Regels voor parapente

Parapente is een sport die je wellicht beter kent als paragliden. Deze bijzondere sport is afkomstig van het parachutespringen, waarbij het grootste verschil zit in de duur van het zweven. Waar je bij parachutespringen zo snel mogelijk naar beneden wil komen, zit dat bij parapente of paragliding net even anders. Het doel daarvan is om zo lang mogelijk in de lucht te blijven vliegen nadat je met je gear van een helling bent gelopen. De parapente bestaat uit twee stofdelen aan de boven- en de onderkant die verbonden zijn door bruggen. Het materiaal is gemaakt van speciaal geweven doek, meestal is dat nylon.

Wanneer men van de helling loopt zal het glijscherm zich vullen met lucht waardoor het geheel de vorm van een vleugel aanneemt. Door de snelheid wordt er een opwaartse lift gegenereerd waardoor het scherm gaat zweven. Door thermische warmte of dynamische winden wordt de parapente omhoog gestuwd. Zonder die thermiek zal de parapente op een rustige wijze omlaag gaan. De besturing van de vleugel wordt gedaan door de twee stuurlijnen. Zonder te remmen vliegt een parapente 35 tot 40 kilometer per uur en maximaal geremd is dat ongeveer 20 tot 25 kilometer per uur.

Officiële parapente regels downloaden →

Uitleg over parapente:

    Paragliding of parapente bij zonsondergang

    Geschiedenis van parapente

    Om meer te weten te komen over de geschiedenis van parapente moeten we kijken naar de geschiedenis van de parachute. Voor 1970 bestond die al: een parachute waarmee je uit een ballon of een vliegtuig sprong. Omdat deze parachutes niet goed te besturen waren, werd er gekeken naar andere mogelijkheden. Dat kwam er in 1964 toen Domina Jalbert de eerste bestuurbare parachute ontwierp. Dit glijscherm werd in het begin vaak een matras genoemd, omdat het in verschillende opzichten op een matras leek. In 1965 ontwikkelde piloot David Barish de zogeheten 'sailwing' waarmee hij de jaren erna samen met Dan Poynter verschillende proefvluchten maakt. Daarna was het Steve Snyder in 1971 die de eerste boxvleugel in Amerika op de markt bracht genaamd 'paraplane'. In 1972 werd dit type vleugel gebruikt op de Franse Parachutistenkampioenschappen. Hiermee was het begin van paragliding of parapente in Europa een feit. De eerste Wereldkampioenschappen Paragliden vonden uiteindelijk 'pas' in 1978 plaats in Verbier in Zwitserland.

    Paragliding of parapente boven een eiland

    Welke regels zijn er bij parapente?

    Start van parapente op een helling

    Over het algemeen wordt de start van parapente op een helling uitgevoerd. Het woord parapente stamt namelijk af van de parachute, waarbij chute (val) vervangen is met pente (helling).

    Minimum leeftijd bij parapente

    Om te mogen paragliden moet je minimaal 14 jaar zijn. Wil je je eerste brevet halen, dan moet je minstens 16 jaar zijn. Voor een tandemvlucht moet je minstens vier jaar oud zijn. Er is geen maximumleeftijd voor deze sport aanwezig.

    Brevet nodig om te mogen paragliden

    Wanneer je over een goede gezondheid beschikt, kun je een tandemvlucht boeken waarbij je bevestigd aan een paraglider kunt genieten van een parapentevlucht. Wil je echter alleen vliegen dan heb je een brevet nodig. Hiervoor moet je schermvliegbrevet 2 of 3 hebben, die door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) wordt afgegeven.

    Officiële regels van parapente downloaden

    Meer weten over de officiële regels van parapente/paragliding? De regels en meer kun je via hier lezen en downloaden.

    Officiële parapente regels downloaden →

    Hoe voer je parapente uit?

    Er zijn verschillende soorten vluchten die je kunt boeken of kunt doen. Zo kun je kiezen voor een rustige vlucht waarbij sightseeing voorop staat of je gaat voor een tandemvlucht met wat meer sensatie zoals wingovers en andere acrobatische trucs.

    1. Met bepakking wandelen naar startlocatie

      Voordat je begint met parapente is het goed om te weten dat je naar een startpunt moet lopen. De meeste beginpunten zijn niet bereikbaar met de auto, waardoor je het eerste stuk met een gondel of berglift moet en daarna nog een stuk moet wandelen. Je draagt je eigen tas met vliegscherm, dus je moet hiervoor een goede basisconditie hebben.

    2. De start van een vlucht

      Bij de startlocatie krijg je een harnas aan en word je goed gecontroleerd. Er wordt gekeken of alles veilig is bevestigd. Is dat het geval dan kan de vlucht beginnen. Je rent zo'n 5 tot 15 meter, waarna de wind je opvangt en mee de lucht in trekt. Vervolgens is het genieten geblazen!

    3. Sluit je aan bij een teamHet einde van een parapentevlucht

      Vlieg je samen met een instructeur dan duurt de vlucht meestal 10 tot 30 minuten. Vlieg je solo, dan kun je vaak zelf bepalen hoe lang de parapentevlucht duurt. Wanneer het einde nadert moet je in ieder geval je benen omhoog houden en de instructeur laten landen of zelf zorgen voor een zachte landing.

    Benodigdheden voor parapente

    Wat heb je nodig voor parapente?

    • Vleugel (ook wel zeil genoemd) waaraan het harnas met behulp van lijnen wordt opgehangen;

    • Twee stuurlijnen;

    • Versnellingsapparaat dat met de voeten of handen kan worden bestuurd;

    • Noodparachute in de buikzak of in het harnas;

    • Stevige (berg)schoenen (voor de landing) en warme kleding;

    • Handschoenen;

    • Helm.

    Paragliding of parapente instructies van een instructeur

    Veelgestelde vragen bij parapente

    Wat voor gevoel krijg je tijdens het vliegen?

    Voor de meeste mensen voelt parapente als hét gevoel van vrijheid. Je laat je meevoeren door de wind terwijl je van het uitzicht geniet. Omdat de wind je als het ware meeneemt, is het een hele rustige ervaring.

    Waar kun je parapente leren?

    Verspreid door Nederland vind je meerdere plekken waar je parapente kunt leren en uit kunt voeren. Hoewel dit beperkt is tot een aantal plaatsen, is er zonder twijfel een plek bij jou in de buurt. Meestal kan dit bij een vliegschool die lier- en bergcursussen verzorgen.

    Waarom is parapente een extreme sport?

    Parapente wordt tot de extreme sporten gerekend, omdat je op grote hoogte aan een vliegscherm zweeft en daarbij keuzes moet maken. Maar: je maakt de activiteit zo gevaarlijk als je dat zelf wil. Het materiaal waarvan de vliegschermen wordt gemaakt, is van hoge kwaliteit en wordt altijd getest en gekeurd. Het risico ligt vooral bij de piloot en de keuzes die hij of zij maakt.

    Hoe zwaar mag je zijn voor parapente of paragliden?

    Personen tot 100 kilo kunnen zonder problemen mee op een parapentevlucht. Weeg je meer dan 100 kilo dan wordt het aangeraden om alleen te paragliden als er genoeg wind is, omdat je anders samen te veel gewicht hebt om omhoog te komen zonder wind.