Regels van wielrennen

Wielrennen is een verzamelnaam voor alle sporten waarbij er gebruik wordt gemaakt van een fiets waarbij snelheid een grote rol speelt. Verspreid over de hele wereld wordt de sport door zowel recreanten als professionals uitgevoerd. Zo is wielrennen een officieel onderdeel van de Olympische Zomerspelen en worden er jaarlijks verschillende wedstrijden georganiseerd, waarvan de Tour de France, de Vuelta a Espana en de Giro d'Italia misschien wel de bekendste zijn. Wedstrijden in de wielerwereld worden op de openbare weg gehouden. Het parcours wordt hierbij afgezet. Ook als recreatieve wielrenner maak je gebruik van de openbare weg om de sport uit te oefenen. In de hoofdlijnen kent wielrennen drie disciplines: wegwedstrijd met een gezamenlijk peloton waarbij de winnaar degene is die als eerste over de finish komt, tijdrijden waarbij rijders individueel na elkaar een bepaalde afstand moeten fietsen en de fietser met de snelste tijd wint en een ploegentijdrit waarbij er tussen ploegen wordt gestreden om de snelste tijd. In een wielerteam zitten fietsers met verschillende rollen om zo een sterk team te hebben.

Officiële wielrennen regels downloaden →

Uitleg over wielrennen:

    Wielrenners op de openbare weg op een zonnige dag

    Geschiedenis van wielrennen

    De geschiedenis van de wielersport gaat terug naar de 19e eeuw, de eeuw waarin ook de fiets werd uitgevonden. Het was op 31 mei 1868 dat de eerste wielerwedstrijd werd georganiseerd in het Parc de Saint-Cloud in Parijs met een afstand van 1200 meter. Deze wedstrijd werd gewonnen door een Engelsman die op een fiets met rubberen banden reed. Even later werd de eerste Belgische wielerwedstrijd in 1869 in Gent gereden en vond op 7 november in datzelfde jaar de wedstrijd Parijs-Rouen plaats, die eveneens door dezelfde Brit gewonnen werd. Het was rond 1895 dat er voor het eerst onderscheid werd gemaakt tussen amateurs en professionals in het wielrennen. De amateurs waren hierbij vaak welgestelde mensen die het zich konden veroorloven om op eigen kosten mee te doen, terwijl de professionals het prijzengeld of het geld voor sponsoring juist goed konden gebruiken.

    Vandaag de dag heeft dat klasseverschil over het algemeen niets meer te maken met de deelnemers van grote wielerwedstrijden. In 1903 werd de eerste editie van de Tour de France georganiseerd door Henri Desgrange, de hoofdredacteur van het magazine L'Auto, De Giro d'Italia volgde al gauw in 1909, evenals de Vuelta in 1935 en talloze andere wedstrijden.

    Wielrenner traint op de piste

    Welke regels zijn er bij wielrennen?

    Een winnaar per koers

    Elke koers in het wielrennen kent maar één winnaar; dat terwijl er complete ploegen meedoen aan wielerwedstrijden. Het team doet er samen alles aan om te winnen waarbij de focus wordt gelegd op de sterke fietsers.

    Veiligheid staat voorop tijdens wielrennen

    Het maakt niet uit of je voor je plezier wielrent of dat je meedoet aan een wedstrijd; in beide gevallen staat veiligheid altijd voorop tijdens het wielrennen. Let altijd op de omgeving, andere fietsers en de ondergrond waarop je fietst. Anticipeer zoveel mogelijk op het gedrag van anderen om zo ongelukken te voorkomen.

    Helm is verplicht bij wielrennen

    Hoewel er geen helmplicht is voor mensen die voor hun plezier wielrennen, wordt het wel aangeraden om er eentje te dragen. Met een helm is je hoofd veel beter beschermd wanneer je van de fiets valt of wanneer je een botsing maakt. Tijdens het rijden van wedstrijden is een helm wel verplicht.

    Officiële regels van wielrennen downloaden

    De KNWU heeft heel duidelijke reglementen opgesteld voor het wielrennen. Deze regels zijn van toepassing op profwielrenners. Je kunt ze hier downloaden.

    Officiële wielrennen regels downloaden →

    Hoe gaat wielrennen in zijn werk?

    Voorbereiden op een rondje wielrennen of een wielerwedstrijd doe je in ieder geval door de juiste gear te hebben. Stap daarnaast lichamelijk gezien goed voorbereid op de fiets. Fiets je een wegwedstrijd? Dan krijg je te maken met de volgende stappen:

    1. Start van het parcours

      Bij een wegwedstrijd binnen de wielersport start het hele peloton gezamenlijk vanaf het startpunt. Zij vertrekken wanneer het startsein dat aangeeft. Voor de fietsers rijdt een motor of een auto op veilige afstand.

    2. De koers onderweg

      De wielrenners proberen onderweg het parcours zo snel mogelijk te voldoen. Bij de Tour de France fietst men bijvoorbeeld gemiddeld 35 tot 38 kilometer per uur om zo de finish te halen.

    3. Finish

      De fietser die als eerste over de eindstreep komt heeft de wegwedstrijd gewonnen. Bij andere wielerwedstrijden, zoals een individuele tijdrit en een ploegentijdrit, gelden net andere regels. In de basis is het in ieder geval zo dat de snelste tijd winst; of dat nou een individuele renner of een volledige ploeg is.

    Benodigdheden om te wielrennen

    Wat heb je nodig om wielrennen te spelen/uit te oefenen:

    • Wielrenfiets;

    • Fietsschoenen;

    • Fietsbroek met een goede zeem voor extra comfort;

    • Comfortabel fietsshirt;

    • Handschoenen voor fietsen;

    • Eventueel een regenjack, armstukken en beenstukken;

    • Fietssokken;

    • Overschoenen voor warme voeten;

    • Gereedschapset met reserveband en een zadeltasje voor benodigdheden.

    Wielrenners doen een praatje aan de kant van de weg

    Veelgestelde vragen bij wielrennen

    Hoe oud moet je zijn om te beginnen met wielrennen?

    Het leuke aan het uitoefenen van een fietssport zoals wielrennen is dat je ermee kunt beginnen wanneer je kunt fietsen. Meestal is dit vanaf een jaar of 5. Er zijn verschillende clubs waar je vanaf die leeftijd terug kunt wanneer je wil starten met wielrennen.

    Hoeveel Nederlanders doen aan wielrennen?

    Wielrennen is heel gezond, omdat je veel beweegt en veel buiten te vinden bent. Met wielrennen train je je cardio en je spiermassa. Ook verbetert wielrennen de bloeddoorstroming in je lichaam en helpt het om de kans op diverse aandoeningen te verkleinen.

    Wie is de bekendste Nederlandse wielrenner?

    Joop Zoetemelk is de meest bekende wielrenner in Nederland. Ook Jan Jansen, Hennie Kuiper en Jan Raas horen bij deze lijst. Andere bekende namen zijn Tom Dumoulin, Niki Terpstra, Bauke Mollema, Thomas Dekker en Adri van der Poel.