Regels om shorttrack te beoefenen
Shorttrack is een onderdeel van de schaatssport en een variant van het hardrijden. Shorttrack wordt uitgevoerd op een lange, ovale baan van 111,12 meter. Deze banen zijn normaal gesproken voor ijshockey of voor het kunstschaatsen. De absolute tijd van een schaatser is slechts beperkt van belang bij shorttrack, in tegenstelling tot bij het langebaan rijden. Vier tot zes rijders starten tegelijkertijd en degene die als eerste over de finish komt is de winnaar. Techniek en conditie zijn erg belangrijk bij deze sport, maar ook behendigheid, tactiek en acceleratievermogen. De afstanden die bij shorttrack worden gereden zijn 500 meter, 1000 meter en 1500 meter. De sport staat vooral bekend om spectaculaire inhaalacties, aangezien er zowel buitenom als binnendoor ingehaald mag worden. Hierbij zul je vaak zien dat de hand aan het ijs is in de bochten. Ben je benieuwd naar de regels van deze schaatssport? Op deze pagina vertellen we je alles over shorttrack van de regels en het wedstrijdverloop tot de geschiedenis van de sport!
Officiële shorttrack regels downloaden →Uitleg over shorttrack:
Geschiedenis van shorttrack
Het shorttrack schaatsen is rond het jaar 1890 ontstaan in Groot-Brittanië. De sport ontstond uit een andere sport die in die periode erg geliefd was: rolschaatsen. In het jaar 1967 werd shorttrack door de Internationale Schaatsunie erkend. De eerste internationale kampioenschappen vonden vervolgens plaats in het jaar 1978. Shorttrack stond voor het eerst op het programma van de Olympische Winterspelen als demonstratiesport in het jaar 1988, toen de Spelen in Calgary plaatsvonden. Vier jaar later werd de sport een officieel onderdeel van de Winterspelen.
Welke regels zijn er bij shorttrack?
Basisregels shorttrack
Het shorttrack schaatsen heeft een aantal basisregels die erg belangrijk zijn voor de sport:
Inhalen: Inhalen is toegestaan, zowel binnendoor als buitenom. De verantwoordelijkheid voor botsen ligt hierbij wel bij de schaatser die inhaalt, mits de ander zich aan de regels houdt.
Een ronde achter: Als een schaatser een ronde achter komt te liggen, mag hij of zij de wedstrijd vervolgen op de buitenkant van de baan, zodat ze de andere schaatsers niet in de weg kunnen rijden. Wordt hij of zij weer ingehaald, dan moet de schaatser de baan verlaten.
Jury: Tijdens wedstrijden letten een aantal juryleden op en rond de baan op een correct verloop van de race. Er is 1 hoofdscheidsrechter aanwezig die wordt geassisteerd door 2 assistent-scheidsrechters en een videoscheidsrechter of 4 assistent-scheidsrechters.
Overtredingen
Overtredingen worden bij shorttrack in de meeste gevallen bestraft met een penalty. De overtredingen die voor kunnen komen zijn:
Impeding: Een schaatser blokkeert of hindert een andere rijder opzettelijk met het lichaam om te zorgen dat hij of zij niet kan passeren of gedwongen worden hun snelheid te verlagen.
Off-track: Een schaatser snijdt (een gedeelte van) de baan af met één of beide schaatsen, waardoor de te rijden afstand voor die rijder korter wordt.
Knocking out: Een rijder tilt doelbewust de schaats op, op een manier waardoor er een gevaarlijke situatie ontstaat. Dit komt regelmatig voor bij de finish omdat rijders dan hun been uitsteken om als eerste over de finish te rijden.
Assistance: Een rijder geeft of ontvangt hulp tijdens de race op een manier waardoor de rijder zelf of een andere rijder hier voordeel van heeft. Dit geldt niet bij aflossingsraces.
Er zijn ook een aantal overtredingen die over de jaren heen zijn komen te vervallen:
Crosstrack: Een rijder wijkt af van de lijn die men volgt om zo het pad van een andere rijder te kruisen zodat hij of zij de snelheid moet verlagen.
Team Skating: Rijders voeren acties uit die een voordeel opleveren voor andere rijders. Dit is nog wel een overtreding, maar valt nu onder assistance.
Naast de genoemde overtredingen krijgt een rijder ook een penalty voor het tweemaal veroorzaken van een valse start. Het is ook niet toegestaan voor schaatsers om beschermende kleding zoals de helm of nekbeschermer los te maken of te verwijderen tijdens een wedstrijd. Rijders die een penalty ontvangen worden automatisch laatste in de uitslag van de rit. Bij wedstrijden mogen ze eventueel nog starten in een volgende ronde, maar ze worden wel op de lagere helft van het kwalificatieschema geplaatst.
