Regels om Noordse combinatie te beoefenen

Noordse combinatie is een onderdeel van de skisport waarbij men de twee onderdelen van Noords skiën, schansspringen en langlaufen combineert. De sport komt oorspronkelijk uit Noorwegen, zoals de naam natuurlijk ook al doet vermoeden. Vanaf het jaar 1924 staat de Noordse combinatie iedere vier jaar op het programma van de Olympische Spelen. Het is de enige sport op de Winterspelen waar alleen mannen aan mogen deelnemen. Sinds het jaar 1925 zijn er ook wereldkampioenschappen in de Noordse combinatie voor de mannen, als onderdeel van de wereldkampioenschappen Noords skiën. Deze kampioenschappen worden iedere twee jaar gehouden in de oneven jaren. Ben je benieuwd naar de officiële regels van de Noordse combinatie? Op deze pagina vertellen we je alles over deze skisport, van de geschiedenis tot de regels en het wedstrijdverloop!

Officiële Noordse combinatie regels downloaden →

Uitleg over Noordse combinatie:

    Langlaufen bij Noordse combinatie

    Geschiedenis van Noordse combinatie

    De Noordse combinatie is ontstaan in Noorwegen, als combinatie van twee onderdelen uit het langlaufen, Noords skiën en schansspringen. De sport staat al sinds het jaar 1924 op het programma van de Olympische Winterspelen, maar wel enkel voor de mannen. In de loop der jaren is de sport steeds bekender geworden, vooral in de Scandinavische landen. Tot op heden is de sport alleen te beoefenen door mannen.

    Langlaufer met alle benodigdheden

    Welke regels zijn er bij Noordse combinatie?

    Individuele wedstrijd 

    De originele vorm van de individuele wedstrijd bij de Noordse combinatie houdt in dat deelnemers eerst twee sprongen maken van de kleine (90 meter) of van de grote (120 meter) schans. Op Wereldkampioenschappen en tijdens de Olympische Winterspelen springt men van de kleine schans. De punten van allebei de sprongen worden bij elkaar opgeteld. Na het springen rekent men de punten verschillen ten opzichte van de beste springer om in een aantal seconden, volgens de Gundersen-methode: 15 punten staan gelijk aan 1 minuut achterstand, dus 1 punt staat gelijk aan vier seconden. Het tweede onderdeel van de Noordse combinatie is een langlaufwedstrijd over 15 kilometer. De beste springer start als eerste en de volgende deelnemers steeds met hun omgerekende achterstand. Het is dus een soort achtervolging. De deelnemer die het eerste over de finish komt, is de winnaar van de wedstrijd.

    Vanaf het seizoen van 2008/2009 zien de wedstrijden er anders uit. De wedstrijden bestaan nu nog uit 1 sprong van de grote of kleine schans, gevolgd door een langlaufwedstrijd van 10 kilometer. 

    Wedstrijd per ploeg & sprint

    De sprint is een verkorte versie van de individuele proef en bestaat slechts uit één sprong, gevolgd door een langlaufwedstrijd van 7,5 kilometer. De puntentelling gaat hetzelfde als bij een individuele proef. Dus wie het eerst over de finish komt, wint.

    Bij een wedstrijd per ploeg maken vier deelnemers per ploeg ieder twee sprongen van de grote of kleine schans. De scores van de acht sprongen worden bij elkaar opgeteld en de ploeg met de meeste punten mag met een voorsprong van start op de langlaufestafette. Deze bestaat uit 4 keer 5 kilometer. De formule is hier: 40 punten staat gelijk aan 1 minuut achterstand en als een ploeg met drie deelnemers is geldt dat 45 punten gelijk staan aan 1 minuut achterstand.

    Massastart 

    De massastart is een variant van de Noordse combinatie die nog redelijk recent is opgezet. Er wordt bij deze variant eerst een langlaufwedstrijd gelopen van 10 kilometer met een massastart, dus een gelijk vertrek voor alle deelnemers. De winnaar van deze proef krijgt 120 punten, de andere deelnemers krijgen puntenaftrek naar hun achterstand. 1 minuut staat hierbij gelijk aan 15 punten. Hierna wordt er nog twee keer van de schans gesprongen, waarbij alleen de afstand telt. De winnaar is degene met de meeste punten na de twee proeven. Deze variant kom je nog niet tegen op de Olympische Winterspelen.

    Officiële regels van Noordse combinatie downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van de Noordse combinatie? Op de website van de International Ski and Snowboard Federation vind je het reglement! Hier kun je het ook downloaden (Engels).

    Officiële Noordse combinatie regels downloaden →

    Hoe beoefen je Noordse combinatie?

    In Nederland is het wel goed mogelijk om te skiën, voornamelijk op kunstmatige banen. Noordse combinatie zal echter wat lastiger zijn om uit te voeren, aangezien hier een schans voor nodig is en er ook een route uitgezet moet kunnen worden voor het langlaufen. Dit kan in principe wel gewoon op de weg worden gedaan, maar dat zou in wedstrijdvorm niet tellen. Wil je echt Noordse combinatie beoefenen, dan hebben we hieronder een aantal tips voor je!

    1. Werk aan je skivaardigheden

      Als je nog niet zo goed kunt skiën, is dit natuurlijk de eerste stap om uiteindelijk echt Noordse combinatie uit te kunnen oefenen. Het is dus verstandig om goed aan je skivaardigheden te werken en ook alvast te oefenen met het langlaufen. Zo train jij je vaardigheden per onderdeel en wordt je er sterker in.

    2. Oefen de onderdelen apart van elkaar

      In Nederland is het lastig om mee te doen aan wedstrijden of trainingen in Noordse combinatie, maar dat betekent niet dat je niet mee kunt doen aan een skitraining of een langlaufwedstrijd.

    3. Naar het buitenland

      Wil je uiteindelijk toch graag meedoen aan een echte wedstrijd in de Noordse combinatie? Dan zul je hiervoor naar het buitenland moeten. In Noorwegen en andere Scandinavische landen worden regelmatig toernooien georganiseerd.

    Benodigdheden om Noordse combinatie te beoefenen 

    Wat heb je nodig om Noordse combinatie uit te oefenen:

    • Ski’s 

    • Beschermende kleding

    • Helm

    • Langlauf stokken 

    • Skibril

    Skiën en springen op een zonnige dag

    Veelgestelde vragen bij Noordse combinatie 

    Waaruit bestaat de Noordse combinatie?

    Het is een vorm van de skisport waarbij twee onderdelen met elkaar worden gecombineerd. Namelijk het schansspringen en het langlaufen.

    Wat is het verschil tussen langlaufen en skiën?

    Bij skiën laat jij jezelf als het ware naar beneden vallen, dat is bij langlaufen niet het geval. Je wandelt hierbij eigenlijk door de sneeuw op ski’s, in plaats van dat je er doorheen glijdt.

    Kan iedereen langlaufen?

    De techniek van het langlaufen is in principe makkelijk onder de knie te krijgen, ook voor amateurs en hobbyisten. Een goede basisconditie is belangrijk als je wil gaan beginnen met langlaufen.

    Hoe oud moet je zijn om honkbal te spelen?

    In Nederland kun jij je bij een honkbalvereniging aansluiten vanaf 8 jaar. Honkbal wordt dan aangeboden voor jongens en softbal voor meisjes.