Regels om langlaufen te beoefenen

Langlaufen wordt ook wel skilopen genoemd, het is een manier van voortbewegen op latten over de sneeuw. In de winter wordt het als sport beoefend en het is ook een Olympische sport die we tegenkomen op de Winterspelen. Naast twee langlaufski’s hebben atleten twee skistokken nodig om op te steunen bij het langlaufen. Het is een van de meest praktische manieren om door diepe sneeuw heen te komen. Langlaufen wordt als sport op verschillende niveaus beoefend en er zijn diverse technieken die je erbij kunt gebruiken. De niveaus gaan van recreatief langlaufen tot marathons of toertochten. Langlaufen is ook een onderdeel van de Noordse combinatie (interne link). Ben je benieuwd naar de regels van het langlaufen? Op deze pagina vertellen we je alles over deze wintersport, van de geschiedenis tot de officiële regels!

Officiële langlaufen regels downloaden →

Uitleg over langlaufen:

    Langlaufen in de sneeuw met bergen op de achtergrond

    Geschiedenis van langlaufen 

    Langlaufen is een sport die al lang bestaat, alleen werd de term langlaufen pas veel later echt gebruikt. Men gokt dat de sport zo’n 4500 jaar geleden ontstaan is, samen met skiën. Destijds werd het echter nog niet als sport gebruikt, maar puur als manier van verplaatsen door de sneeuw en het ruige landschap. Jagers gebruikten al ski’s om zich sneller voort te kunnen bewegen in de sneeuw. Pas in het jaar 1985 kwam langlaufen als officiële sport tot ontwikkeling. Hiervoor werd langlaufen al wel veel recreatief beoefend, vooral in de ski landen en in Amerika. In 1985 kwam Pauli Siitonen uit Finland met de halve schaatspas. Dit was een techniek waarbij men een langlaufski normaal gebruikt terwijl de andere langlaufski schuin wordt afgezet tegen de sneeuw. Hij gebruikte dit om zijn tegenstanders met gemak te verslaan in iedere wedstrijd. Zijn techniek bracht een ware revolutie teweeg binnen de langlaufsport.

    Twee vriendinnen gaan samen langlaufen in de bossen

    Welke regels zijn er bij langlaufen?

    Soorten wedstrijden

    Er zijn verschillende wedstrijdvormen die we tegenkomen bij het langlaufen. Wedstrijdgericht langlaufen wordt officieel Nordic Ski genoemd, dus waarschijnlijk ben je die term al wel eens tegengekomen. De sport wordt op diverse niveaus beoefend, van recreatie tot professioneel en zelfs op Olympisch niveau. Langlaufen is sinds het jaar 1924 al voor zowel mannen als vrouwen een Olympische sport. De verschillende wedstrijdformules zijn:

    • Korte afstand (afstand varieert)

    • Lange afstand (50 km)

    • Estafette

    • Sprint

    • Achtervolging 

    • Teamsprint

    Tot de dag van vandaag hebben er nog geen Nederlandse atleten meegedaan aan internationale of Olympische langlaufwedstrijden.

    Twee stijlen

    Er zijn twee stijlen mogelijk bij het langlaufen: 

    • De klassieke stijl: Bij de klassieke stijl zet men zich af met de langlauf ski’s terwijl je de stokken gebruikt als ondersteuning in plaats van een extra manier om kracht te zetten. Dit is de stijl die in de meeste gevallen toe wordt gepast bij het recreatief langlaufen tijdens wandelingen in de sneeuw. 

    • De vrije stijl: Bij de vrije stijl oefen je druk uit met de langlauf ski in een zijwaartse beweging en gebruik je de stokken om te sturen en extra kracht te zetten tijdens het versnellen. Deze techniek is vergelijkbaar met de techniek die atleten gebruiken bij het schaatsen. Het is de techniek die doorgaans wordt gebruikt door de profs, ook op de Olympische Spelen. 

    Langlaufgebieden

    Als je fanatiek wil langlaufen, kun je het beste naar een officieel langlaufgebied gaan. Deze vind je voornamelijk in Scandinavische landen zoals Noorwegen en Zweden, maar ook in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk vind je een hoop langlaufgebieden. 

    Officiële regels van langlaufen downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van het langlaufen? Hier kun je de internationale regels downloaden (Engels).

    Officiële langlaufen regels downloaden →

    Hoe beoefen je langlaufen?

    Wil je zelf graag aan de slag met langlaufen, maar heb je het nog nooit eerder gedaan? In Nederland zelf kun je moeilijk echt langlaufen, aangezien je er in principe sneeuw voor nodig hebt. Je ziet hier wel veel de recreatieve cardiovorm voorbij komen: Nordic Walking. Dit is eigenlijk gewoon lopen met skistokken, maar niet op ski’s. Als je echt wil gaan langlaufen, zul je dus toch naar een Scandinavisch land moeten, of naar Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. Wil je fanatieke aan de slag met langlaufen, dan hebben we hieronder een aantal tips voor je!

    1. Volg een cursus langlaufen

      Als je een fanatiek wintersport fanaat bent en al goed kunt skiën, zal het niet zo lastig zijn om te leren langlaufen. Maar als je weinig tot geen ervaring hebt met wintersport, kan het wat lastiger zijn. In dat geval kun je ervoor kiezen om een speciale cursus langlaufen te volgen. Hier kun je de techniek voor het langlaufen aanleren en oefenen. Dit is ook in Nederland mogelijk, bijvoorbeeld in winter sporthallen.

      Officiële regels downloaden →
    2. In het buitenland langlaufen

      Als je het langlaufen eenmaal een beetje onder de knie hebt, wil je dit natuurlijk in de praktijk gaan brengen in een echt langlaufgebied. In Scandinavië, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk zijn een hoop mooie langlaufgebieden te vinden. Tijd voor een leuke wintersportvakantie!

    3. Meedoen aan wedstrijden

      Mocht je niet alleen recreatief willen langlaufen, maar ook mee willen doen aan wedstrijden, dan is dit zeker mogelijk, zowel in Nederland als in het buitenland. Als je echt serieus wil langlaufen, kun je het beste meedoen aan wedstrijden in het buitenland, maar in Nederland worden ook wedstrijden gehouden in skihallen.

    Benodigdheden om te langlaufen

    Wat heb je nodig om langlaufen uit te oefenen:

    • Langlauf ski’s 

    • Helm

    • Skistokken

    • Geschikt langlaufgebied 

    • Warme kleding

    Man en vrouw gaan langlaufen

    Veelgestelde vragen bij langlaufen

    Hoe moeilijk is langlaufen?

    Langlaufen is niet moeilijk, maar je moet de techniek wel even goed aanleren. Als beginner is het dus verstandig om een cursus te volgen of een aantal lessen te nemen.

    Vanaf welke leeftijd langlaufen?

    Langlaufen kun je in principe al doen vanaf een jaar of vier of vijf. Bedenk wel dat het lichamelijk best inspannend kan zijn voor jonge kinderen.

    Wat draag je tijdens het langlaufen?

    In een echt langlaufgebied kun je het beste warme skikleding dragen, aangezien je toch in lage temperaturen loopt.