Regels voor parachutespringen
Parachutespringen, ook wel valschermspringen genoemd, is het uitvoeren van een sprong uit een vliegtuig of een ballon door een skydiver waarbij er na een vrije val een parachute wordt ontplooid die de springer veilig aan de grond weet te brengen. Het openen van de parachute gebeurt niet direct na het springen, maar pas na het onderdeel 'skydiving' (de vrije val). Veel mensen verwarren parachutespringen met basejumpen. Het grote verschil is dat parachutespringen vanuit een vliegend voertuig wordt gedaan en basejumpen vanaf een hoog gebouw of een hoge berg. Parachutespringen wordt als een recreatieve activiteit uitgevoerd en als een competitieve sport. Ook bij de krijgsmacht en in sommige landen bij de brandweer wordt er getraind met parachutespringen. In Nederland worden ongeveer 85.000 sprongen per jaar gemaakt en valt de sport onder de risicosporten (ook al overlijdt er gemiddeld één persoon per jaar door een fatale landing). Binnen het parachutespringen zijn verschillende disciplines die tijdens een sprong kunnen worden uitgevoerd: freestyle (turnen in de lucht), freeflying, vertical formation skydiving (VFS), formatiespringen met twee of meer mensen, canopy formation, precisiespringen, canopy piloting, wingsuitvliegen, skysurfing en basejumpen.
Officiële parachutespringen regels downloaden →Uitleg over parachutespringen:
Geschiedenis van parachutespringen
De geschiedenis van parachutespringen gaat terug naar 1797 toen de Franse luchtvaartpionier André-Jacques Garnerin een succesvolle sprong maakte met een parachute uit een heteluchtballon. Al jaren daarvoor waren er echter de eerste tekenen van een parachute, zonder dat er bewijs is dat het daadwerkelijk is uitgevoerd. Zo tekende Leonardo Da Vinci in de 15e eeuw al schetsen van een prototype parachute. Ook had de Chinese historicus Si Ma Chian het in het geschiedenisboek Si Ji (geschreven rond 90 voor Christus) over een keizer genaamd Shun die een val overleefde met behulp van een parachute. Een andere vroege schets zien we in het boek Machinae Novae uit 1616 waarin uitvinder Faust Vrancic zijn eigen testsprong met een parachute omschreef waarbij hij van een toren afsprong. Even later sprong de Franse fysicus Louis-Sébastien Le Normand met een valscherm van het observatorium in Montpellier. Hij overleefde de sprong. Maar: kijken we naar wat parachutespringen echt is, namelijk het springen uit een luchtvaartuig, dan is Garnerin de eerste officiële parachutespringer. Vandaag de dag is parachutespringen geliefd bij professionals en adrenalinejunkies.
Welke regels zijn er bij parachutespringen?
Automatic Activation Device is verplicht bij parachutespringen
Iedere skydiver is verplicht om een reserveparachute met een Automatic Activation Device (AAD) te hebben. Zo'n AAD is in ieder geval in Nederland en België verplicht. Een dergelijk systeem zorgt ervoor dat een reserveparachute wordt geactiveerd op het moment dat de skydiver op 250 meter hoogte een hogere snelheid dan gewoonlijk heeft.
Logboek bijhouden door sportparachutisten
Een sportparachutist is verplicht om een logboek bij te houden die met pen is ingevuld. In dit logboek moeten een aantal gegevens staan, namelijk de datum, plaats en het volgnummer van de sprong, de afspringhoogte, de duur van de vrije val en het soort sprong. Dit logboek moet minstens vijf jaar worden bewaard.
Minimale afspringhoogte bij parachutespringen
Bij een sprong met vrije val is de minimale openingshoogte 2500 ft boven de grond. Dat is minstens 762 meter. Bij SL sprongen met een square hoofdparachute moet de minimale afspringhoogte 3000 ft zijn. Dat is 914 meter.
Officiële regels van parachutespringen downloaden
Meer weten over de officiële regels van parachutespringen? De regels bekijk en download je via deze handige link.
Hoe voer je parachutespringen uit?
Parachutespringen doe je dus altijd vanuit een luchtvaartuig zoals een vliegtuig of een luchtballon. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je in de stappen hieronder.
Theorieles voor vertrek
Voordat je het vliegtuig instapt, krijg je als springer een theorieles van de instructeur. Hij of zij legt alles uit over de sprong, de parachute en hoe alles in zijn werking gaat. Veiligheid staat voorop, dus je kunt pas naar het vliegtuig wanneer de instructeur denkt dat je genoeg weet.
Officiële regels downloaden →Het vliegtuig in voor de sprong
Voordat je het vliegtuig in gaat, wordt gecontroleerd of alles goed vastzit. Vervolgens brengt het vliegtuig je tot 3000 meter hoogte. Nadat je wordt vastgekoppeld aan de instructeur ben je klaar om te gaan springen. Na de sprong begint de vrije val waarbij je soms tot wel 200 kilometer per uur naar beneden dendert.
Zweven en landen met de parachute
De parachute gaat na zo'n 30 seconden open waarna jullie langzaam naar beneden zweven. Nu kan het genieten van het uitzicht pas echt beginnen. Wanneer de landing in zicht komt, moet je je benen in een hoek van 90 graden optillen zodat de landing zacht verloopt.
Benodigdheden om te parachutespringen
Wat heb je nodig om parachutespringen uit te oefenen:
Comfortabele kleding (meestal krijg je een jumpsuit) en sportieve schoenen;
Hoofdparachute;
Reserveparachute;
Automatische opener (Automatic Activation Device);
Harnas waarin de drie bovenstaande items verwerkt zijn;
Brevet om zelfstandig te mogen springen en anders een professional waarmee je een tandemsprong kunt maken.
Veelgestelde vragen bij parachutespringen
Welke records zijn er binnen het parachutespringen?
Op 14 oktober 2012 sprong de Oostenrijkse skydiver Felix Baumgartner vanaf een hoogte van 39.045 meter; de hoogste parachutesprong ooit. Tijdens de vrije val haalde hij een recordsnelheid van 1342 kilometer per uur. Hiermee vestigde hij ook de hoogst bemande luchtballonvlucht (39.990 meter hoogte) Op 24 oktober maakte de Amerikaanse skydiver Alan Eustace een parachutesprong van 41 kilometer hoogte waarmee hij het hoogterecord verbeterde.
Hoe oud moet je zijn voor parachutespringen?
Ieder persoon onder de 18 jaar moet toestemming van zijn of haar ouders hebben om te mogen parachutespringen. Vaak kun je al vanaf jonge leeftijd parachutespringen. In Nederland kan dat vaak al vanaf zes jaar.
Is er een maximumgewicht voor parachutespringen?
Om de veiligheid van een parachutesprong te garanderen, hanteren de meeste clubs een maximumgewicht van 100 kilo. Sommige clubs bieden sprongen aan voor mensen tot 115 kilo, maar dan moeten de weersomstandigheden optimaal zijn.
Van welk materiaal is een parachute gemaakt?
De stof waarvan een parachute is gemaakt is licht en stevig en moet dicht geweven zijn. In eerste instantie werden parachutes van zijde en canvas gemaakt. Vanaf het midden van de 20e eeuw gebruikte men nylon en polyester en andere hightech stoffen zoals kevlar om parachutes te maken.