Regels voor ritmische gymnastiek

Ritmische gymnastiek is een sport waarbij dans, choreografie en acrobatische bewegingen met elkaar worden gecombineerd. Sporters laten bij deze vorm van gymnastiek op het ritme van muziek hun soepelheid zien. Daarbij is ritme, coördinatie en muziek van groot belang. Er zijn geen toestellen of andere benodigdheden, zoals bij gewone gymnastiek wel het geval is. Bij ritmische gymnastiek draait het om de sporter, de muziek en eventueel wat materiaal om je uitvoering compleet te maken. In Nederland valt deze sport onder de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) en wordt ritmische gymnastiek voornamelijk door vrouwen uitgevoerd - op zowel recreatieve als professionele basis. Er bestaan zowel individuele als teamwedstrijden met groepen van vijf sporters. Een individuele oefening duurt 1:15 tot 1:30 minuten; een groepswedstrijd duurt een minuut langer. Je kunt ook een wedstrijd uitoefenen als duo of trio. De jury kijkt hierbij naar de onderlinge samenwerking, de bewegingen met basisfiguren en de uitvoering van de sprong- en draaibewegingen en geeft op basis daarvan punten.

Officiële ritmische gymnastiek regels downloaden →

Uitleg over ritmische gymnastiek:

    Ritmische gymnastiek met een lint

    Geschiedenis van ritmische gymnastiek

    Ritmische gymnastiek bestaat 'nog maar' sinds het begin van de 20e eeuw. Toentertijd ontstond het ongeveer gelijktijdig in Rusland en Duitsland. Deze vorm van gymnastiek is voortgekomen uit verschillende kunstrichtingen, namelijk muziek, toneel en dans. Het was een reactie op de strakke militaristische schoolgymnastiek van de 19e eeuw. Ook in België en Zweden werd de sport rond het jaar 1900 in groepsverband uitgeoefend. Dat gebeurde op scholen en op verenigingen. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er al wedstrijden waarbij de hoepel, de tamboerijn, de bal en de knots als materialen een belangrijke rol speelden. Vandaag de dag zijn dat een bal, een lint, een touw, een hoepel en knotsen. In 1962 erkende de Fédération Internationale de Gymnastique (FIG) ritmische gymnastiek als een apart onderdeel binnen de gymnastiek. Daarop volgden de eerste wereldkampioenschappen van deze sport in 1963 in Boedapest. Het duurde nog tot 1984 voordat de sport Olympisch werd.

    Ritmische gymnastiek op de openbare weg

    Welke regels zijn er bij ritmische gymnastiek?

    Vier van de vijf materialen worden gebruikt

    Hoewel er vijf materialen zijn om uit te kiezen om te gebruiken bij een oefening mogen er bij wedstrijden maar vier van de vijf worden gebruikt. Welke dat precies zijn, wordt iedere twee jaar bepaald door de FIG.

    Basisoefeningen zijn verplicht

    Tijdens een wedstrijd moeten de materialen gelijk zijn en moet de choreografie uit een paar basisoefeningen bestaan. Deze oefeningen moeten door alle sporters worden uitgevoerd en laten de leningheid en het evenwicht van de sporter goed zien.

    Altijd twee handen gebruiken tijdens oefeningen

    De sporter moet tijdens een wedstrijd ritmische gymnastiek altijd beide handen gebruiken. Ook moet het materiaal dat ze vast hebben constant in beweging zijn op de muziek.

    Officiële regels van ritmische gymnastiek downloaden

    Meer weten over de officiële regels van ritmische gymnastiek? Hier lees en download je de regels van deze ritmische sport.

    Officiële ritmische gymnastiek regels downloaden →

    Hoe voer je ritmische gymnastiek uit?

    Ritmische gymnastiek is dus een hele sierlijke sport die zowel individueel als in groepsverband kan worden uitgevoerd. Bij een wedstrijd ritmische gymnastiek zul je de volgende onderdelen tegenkomen.

    1. Opwarmen van de sporters

      De sporters moeten ruim van tevoren aanwezig zijn om samen met het team een warming-up te doen. In die tijd zorgt de jury voor de voorbereiding. Zodra zij daarmee klaar zijn, begint de wedstrijd.

    2. Opmars van het team als begin

      De teams komen wanneer de wedstrijd van start gaat achter elkaar de vloer op, volledig gekleed in hun teamkleding met het logo van het team. Ze dragen hun vlaggen om te laten zien wie ze zijn. De jury noemt ieder team op, waarna de deelnemers aan de zijkant gaan staan met een hand in de lucht. Als alle teams zijn opgenoemd, lopen de sporters weer met de vlaggen af. De wedstrijd is nu officieel begonnen.

    3. Sluit je aan bij een teamUitvoeren van de oefeningen

      Na de start komen de deelnemers één voor één op om hun oefeningen te laten zien aan de jury. De jury bepaalt de score en zet deze score aan het eind op het scorebord. Zodra iedere deelnemer geweest is, vindt de afmars plaats in het mooiste (turn)pakje. Daarna begint de prijsuitreiking en wint het team of de sporter met de meeste punten.

    Benodigdheden voor ritmische gymnastiek

    Wat heb je nodig om ritmische gymnastiek uit te oefenen:

    • Turnpakjes die vaak mooi zijn versierd, een strak shirt met een legging naar een training mag ook;

    • Speciale schoenen die ook wel teentjes worden genoemd;

    • Kniebeschermers voor ritmische gymnastiek;

    • Speciaal ondergoed dat goed zit onder een turnpakje;

    • Soms worden er beenwarmers gedragen;

    • Bijpassende muziek;

    • Extra materialen zoals een hoepel, een bal, een touw, een lint en knotsen.

    Benodigdheden voor ritmische gymnastiek

    Veelgestelde vragen bij ritmische gymnastiek

    Wie is de wereldkampioen in de ritmische gymnastiek?

    Turnster Dina Averina (1998) uit Rusland mag zich de enige viervoudige allround wereldkampioen binnen deze sport noemen.

    Wat is het verschil tussen turnen en ritmische gymnastiek?

    Het grootste verschil zit hem in het ritme en de muziek. Bij turnen moeten er allerlei oefeningen worden uitgevoerd op turnobjecten zoals de mat, de trampoline en de kast. Bij ritmische gymnastiek is dat niet het geval; hierbij draait het om de sporter en haar materialen. Beide soorten zijn een vorm van gymnastiek maar verschillen dus wel van elkaar in uitvoering en benodigdheden.

    Is ritmische gymnastiek een dure sport?

    Dat valt in verhouding mee. Je moet eens in de zoveel tijd nieuwe kleding en materialen aanschaffen en je moet rekening houden met een jaarlijkse contributie aan een vereniging of sportclub. Het verschilt per club hoe hoog die contributie is, maar je moet rekening houden met een paar honderd euro per jaar.

    Vanaf welke leeftijd kun je aan ritmische gymnastiek doen?

    Deze sport is geschikt voor iedere leeftijd, maar het is doorgaans beter wanneer kindjes minstens zes jaar zijn voordat ze eraan beginnen. Als ze het eerder doen, kan het lastig zijn om bepaalde basisbewegingen goed uit te voeren. Vanaf zes jaar hebben kinderen over het algemeen een betere controle over hun eigen lichaam.

    Wat zijn de voordelen van ritmische gymnastiek?

    Ritmische gymnastiek verbetert je conditie en je flexibiliteit en is daarom heel goed voor je lijf. Daarnaast vergt het de nodige concentratie en uithoudingsvermogen én stimuleert de sport de coördinatie.