Je mag er altijd voor kiezen om geen dobbelstenen apart te leggen. Als je nu dus maar twee vijven gooit, kan je beter even wachten tot de volgende beurt. Als je dan vier vijven gooit, kun je deze wel apart leggen.

  Jongen houdt een regenworm vast en vindt het duidelijk erg vies

  Benodigdheden om Regenwormen te spelen

  Wat heb je nodig om Regenwormen te spelen/uit te oefenen:

  • Acht dobbelstenen die horen bij dit spel;

  • De zestien stenen met de cijfers 21 tot en met 36;

  • Pen en papier;

  • Tenminste 2 spelers en maximaal zeven spelers.

  Veelgestelde vragen bij Regenwormen

  Hoe kun je punten verdienen?

  Je kunt punten verdienen door met de acht dobbelstenen te gooien. Vervolgens kun je dobbelstenen apart leggen. Je mag maar één keer dezelfde dobbelstenen apart leggen. Leg je in deze beurt de vijven apart, dan mag dat de volgende beurt niet nog een keer.

  Is degene met de meeste stenen meteen de winnaar?

  Nee, degene met de meeste stenen hoeft niet meteen de winnaar te zijn. Het gaat erom wie het meeste aantal regenwormen en dus punten weet te verzamelen. Tel na afloop van de spelronde dus alle punten per spelers op.

  Moet ik dobbelstenen apart leggen?

  Je hoeft niet meteen dobbelstenen apart te leggen, maar dan krijg je ook geen punten. Het is dus belangrijk om goed na te denken wanneer je de dobbelstenen apart wilt leggen. Als je zes vijven gooit, is de kans dat er acht vijven komen, erg klein. Je kunt dan de stenen apart leggen. Maar als je twee regenwormen gooit, kun je beter nog even wachten totdat je weer aan de beurt bent.