Regels van Cluedo

Wie heeft dhr. Zwart vermoord? En met welk voorwerp? En tot slot de vraag: in welke kamer. Daar moet je als detective in het spel Cluedo achter zien te komen. Je doet openlijk een beschuldiging, maar die moet natuurlijk wel kloppen. Anders is het onmogelijk het spel te winnen. Hoe speel je Cluedo precies?

Officiële Cluedo regels downloaden →

Uitleg over Cluedo:

  Spelbord van cluedo

  Geschiedenis van Cluedo

  Cluedo werd in 1943 bedacht door de Engelse Anthony E. Pratt. Hij bedacht een moordspel, waarbij je moet uitzoeken wie dhr. Zwart heeft vermoord. De spelers in het spel zijn detectives. Het spel werd in 1949 voor het eerst uitgegeven door het bedrijf Waddington’s Games in Leeds.

  Welke regels zijn er bij Cluedo?

  Bij Cluedo moet je je aan een paar standaardregels houden.

  Standaard opstelling

  Allereerst neem je de pionnen met de verdachten en plaats je ze op het toegewezen startveld. Bij minder dan 6 spelers moet je ook alle resterende pionnen plaatsen. Je plaatst elk van de wapens willekeurig in een kamer. De kaarten die bij het spel zitten sorteer je in drie groepen: verdachten, kamers en wapens. Je schudt elke groep, trekt er een kaart uit en stopt ze in de ‘Vertrouwelijke envelop’. Die plaats je op het X-teken in het midden van het bord.

  Daarna schud je de drie stapels van de resterende kaarten door elkaar. Deel ze met de klok mee uit aan de spelers.

  Kaarten

  Bij Cluedo worden kaarten uitgedeeld. Die kaarten geven je mogelijkheden om combinaties te maken. Een combinatie kan helpen de moord op te lossen, want er zit slechts één combinatie in de envelop. Als je de combinatie raadt die in de envelop zit, win je.

  Kaarten op tafel leggen

  In het spel moet je beschuldigen. Klopt je beschuldiging, dan leg je je 3 kaarten open op tafel om te bewijzen dat je het spel hebt gewonnen.

  Maximaal een beschuldiging

  Bij Cluedo mag je maar één beschuldiging doen per spel. Heb je je beschuldiging fout, dan verlies je het spel en moet je het spel verlaten.

  Officiële regels van Cluedo downloaden

  De officiële spelregels van Cluedo zijn inbegrepen bij het spel. Je vindt deze ook gemakkelijk online. Op die manier is er geen discussie over het volgen van de regels.

  Officiële Cluedo regels downloaden →

  Hoe speel je Cluedo?

  In het spel Cluedo wordt een dode gevonden in één van de kamers van zijn huis. De bedoeling is dat je uitvindt wie hem heeft vermoord, waar en met welk wapen. Dat doe je volgens een vast patroon.

  1. Begin je beurt

   Je begint je beurt door te dobbelen met de dobbelsteen. De dobbelsteen bepaalt hoeveel posities je je pion mag bewegen. Wanneer je de dobbelsteen hebt gerold, mag je je pion uit een aantal ruimtes verplaatsen.

  2. Pion uit ruimtes verplaatsen

   Je pion verplaatsen mag alleen horizontaal of verticaal, niet diagonaal. Je mag niet twee keer dezelfde ruimte in dezelfde beurt betreden, en je mag geen ruimte betreden als daar al een andere speler is. Als je pech hebt, blokkeren de tegenstanders alle deuren van de kamer en zit je vast.

  3. Verdachte benoemen

   Je kunt een suggestie doen in een kamer, als je benoemt welke verdachte je verdenkt, welk moordwapen diegene heeft gebruikt en in welke kamer je bent. Je kunt een suggestie doen als volgt: ‘De misdaad werd gepleegd door de heer Groen, in de lounge, met een mes.’ Dan worden de genoemde verdachte en wapen verplaatst naar de kamer waar je bent.

  4. Bewijzen dat de suggestie niet klopt

   De andere spelers moeten na het uiten van een beschuldiging bewijzen dat de suggestie niet klopt. Ze moeten een kaart laten zien, die jouw suggestie onderuit haalt. Je kunt een suggestie ook alleen maken voor de kamer waar je nu bent.

  5. Aanklacht doen

   Beschuldig iemand officieel door een aanklacht te maken. Geef de naam van de drie elementen. Na een beschuldiging kun je stiekem kijken naar de kaarten in de envelop om te controleren of je suggestie juist is.

  Veelgemaakte fouten bij Cluedo

  Dobbelstenen voor CluedoBij Cluedo kun je eigenlijk maar een fout maken: een verkeerde beschuldiging doen. Let eerst goed op en beschuldig dan pas. Bij een verkeerde beschuldiging kun je het hele spel direct verliezen.

  Benodigdheden om Cluedo te spelen

  Wat heb je nodig om Cluedo te spelen/uit te oefenen:

  • Cluedo speelbord met 9 kamers;

  • 6 gekleurde fiches met elk een van de verdachten;

  • 6 miniatuur wapens;

  • Een pak speelkaarten, met elk 1 kaart voor de 6 verdachten, 6 wapens en 9 kamers;

  • De vertrouwelijke envelop;

  • Notitieboeken;

  • Een dobbelsteen;

  • Genoeg spelers (minimaal 6)

  Cluedo het spel met alle benodigdheden

  Veelgestelde vragen bij Cluedo

  Hoe kun je winnen bij Cluedo?

  Wanneer je Cluedo speelt, kun je alleen winnen als je de moord oplost. Dat doe je door goed bij te houden welke mogelijkheden al voorbij zijn gekomen. Het notitieboekje kan je daarmee helpen. Probeer uit te vinden wat je tegenstanders weten, maar houd je eigen wetenschap zo goed mogelijk geheim.

  Met hoeveel spelers speel je Cluedo?

  Je speelt Cluedo normaal gesproken met minimaal 6 spelers. Als je minder dan 6 spelers hebt, moet je ook de resterende pionnen in het spel inbrengen, omdat ook zij de moord hebben kunnen gepleegd. Anders komt het spel niet meer overeen met het aantal kaarten.

  Hoelang duurt Cluedo?

  Een spel Cluedo duurt ongeveer een uur. Dit geldt als je speelt met spelers vanaf acht jaar en met zes spelers. Cluedo is niet moeilijk om te spelen, maar je moet wel goed opletten. Het is wat dat betreft best een beetje hersenwerk, maar wel leuk hersenwerk.