Regels om roeien te beoefenen
Roeien is een sport waarbij sporters met behulp van een roeiriem een roeiboot voortstuwen. Hierdoor lijkt roeien wel wat op kanoën, maar met het grote verschil dat roeiers in de tegengestelde richting in de boot zitten. Zij kijken dus naar achteren terwijl ze naar voren roeien. Daarbij zit de roeiriem vast aan de boot, terwijl de peddel bij kanoën geen vaste verbinding met de boot heeft. Bij het roeien maken de sporters voornamelijk gebruik van de kracht van hun benen en de rest van hun core. Roeien kan als sport in groepsverband worden uitgeoefend, maar kan ook zeker individueel worden gedaan. Binnen het roeien is er een aantal disciplines te vinden. Zo wordt er in een skiff, een boot voor één persoon, altijd met twee riemen geroeid. Bij boten met twee of meer sporters zit dat anders. Daar heeft iedere roeier één riem of twee riemen. In een boot met het grootst mogelijke aantal (acht met stuurman) hebben de roeiers altijd één riem per roeier. In Nederland zijn er verschillende roeiverenigingen waar sporters terecht kunnen. Ook beschikt Nederland over twee tweekilometerroeibanen die aan de internationale normen voldoen: de Bosbaan in Amsterdam en de Willem-Alexanderbaan in Rotterdam.
Officiële roeien regels downloaden →Uitleg over roeien:
Geschiedenis van roeien
Zolang we weten, wordt roeien uitgeoefend als ontspanning. De eerste tekenen van roeien als sport brengen ons 6000 jaar terug naar China waar de eerste roeiwedstrijden werden gehouden. Ook zijn er geschriften gevonden uit de Klassieke Oudheid waarin een vorm van georganiseerde roeiwedstrijden werd gehouden. In de Middeleeuwen werden er in 1315 voor het eerst dergelijke wedstrijden georganiseerd op de lagunen bij Venetië. Deze staande wedstrijden werden toen al regatta genoemd. Het was pas in 1775 in Engeland toen zittend roeiend ontstond, waarbij de eerste wedstrijd in 1829 tussen twee universiteiten werd gehouden. In 1839 vond de eerste editie van de oudste roeiwedstrijd ter wereld plaats: de Henley Royal Regatta. In Nederland merkten we daar de nodige invloed van. Hier werd in 1846 de Koninklijke Nederlandsche Yacht Club (K.N.Y.C.) opgericht; de eerste nationale roeivereniging. Het duurde nog tot 1917 voordat de Nederlandsche Roeibond (N.R.B.) werd bedacht. Hierbij heeft het studentenroeien een grote rol gespeeld bij het bepalen van het gezicht van het roeien. Zelfs nu zien we dat nog in steden als Leiden, Utrecht en Rotterdam.
Welke regels zijn er bij roeien?
Aantal riemen per roeier
In een skiff moet de roeier met twee riemen roeien. Bij boten met twee of meer roeiers zijn er twee mogelijkheden: of er moet met één riem (boordroeien) worden geroeid of de roeiers beschikken over twee riemen (scullen).
Regels voor de bemanning
Daarnaast hebben de plekken in alle boten, behalve de skiff, een nummer. De roeier voorin heeft altijd nummer één. De slag zit helemaal achterin de boot en zit met de rug naar de overige roeiers toe. Hij of zij is meestal de meest ervaren roeier van de boot en moet ervoor zorgen dat er een constant tempo wordt gevaren. De boeg is de roeier die helemaal voorin de boot zit. Hij of zij zorgt voor het sturen van de boot en het geven van commando's. De stuurman stuurt de boot, moedigt de bemanning aan en geeft strategische commando's. Hij of zij is meestal licht van gewicht en maakt gebruik van een roeptoeter of speaker.
