Regels van Kwartet

Het spelletje Kwartet is al jaren oud. Het wordt waarschijnlijk al eeuwen gespeeld. Hoe lang precies, is niet bekend. De bedoeling van het spel is simpel. Je moet vier bij elkaar horende kaarten verzamelen. Dat zijn vier kaarten uit dezelfde rubriek. Bijvoorbeeld vier dieren, vier elektrische apparaten, vier wereldheersers, of als je met een gewoon pak speelkaarten speelt: vier azen, vier heren, etc. Kwartetkaarten zijn er in veel verschillende soorten uitvoeringen. Dit maakt het spel ook zo leuk. Op scholen wordt het spel vaak ingezet om leerlingen op een speelse manier iets bij te leren. Hoe werkt klassiek kwartet eigenlijk?

Officiële Kwartet regels downloaden →

Uitleg over Kwartet:

    Kwartet met bel en diverse speelkaarten

    Geschiedenis van Kwartet

    Over de geschiedenis van Kwartet is niet zoveel bekend. Het valt te vermoeden dat het een oud-Nederlands spel is. Zeker is dat niet. Het werd waarschijnlijk uitgegeven als een promotie-artikel door bijvoorbeeld autofabrikanten of overheden, om zo producten onder de aandacht te brengen. In de loop der jaren zijn ook veel kwartetspellen verschenen voor educatieve doeleinden.

    Je kunt een kwartet spelen over verschillende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een kwartet over geschiedenis, over dieren, over planten of een spel met eigen foto’s en teksten. Of het spel een bepaalde origine heeft, is niet bekend.

    Welke regels zijn er bij Kwartet?

    Kaarten verdelen

    Een speler schudt de kaarten en verdeelt deze, op de kop, aan de andere spelers. Het kan zijn dat sommige spelers een kaart meer krijgen, bijvoorbeeld als je met een oneven aantal kaarten speelt, of met een ongelijk aantal spelers.

    Vraag stellen

    Je begint door aan een willekeurige andere speler een andere kaart te vragen van hetzelfde kwartet. Je vraagt dit meestal als: “Mag ik van (naam) van (de kwartetnaam) (de naam van de kaart)?” Heb je dat gevraagd, en heeft de andere speler die kaart, dan moet de speler die kaart verplicht weggeven. De vragende speler mag dan nog een kaart vragen. Heeft de ander de gevraagde kaart niet, dan mag deze gaan vragen om kaarten.

    Wie om een kaart vraagt, moet zelf wel al minstens een kaart uit dat kwartet hebben. Je mag een andere speler een kaart vragen die je zelf hebt, als een soort misleiding. Dat kost je wel een beurt. Je moet dus goed onthouden wie van welk kwartet een kaart heeft.

    Kwartet op tafel leggen

    Heb je een setje van 4 (een kwartet)? Dan maak je dat bekend door ‘Kwartet!’ te roepen en de kaarten op tafel te leggen. De speler die op het eind van het spel de meeste kwartetten heeft, is de winnaar. Er kan ook een winnaar zijn als de kaarten simpelweg op zijn.

    Officiële regels van Kwartet downloaden

    Kwartet is een relatief eenvoudig spel en dus kunnen de regels op een enkele pagina worden samengevat. Dat is dan ook wat Uitgeverij Boom heeft gedaan. Hier kun je deze officiële spelregels downloaden.

    Officiële Kwartet regels downloaden →

    Hoe speel je Kwartet?

    Er zijn verschillende soorten kwartet. Bijvoorbeeld kwartetten die alleen over de Nederlandse taal, over geschiedenis of over planten, mensen dieren of dingen gaan. Toch zijn de basisregels van Kwartet veelal hetzelfde. Hier komt het op neer:

    1. Kaarten schudden en verdelen

      Voordat je de kaarten verdeelt onder de spelers, moeten de kaarten geschud worden. Op die manier weet je zeker dat het spel eerlijk verloopt. Je deelt de kaarten op z’n kop uit, zodat niemand weet wie welke kaart heeft gekregen.

    2. Je kaarten geheim houden

      Wanneer je de kaarten krijgt, neem je deze zo in je hand, dat een ander de kaart niet kan zien. Alleen jij mag de kaart zien. Houd de kaart dus geheim. Op een gegeven moment ga je vragen om kaarten. Daarmee laat je langzaam zien welke kaarten je hebt. Dat geldt ook voor de andere spelers. Onthoud dus goed om welke kaarten gevraagd wordt.

