Regels om squash te spelen
Squash is een erg dynamische sport die steeds populairder wordt in Nederland. Het wordt gespeeld door één speler, of meerdere spelers tegen elkaar met een racket en een bal op een afgesloten baan. Het spreekt natuurlijk voor zich dat er regels gekoppeld zijn aan de sport. Zowel spelregels als gedragsregels en baanregels. De baanregels kunnen per vereniging verschillen, maar de spelregels en gedragsregels voor de sport zijn overal hetzelfde. Die regels zijn voorgeschreven door de World Squash Federation om ervoor te zorgen dat het spel veilig, eerlijk en sportief verloopt.
Officiële squash regels downloaden →Uitleg over squash:
Geschiedenis van Squash
Squash is rond 1865 ontstaan in Engeland, maar hoe en waar de sport precies is ontstaan, daar zijn twee verschillende verhalen over. Het ene verhaal is dat squash is ontstaan op de bekende kostschool Harrow. Dat het werd gespeeld door jongens die moesten wachten tot ze de rackets-baan konden gebruiken. Het tweede verhaal zegt dat de sport juist is ontstaan door gevangenen in een gevangenis. Dat ze de sport uit hebben gevonden door een bal op de binnenplaats van de gevangenis tegen de muur te slaan. De gevangenen kwamen voor het grootste deel uit hetzelfde milieu als de jongens op Harrow, aangezien het vooral mensen waren die hun schuld niet hadden betaald en daarom op waren gepakt.
De eerste spelregels voor Squash en de eerste baan waar het op gespeeld werd zijn wel zeker op Harrow ontstaan. Vanaf hier werd de sport overgedragen naar andere kostscholen in Engeland en zelfs grote universiteiten zoals Oxford en Cambridge. Met de ex-studenten ging de sport mee naar Londen en andere landen, waaronder koloniën. Zo kwam Squash al snel in landen zoals Pakistan en Egypte terecht, waar het gespeeld werd door hoge ambtenaren en militairen. Ook in andere landen werd Squash veel gespeeld door het leger, aangezien het een perfecte sport is om onder andere je fitheid en reactiesnelheid te verbeteren. De commerciële vorm van Squash ontstond uiteindelijk in Australië en stak vanuit daar weer over naar Engeland. Inmiddels heeft Squash wereldwijd zo’n 20 miljoen beoefenaars en wordt het zowel door veel mannen als vrouwen op recreatief en wedstrijdniveau gespeeld.
Welke regels zijn er bij Squash?
De puntentelling
In de meeste gevallen spelen we Squash met een best-of-five puntentelling. Dat betekent dat degene die als eerste drie games wint, de partij wint. Je wint een game met minimaal 11 punten en minimaal 2 punten verschil. Ieder punt dat je wint, wordt geteld op het scorebord. Als je in de beurt van je eigen service een punt scoort, moet er van kant gewisseld worden. Aan het begin van de game wordt de kant van serveren gekozen door de speler die de toss wint.
De bal in of uit
Wanneer is de bal bij Squash in of uit? Bij deze sport geldt de regel: als de bal op de lijn komt, is hij uit. De bal is ook uit als hij op een deel van de voormuur terecht komt. Het gedeelte waarop de bal uit is, heet de tin. Dit gedeelte is van een ander materiaal gemaakt dan de rest van de muur, zodat je het duidelijk kunt horen wanneer de bal dit gedeelte raakt. Als iemand gaat serveren, moet die persoon met minimaal één voet in het servicevak staan. Daarnaast moet de service boven de middelste lijn uit komen, anders heb je te maken met een foute service. Als de bal terug wordt geslagen, mag deze zo vaak de achterwand en zijwand raken als je maar wil, zolang de bal niet op de grond komt voordat de voormuur geraakt wordt. Raakt de bal wel eerder de grond, dan betekent dit dat de tegenstander een punt krijgt.
De veiligheid van de spelers
Er zijn een aantal regels in het leven geroepen voor Squash om de veiligheid van de spelers te kunnen garanderen.
Stroke
Als er sprake is van een stroke, staat de tegenstander in de slag van het racket of in de directe driehoek tussen de speler en de voormuur. In dat geval is het niet toegestaan om de bal te slaan, omdat het niet veilig is. Dit betekent dat de tegenstander ervoor zorgt dat het spel niet verder kan gaan, hij of zij verliest daardoor een punt.
Let
Als er sprake is van een let, staat de tegenstander net buiten de driehoek tussen de speler en de voormuur. In dit geval belemmert de tegenstander de slag van de speler niet, maar is er wel een kans dat hij of zij geraakt wordt als de bal wordt gespeeld. Wanneer er sprake is van een let, speel je het punt over.
Turning
Het komt wel eens voor dat de bal op een aparte manier via de muur of achterwand stuitert, waardoor de speler om zijn of haar eigen as moet draaien om de bal terug te kunnen slaan. Hierdoor kan de speler de oriëntatie en de positie van de tegenstander kwijt zijn. Dat maakt het een risico om de bal in zo’n geval te slaan. Dat is de reden dat er bij een turning altijd een let moet worden gespeeld.
Gebeurt één van deze dingen tijdens een wedstrijd? Dan zal de scheidsrechter bepalen of er wel of niet sprake is van een let, stroke of no let. Is er geen sprake van een wedstrijd, dan speel je waarschijnlijk zonder scheidsrechter. Mocht je er in zo’n geval samen niet uitkomen, wees dan sportief en speel een let.
