Regels van Donkey Kong Boardgame

Bij Donkey Kong draait het om het verplaatsen van pionnen en obstakels. Je kunt dat doen door gebruik te maken van de vaten en de vuurballen in het spel. Aan de hand van de verschillende kaarten kun je scores verdienen. De speler met de hoogste score aan het einde van het spel is de winnaar.

Officiële Donkey Kong Boardgame regels downloaden →

Uitleg over Donkey Kong Boardgame:

  Donkey Kong in de natuur bij water

  Geschiedenis van Donkey Kong

  We kennen Donkey Kong vooral als computerspel van Nintendo. Het gaat hier om een gorilla die bedacht is door Shigeru Miyamoto. Ook Mario, die later zijn eigen spelletjes kreeg, werd geïntroduceerd in de Donkey Kong-serie. Na het succes als computerspel heeft Donkey Kong nu ook een bordspel.

  Welke regels zijn er bij Donkey Kong Boardgame?

  Verplaatsen van pionnen

  De Mario-pionnen staan op de startplaats, van de ene op de andere dwarsbalk. De bedoeling is de pion altijd in het aantal ogen dat de rode dobbelsteen aangeeft te verplaatsen. Je mag de pionnen in iedere richting verplaatsen. Maar je mag je pion niet in twee verschillende richtingen verplaatsen. Pionnen mogen alleen verplaatst worden via de ladders. Als een pion op een ladder staat, kan hij niet omver worden gegooid door de vaten, maar wel door vuurballen.

  Verplaatsen van obstakels

  Donkey Kong bekogelt je met vaten tijdens het spel. De vaten moeten zoveel worden verplaatst als de witte dobbelstenen aangeven. Als je een ‘Donkey Kong’ gooit met de witte dobbelsteen, hoef je geen vaten te verplaatsen. De vaten moeten altijd na de pionnen en vuurballen worden verplaatst. Lees goed de spelregels door om te weten hoe het verplaatsen van obstakels precies werkt.

  Gebruik van de kaarten

  Verzamel de kaarten zodat je ze kunt gebruiken om te springen of om vuurballen te vernietigen. Op die manier kun je punten scoren. Je mag één van de kaarten spelen als er tijdens jouw beurt één van je pionnen in aanraking komt met een obstakel. In sommige gevallen moet je één van je open kaarten spelen. Bijvoorbeeld als je pion op een plaats terechtkomt waar al een obstakel staat. In het spel vind je ook springkaarten. Lees daarom goed de spelregels, zodat je begrijpt hoe het spel werkt.

  Officiële regels van Donkey Kong Board Game downloaden

  Donkey Kong Board Game is een leuk spel om te spelen, maar je moet wel weten hoe de spelregels precies werken. Hier vind je de officiële spelregels voor meer speelplezier.

  Officiële Donkey Kong Boardgame regels downloaden →

  Hoe speel je Donkey Kong Board Game?

  Bij het spelen van Donkey Kong Board Game draait het om het ontwijken van obstakels en het verplaatsen van pionnen. Je kunt op die manier punten winnen. De speler met de meeste punten aan het einde van het spel is de winnaar.

  1. Voorbereiding

   Ter voorbereiding zet je de 6 vaten op de met een zwarte stip aangegeven plaatsen op het bord. Plaats de vier vuurballen in de kokende oliekan. Deze vind je aan de onderkant van het speelbord. Schud de 48 kaarten en geef iedere speler 3 open kaarten. Leg de overige kaarten omgekeerd aan de bovenkant van het speelbord. Iedere speler kiest één van de gekleurde pionnetjes en plaatst deze op de ‘Mario’ startplaats, halverwege de eerste dwarsbalk.

  2. Het spel spelen

   Je kunt het spel spelen door als speler met de rode dobbelsteen te gooien. Om te bepalen wie er mag beginnen, gooien alle spelers één keer met de rode dobbelsteen. De speler met het hoogste aantal ogen wint. Daarna speel je tegen de wijzers van de klok in. Als het jouw beurt is, gooi je de beide dobbelstenen. Daarna verzet je jouw Mario pion met het aantal plaatsen dat de rode dobbelsteen aangeeft. Daarna verplaats je alle stukken op het bord in het aantal plaatsen dat de witte dobbelsteen aangeeft. Je moet eerst de vuurballen en daarna de vaten verzetten.

  3. Einde van het spel

   Het is de bedoeling om tijdens het spel zoveel mogelijk kaarten te gebruiken om punten te scoren. Het spel eindigt als één van de spelers eindelijk de ‘500 Finish’ heeft bereikt. Die speler krijgt 500 bonuspunten. Tel alleen de punten van de omgekeerde kaarten. De speler die de meeste punten heeft, is de winnaar.

  Veelgemaakte fouten bij Donkey Kong Board Game

  Beginnersfouten

  Houd er bij dit spel rekening mee dat je regelmatig de kaarten moet spelen. Op die manier kun je punten verdienen. Als je niet vaak genoeg de kaarten speelt, kun je niet de winnaar van het spel worden.

  Strategische fouten

  Vaak denken spelers dat de speler die als eerste over de finish komt automatisch de winnaar is. Dit is niet het geval. De speler met het meeste aantal punten is de winnaar.

  Popje van Donkey Kong samen met nog meer popjes

  Benodigdheden om Donkey Kong Board Game te spelen

  Wat heb je nodig om Donkey Kong Boardgame te spelen/uit te oefenen:

  • De instructies en spelregels;

  • Pionnen;

  • Vuurballen;

  • Vaten;

  • Speelkaarten;

  • Spelers.

  Veelgestelde vragen bij Donkey Kong Boardgame

  Wie mag het spel beginnen?

  Gooi om de beurt met de rode dobbelsteen. De speler met het hoogste aantal ogen mag het spel beginnen. Daarna is de speler tegen de wijzers van de klok in aan de beurt.

  Welke kaarten zijn er?

  Je kunt verschillende kaarten in het spel tegenkomen, zoals bijvoorbeeld de hamer en de springkaart. Deze kaarten hebben ieder een eigen waarde. Zorg ervoor dat je genoeg van deze kaarten speelt, zodat je de winnaar bent.

  Wanneer stopt het spel?

  Het spel stopt als één van de spelers over de ‘500 Finish’ is gekomen. Daarna tellen alle spelers alleen de punten van de omgekeerde kaarten bij elkaar op. De speler met de hoogste score is de winnaar (en dus niet de speler die als eerste over de finish komt).