Regels voor kogelslingeren
Kogelslingeren wordt ook wel hamerslingeren genoemd en het is een onderdeel van de atletiek. Atleten proberen een kogel die vastzit aan een staalkabel met een handvat zo ver mogelijk weg te slingeren. De naam hamerslingeren komt van de vroegere wedstrijden in het kogelslingeren, toen er een hamer werd gebruikt in plaats van een kogel. Dit soort wedstrijden bestaan vandaag de dag ook nog steeds, met name tijdens de Schotse Highland Games. Kogelslingeren is al sinds het jaar 1900 een Olympische sport voor mannen. Voor vrouwen vond de eerste officiële competitie in het kogelslingeren pas plaats in het jaar 1995 en het werd pas een Olympische sport voor vrouwen in het jaar 2000. Kogelslingeren is niet zo simpel als sommige mensen denken, het duurt een lange tijd om het echt onder de knie te krijgen. Je moet er namelijk veel balans voor hebben en ook sterk zijn. Ten slotte zijn er natuurlijk ook een hoop regels die bij het kogelslingeren komen kijken. Daar gaan we het op deze pagina over hebben!
Officiële kogelslingeren regels downloaden →Uitleg over kogelslingeren:
Geschiedenis van het kogelslingeren
Kogelslingeren is een erg oude sport, die uit is gevonden door de Oude Grieken rond het jaar 1200 voor Christus. Volgens de legende die hierachter zit, begon het met Punius die boos was op zijn vader. Van zijn vader mocht hij namelijk niet meedoen aan een atletiekwedstrijd, omdat hij Punius te jong vond. Punius was hier zo boos over, dat hij de favoriete bal van zijn vader aan een touw besloot te binden en ermee begon te slingeren. Uiteindelijk liet hij het touw los en vloog het behoorlijk ver weg. De godin Athene had dit gezien en kwam daarom naar Punius toe om hem een tip te geven. Haar tip was om wat Prunius zojuist had gedaan, te laten zien aan de god Kroton, die de baas was van het atletiekstadion in Olympia. Dit deed Prunius en Kroton was onder de indruk en maakte hier een nieuwe sport van. Natuurlijk is dit niet historisch correct, maar we weten wel dat het kogelslingeren in de tijd van de Oude Grieken is ontstaan.
Welke regels zijn er bij kogelslingeren?
Het gewicht van de kogel
Het doel van kogelslingeren is om de kogel zo ver mogelijk weg te werpen. In tegenstelling tot kogelstoten is gooien hierbij wel toegestaan en zelf verplicht. De kogel die de mannen gebruiken, heeft een gewicht van 7,26 kilogram en de vrouwen gooien met een kogel van 4 kilogram. De werpring, vanuit waar de atleten de kogel moeten slingeren, heeft een diameter van 2,135 meter. Dit is gelijk aan de ring die gebruikt wordt bij het kogelstoten, maar kleiner dan de ring die wordt gebruikt bij discuswerpen.
De afstanden die de kogels bereiken
De afstand die de kogel af zal leggen is afhankelijk van de snelheid van de slingerkogel bij het loslaten, de verticale hoek waaronder er geworpen wordt, en natuurlijk de juiste richting waarin geworpen moet worden. Het is de bedoeling dat de kogel in een bepaald gebied terechtkomt, de werpsector. Lukt dit de atleet niet, of stapt hij of zij uit de werpring voordat voordat de kogel is geland, dan wordt de worp gezien als ongeldig. Na het werpen dient de atleet de ring via de achterkant te verlaten.
De kogel wordt met een behoorlijke snelheid geworpen, bij de wereldtop van de vrouwen ligt de snelheid rond de 97 kilometer per uur en bij de mannen rond de 104 kilometer per uur. Dit maakt de kogel tot een dodelijk projectiel, waardoor de veiligheidsvoorschriften van de sport in de afgelopen jaren een stuk strenger zijn geworden. De sector waarin de kogel neer moet komen is ook een stuk smaller geworden, zodat er met meer precisie moet worden geworpen. De meest belangrijke verandering is het invoeren van een afwerpkooi, die om de werpcirkel heen moet staan. Deze zorgt ervoor dat de kogel niet een verkeerde kant op kan vliegen, mocht een atleet zijn of haar balans verliezen of de kogel te vroeg loslaten.
