Regels van het tafeltennis
Tafeltennis bestaat in verschillende vormen. De meeste mensen kennen het als een leuk spel om te spelen op de camping, of misschien wel op het werk in de pauze. Maar daarnaast wordt tafeltennis ook professioneel beoefend. De sport wordt ook wel ping pong genoemd. Er zijn veel mensen die de sport op de camping zo leuk vinden, dat ze besluiten zich aan te sluiten bij een tafeltennisclub. Speel je recreatief tafeltennis, dan heb je niet veel te maken met de officiële regels. Ga je dit echter in wedstrijdvorm doen, dan gaan de officiële regels wel gelden. HIer staat onder andere in hoe je dat bat vast moet houden, hoe je wel en niet mag slaan en wanneer je een punt scoort. De meest voorkomende manier van vasthouden, ook wel ‘grip’ genoemd, is alsof je iemand een hand geeft. Dit wordt ook wel de neutrale grip of de shakehandgrip genoemd. Daarnaast heb je de penhoudergreep, die vooral wordt toegepast door Aziatische spelers in toernooien en competities.
Officiële tafeltennis regels downloaden →Uitleg over tafeltennis:
Geschiedenis van tafeltennis
Toen men begon met het spelen van een spel dat op tafeltennis leek, stond dit spel bekend als Miniature Indoor Tennis Game. Rond 1900 veranderde die naam naar tafeltennis of ping pong. De naam ping pong is eigenlijk gebaseerd op het geluid dat de balletjes maken wanneer ze geslagen worden. De allereerste vorm van tafeltennis werd natuurlijk niet gespeeld met de balletjes die we nu gebruiken. In plaats daarvan werd er waarschijnlijk gebruik gemaakt van kurk of bolletjes wol. Daarna stapte men over op canvas balletjes, omdat die wat minder onvoorspelbaar waren dan kurk en wol. Dit waren lichte ballen, maar toch erg hard. De celluloid ballen die we nu gebruiken voor tafeltennis kwamen in 1901 in het spel. De officiële ballen voor tafeltennis zijn altijd oranje of wit.
Tafeltennis stamt in principe af van de reguliere tennis, vandaar dat de batjes die ervoor worden gebruikt in eerste instantie gewoon rackets werden genoemd. In de begintijd van de sport werden de batjes gemaakt van verschillende materialen, waaronder hout en karton. De buitenste laag was vaak gemaakt van doek, leer of in sommige gevallen zelfs schuurpapier. Vanaf 1902 stapte tafeltennissers over op batjes met een rubberen laag aan de buitenkant. In 1950 werd de sponslaag ontwikkeld die onder het rubber zit bij de hedendaagse batjes. Hierdoor kan men met meer effect spelen, om het spel een stuk interessanter te maken.
Welke regels zijn er bij tafeltennis?
Puntentelling
In eerste instantie werd er bij tafeltennis altijd tot 21 punten gespeeld, maar vandaag de dag wordt er nog maar tot de 11 punten gespeeld. Om een wedstrijd, ofwel set, te winnen, moet je drie games winnen. Het kan voorkomen dat het aantal games dat gespeeld wordt anders is, bij bijzondere wedstrijden of op hoog niveau. Na afloop van een game, wisselen de spelers van tafelhelft. Voor het begin van de eerste game wordt er met behulp van een toss bepaald wie er mag beginnen met serveren, de ander mag dan kiezen aan welke kant van de tafel hij of zij wil beginnen. Het tellen van de punten hoeven de spelers zelf niet te doen, dit wordt gedaan door andere spelers die op dat moment langs de kant staan. Meestal is er wel een telbord beschikbaar, maar de scheidsrechter is degene die de stand hier op moet schrijven. Je kunt op een aantal manieren een punt scoren:
Wanneer je de bal zo op de helft van de tegenstander weet te spelen dat hij of zij hem niet meer terug naar jouw helft kan spelen
Wanneer de bal twee keer stuit op de helft van de tegenpartij
Wanneer de tegenstander de bal al speelt voordat deze op de tafel heeft gestuit
Er zijn ook situaties waarin je een punt kunt verliezen:
Als je bij het slaan op de tafel leunt of de tafel in beweging brengt
Wanneer je bij dubbelspel in het verkeerde vak slaat
