Regels om lacrosse te spelen

Lacrosse is in Nederland niet bepaald populair, het is een sport die vooral in Amerika, Australië en Canada wordt gespeeld. Het is een teamsport die in teams van 10 spelers wordt uitgeoefend. Er bestaat ook een variant met 6 spelers per team, dit wordt box lacrosse genoemd. Het is geen gemengde sport, dus er zijn heren en dames lacrosse teams. Iedere speler speelt met een stick die aan het uiteinde een netje heeft. Hierin wordt de bal gehouden tijdens het spel. Het doel van het spel is om de bal in het doel van de tegenstander te schieten. Dit levert 1 doelpunt op. De bal die spelers gebruiken is van rubber en weegt tussen de 142 en 149 gram. Qua afmetingen is de bal vergelijkbaar met een tennisbal. Lacrosse is de nationale zomersport in Canada, waar in de winter voornamelijk ijshockey wordt gespeeld. In Amerika is het vooral een veel gespeelde sport op high schools en op universiteiten. In Nederland wordt wel lacrosse gespeeld, maar we hebben er niet echt speciale velden voor. Lacrosse is twee keer onderdeel geweest van de Olympische Spelen, in het jaar 1904 in St. Louis en vier jaar later ook weer in Londen.

Officiële lacrosse regels (heren) downloaden →Officiële lacrosse regels (dames) downloaden →

Uitleg over lacrosse :

    Vrouw met paard in staart speelt lacrosse

    Geschiedenis van lacrosse 

    De oorsprong van lacrosse vinden we bij de Noord-Amerikaanse Indianen. Iedere stam had een eigen naam voor de sport. De Onondaga noemden het ‘mannen slaan een rond voorwerp’, de Cherokee noemden het ‘kleine oorlog’ en de Mohawk noemden het ‘klein broertje van de oorlog’. Zij gebruikten het spel om de jonge mannen in de stam voor te bereiden op oorlog. Het was daarnaast ook een manier om conflicten tussen verschillende stammen op te lossen. Het veld dat ze gebruikten was erg groot, wel zo’n 500 meter tot enkele kilometers lang. Het spel duurde ook erg lang, vaak wel twee of drie dagen. De naam ‘lacrosse’ werd bedacht door Franse verkenners die het spel bij de Indianen zagen. ‘Crosse’ is een algemene Franse term voor iedere soort stok, kolf of slaghout in een balsport. De eerste lacrosse club werd opgericht in het jaar 1856 door Dr. William George Beers, een Canadese tandarts. Vervolgens stelde hij in het jaar 1867 nieuwe regels op voor de sport die het een minder gewelddadige en dodelijke variant maakte. Hij legde ook de duur van een wedstrijd en de afmetingen van een lacrosseveld vast.

    De sport werd tegen het begin van de twintigste eeuw steeds populairder, met name op high schools en universiteiten. Lacrosse werd in de jaren 1904 en 1908 een medaille sport op de Olympische Spelen. Het eerste WK lacrosse vond plaats in het jaar 1967 en hier deden toen vier landen aan mee. Sinds het jaar 1982 is er ook een lacrosse kampioenschap voor vrouwen. 


    Speler met witte en blauwe outfit speelt lacrosse

    Welke regels zijn er bij lacrosse?

    Basisregels lacrosse 

    Lacrosse is een contactsport, daarom is het belangrijk dat de spelers beschermende uitrusting dragen. Een Nederlandse lacrosse wedstrijd bestaat uit vier kwarten die ieder 20 minuten duren. Tussen de ‘quarters’ zitten pauzes van 2, 10 en 3 minuten. Belangrijke onderdelen van de sport zijn uiteraard het slaan met de stick en ‘bodychecking’. Aangezien het een contactsport is, zijn er een aantal regels van kracht om blessures en verwondingen. Spelers mogen met hun stick op de stick van een andere speler slaan. Houdt de baldrager de stick alleen vast met zijn rechterhand, dan mag een andere speler niet op zijn linkerhand slaan. Bodychecken mag alleen tussen de schouders en de heupen en aan de voorkant van een tegenstander. Mocht een speler toch in zijn rug, op zijn helm of onder zijn heupen gecheckt worden, dan legt de scheidsrechter het spel stil en krijgt de overtreder een tijdstraf toegewezen. In het begin van een quarter of nadat er een doelpunt is gescoord, wordt er een face-off toegepast in het midden van het veld. Dit houdt in dat één middenvelder van ieder team zijn stick horizontaal tegen de stick van de andere speler aan op de grond legt. De bal wordt tussen de twee sticks in gelegd. De butt-end moet naar de linkerkant van het veld wijzen, parallel met de middenlijn van het veld. De twee spelers die meedoen aan de face-off vechten om de bal. Meestal doen ze dit door de bal zo snel mogelijk te bedekken met hun pocket en hem naar een andere middenvelder uit hun team te schuiven.

    Fouten en straffen

    Er kunnen bij lacrosse twee soorten fouten worden gemaakt: technische fouten en persoonlijke fouten. Aan beide soorten fouten hangen ook andere straffen. Begaat een speler een overtreding, dan fluit de scheidsrechter en geeft hij aan wat de straf wordt voor de gemaakte overtreding. Er is voornamelijk sprake van technische fouten wanneer een speler off-side gaat, een andere speler vasthoudt of zijn vrije arm gebruikt om tegenstanders weg te duwen. De straftijd die een speler hiervoor krijgt is 30 seconden. Persoonlijke fouten zijn de meer ernstige fouten, waar dus ook hogere straffen op staan. Denk bijvoorbeeld aan illegaal checken, gevaarlijk slaan met de stick of vloeken of schelden op het veld, dus onsportief gedrag. De straftijd die een speler krijgt bij een persoonlijke fout varieert van 1 minuut tot 3 minuten. Begaat een speler 5 persoonlijke fouten in een wedstrijd, dan wordt hij definitief van het veld gestuurd. Wanneer een speler straftijd krijgt, is het de bedoeling dat hij in penalty box aan de rand van het veld gaat zitten. Daarnaast krijgt het andere team balbezit als een speler straftijd toegewezen krijgt.