Het wedstrijdverloop en klassement
Een shorttrackwedstrijd wordt altijd opgedeeld in diverse rondes, dit begint met de heats, ofwel de voorrondes. Rijders worden hierbij door middel van loting ingedeeld in een aantal ritten. Afhankelijk van het aantal deelnemers aan de wedstrijd worden er vier tot zes heats gereden. Zijn er uitzonderlijk veel deelnemers, dan worden er voor de heats ook nog voorrondes gereden. Schaatsers beginnen de race door uit de heatbox op het ijs te stappen. Een shorttrackwedstrijd werkt in de meeste gevallen volgens het knock-outsysteem. Alleen de nummers 1 en 2 van een race kwalificeren zich hierbij voor de volgende ronde. De meeste internationale wedstrijden werken met een all-final systeem. Dit houdt in dat iedere rijder zich kwalificeert voor de volgende ronde en dat daardoor iedere rijder uiteindelijk op zijn of haar niveau in een finale eindigt.
Rijders die doordringen tot de finale ritten van wedstrijden verdienen hier punten mee. Gediskwalificeerde rijders of rijders die niet finishen, krijgen geen punten. Zij worden als laatste gerangschikt in het klassement en hun positie hierop is gelijk aan het aantal deelnemers plus 1. Is er sprake van een exact gelijke finish, dan worden de finale punten van beide te behalen plaatsen opgeteld en vervolgens door twee gedeeld. In het klassement staan de rijders die finalepunten hebben behaald van hoog naar laag bovenaan, gevolgd door rijders die in eerdere rondes uit zijn geschakeld, beginnen met de halve finale, door naar de kwartfinale, enzovoorts. Deze rijders behalen punten op basis van hun plaats in het afstandklassement. Een elfde plaats levert ook elf punten op. De rijder met de meeste afstandspunten staat dus onderaan in het klassement.
Officiële regels van shorttrack downloaden
Ben je benieuwd naar de officiële regels van shorttrack? Op de website van de KNSB kun je het reglement downloaden of via deze button.
Hoe beoefen je shorttrack?
Wil jij graag shorttrack gaan beoefenen? Dat is in Nederland heel goed te doen, wij zijn namelijk een echt schaatsland. Overal in ons land vind je schaatsbanen waar je zowel recreatief als fanatiek kunt trainen. Je kunt zelfs een echte opleiding tot shorttrack schaatser volgen via de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond, als je echt professioneel aan de slag wil met de sport. Voor de mensen die gaan starten met shorttrack schaatsen, hebben we hieronder een aantal tips!
Veel oefenen met de basis
Shorttrack is niet de meest eenvoudige tak van de schaatssport en dus is het belangrijk dat je goed kunt schaatsen als je hiermee aan de slag wil. Train dus eerst je schaats vaardigheden verder voordat je begint met shorttrack rijden.
Officiële regels downloaden →Volg een opleiding of trainingen
Zoals we al aan hebben gegeven in de vorige alinea, kun je een hele opleiding volgen tot shorttrack rijder bij de KNSB. Het maakt hierbij niet uit hoe oud je bent en hoe professioneel je met het schaatsen aan de slag wil. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen al bij de KNSB in training voor het fundament van het schaatsen.
Meedoen aan shorttrack wedstrijden
Uiteindelijk is het doel natuurlijk om mee te doen aan wedstrijden. Ook dat is in Nederland geen enkel probleem. Er worden overal in het land wedstrijden georganiseerd voor alle niveaus.
Benodigdheden om shorttrack te beoefenen
Wat heb je nodig om shorttrack uit te oefenen:
Schaatsen
Beschermende kleding
Een geschikte baan
Helm
Snijbestendige kleding
Veelgestelde vragen bij shorttrack
Hoelang is 1 ronde shorttrack?
Een ronde bestaat uit 111,12 meter. Shorttrack wordt namelijk beoefend op een ijshockeybaan.
Wat is shorttrack schaatsen?
Er rijden 4 tot 6 schaatsers in een wedstrijd. Het belangrijkste is niet wie de snelste absolute tijd heeft, maar wie het eerst over de finish komt. Wedstrijden bestaan uit 500, 1000 of 1500 meter.
Waar trainen shorttrackers in Nederland?
Shorttrackers trainen op ijshockeybanen in Nederland of op banen die normaal voor kunstschaatsen zijn bedoeld.
Waarom draag je geen klapschaats bij shorttrack?
Bij shorttrack dragen schaatsers geen klapschaats omdat deze bedoeld zijn voor lange halen. Shorttrackers dragen schaatsen die gemaakt zijn dat ze scherp aangesneden bochten kunnen maken.