Regels van Freecell

Zin in een spel dat je snel tussendoor kunt doen? Maar zonder dat je een compleet team moet optrommelen? Freecell is een solitair spel dat je waarschijnlijk erg doet denken aan Patience. Het is dan ook een variatie erop. Dit spel kun je met echte kaarten spelen, maar is ook veelvuldig online te vinden.

Officiële Freecell regels downloaden →

Uitleg over Freecell:

    Man haalt twee stapels met kaarten door elkaar

    Geschiedenis van Freecell

    Freecell is gebaseerd op het spel Eight-Off. Hier komt het idee van een tijdelijke opslagruimte in het spel vandaan. Dit spel had 8 lege cellen: 4 meer dan Freecell. Het andere verschil was dat de kaarten op het tablet moesten worden gerangschikt op kleur in plaats van andersom. Paul Alfille probeerde het spel uit, toen hij nog medicijnen studeerde. Hij kwam erachter dat veel deals in het spel niet te winnen waren.

    Paul bedacht daarom een variant waarbij de kaarten op het tableau een aflopende volgorde en afwisselende kleur moeten hebben. Bijna alle deals waren toen te winnen. Dat was het ontstaan van het spel ‘Freecell'.

    Welke regels zijn er bij Freecell?

    Freecell heeft een paar eenvoudige regels over het maken van stapels.

    Het doel van Freecell

    Het doel van Freecell is dat je kaarten gaat sorteren. Je legt ze op volgorde van hoog naar laag. Het spel kun je helemaal alleen spelen. Eigenlijk is het dan ook meer een soort puzzel dan een echt spel dat je kunt winnen. Bij Freecell heb je 52 kaarten nodig, die je verdeelt over 8 stapels kaarten. Er komen 4 stapels van 7 kaarten links en 4 stapels van 6 kaarten rechts te liggen.

    Kaarten open neerleggen

    Bij Freecell is het de regel dat je de kaarten open neerlegt. Dat is anders dan bij Patience en Solitaire, waar de kaarten eerst gesloten blijven. Boven alle 4 de linkse rijen ligt een vakje open. Dat noemen we een ‘vrije cel’ (vandaar de naam ‘Freecell’). Je mag hier maximaal 1 kaart neerleggen om tijdelijk op te slaan. Boven alle 4 de rechtse rijen blijft ook een vakje open, waar je de kaarten uiteindelijk sorteert van laag naar hoog.

    Kaarten verplaatsen

    Wanneer je de kaarten begint te verplaatsen, begint het spel. Je verplaatst de kaart naar een positie onder een kaart met de hogere waarde en een andere kleur. Dat gaat van laag naar hoog. een voorbeeld: acht (zwart), zeven (rood), vijf (rood), vier (zwart), drie (rood), twee (zwart), et cetera. Je mag bij dit spel meerdere kaarten tegelijkertijd verplaatsen.

    Geen onbeperkt aantal zetten

    Je kunt bij Freecell geen onbeperkt aantal zetten doen. Hoeveel zetten je kunt doen, is afhankelijk van het aantal vrije cellen die nog open staan. Je dient ze zo veel mogelijk leeg te houden. Heb je vier open cellen, dan mag je vier kaarten tegelijk verplaatsen. Je moet de kaarten op de vrije vakken boven de rechtse kolommen neerleggen als ze vrijkomen. Dat gebeurt in volgorde van laag naar hoog. Dus eerst de aas, en dan de twee tot en met de koning of heer.

    Officiële regels van Freecell downloaden

    Mattel heeft dit spel ook uitgebracht met een speciaal apparaatje waarmee je Freecell kunt spelen. Deze regels gelden ook voor de meeste online varianten. Je downloadt ze hier.

    Officiële Freecell regels downloaden →

    Hoe speel je Freecell?

    Freecell spelen is heel simpel als je al weet hoe Patience of Solitaire werkt. Bij dit spel is het enige verschil dat je geen onbeperkt aantal zetten hebt. Je bent afhankelijk van het aantal vrije cellen. Voor de rest is de manier van spelen bijna hetzelfde.

    1. Leg je kaarten neer

      Leg allereerst je kaarten digitaal neer. Alle kaarten worden zichtbaar neergelegd. Daarmee verschilt het dus van Patience en Solitaire. Je mag in de vrije cel je kaart ‘tijdelijk opslaan.’ Wanneer je je kaarten open hebt liggen, mag je beginnen met verplaatsen.

    2. Maak stapels

      Bij Freecell is het de bedoeling dat je stapels maakt. In totaal maak je 8 stapels. Vier stapels van 7 kaarten aan de linkerkant en 4 stapels van 6 kaarten aan de rechterkant. Denk erom dat alle vakken rechtsboven moeten worden gevuld met kaarten van dezelfde kleur. De speler sorteert de kaarten dus op kleur.

    3. Freecell winnen

      Pas als alle kaarten op de rechter stapel liggen, is het spel afgelopen. Aan het einde horen vier koningen (heren) bovenaan de 4 stapels te liggen.

    Veelgemaakte fouten bij Freecell

    Bij Freecell is het belangrijk dat je de juiste kaarten op elkaar stapelt. Houd rekening met de kleur en met de waarde. Doe je dat niet, dan zul je merken dat je minder snel kunt stapelen en het spel alleen maar moeilijker wordt. Een zet wordt dan namelijk niet goedgekeurd.

    Benodigdheden om Freecell te spelen

    Wat heb je nodig om Freecell te spelen/uit te oefenen:

    • 52 kaarten;

    • 8 stapeltjes;

    • Als je online speelt: een internetverbinding;

    • Geduld en strategie.

    Speler kijkt naar de kaarten met onder meer koningin harten

    Veelgestelde vragen bij Freecell

    Waarom kun je soms geen kaarten verleggen bij Freecell?

    Anders zijn bij bijvoorbeeld Klondike en Spider, kun je bij Freecell niet onbeperkt kaarten stapelen. Hoeveel kaarten je in een stapel kunt leggen, hangt af van de hoeveelheid open ruimten die je hebt. Strategie is dus erg belangrijk.

    Kun je elk spel in Freecell oplossen?

    In principe kun je bijna elk spel in Freecell oplossen. Het komt slechts enkele keren voor dat een spel niet uit te spelen is. Maar als we in percentages moeten denken, is 99,999% van de spellen gewoon op te lossen. De enige hindernis ben je zelf.

    Is Freecell goed voor je hersenen?

    Onderzoekers hebben eens gekeken naar hoe goed spelletjes voor je hersenen zijn. Daarbij werd ook specifiek Solitaire zoals Freecell onderzocht. Onderzoekers zeggen dat dit soort spellen goed zijn voor je cognitieve vaardigheden. Vooral senioren hebben daar baat bij.