    Technische en persoonlijke fouten 

    Dit zijn de technische fouten die een speler bij lacrosse kan begaan:

    • Holding: Het ophouden van een tegenstander met de stick of de vrije hand. 

    • Off-side: Er moeten tijdens een lacrosse wedstrijd constant vier spelers op de verdedigende helft van ieder team staan en minimaal drie spelers op de aanvallende helft. Als dit niet gebeurt, dan is het een off-side. 

    • Interference: Het opzettelijk belemmeren van de vrije doorgang van een tegenstander die niet in bezit van de bal is. 

    • Pushing: Een tegenstander hard in de rug duwen. 

    • Illegal start: Wanneer een wingman voor het fluitsignaal van de scheidsrechter naar de wingline rent. 

    • Stalling: Wanneer een speler of een heel team opzettelijk het spel vertraagt om te zorgen dat ze voor blijven staan of om de tegenstanders te frustreren. 

    • Warding: Wanneer een baldrager zijn stick met een hand vasthoudt en de andere hand gebruikt om een tegenstander weg te duwen. 

    • Time Delay: Wanneer een goalie de bal in zijn stick heeft en langer dan vier seconden in de crease blijft staan. 

    Dit zijn de persoonlijke fouten die spelers bij lacrosse kunnen maken: 

    • Slashing: Wanneer een speler zijn tegenstander op de hand slaat waarmee deze zijn stick niet vasthoudt. 

    • Crosschecking: Wanneer een speler een check uitvoert met zijn handen, maar de handschoenen niet tegen elkaar aan heeft gedrukt. 

    • Tripping: Wanneer een speler een tegenstander met opzet laat struikelen. 

    • Illegal equipment: Wanneer de handschoenen van een speler op zo’n manier zijn aangepast dat het de veiligheid van hemzelf of andere spelers in gevaar brengt. 

    • Illegal bodychecking: Het bodychecken van een tegenstander tegen het hoofd, in de rug of onder de heupen. Ook wanneer de tegenstander meer dan 3 meter van de bal af is. 

    • Illegal stick: Wanneer de stick zo is gemaakt dat het moeilijker wordt voor tegenstander om de bal af te pakken. 

    • Unsportsmanlike conduct: Wanneer een speler vloekt of scheldt op het veld of in discussie gaat met de scheidsrechter. 

    • Unnecessary roughness: Wanneer een speler meer kracht gebruikt dan nodig is om de bal af te pakken. 

    Officiële regels van lacrosse downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van de sport lacrosse? Hier vind je de officiële lacrosse regels voor heren en dames.


    Officiële lacrosse regels (heren) downloaden →Officiële lacrosse regels (dames) downloaden →

    Hoe speel je lacrosse?

    Lacrosse is in Nederland geen hele grote sport, maar het wordt hier weldegelijk gespeeld. We hebben zelfs een Nederlandse Lacrosse Bond (NLB). Nederland heeft ook een nationaal team en er worden kampioenschappen georganiseerd in ons land. Mocht je dus graag zelf lacrosse willen gaan spelen, dan is dat zeker mogelijk. Hieronder geven we een aantal tips aan mensen die willen beginnen met het beoefenen van lacrosse in Nederland!

    1. Word lid van de NLB

      Wil je serieus beoefenaar van lacrosse worden en wil je graag een team vinden waar je in kunt gaan spelen? Dan is het verstandig om lid te worden van de Nederlandse Lacrosse Bond. Zo kun je makkelijk zien waar er in Nederland allemaal lacrosse clubs te vinden zijn en waar je lessen kunt volgen in deze sport.

      Officiële regels downloaden →
    2. Neem lessen

      Voordat je echt in een team mee gaat spelen, is het natuurlijk wel zo handig om de basis van de sport te beheersen. Neem dus eerst lessen om alle basistechnieken alvast onder de knie te krijgen en zorg dat je de regels van de sport ook goed leert kennen.

    3. Wedstrijden spelen

      Als je eenmaal het gevoel hebt dat je de basis van lacrosse onder de knie hebt, kun jij in een team beginnen. Hier leer je weer veel over de dynamiek tijdens een wedstrijd en hoe je communiceert met je teamgenoten. En natuurlijk kun je mee gaan doen aan kampioenschappen en wedstrijden om je vaardigheden te testen!

    Benodigdheden om lacrosse te beoefenen

    Wat heb je nodig om lacrosse te spelen:

    • Een goede helm

    • Lacrosse stick 

    • Lacrosse kleding 

    • Kniebeschermers 

    • Bitje

    Benodigdheden om lacrosse te spelen

    Veelgestelde vragen bij lacrosse 

    Waar komt lacrosse vandaan?

    Lacrosse is in Nederland nog een redelijk nieuwe sport. Het komt uit Amerika en werd zelfs al door de Indianen gespeeld zo’n 500 jaar geleden.

    Hoe heet de stick die je gebruikt bij lacrosse?

    De stick die spelers bij lacrosse gebruiken heet de crosse.

    Hoe lang duurt een honkbal wedstrijd?

    Een wedstrijd bij honkbal duurt ongeveer drie uur en bestaat uit negen innings. In een inning zijn beide partijen een keer aan slag. In theorie kan een wedstrijd langer duren, maar drie uur is de gemiddelde duur.