Regels van Koehandel

Onderhandel over de prijs van een paard of varken. Dat doe je door kwartetten te verzamelen van de meest waardevolle boerderijdieren. Als speler kun je flink betalen voor een paard of varken. Maar als je slim bent, kun je er goedkoop aan komen en een succesvolle boerderij opzetten.

Officiële Koehandel regels downloaden →

Uitleg over Koehandel:

    Familiewandeling in een wei met koeien en het kind zit op de nek van de man

    Geschiedenis van Koehandel

    Koehandel komt oorspronkelijk uit Duitsland en is bedacht door Rüdiger Koltze. Het spel komt al uit 1985 en is dus al jaren oud. Tegenwoordig wordt het spel uitgegeven door FX Schmid en Ravensburger. Koehandel is een variant op kwartetten. Later kwam er ook een bordspelvariant uit.

    Welke regels zijn er bij Koehandel?

    Bij Koehandel moet je je aan deze regels houden:

    Veiling

    Als de startspeler een veiling opstart, wordt de bovenste dierenkaart omgedraaid. De speler links van de veilingmeester doet een bod. Daarna doen ook de andere spelers een bod. Het is toegestaan om te passen en toe te kijken. De veilingmeester zelf mag geen bod doen. Ben je bij de laatste bieding? Dan roept de veilingmeester ‘eenmaal… andermaal… verkocht!’ Degene met de hoogste bieding krijgt dan de dierenkaart en ontvangt het bedrag.

    Koehandel

    Het spel heet niet voor niets ‘Koehandel’. Dus is dit een belangrijk element van het spel. In het geval van koehandel ruilt de veilingmeester dierenkaarten met andere spelers. De tegenspeler mag dat niet weigeren. In het begin heeft niemand nog dierenkaarten. Daardoor kun je niet beginnen met koehandel. Je kunt het alleen doen als twee spelers een kaart met hetzelfde dier bezitten. De veilingmeester mag hier ook op bieden.

    De veilingmeester mag een of meerdere geldkaarten op tafel leggen zonder de waarde te zeggen. De waarde kan ook 0 of negatief zijn. De tegenspeler mag het onbekende bod accepteren, of een tegenbod doen. Als beide spelers exact hetzelfde bedrag bieden, wordt de koehandel nog een keer gedaan.

    Niet wisselen

    Je moet altijd gepast betalen. Er wordt niet gewisseld. Heb je niet de juiste biljetten, dan betaal je meer. Als je niet kunt betalen, laat je al je geldkaarten aan de andere spelers zien. Biedt niemand op jouw dieren? Dan mag de veilingmeester het gratis houden.

    Officiële regels van Koehandel downloaden

    De regels voor Koehandel zijn niet altijd makkelijk te vinden. Wij hebben ze voor jou in een handige pdf gegoten. Hier download je de officiële regels voor Koehandel.

    Officiële Koehandel regels downloaden →

    Hoe speel je Koehandel?

    Koehandel doet veel denken aan klassiek kwartetten, maar dan met dieren en met ook een mogelijkheid tot veiling. Dit is hoe je het spel speelt:

    1. Voorbereiding

      Elke speler krijgt een aantal geldkaarten. Dit is het startkapitaal. Je krijgt 2 kaarten van 0, 4 kaarten van 10 en een kaart met een waarde van 50. Daarna schud je alle kaarten met dieren erop. Je legt ze daarna als een gedekte stapel op tafel.

    2. Welke speler mag beginnen?

      Kies welke speler mag beginnen. De startspeler is ook meteen de veilingmeester. Deze heeft keuze uit twee verschillende mogelijkheden: koehandel of veilen. Als de veilingmeester ervoor kiest om de veiling te starten. De veilingmeester draait dan de bovenste dierenkaart van de stapel om en legt deze open op tafel neer. De speler links mag dan een bod doen. Elke speler mag daarna ook bieden.

    3. Het spel winnen

      Je wint het spel als je de meeste punten hebt gehaald. Het spel komt ten einde als alle kwartetten compleet zijn. Je telt dan alle punten bij elkaar op. Dat doe je door de waarden van je kwartetten (op elke kaart staat een getal) bij elkaar op te tellen. Daarna vermenigvuldig je het getal met het aantal verzamelde kwartetten.

    Veelgemaakte fouten bij Koehandel

    Bij Koehandel is de grootste fout die je kunt maken het accepteren van een negatief of een 0-bod. Het probleem is dat je alleen van tevoren de bieding niet weet. Je vindt het pas uit als je het accepteert. Het bod kan hoger of lager zijn dan dat van jou. Een strategie kan zijn om altijd een tegenbod te doen, maar ook dan loop je risico op verlies. Het spel aandachtig volgen helpt om fouten te voorkomen.

    Koeien in de stal waarvan een koe naar de camera kijkt

    Benodigdheden om Koehandel te spelen

    Wat heb je nodig om Koehandel te spelen/uit te oefenen:

    • Kwartetten;

    • Geldkaarten;

    • Dierkaarten;

    • 3 tot 5 spelers.

    Veelgestelde vragen bij Koehandel

    Wat is het verschil met het bordspel Koehandel?

    Het verschil met het bordspel is dat er bij het klassieke spel geen toevoegingen als Stamboekkaarten en Rattenkwartetten zitten. Het bordspel heeft dus iets meer variatie. Het doel blijft hetzelfde: zoveel mogelijk dierkwartetten in handen krijgen.

    Wie wint Koehandel?

    De winnaar van Koehandel is degene die aan het eind van het spel de meeste punten heeft. Het spel is afgelopen als alle kwartetten uit het spel zijn. Je telt dan de punten bij elkaar op en vermenigvuldigt ze met het aantal kwartetten.

    Wat mag de veilingmeester bij Koehandel?

    De veilingmeester mag tijdens de Koehandel ook een negatief of een 0-bod doen. De biedingen gebeuren namelijk altijd met de kaarten naar beneden. Zo weet de verkoper niet wat het bod is. Toch kan de verkoper een tegenbod doen. Die kan dan hoger of lager zijn dan de prijs die de veilingmeester wil betalen. De veilingmeester mag niet zelf meebieden bij een veiling.