Regels voor het snelwandelen

Snelwandelen is een atletiekonderdeel dat al erg lang bestaat. Het is al sinds 1908 een Olympische sport voor de mannen en sinds 1992 ook voor de dames. De afstanden die tijdens de Olympische Spelen worden gelopen zijn 20 kilometer en 50 kilometer. De 20 kilometer wordt zowel door de mannen als de vrouwen gelopen en de 50 kilometer alleen door de mannen. De bedoeling van snelwandelen is, zoals de naam al zegt, om zo snel mogelijk te wandelen en niet te gaan rennen. Het is bij snelwandelen verplicht dat een atleet minimaal met 1 voet contact houdt met de grond, in tegenstelling tot hardlopen. De regels van deze sport zijn met name gericht op de manier waarop de benen bewogen moeten worden en wanneer het teveel op rennen begint te lijken. Snelwandelen is dus zeker niet zo simpel als het misschien klinkt!

Officiële snelwandelen regels downloaden →

Uitleg over snelwandelen:

    Competitie snelwandelen met kegels op straat en gespierde benen

    Geschiedenis van snelwandelen

    Snelwandelen is echt een iconische sport als onderdeel van de Olympische Spelen. De sport werd rond het jaar 1880 ‘bedacht’, al is het niet echt duidelijk wie het heeft bedacht en waar het concept vandaan kwam. Al vanaf het jaar 1908 is het een vast onderdeel van de atletieksporten op de Olympische Spelen. De sport werd in het begin nogal lacherig ontvangen, tegenwoordig soms ook nog. Nu kan de manier van lopen er ook best komisch uitzien bij snelwandelen, aangezien atleten verplicht zijn op een bepaalde manier te lopen. Maar ondanks het feit dat het er misschien lachwekkend uitziet, is snelwandelen toch echt een intensieve sport die veel precisie eist en veel van het lichaam van een atleet vergt.

    Oude man in blauwe kleding doet aan snelwandelen

    Welke regels zijn er bij snelwandelen?

    Regels voor de beweging van de benen

    De belangrijkste regel bij snelwandelen is waarschijnlijk wel deze: er moet constant 1 voet contact houden met de grond. Het is niet toegestaan om een zweefmoment te hebben, zoals dat bij hardlopen wel voorkomt. Dit is om te voorkomen dat het teveel op rennen gaat lijken, wat uiteraard niet toegestaan is. Naast het feit dat de atleten ten allen tijden 1 voet aan de grond moeten houden, worden er ook eisen gesteld aan de beweging van de knie. De knie van het standbeen moet namelijk vanaf het moment dat de voet de grond raakt, totdat de voet recht onder het lichaam is, gestrekt zijn. Dit is vaak de reden dat het loopje van snelwandelaars er wat lachwekkend uitziet.

    De techniek van het snelwandelen

    Het snelwandelen kan er erg apart uitzien voor mensen die dit niet gewend zijn. Dit komt door de techniek die aan wordt gehouden bij deze sport. Een snelwandelaar loopt vaak ook erg rechtop en zet de ene voet vrijwel recht voor de andere neer. Door de snelheid van de vlakke passen, gaat het vaak in een behoorlijk tempo. Het strekken van het standbeen wordt vaak gecompenseerd door het kantelen van de bekken naar de tegenovergestelde zijde. Ook de manier waarop atleten de armen meebewegen is erg belangrijk voor de snelheid. Voor een snelwandelaar is uithoudingsvermogen het allerbelangrijkste, daarna kracht.

    Straffen bij snelwandelen

    Mocht een jurylid een overtreding constateren bij een atleet tijdens het snelwandelen, dan kunnen er twee dingen gebeuren:

    1. Is de overtreding op het randje, dan kan het jurylid de atleet een berisping geven door een geel bordje omhoog te houden met een teken erop. Gaat het om het verliezen van contact met de grond, dan is het teken een golfje. Gaat het om een gebogen knie, dan is het een >. Er mag niet tweemaal dezelfde berisping gegeven worden aan dezelfde atleet.

    2. Is er al eerder een berisping aan de atleet gegeven of gaat het om een overduidelijke overtreding, dan mag een jurylid een waarschuwing geven. Dit doet hij of zij door het startnummer van de atleet op te schrijven. Het startnummer wordt dan op een bord langs het parcours gezet met zijn of haar startnummer met een rood kruisje of rode cirkel. Zo weet de atleet dat het over hem of haar gaat. Een atleet mag 1 waarschuwing krijgen. Een volgende overtreding betekent diskwalificatie.

    Wanneer een atleet wordt gediskwalificeerd, laat de chef snelwandeljury hem of haar een rood bordje zien en moet deze atleet de baan verlaten. Een atleet kan ook na het finishen nog worden gediskwalificeerd. De meeste snelwandelwedstrijden worden op een parcours gehouden waar de deelnemers meerdere rondes moeten wandelen, zodat de jury hen meerdere keren voorbij ziet komen. Het geven van berispingen en waarschuwingen tijdens het snelwandelen leidt nogal wel eens tot discussies, aangezien het moeilijk te zien kan zijn met het blote oog of een voet nu wel of niet de grond raakt.