Officiële regels van Squash downloaden
Ben je benieuwd naar de uitgebreide versie van de officiële regels van Squash? Op de website van de SBN kun je de regels downloaden! We hebben ze hier ook beschikbaar gemaakt.
Hoe speel je Squash?
Als je nog niet bekend bent met deze sport, is het natuurlijk handig om een aantal basis dingen te weten voordat je ermee gaat beginnen. Denk bijvoorbeeld aan de spelregels, maar ook wat je nodig hebt om de sport te gaan beoefenen en waar je hem kunt gaan beoefenen.
Ga op zoek naar een vereniging bij jou in de buurt
Als je gaat beginnen met het spelen van Squash, is het slim om meteen op zoek te gaan naar een vereniging waar jij je bij aan kunt sluiten. Dit maakt het veel makkelijker om de sport te leren kennen en je ontmoet ook meteen veel mensen waar je samen mee kunt spelen.
Zorg dat je alle regels, termen en technieken leert kennen
Voordat je begint met spelen, is het handig om alvast de algemene regels van de sport te kennen, en de termen en technieken die gebruikt worden bij het Squashen. Dat maakt het makkelijker om in de sport te komen. Als je de theorie al kent, hoef je die alleen nog maar te leren in de praktijk in te zetten.
Sluit je aan bij een teamVerzamel alle materialen die je nodig hebt voor het spelen van Squash
Wanneer je aan de slag gaat met Squash, is het natuurlijk wel zo fijn als je alle materialen al in huis hebt die je nodig hebt voor het beoefenen van de sport. Hieronder sommen we niet alleen de termen voor je op die je moet kennen voor het spelen van Squash, maar ook de materialen die je nodig hebt voor de sport!
Termen bij squashen:
Service en opslaan
Let
Stroke
Turning
Fishing
Blocking
No let
Squash slag technieken
Drive
Dropshot
Lob
Nick(bal)
Boast
Benodigdheden om Squash te spelen
Wat heb je nodig om Squash te spelen:
De juiste indoor sportschoenen
Een geschikte bal
Een Squashracket
De juiste sportkleding
Een veiligheidsbril
Type squashballen
PRO bal: Deze bal is gemaakt van zwart carbon rubber en heeft twee gele stippen als markering. De PRO bal is de langzaamste bal en wordt gebruikt voor de toernooien van de SVQ-competitie.
Competition bal: Deze bal is ontwikkeld voor de competitie- en amateurspeler. Hij is ook gemaakt van zwart carbon rubber, maar dan maar met één gele stip als markering.
Intro bal: Deze bal is geschikt voor de absolute beginner. Hij is 12% groter dan andere ballen en beschikt over een 40% grotere stuithoogte.
Progress bal: Deze bal is geschikt voor recreatieve speler die graag beter wil gaan spelen. De Progress bal is 6% groter dan de reguliere bal en heeft een 20% hogere ‘Hang time’. Hierdoor blijft hij langer in de lucht hangen en is het makkelijker om ermee te spelen.
Veelgestelde vragen bij Squash
Hoe begint een squashwedstrijd?
Na een beetje inslaan, begint de wedstrijd met de toss. Wie de toss wint, kiest vanuit welke kant het serveren wordt gedaan.
Hoe scoor je punten bij Squash?
Je kunt op 4 manieren een punt scoren bij Squash: (-) Als de bal twee keer stuitert voordat jouw tegenstander hem raakt; (-) Wanneer de bal het achterbord of net raakt; (-) Wanneer de bal buiten de omtrek van het veld terecht komt; (-) Je krijgt een punt wanneer jouw tegenstander met opzet het spel in de weg staat om ervoor te zorgen dat jij de bal niet kunt raken.
Wat voor puntentelling gebruik je bij squash?
Squash werkt met een best-of-five puntentelling. Dus degene die het eerst drie games wint, wint de hele partij. Om te winnen moet je minimaal 11 punten scoren met minimaal 2 punten verschil.
Hoe moet je serveren bij squash?
Bij het serveren moet je in ieder geval met één voet in het servicevak staan. Die voet mag daarbij geen lijn aanraken. Vervolgens sla je de bal op de voormuur, boven de serveerlijn, maar wel onder de uitlijn.
Wanneer is de bal bij Squash in of uit?
Wanneer de bal bij Squash op de lijn komt, is deze uit. Dit geldt ook als de bal op een bepaald gedeelte van de voormuur terecht komt, genaamd de ‘tin’.
Wat is interference bij Squash?
Dit is iets dat een speler doet om te voorkomen dat zijn of haar tegenstander de bal kan slaan.
Wanneer is de bal uit bij Squash?
Als hij op de lijn of op een bepaald gedeelte van de voormuur terecht komt, genaamd de ‘tin’.
Wat is moeilijker, tennis of squash?
Squash is in ieder geval intensiever voor je lichaam dan tennis. Je verbrandt daarom meer calorieën per uur met het spelen van Squash dan met het spelen van tennis. Daarnaast heb je er meer reactiesnelheid voor nodig dan voor tennis.
Kun je squashen zonder tegenstander?
Ja, Squash is één van de weinige balsporten die je zonder tegenstander kunt beoefenen.
Hoe moeilijk is het spelen van squash?
In het begin kan de sport wel lastig zijn, maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt komt het helemaal goed. Er zijn daarnaast verschillende ballen die je kunt gebruiken, afhankelijk van jouw niveau.