Regels voor zwemmen

Zwemmen is een watersport die wereldwijd bekend en populair is. Het is niet voor niets het geval dat het een van de meest bekeken sporten van de Olympische Spelen is. De bedoeling van zwemmen is dat sporters zich in het water voortbewegen door het maken van verschillende arm- en beenbewegingen. Hierbij worden verschillende slagen gebruikt zoals de schoolslag, de vlinderslag, de borstcrawl en de rugslag. Men onderscheidt recreatief zwemmen en wedstrijdzwemmen. Bij recreatief zwemmen bepaal je zelf hoe je zwemt; bij wedstrijdzwemmen is er een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Zo wordt wedstrijdzwemmen uitgeoefend in een 25-meter bad of een 50-meter bad. De banen zijn gescheiden door drijvende lijnen. In het moderne wedstrijdzwemmen komen de volgende categorieën voor: vrije slag, vlinderslag, rugslag, schoolslag, borstcrawl, rugcrawl en wisselslag. Hierbij is de borstcrawl de snelste slag. Er worden zowel nationale als internationale zwemwedstrijden gehouden, zoals het NK korte baan (25 meter bad) en de wereldkampioenschappen. Hierbij wint de zwemmer die het snelst een bepaalde afstand zwemt.

Officiële zwemmen regels downloaden →

Uitleg over zwemmen:

    Onderwaterfoto van zwemster

    Geschiedenis van zwemmen

    De geschiedenis van zwemmen gaat duizenden jaren terug. Zo werden er meer dan 5000 jaar geleden al zwemwedstrijden in Griekenland gehouden. Ook zwommen Romeinse soldaten vroeger al als training de rivier over; bepakt en bezakt met spullen en wapens op hun rug. De allereerste zwemclub ter wereld werd in Japan opgericht aan het einde van de 16e eeuw. Het duurde nog even voordat men in Europa aan zwemmen begon: pas in 1828 werd het eerste wedstrijdbad van Europa gebouwd in Engeland. Even later was zwemmen al een officiële sport op de Olympische Spelen, namelijk in 1896. Dat gebeurde toentertijd in zee! Sinds 1924 worden de zwemwedstrijden van de Olympische Spelen in een zwembad gehouden. Vandaag de dag gebeurt dat nog steeds en kun je zowel buiten als binnen in zwembaden of natuurwater zwemmen.

    Mannelijke zwemmers houden wedstrijd en zwemmen baantjes

    Welke regels zijn er bij zwemmen?

    Temperatuur van het zwemwater

    Bij wedstrijdzwemmen op het NK, EK of WK moet de temperatuur van het zwembadwater minstens 26 graden Celsius zijn. Een lagere temperatuur is uitgesloten.

    Er wordt naar zwemtechniek gekeken

    Tijdens een wedstrijd zwemmen wordt er gekeken naar de techniek van de zwemmers. Zo moet je met een gestrekte houding in het water liggen en beschikken over een hoge elleboog, zodat je zoveel mogelijk water kunt pakken tijdens de schoolslag en borstcrawl. Op die manier ga je het snelst - dat is waar het om telt bij wedstrijdzwemmen.

    Nauwkeurige tijdmeting door handmatig klokken

    Een ouderwetse regel waar tegenwoordig nog steeds gebruik van wordt gemaakt, is het klokken met de hand. Op elke zwembaan staat een soort paneel aan het einde. Wanneer de zwemmer dit aanraakt, stopt de tijd. Op die manier wordt het zwemmen handmatig geklokt. Omdat dit soms misgaat, heeft de official van de wedstrijd nog een back-up knop en wordt extern nog met de hand geklokt om achter de zwemtijd te komen.

    Officiële regels van zwemmen downloaden

    Binnen de verschillende onderdelen van de zwemsport gelden diverse regels. Hier kun je de regels van zwemmen inzien en downloaden.

    Officiële zwemmen regels downloaden →

    Wat zijn de stappen bij zwemmen?

    Bij recreatief zwemmen bepaal je helemaal zelf hoe je zwemt en wat je doet. Bij wedstrijdzwemmen is er een aantal regels waar je je aan moet houden. Hoewel er verschillende soorten wedstrijden zijn, is het onderstaande stappenplan een basis voor wedstrijdzwemmen.

    1. Het begin

      De zwemmer duikt het water in vanaf het startblok. Dit gebeurt samen met 5 tot 8 andere zwemmers, waarbij een ieder in een eigen baan zwemt. Het is afhankelijk van de grootte van het zwembad hoeveel deelnemers er zijn.

    2. Het zwemmen

      Vervolgens zwemt de sporter zo snel mogelijk een bepaalde afstand. Afhankelijk van de wedstrijd gebruikt de zwemmer een bepaalde slag, zoals de borstcrawl of de vlinderslag om zo snel mogelijk naar het eindpunt te komen.

    3. Het einde

      Wanneer het einde in zicht komt, raakt de zwemmer met zijn of haar hand een paneel aan het einde van de zwembaan aan. Daarmee komt zijn of haar ronde tot een einde en wordt de tijd geklokt. De snelste deelnemer heeft gewonnen.

    Benodigdheden om te zwemmen

    Wat heb je nodig om zwemmen te spelen/uit te oefenen:

    • Zwemkleding;

    • Handdoek;

    • Slippers;

    • Zwembril;

    • Eventueel neusklem, oordopjes en badmuts.

    Mannelijke zwemmer met duikbril en zwemmuts

    Veelgestelde vragen bij zwemmen

    Hoe gezond is zwemmen?

    Zwemmen is ontzettend gezond. Het is net als fietsen en wandelen een duursport waarmee je je conditie en uithoudingsvermogen een flinke boost kunt geven. Door regelmatig te zwemmen zorg je voor een goede conditie.

    Hoe begin je met banen zwemmen?

    Ga naar een zwembad bij jou in de buurt waar dit mogelijk is en begin rustig. Doe bijvoorbeeld twee banen borstcrawl en een baan schoolslag om daarna even te pauzeren. Bouw dit op totdat je 20 of 30 minuten achter elkaar kunt borstcrawlen. Alleen schoolslag is uiteraard ook een optie voor baantjes zwemmen.

    Welke spieren gebruik je het meest bij zwemmen?

    Eigenlijk train je je hele lichaam met zwemmen. De meeste kracht komt hierbij uit je benen, maar ook je armen, buikspieren en core gebruik je tijdens het zwemmen. Het gebruik van alle spiergroepen tijdens een work-out is iets dat we niet snel bij andere sporten zien. Daarom is zwemmen goed voor je hele lijf.

    Wat is de oudste zwemslag?

    De oudste zwemslag is de schoolslag. Het is eveneens de traagste en meest in de praktijk gebrachte slag tijdens het zwemmen.

    Hoe populair is zwemmen als sport in Nederland?

    In de top 10 meest beoefende sporten in Nederland staat zwemmen op nummer vier. Dat maakt zwemmen een hele populaire sport. Alleen fitness, hardlopen en wandelen is nog net wat populairder.

    Waar was het eerste zwembad in Nederland te vinden?

    Het eerste zwembad in Nederland was een zwemschool in Breda in 1830. Dit zwembad was bedoeld om militairen te leren zwemmen voor hun missies. Het eerste openbare zwembad opende in Amsterdam in 1846.