    Puntentelling: scoren en manieren van gooien

    Alleen het team dat aan slag is kan bij honkbal punten scoren, daarom bestaat iedere inning uit twee speelhelften. Zo is ieder team per inning een keer aan slag. Het honkbalveld bestaat uit vier honken.

    Een team verdient een punt wanneer een aanvallende speler alle vier de honken gepasseerd is. Lukt het een speler om alle vier de honken in één slagbeurt te passeren, dan is er sprake van een homerun.

    Homerun

    Een homerun levert ook één punt op, plus de binnengeslagen punten van andere honklopers die nog op het veld stonden.

    Werper/Pitcher

    De bal wordt gegooid door een werper, ook wel pitcher genoemd, van het verdedigende team. Hij gooit de bal vanaf het vierde honk, ook wel de thuisplaat genoemd. De bal moet over de plaat gaan, tussen knie- en elleboog hoogte van de slagman. Dit noemen we ook wel de slagzone. Er staat altijd een plaatscheidsrechter bij die de worp beoordeelt, hij staat achter de catcher en de thuisplaat. Blijft de worp niet in de slagzone, dan telt het als een ‘wijd’, zolang de slagman niet probeert de bal te slaan. Probeert hij dit wel, dan telt de worp toch als ‘slag’, al bleef hij niet binnen de slagzone. Blijft de worp wel gewoon binnen de slagzone, dan telt het als een ‘slag’, ook als de slagman niet probeert om de bal te slaan. Heeft de slagman de bal na drie keer ‘slag’ nog niet geraakt, dan is hij uit. Gooit de werper vier keer ‘wijd’, dan mag de slagman zonder de bal te slaan naar het eerste honk lopen. Dit mag ook wanneer de slagman met de bal geraakt wordt door de werper. De slagman moet dus in principe de worp snel kunnen beoordelen. Hij moet immers bepalen of hij moet proberen te slaan of niet.

    Officiële regels van het snelwandelen downloaden

    Ben je benieuwd naar de regels achter de sport snelwandelen? Je kunt de officiële regels van de sport vinden op deze website. Dit zijn de officiële regels van de Atletiekunie.

    Officiële snelwandelen regels downloaden →

    Hoe beoefen je snelwandelen?

    Wil je graag snelwandelen gaan beoefenen? Dat zal als amateur even lastig worden in het begin, maar als je door die fase heen komt, moet het wel goed komen. Het is belangrijk dat jij jezelf bepaalde vaardigheden aanleert die belangrijk zijn voor het snelwandelen, maar ook dat je gaat kijken wat jouw doelstellingen zijn voor het beoefenen van deze sport. Wil je het vooral hobbymatig gaan doen of wil je ook echt meedoen aan wedstrijden?

    1. Bestudeer de techniek van het snelwandelen

      Voordat je echt gaat beginnen met snelwandelen, is het verstandig om de techniek en de regels goed te bestuderen. Je zou misschien denken dat het niet zo ingewikkeld is, maar het is lastiger dan je denkt om precies volgens de regels van snelwandelen te bewegen!

      Officiële regels downloaden →
    2. Oefen de bewegingen

      Heb je een goed beeld in je hoofd van wat je wel en niet mag doen qua bewegingen? Ga hier dan mee oefenen. In het begin zal het namelijk echt wennen zijn en zul je er waarschijnlijk veel over na moeten denken. Door de bewegingen vaak te herhalen, zul je merken dat het steeds meer automatisch gaat.

    3. Train je uithoudingsvermogen en kracht

      Zoals we eerder al benoemden, zijn uithoudingsvermogen en kracht erg belangrijk voor een goede snelwandelaar. Afgezien van het oefenen van de techniek is het dus verstandig om jouw uithoudingsvermogen en de kracht in je benen en armen te gaan trainen.

    Benodigdheden om te snelwandelen

    Wat heb je nodig om snelwandelen uit te oefenen:

    • Goede loopschoenen

    • Comfortabele sportkleding

    • Een goede ondergrond om te oefenen

    • Een jury

    • Bordjes voor de jury

    Vrouw doet aan snelwandelen terwijl ze naar muziek luistert

    Veelgestelde vragen bij snelwandelen

    Hoe snel kun je snelwandelen?

    Professionele snelwandelaars lopen met een hoge snelheid, soms wel van 15 kilometer per uur. Dat zijn behoorlijke snelheden als je bedenkt dat je niet mag rennen.

    Is snelwandelen goed voor je gezondheid?

    Snelwandelen vergt veel van je lichaam en is dus een goede manier om in beweging te zijn. Daarnaast blijkt uit onderzoek ook dat snelwandelen of goed doorlopen helpt de bloeddruk en het cholesterol in je lichaam te verlagen. Ook de kans op diabetes wordt minder als je regelmatig snelwandelt.

    Wat is niet toegestaan bij snelwandelen?

    Het is bij snelwandelen niet toegestaan om een zweefmoment te hebben, dus dat beide voeten contact met de grond verliezen op hetzelfde moment. Er moet altijd 1 voet contact houden met de grond. Daarnaast moet bij iedere stap de knie van het voorste been gestrekt blijven tot hij helemaal onder het lichaam is.