Regels om trampolinespringen te spelen

Kijk je naar de tuin van de gemiddelde Nederlander met kinderen dan is de kans groot dat er een trampoline in staat. Een groot deel van de Nederlandse kinderen springt dagelijks of wekelijks op hun eigen trampoline. Wat zij en hun ouders vaak niet weten, is dat trampolinespringen een officiële sport en zelfs een wedstrijdsport is. Trampolinespringen is namelijk een onderdeel van gymnastiek. Het is een vorm van turnen waarbij sporters op een trampoline springen. De sport is afkomstig uit de circuswereld, maar is inmiddels omarmd door menig atleet. Dat komt omdat je met trampolinespringen veel spieren traint. Er worden dus zelfs wedstrijden georganiseerd binnen het trampolinespringen. Hierbij wordt er in verschillende divisies gesprongen: op het hoogste niveau in de eerste divisie, de tweede divisie en de derde divisie.

Officiële trampolinespringen regels downloaden →

Uitleg over trampolinespringen:

    Voetjes gaan de lucht in bij het trampolinespringen

    Geschiedenis van trampolinespringen

    Kijken we naar de geschiedenis van trampolinespringen dan zien we dat de sport afkomstig is uit de circuswereld. Tot aan het begin van de vorige eeuw werd het voornamelijk gedaan door artiesten die in het circus werkten. In 1926 was er in Amerika een groep sporters die ervoor zorgde dat het begin van het trampolinespringen ontstond door te gaan turnen op verende matrassen. Hierbij speelde turner George Nissen voornamelijk een grote rol bij het ontwikkelen van de trampoline zoals we die nu kennen en het opzetten van een complete lesmethode.

    Het duurde nog tot de jaren 50 totdat de eerste trampolines naar Europa kwamen. De sport is daarnaast 'pas' sinds 1999 een officiële olympische sport en in 2000 stond het trampolinespringen voor het eerst op de agenda tijdens de Olympische Spelen van Sydney. De Russische Irina Karavajeva en de Oekraïense Aleksandr Moskalenko waren de eerste olympische kampioenen. Ook in Nederland zijn er professionele sporters te vinden die bezig zijn met trampolinespringen, zoals Rea Lenders, Bo Bet, Pascal Wiebering en Alan Villafuerte.

    Man doet aan trampolinespringen en wordt er heel gelukkig van

    Welke regels zijn er bij trampolinespringen?

    Opbouw van de wedstrijd

    Bij een wedstrijd trampolinespringen is er een vaste opbouw. De springer moet 30 sprongfiguren laten zien, verdeeld over drie oefeningen. De eerste oefening met de eerste tien sprongfiguren bestaat uit verplichte sprongen; de overige sprongen moeten zelf worden ingevuld.

    Puntentelling afhankelijk van moeilijkheid

    De totale punten die een springer krijgt voor zijn of haar sprongen is afhankelijk van de moeilijkheid van de sprongen. Dit wordt berekend aan de hand van het aantal lengte- en breedte-as draaien. Over het algemeen krijgen springers voor een 360 graden draai om de breedte-as (een hele salto) een halve punt en voor een hele draai om de lengte-as (een schroef) 0,2 punten. Ook wordt de netheid bepaald op een schaal van 1 tot 10 met maximaal 1 punt per sprong.

    Stoppen als er wat misgaat

    Gaat er tijdens een oefening iets mis, zoals het aanraken van de rand of het missen van de vering, dan moeten springers stoppen met de oefening en de wedstrijd. Je mag niet opnieuw beginnen of de oefening verder afmaken.

    Officiële regels van trampolinespringen downloaden

    Meer weten over de regels van trampolinespringen als sport? Via deze link kun je het technisch reglement voor trampolinespringen downloaden.

    Officiële trampolinespringen regels downloaden →

    Hoe gaat trampolinespringen in z'n werk?

    Een trampolinewedstrijd bestaat uit drie oefeningen: een oefening met sprongfiguren die verplicht zijn en twee oefeningen met sprongen die de atleet zelf samenstelt. Elke oefening bestaat uit tien sprongen. Er is een jury aanwezig die bestaat uit zeven mensen: vijf personen die bepalen hoe mooi de oefeningen zijn uitgevoerd en twee juryleden die de moeilijkheid beoordelen.

    1. Rechtstandig springen voor hoogte

      Als eerste oefening springt de atleet een paar keer recht omhoog om zo genoeg hoogte te krijgen voor de sprongfiguren. Hierbij blijven de benen recht en aangespannen en doet de springer er alles aan om zo veel mogelijk in het midden te springen.

    2. Verplichte oefening met sprongfiguren

      Heeft de springer eenmaal genoeg hoogte vergaard dan is het eerst tijd voor de verplichte oefeningen met de verplichte sprongfiguren. Deze oefening ligt vooraf vast en wordt dus niet zelf bedacht. De truc hierbij is om de oefening zo sierlijk mogelijk uit te voeren met zo weinig mogelijk fouten. Er worden tien sprongfiguren uitgebeeld.

    3. Sluit je aan bij een teamTwee oefeningen met zelf samengestelde sprongen

      Daarna is het tijd voor twee oefeningen met sprongen die de springer zelf heeft samengesteld. In totaal doet de springer in deze oefeningen 20 sprongfiguren. Bij de vrije keuze zal de atleet zoveel mogelijk salto's combineren met schroeven op verschillende momenten. Professionele springers zullen vaak dubbele salto's uitvoeren in combinatie met diverse schroeven om zo zoveel mogelijk punten te scoren. Wanneer deze oefening klaar is, bepaalt de jury een cijfer.

    Benodigdheden om te trampolinespringen

    Wat heb je nodig voor de sport trampolinespringen?

    • Trampoline;

    • Voor recreatief trampolinespringen: comfortabele (sport)kleding en sokken;

    • Voor professioneel trampolinespringen: wedstrijdpakjes;

    • Warme kleding voor na het springen;

    • Flesje water.

    Man doet aan trampolinespringen en neemt een atletische houding aan

    Veelgestelde vragen bij trampolinespringen

    Is trampolinespringen goed voor je lichaam?

    Jazeker. Dat is helemaal het geval als je gerichte oefeningen uitoefent op de trampoline. Daarmee kun je op een hele effectieve manier vet verbranden, omdat je stofwisseling sneller gaat werken. Daarbij verbetert het je uithoudingsvermogen en je motoriek, waardoor het voor zowel kinderen als volwassenen een gezonde work-out is.

    Waarom moet je je schoenen uit op de trampoline?

    Veel schoenen beschikken over een grof profiel of scherpe randjes waarmee je de springmat kapot kunt maken. Daarnaast zijn je schoenen vaak vies, waardoor de trampoline eveneens vies wordt. Daarom wordt het aangeraden om je schoenen uit te doen op de trampoline.

    Welke trucjes kun je op de trampoline doen?

    Er zijn verschillende trucjes die je zelf kunt oefenen op de trampoline. Denk aan de koprol, de radslag, de staan-zit-staan en de snoeksprong. Online vind je diverse voorbeelden van dit soort oefeningen.

    Hoe kun je hoger springen op de trampoline?

    Hoger springen op de trampoline kan door op het centrale springpunt te springen. Dat punt bevindt zich in het midden van de trampoline. Dat geldt in ieder geval voor een ronde trampoline; een rechthoekige trampoline heeft geen centraal springpunt.