Regels van Ezelen

Ezelen is een kaartspel met een simpel doel: 4 dezelfde kaarten in je hand krijgen. Voordat je het spel gaat spelen, spreek je met de andere spelers een gebaar af dat wordt gegeven als iemand 4 dezelfde kaarten heeft. Maakt iemand het gebaar? Dan moeten de andere spelers reageren. Zo kun je winnen.

Officiële Ezelen regels downloaden →

Uitleg over Ezelen:

  3 ezels op een rij en iemand geeft hand

  Geschiedenis van Ezelen

  We hebben geen idee wie Ezelen heeft bedacht. Wel weten we dat het oudst bekende kaartspel al dateert uit de 17e eeuw. Het zou dus best kunnen dat Ezelen al eeuwen bestaat. Het zou ook kunnen dat het een oud-Hollands spel is. Over het spel zelf is weinig terug te vinden.

  Welke regels zijn er bij Ezelen?

  Speelkaarten

  Ezelen is een kaartspel. De bedoeling is dat je 4 dezelfde kaarten verzamelt. Is het zover? Dan maak je een gebaar. Degene die als laatste op je gebaar reageert, krijgt een letter. Alle spelers kunnen dus kaarten en letters verzamelen. Uiteindelijk is één person de ezel.

  De laatste reactie

  De speler die als laatst reageert, als een andere speler 4 kaarten heeft, krijgt een letter. Het begint met de letter E, wordt opgevolgd door de Z, daarna de E en daarna de L. Wie de ezel is, verliest.

  Je verliest als je de ezel bent

  Ben je steeds te traag geweest? Dan ben je de ezel. De ezel verliest het spel. Meestal moet de ezel ook nog een grappige, zelfbedachte opdracht uitvoeren.

  Officiële regels van Ezelen downloaden

  Het kaartspel Ezelen kent geen officiële regels, maar in grote lijnen zijn spelers het met elkaar eens over de regels. Je kunt in de volgende bijlage de beknopte spelregels vinden.

  Officiële Ezelen regels downloaden →

  Hoe speel je Ezelen?

  Ezelen is niet ingewikkeld. Je speelt het met een standaard pak kaarten. Het gaat erom dat je 4 dezelfde kaarten verzamelt, en niét de laatste bent die reageert.

  1. Sorteren van de kaarten

   Voordat je speelt, sorteer je de kaarten voor de vier spelers. Je haalt alle Azen, Vrouwen en Boeren uit het spel. Alleen met deze kaarten speel je het spel. Je schudt ze goed en verdeelt ze onder de 4 spelers. De spelers beslissingen ieder voor zich welke kaarten ze willen gaan verzamelen, om uiteindelijk een setje van 4 te krijgen.

  2. Kaarten schuiven

   De spelers schuiven omstebeurten een kaart die ze niet nodig hebben. De speler links van de speler krijgt de kaart. Dat gaat net zolang door, tot een speler 4 dezelfde kaarten heeft. Als dat het geval is, maakt de speler een gebaar. Denk bijvoorbeeld aan een hand op tafel plaatsen of een keer in je handen klappen. De speler die het gebaar als laatste maakt, krijgt de letter E.

  3. De ezel verliest, de rest wint

   Wanneer dezelfde speler weer een ronde verliest, krijgt de speler na de letter E, de letter Z. Zo gaat het door tot het woord ‘EZEL’ zichzelf spelt. De speler is dan de ezel en verliest het spel. Bij Ezelen gaat het er niet om wie de winnaar is, maar wie de verliezer is. Bij Ezelen zijn er dus 3 winnaars en 1 verliezer. Vaak is er bij dit spel een leuke opdracht bedacht voor de ezel. Een hilarische opdracht waardoor de ezel voor joker staat, en de rest plezier heeft.

  Veelgemaakte fouten bij Ezelen

  Dé fout die je bij ezelen maakt, is te laat reageren. Reageer je te laat, dan krijg je een letter. Een letter krijgen is niet zo erg, totdat je er 3 hebt. Een vierde letter spelt namelijk het woord ‘Ezel’, en dan heb je verloren.

  Drie ezels op een rij eten gras

  Benodigdheden om te Ezelen

  Wat heb je nodig om Ezelen te spelen/uit te oefenen:

  • Kaarten;

  • Pen en papier om de letters op te schrijven;

  • Vier spelers;

  • Een tafel om aan te spelen.

  Veelgestelde vragen bij Ezelen

  Met hoeveel spelers speel je Ezelen?

  Je speelt ezelen met 4 spelers. Deze 4 spelers moeten 4 van dezelfde soort kaarten verliezen. Wanneer een speler 4 dezelfde soort kaarten heeft, maakt deze speler een gebaar, waar de andere spelers op moeten reageren.

  Wie verliest er bij Ezelen?

  Bij Ezelen verliest degene die steeds als laatste reageert. Voor te laat reageren krijg je namelijk een letter. Als het woord ‘EZEL’ is gespeld op jouw papier, ben jij de ezel en heb je het spel verloren. Je moet dan een opdracht uitvoeren.

  Hoe win je Ezelen?

  Ezelen win je als je snel kunt reageren en als je 4 dezelfde kaarten van een set hebt. Dan kun je namelijk een gebaar maken om te laten zien dat je 4 dezelfde kaarten hebt. De andere spelers moeten daar op reageren.