Wedstrijden op topniveau niet gemengd
Op topniveau worden roeiwedstrijden niet gemengd gevaren. Er wordt onderscheid gemaakt in geslacht: mannen en vrouwen. Sinds de 21e eeuw is het op sommige plekken mogelijk om nationale wedstrijden gemengd te doen, maar op topniveau is dat absoluut verboden.
Officiële regels van roeien downloaden
De officiële regels van roeien staan opgesteld in het reglement voor roeiwedstrijden van de KNRB. De regels kun je hier zien en downloaden.
Hoe gaat roeien?
Binnen het roeien zijn vier belangrijke fasen te onderscheiden: de inpik, de haal, de uitpik en de recover. Hieronder lees je hier meer over.
De inpik: begin van de slag
De inpik is het begin van de slag. Hierbij moet de roeier lichtjes naar voren leunen voor een goede houding. De armen worden gestrekt en de schenen staan verticaal. De zitting is zo'n 15 tot 20 centimeter van de voeten vandaan en de hielen worden licht opgetild.
De haal: de aandrijving
Vervolgens moet de boot worden aangedreven. Dat gebeurt in de fase 'de haal', onderverdeeld in twee fasen. Als eerst strekt de roeier zich uit bij de knieën om de stoel terug te rijden. De armen moeten gestrekt blijven en de rugleuning lang. In het tweede deel worden de benen juist volledig gestrekt, evenals de heupen. Leun achterover en houd je core aangespannen voor een goede houding.
De uitpik: sneller varen
Bij de 'uitpik' is het de bedoeling dat het blad uit het water gedrukt wordt aan het einde van de haal. In deze fase voel je dat je core hard aan het werk is en dat je schouders achter de heupen liggen. De volgorde van de bewegingen is als volgt: je begint met de aandrijving van de (kracht in je) benen, dan gooi je je lichaam naar achteren en tot slot komt de kracht vanuit de armen.
De recover: herstellen van houding
De laatste stap, de recover, is bedoeld als herstel waarbij het herstel langzaam gebeurt in verhouding met de snelheid van de haal. Het blad wordt weer naar voren gebracht en de roeiers gaan naar voren als voorbereiding op de volgende haal. Omdat het gewicht op deze manier verplaatst wordt, wordt de boot vooruit gestuwd. Daarna begint alles weer opnieuw bij de inpik.
Benodigdheden om te roeien
Wat heb je nodig om roeien te spelen/uit te oefenen:
Roeipak van een ademende stof en licht van gewicht;
Roei-jack voor regen en kou;
Roeihandschoenen om blaren te voorkomen;
Turtle: een mouwloos jack dat veel bewegingsvrijheid geeft;
Extra (droge) kleding voor na de wedstrijd of roeitocht;
Schoenen met een smalle voet zoals gympen;
Roeiboot met bootriemen.
Veelgestelde vragen bij roeien
Is roeien krachttraining of cardio?
Roeien wordt gezien als een vorm van krachttraining en een vorm van cardiotraining. Je traint je conditie, evenals je spieren. Je beenspieren, bilspieren, rug- en buikspieren, armen en schouders worden getraind tijdens roeien.
Heeft Nederland een olympisch roeiteam?
Ja, Nederland beschikt over professionele roeiers voor de Olympische Spelen. Op de Olympische Spelen haalden roeiers Melvin Twellaar en Stef Broenink nog een zilveren medaille en gingen Koen Metsemakers, Abe Wiersma, Tone Wieten en Dirk Uittenbogard voor goud. Al jaren geleden hadden Nederlanders veel succes in de roeiboot op de Olympische Spelen. Het was al in 1900 dat François Brandt en Roelof Klein wonnen op de Olympische roeibaan in Parijs.
Hoe lang is een roeiwedstrijd?
Dat verschilt per wedstrijd. Er worden bijvoorbeeld roeimarathons van 50 kilometer gehouden. Dat klinkt lang, maar gemiddeld hebben goede roeiers een snelheid van 12 kilometer per uur. Ook zijn er kortere wedstrijden te vinden. Zo is een coastal wedstrijd tussen de vier en zes kilometer lang.