Wanneer je bij dubbelspel twee keer achter elkaar speelt, terwijl het eigenlijk om de beurt moet
Het kan voorkomen dat een rally eindigt zonder dat iemand een punt heeft gescoord. Dat betekent dat er sprake is van een let en dat de rally opnieuw moet worden gespeeld. Dit kan om verschillende redenen voorkomen:
Een bal of een speler van een andere tafel komt te dicht in de buurt
Er gebeurt iets dat niemand verwacht: de bal of het net gaat kapot, de tafel stort in, enzovoorts
Bij een netservice
De tegenstander stond nog niet klaar en probeerde daarom niet eens terug te spelen - Het spel wordt onderbroken door de scheidsrechter
Serveren of opslaan
Het serveren of opslaan is bij tafeltennis erg belangrijk. er worden steeds meer creatieve manieren bedacht om de tegenstander met de eerste bal al meteen te verrassen. De grondregel bij het opslaan is dat je de bal zo moet slaan dat hij eerst op de eigen helft stuit en dan pas over het net naar de tegenstander gaat. Vervolgens moet hij ook weer op de helft van de tegenstander stuiten. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten bij het serveren:
De speler moet met hand en bal achter de eindlijn en boven tafelhoogte blijven
De bal moet duidelijk op worden gegooid
Een speler mag pas serveren als de tegenstander klaar staat voor ontvangst
Is de service goed, maar raakt hij onderweg toch het net, telt dit als netservice en moet een speler opnieuw serveren
Bij dubbelspel moet een speler schuin over de tafel serveren naar het juiste vak
Terugslaan
Wanneer de bal geserveerd is, mag de andere speler deze terugslaan zodra hij één keer op zijn of haar helft is gestuit. De bal moet langs over of via het net terug worden gespeeld naar de tegenpartij. Klinkt misschien simpel, maar de tegenstander probeert het je natuurlijk zo moeilijk mogelijk te maken.
Effect in de slag
Er zijn verschillende soorten effecten waar je gebruik van kunt maken bij tafeltennis:
De topspin: Bij deze spin beweegt een speler het batje van beneden naar boven en naar voren. Hierdoor krijgt de bal een voorwaartse draaiing en meer snelheid na de stuit op tafel.
De backspin: De speler beweegt het batje van boven naar beneden en naar voren. Hierdoor krijgt de bal een achterwaartse draaiing en remt hij af na de stuit op tafel.
De zijspin: De speler beweegt het batje zijwaarts langs de bal. Hierdoor draait de bal naar links of naar rechts, zowel voordat hij stuit als nadat hij op tafel stuit. Spelers combineren de zijspin vaak met een topspin of backspin. De zijspin wordt het meest gebruikt bij het serveren van de bal.
Geen spin: In dit geval raakt het batje de bal loodrecht. Hierdoor zit er geen spin aan de bal.
Dubbelspel
Je kunt tafeltennis 1 tegen 1 spelen, maar je kunt ook dubbelspel spelen, dus 2 tegen 2. Bij dubbelspel zijn er een aantal regels net wat anders dan bij 1 tegen 1. Bij opslag moet de bal eerst in de rechterhelft van de eigen speelhelft komen en en vanuit daar diagonaal in de rechter speelhelft van de tegenstander stuiten. Bij een dubbelspel slaan spelers om de beurt. Een speler mag dus niet twee keer achter elkaar slaan. De volgorde van de spelers moet aan het begin van de wedstrijd al vastliggen. Nadat er twee services plaats hebben gevonden, wisselen de spelers van het team van plaats, zodat de servicebeurt naar de andere speler uit het team gaat.
Wisselen
Na iedere game wisselen de spelers van tafelhelft. Ze verhuizen dus naar de andere kant van de tafel. Wanneer er een beslissende game wordt gespeeld, wat meestal de vijfde game is, dan wisselen spelers ook van tafelhelft wanneer er een van de spelers vijf punten heeft behaald, of tien punten als je speelt met 21 punten per game.
Officiële spelregels van het tafeltennis (NTTB) downloaden
Ben je benieuwd naar de uitgebreide versie van de officiële regels van tafeltennis? Op de website van de NTTB kun je de regels downloaden! Daarnaast kun je ze hier downloaden.
Hoe speel je tafeltennis?
