Regels om skeleton te spelen

Skeleton is een wintersport die verwant is aan het bobsleeën en het rodelen. Het is een vorm van sleeën waarbij de atleet op de buik ligt op een slee en met het hoofd vooruit naar beneden glijdt. De sport wordt in de meeste gevallen beoefend op een bobsleebaan en atleten kunnen snelheden bereiken tot de 140 kilometer per uur. Skeleton is dus zeker wel een extreme wintersport te noemen. Ben je benieuwd naar de officiële regels van skeleton? Op deze pagina vertellen we je alles over deze onbekende sport, van de geschiedenis en het materiaal tot de regels die bij de sport gelden!

Officiële skeleton regels downloaden →

Uitleg over skeleton:

    Skeleton sport

    Geschiedenis van skeleton

    Skeleton is de oudst bekende sleesport die er is. In het jaar 1884 werd skeleton als officiële sport geïntroduceerd in Sankt Moritz in Zwitserland. Voor een lange tijd werd de sport ook alleen in die stad beoefend, op de Cresta Run. In het jaar 1928 en het jaar 1948 werden de Olympische Spelen in Sankt Moritz gehouden. In die edities van de Winterspelen was skeleton ook een Olympische sport. Een hele tijd later, in het jaar 2002, toen de Olympische Winterspelen in Salt Lake City werden gehouden, stond skeleton voor het eerst in een lange tijd weer op het programma. Hierna is het een vaste Olympische sport geworden. Skeleton valt onder de Internationale bond FIBT, samen met het bobsleeën. Deze bond legt de regels van de sport vast.

    Welke regels zijn er bij skeleton?

    Gewicht van de atleten

    Het gecombineerd gewicht van de atleten en hun slee is erg belangrijk bij skeleton. Het gewicht moet bij iedere atleet gelijk zijn om concurrentievervalsing te voorkomen. Logisch natuurlijk, want het gewicht van de atleet en de slee hebben veel impact op de snelheid. Om een wedstrijd eerlijk te houden, moet het gewicht bij iedere deelnemer gelijk zijn. Mocht het gewicht van een atleet en de slee onder het maximaal toegestane gewicht liggen, dan kan hij of zij ervoor kiezen om ballast op de slee te monteren. Op die manier kan het gewicht gelijk worden gemaakt met de andere deelnemers. Voor mannen is het maximum gewicht van de slee 43 kilo en het maximale gewicht met atleet erbij mag niet meer dan 115 kilo zijn. Bij de vrouwen is het maximaal toegestane gewicht 92 kilo met de slee erbij.

    Veiligheid 

    Aangezien atleten bij skeleton extreme snelheden kunnen bereiken, is de veiligheid erg belangrijk bij deze sport. Deelnemers dragen gek genoeg weinig bescherming, maar dit heeft natuurlijk ook met het gewicht te maken. Atleten dragen een aerodynamisch pak en een veiligheidshelm. Gelukkig zitten deelnemers bij skeleton zo dicht op het ijs dat het zelden voorkomt dat ze ernstige verwondingen oplopen bij een val. 

    Basisregels 

    Skeleton is een relatief eenvoudige sport met maar weinig regels, afgezien van een aantal basisregels. De regel rondom het gewicht van de atleten en de slee hebben we al besproken. Een wedstrijd start altijd met de deelnemers die zo hard mogelijk rennen met één hand aan hun slee. De tijd gaat in zodra de atleten de startlijn passeren. De atleet met de snelste tijd wint de wedstrijd.

    Officiële regels van skeleton downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels voor de sport skeleton? Je kunt het reglement downloaden op de website van de IBSF of je doet het meteen hier (Engels)!

    Officiële skeleton regels downloaden →

    Hoe beoefen je skeleton?

    Skeleton beoefenen in Nederland zal niet heel makkelijk zijn. We hebben maar weinig bobsleebanen, laat staan banen die ook nog geschikt zijn voor skeleton. Het is een relatief onbekende sport in ons land, daarom zul je niet veel plekken tegenkomen waar je de sport kunt leren beoefenen. Hiervoor zul je al snel naar het buitenland moeten. Wil je graag iets met skeleton gaan doen? Hieronder geven we je een aantal tips!

    1. Bobsleebaan Nederland

      Er is 1 bobsleebaan te vinden in Nederland, deze is te vinden in Harderwijk. Dit is geen volwaardige bobsleebaan, maar je zou het hier kunnen proberen.

    2. Bobsleebaan buitenland

      Wil je graag naar een echte bobsleebaan? Dan zul je naar Duitsland moeten. De baan die door de top in Nederland wordt gebruikt is die van Winterberg in het Duitse Hochsauerland. Dit is zo’n 195 kilometer rijden vanuit Venlo, als je de kortste route neemt. Hier kun je eventueel ook leren bobsleeën.

    3. Alternatieven

      Wil je graag een wintersport beoefenen maar heb je niet de mogelijkheid om regelmatig naar Duitsland te gaan om skeleton te beoefenen? Kies dan voor snowboarden of skiën. In Nederland zijn namelijk wel meerdere locaties waar je deze sporten kunt beoefenen en leren.

    Benodigdheden om skeleton te beoefenen

    Wat heb je nodig om skeleton uit te oefenen:

    • Helm

    • Aerodynamisch pak 

    • Slee

    • Eventueel ballast voor aan de slee

    • Bobsleebaan

    Veelgestelde vragen bij skeleton

    Waarom heet deze sport skeleton?

    De naam skeleton is afkomstig van de skeletachtige slee die oorspronkelijk werd gebruikt voor de sport. Deze had veel weg van een skelet.

    Hoe hard kun je gaan bij skeleton?

    Professionele skeleton atleten kunnen snelheden tot en met de 140 kilometer per uur bereiken.

    Wat doe je bij de sport skeleton?

    Bij skeleton glijden atleten op hun buik op een slee van een helling af met hun hoofd vooruit.