Regels om polsstokhoogspringen te beoefenen

Polsstokhoogspringen is een bekend onderdeel binnen de atletiek. Het is al sinds het jaar 1896 een Olympische sport voor de mannen. Sinds het jaar 2000 is polsstokhoogspringen daarnaast ook een Olympische discipline voor vrouwen. Ook is het een onderdeel van de tienkamp bij de mannen. De bedoeling van polsstokhoogspringen is dat je met behulp van een flexibele stok zo hoog mogelijk over een dwarslat probeert te springen. Een atleet mag de lat niet aanraken en ook niet omver stoten. De lat wordt zo geplaatst dat hij bij aanraking naar beneden valt. In dit geval telt de sprong niet. Polsstokhoogspringen valt onder de krachtsporten, omdat het afzetten enorm belangrijk is bij deze discipline. Het is een individuele sport waarvan er jaarlijks veel verschillende toernooien en wedstrijden worden georganiseerd.

Officiële polsstokhoogspringen regels downloaden →

Uitleg over polsstokhoogspringen:

    Man wandelt met een polsstok voor polsstokhoogspringen

    Geschiedenis van het polsstokhoogspringen

    De oorsprong van het polsstokhoogspringen is voor een groot deel vergelijkbaar met de geschiedenis van het polsstokverspringen, ofwel fierljeppen. In gebieden en weilanden met veel sloten was het soms noodzakelijk om met behulp van een stok over de sloten te springen om ergens te komen. Polsstokverspringen is echter vooral in Nederland populair gebleven, terwijl het polsstokhoogspringen zich al snel internationaal begon te ontwikkelen. Sinds het jaar 1812 is de sport bijvoorbeeld al bekend in Engeland. Het huidige wereldrecord staat op 6,18 meter en werd in het jaar 2020 neergezet door de Zweed Armand Duplantis tijdens de indoorwedstrijden in Glasgow. Dit is 1 centimeter hoger dan het voormalige wereldrecord van 6,17 meter van de Poolse atleet Toruń.

    Vrouw beoefent polsstokhoogspringen en wil over de lat

    Welke regels zijn er bij polsstokhoogspringen?

    Aantal sprongen per wedstrijd

    Tijdens een wedstrijd polsstokhoogspringen krijgt iedere atleet in principe zoveel pogingen om te springen als hij of zij maar wil. Na drie achtereenvolgende mislukte pogingen worden atleten echter uitgesloten, maakt niet uit op welke hoogte dit gebeurt. Een poging mislukt wanneer de atleet de lat aanraakt, maar ook als de lat valt doordat deze in aanraking komt met de polsstok. Mocht de stok breken tijdens de sprong, dan wordt dit niet geteld als een mislukte poging en mag de atleet de sprong overdoen.

    De hoogte van de lat en de afmetingen van de polsstok

    De lat die wordt gebruikt om overheen te springen, heeft een lengte van 4,5 meter. De beginhoogte van de lat per ronde en de verhogingen hiervan worden vastgelegd door de organisatoren van de wedstrijd. De atleten mogen zelf bepalen hoe ver de lat achter de insteekbak moet komen liggen, met een maximum afstand van 80 centimeter. De polsstok die wordt gebruikt voor het afzetten is in de loop der jaren erg veranderd. De prestaties zijn hierdoor ook enorm verbeterd. De eerste polsstokken die werden gebruikt voor het polsstokhoogspringen waren van hout, maar wilden nog wel eens breken. Hierna werden ze gemaakt van bamboe, dat al een stuk sterker is dan hout. Vervolgens werd er aluminium gebruikt en vandaag de dag gebruiken we carbon en glasvezel.

    De accommodatie voor het polsstokhoogspringen

    De accommodatie die wordt gebruikt voor het polsstokhoogspringen bestaat altijd uit een aanloopbaan die in ieder geval 45 meter lang moet zijn bij minimaal 1,22 meter. De insteekbak wordt op het einde van de aanloopbaan geplaatst. Ook de sprong standaarden waar de lat op ligt en de springheuvel die opgevuld is met schuimrubber bevinden zich aan het einde van de baan.

    Officiële regels van polsstokhoogspringen downloaden

    Wil je meer weten over de regels en het wedstrijdverloop van polsstokhoogspringen? Download dan nu de officiële regels van de Atletiekunie!

    Officiële polsstokhoogspringen regels downloaden →

    Hoe beoefen je polsstokhoogspringen?

    Polsstokhoogspringen is een sport die is ontstaan uit een vrijetijdsbesteding, wat het een toegankelijke sport maakt om mee te starten als amateur of hobbyist. Er zijn vooral in het Noorden van Nederland een hoop bonden te vinden waar jij je bij aan kunt sluiten, maar ook in de rest van Nederland is de sport erg populair geworden. Polsstokhoogspringen wordt zelfs steeds vaker beoefent tijdens de lessen lichamelijke opvoeding op de middelbare school. Dit is een laagdrempelige manier om eens te kijken of het iets voor jou is!

    1. Bestudeer de techniek

      Voordat je zelf aan de slag gaat met polsstokhoogspringen, is het verstandig om de techniek goed te bestuderen en je in te lezen in de regels. Zo wordt het makkelijk om dit in de praktijk te brengen.

      Officiële regels downloaden →
    2. Beoefen de sport recreatief

      Heb je een beetje een beeld van de technieken die je kunt gebruiken bij het polsstokhoogspringen? Dan kun je beginnen met het recreatief beoefenen van de sport, zodat je alle ruimte hebt om dingen uit te proberen en te kijken of het je een beetje goed af gaat. Er zijn ook recreatieve clubs waar jij je bij aan kunt sluiten, zodat je in groepsverband kunt oefenen en dus ook van je clubgenoten kunt leren!

    3. Doe eens mee aan een plaatselijke wedstrijd!

      Heb je het idee dat je het polsstokhoogspringen een beetje onder de knie hebt? Dan kun jij jouw vaardigheden gaan testen in een plaatselijke wedstrijd. De kans bestaat dat je hiervoor naar het noorden van Nederland moet, maar je moet er iets voor over hebben. Gaat dit goed en vind je het leuk, dan kun je ook mee gaan doen aan grotere wedstrijden en wat serieuzer gaan trainen.

    Benodigdheden om polsstokhoogspringen uit te oefenen

    Wat heb je nodig om polsstokhoogspringen uit te oefenen:

    • Polsstok

    • Aanloopbaan

    • Insteekbak

    • Standaarden met lat

    • Goede sportschoenen

    • Een springheuvel gevuld met schuimrubber

    Vrouw slaagt in haar opzet bij polsstokhoogspringen en valt

    Veelgestelde vragen bij polsstokhoogspringen

    Wat is het wereldrecord bij hoogspringen?

    Het wereldrecord polsstokhoogspringen staat momenteel op 6,18 meter en werd in 2020 neergezet door de Tsjech Jan Zelezny.

    Hoe lang is de stok bij het polsstokhoogspringen?

    De polsstok die je gebruikt bij polsstokhoogspringen is bij mannen vaak zo’n 4,60 meter lang en bij vrouwen tussen de 4,30 en 4,60 meter lang.

    Hoeveel kost een polsstok?

    Een goede polsstok kost je al gauw 600 euro, afhankelijk van de lengte van de stok. Als amateur heb je nog niet per se een stok van in de 4 meter nodig.

    Hoeveel weegt een polsstok?

    Een professionele polsstok weegt vaak net geen 4 kilo. Dit is natuurlijk afhankelijk van de lengte van de polsstok.