Als je recreatief tafeltennis speelt, heb je niet veel nodig. Een tafeltennis tafel, ballen en batjes zijn genoeg. In het begin wordt er vaak met weinig regels gespeeld, vooral als het spel plaatsvindt op de camping of in een andere recreatieve omgeving. Wanneer mensen wat serieuzer willen gaan spelen, sluiten ze zich vaak aan bij een club. Hier wordt al een stuk meer officieel gespeeld. De regels worden over het algemeen allemaal toegepast bij clubs. De officiële spelregels voor tafeltennis zijn opgesteld door de Nederlandse Tafeltennisbond. Wil jij graag tafeltennis gaan spelen? Of speel je het al, maar wil je het wat serieuzer gaan spelen in plaats van enkel recreatief? Dan zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen om dit soepel te laten verlopen.
Sluit je aan bij een club
Om met de officiële regels te kunnen gaan spelen, is het verstandig om je aan te sluiten bij een club. Hier leer je veel mensen kennen die de sport serieus beoefenen, zodat je meer kunt leren over de regels en verschillende technieken die je kunt gebruiken.
Train de nodige vaardigheden
Er zijn een aantal vaardigheden die goed van pas komen als je tafeltennis gaat spelen. Denk bijvoorbeeld aan reactievermogen en hand-oog coördinatie. Als je deze vaardigheden alvast verder ontwikkelt voordat je begint met het beoefenen van tafeltennis, scheelt dit al een hoop.
Sluit je aan bij een teamLeer de regels van de sport alvast kennen
Het is handig om de regels van tafeltennis alvast een beetje te kennen voordat je echt begint de sport te beoefenen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om te beginnen, want je weet al een beetje waar je op moet letten.
Terminologie bij tafeltennis
Trekken
Klemmen
Tic Tac
Let: Dit houdt in dat een rally afloopt zonder dat een speler een punt heeft gescoord. De rally moet dan opnieuw worden gespeeld.
Topspin: Hiermee geef je de bal een voorwaarts effect en meer snelheid.
Backspin: Hiermee geef je de bal een achterwaarts effect en rem je hem af.
Zijspin: Hiermee zorg je dat de bal een effect naar links of naar rechts krijgt.
Leeftijdsindeling
Ook bij tafeltennis is er een leeftijdsindeling, aangezien er veel jeugd is dat de sport beoefent. Eind 2020 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de leeftijdsindeling van de jeugd.
Dit zijn de huidige leeftijdscategorieen bij tafeltennis:
Geboortejaar | ITTF nieuw | NTTB oud | NTTB nieuw |
---|---|---|---|
2002 en eerder | Senior | Senior | Senior/O23* |
2003 | U19 | Senior | O19 |
2004 | U19 | Junior | O19 |
2005 | U17 | Junior | O17 |
2006 | U17 | Junior | O17 |
2007 | U15 | Kadet | O15 |
2008 | U15 | Kadet | O15 |
2009 | U13 | Pupil | O13 |
2010 | U13 | Pupil | O13 |
2011 en later | U11 | Welp | O11 |
Benodigdheden om te tafeltennisssen
Wat heb je nodig om tafeltennis te spelen:
Een tafeltennistafel
Een net
Batjes
Bal
Kleding
Veelgestelde vragen bij tafeltennis
Hoe houd je een pingpong batje vast? (penhoudergreep of handshake greep)
Je kunt het batje bij pingpong op verschillende manieren vasthouden. De greep die het meest wordt gebruikt is de handshake greep, waarbij je het batje vasthoudt alsof je iemand een hand geeft. De penhoudergreep is een manier van vasthouden die vooral door professionals wordt toegepast.
Waar komt de naam Pingpong vandaan?
De naam pingpong is gebaseerd op het geluid dat de celluloid ballen maken als je er tegenaan slaat.
Hoe groot is een pingpongbal balletje?
Een pingpong balletje heeft een doorsnede van ongeveer 4 centimeter.
Hoe lang is een tafeltennistafel?
Een tafeltennistafel moet 274 centimeter lang zijn.
Vanaf welke leeftijd kan je tafeltennis spelen?
In principe kan een kind van iedere leeftijd natuurlijk recreatief leren tafeltennissen. Vanaf een jaar of 4 zouden ze ook bij een club kunnen gaan of lessen kunnen volgen.
Kun je tafeltennis met meer dan 2 personen spelen?
Ja, tafeltennis kan 1 tegen 1 worden gespeeld, maar je kunt ook een dubbelspel spelen, dus 2 tegen 2. Hiervoor gelden net wat andere regels dan voor 1 tegen 1 wedstrijden.
Wanneer is pingpong ontstaan?
De huidige vorm van pingpong is ontstaan in 1901.