    3. Vragen om een kaart

      Het vragen om een kaart doe je altijd in een beschrijvende zin. Je zegt naar welke kaart je op zoek bent, van wie je die kaart zou willen hebben en voor welke kwartetreeks de kaart is. Het vragen om kaarten is essentieel om een kwartet te kunnen verzamelen.

    4. Kaart geven

      Vraagt een andere speler jou om een kaart? En heb je deze in bezit? Dan ben je verplicht deze te overhandigen aan de vragende speler. Ook de beurt om kaarten te vragen, blijft bij die speler. Als de speler de kaart niet in bezit heeft, is de beurt van de vragende speler voorbij. De beurt gaat dan naar de speler aan wie de kaart gevraagd werd.

    5. Vier van dezelfde

      Een kwartet houdt in dat je vier bij elkaar horende kaarten hebt. Je moet proberen om 1 van deze kaarten al in je hand te hebben. Je kunt dus pas beginnen met het verzamelen van kwartetreeksen als je al een kaart van dat kwartet in je bezit hebt. In een spel zitten meestal meerdere kwartetten.

    6. Kaarten op tafel

      Heb je een kwartet? Dan leg je de kaarten op tafel. Zo kan iedereen zien dat je inderdaad een kwartet hebt. Heb je geen kwartet, maar ook geen kaarten meer over? Dan lig je uit het spel. De speler die op het eind de meeste kwartetten heeft gemaakt, is de winnaar van het spel.

    7. Onthouden

      Het is belangrijk dat je onthoudt wie welke kaart vroeg. Op die manier kun je de kaarten proberen terug te vragen, als je aan de beurt bent. Zo vergroot je de kans dat je het spel wint.

    Veelgemaakte fouten bij Kwartet

    Kwartet met voor- en achterkant van de kaarten

    Verkeerd gokken

    Je kunt bij Kwartet op de verkeerde kaarten gokken. De andere spelers weten dan dat jij een kaart van het gevraagde kwartet in handen hebt. Je bent deze dan waarschijnlijk snel kwijt. Probeer dus zo zeker mogelijk van je zaak te zijn.

    Misleiding

    Probeer je het spel te misleiden door een kaart te vragen die je al hebt? Dan ben je een beurt kwijt. Die beurt had je ook kunnen gebruiken om een kaart te vragen die je echt nodig hebt. Denk dus van tevoren na of het misleiden van je tegenstander op dat ogenblik een slimme zet is. Let op: je mag andere spelers misleiden, maar alleen bij het vragen. Bij het geven moet je gewoon de kaart geven die gevraagd wordt, als je die hebt. Je mag dus geen ‘nee’ zeggen, als je de kaart wel in bezit hebt.

    Benodigdheden om Kwartet te spelen

    Wat heb je nodig om Kwartet te spelen/uit te oefenen:

    • Kwartetkaarten in rubrieken;

    • Zoveel spelers als mogelijk;

    • Tafel om aan te zitten.

    Veelgestelde vragen bij Kwartet

    Hoe kun je kwartet spelen met 2 personen?

    Wanneer je het spel met twee spelers speelt, krijgen beide spelers een aantal kaarten. De rest van de kaarten gaat in de pot. Wanneer een speler een kaart vraagt, die de ander niet heeft, mag deze een kaart uit de pot halen. De beurt gaat dan naar de andere speler.

    Hoeveel kaarten is een kwartet?

    Een kwartet bestaat uit 4 bij elkaar horende kaarten. Daar slaat de naam van het spel ook op: een kwartet is 4. Denk bijvoorbeeld aan vier vissen, vier katachtigen, vier azen, vier tweeën, etc. Je kunt met verschillende rubrieken spelen.

    Hoe lang duurt een kwartetspel?

    Hoe lang een spel duurt, hangt af van het aantal spelers, het aantal kwartetten en het aantal kaarten. Ook het tempo waarop je speelt, is van invloed. De meeste potjes kwartet zullen wel binnen een kwartier tot een half uur klaar zijn.

    Hoe heet kwartet in het Engels?

    In het Engels heet het spel ‘Kwartet’ simpelweg ‘Quartet’. Dat komt doordat de Engelsen ook Franse leenwoorden hebben overgenomen. Het spel Kwartet is de wereld overgegaan, terwijl wordt gedacht dat dit spel vroeger in Nederland zelf is bedacht.