De meest gebruikte technieken
De hoogste afstand in het kogelslingeren worden behaald doordat de atleet de kogel meerdere keren rond zijn of haar hoofd laat slingeren en daarna zelf met de kogel meedraait wanneer hij of zij deze loslaat. Er worden dan in de meeste gevallen vier draaien gemaakt in de ring, maar soms ook drie. Er zijn ook enkele atleten die vijf draaien maken, maar het huidige wereldrecord bij de mannen is gezet met slechts drie draaien. Natuurlijk hangt dit sterk af van de voorkeur van de atleet in kwestie. Als je een extra draai maakt, zal dit de snelheid van de kogel verhogen, maar het vergroot ook de kans om uit balans te raken. Meerdere draaien leiden dus niet automatisch tot betere prestaties.
Officiële regels van kogelslingeren downloaden
Ben je benieuwd wat er komt kijken bij het kogelslingeren en wat de regels van deze atletieksport zijn? Op deze website kun je de regels downloaden!
Hoe beoefen je kogelslingeren?
Als je wil gaan beginnen met kogelslingeren, is dat al redelijk vroeg mogelijk, in de meeste gevallen vanaf een leeftijd van 9 jaar. Het is een sport waar veel mensen vaak te simpel over denken: je slingert een kogel rond en gooit hem weg, meer niet. Maar dat is alles behalve terecht. Kogelslingeren is een lastige sport om onder de knie te krijgen en het vergt een hoop oefening om er goed in te worden. Je moet ongelooflijk goede balans en coördinatie hebben om echt goed te worden in deze atletieksport. Maar hoe begin je nu aan jouw weg tot professionele atleet in het kogelslingeren?
Leer de uitgangspositie
Het eerste dat belangrijk is om aan te leren, is de uitgangspositie bij het werpen van de kogel. Het kogelslingeren onderscheidt zich vooral van de andere werpsporten door het feit dat de snelheid van de kogel bereikt wordt tijdens het slingeren en niet tijdens de afworp. Dit vraagt om goed uitgedachte draaien die ervoor zorgen dat de snelheid van de kogel verhoogd wordt. Het werpen van de kogel begint met een ritmische voorzwaai met een grote baan van de slingerkogel. Dit moet vervolgens harmonieus overgaan in de eerste draai. Atleten kunnen een optimale snelheid bereiken door te beginnen met een vlakke baan van de kogel ten opzichte van de atleet. De atleet houdt hierbij zijn of haar armen goed gestrekt en ontspannen en de schouders schuiven naar buiten toe.
Het voetenwerk begrijpen
Naast de uitgangspositie is ook het voetenwerk tijdens het draaien en werpen erg belangrijk voor het bereiken van een optimale snelheid en het houden van de balans. Het voetenwerk bij kogelslingeren begint met de actie van de rechterkant van het lichaam tegen de linkerkant van het lichaam. De linkerkant van het lichaam wordt een stabiele as voor de atleet die draait door actie van de rechterkant van het lichaam. Tijdens de eerste draai komt de rechtervoet los van de grond bij 90 graden en in de volgende draaien zal dit moment steeds wat eerder plaatsvinden. Het linkerbeen van de atleet blijft gebogen en de atleet gebruikt de traagheid van de slingerkogel om iedere draai mooi af te ronden. Het rechterbeen moet zo dicht mogelijk langs het linkerbeen af gaan voordat de atleet het plaatst.
Heel veel oefenen!
Zoals we al eerder benoemden, is kogelslingeren een lastige sport die veel oefening vergt om goed onder de knie te krijgen. Gun jezelf dus ook zeker de tijd om de atletieksport goed onder de knie te krijgen voordat je mee gaat doen aan wedstrijden. Train daarnaast je balans en je coördinatie ook op andere manieren, zodat je hierin echt verbetert.
Benodigdheden voor kogelslingeren
Wat heb je nodig om kogelslingeren uit te oefenen:
Een kogelslinger
Een werpcirkel met kooi
Een werpsector
Goede schoenen met gladde zool
Handschoenen
Veelgestelde vragen bij kogelslingeren
Hoeveel weegt de kogel bij kogelslingeren?
Bij mannen ligt het gewicht van de kogel op 7,26 kilogram en bij de vrouwen heeft de kogel een gewicht van 4 kilogram.
Wat is het wereldrecord bij kogelslingeren?
Het huidige wereldrecord bij kogelslingeren voor de mannen is 23,12 meter en het staat op de naam van Randy Barnes. Bij de vrouwen staat dit record op 22,63 meter en dit staat op de naam van Natalya Lisovskaya.
Wat is hamerslingeren?
Hamerslingeren is eigenlijk de oude naam voor kogelslingeren, waarbij er met hamers werd gegooid in plaats van met kogels. Deze sport zie je nog steeds terug tijdens de Schotse Highland Games.