Regels om horseball te spelen

Horseball is een balsport die wordt gespeeld vanaf de rug van een paard, net als polo. Het is een teamsport waarbij twee teams van zes atleten tegen elkaar spelen. Twee van de zes staan reserve, dus er zijn vier spelers op het veld per team. Aan beide kanten van het veld vind je de doelen van beide teams, zoals bij de meeste balsporten. Horseball is nog een relatief nieuwe sport en is momenteel voornamelijk populair in Nederland en België. Ben je benieuwd naar de regels en het spelverloop van horseball? Op deze pagina vertellen we je alles over deze balsport te paard, van de geschiedenis tot de spelregels en het benodigde materiaal!

Officiële horseball regels downloaden →

Uitleg over horseball:

    Rennende paarden waarvan enkel de onderkant zichtbaar is

    Geschiedenis van horseball

    Horseball is ontstaan aan het einde van de jaren zestig in Frankrijk. De Franse Paardensportfederatie zocht naar een nieuwe discipline binnen de paardensport. Het moest een sport worden die niet al te duur is om te beoefenen en die makkelijk te organiseren zou zijn voor manegehouders. Het principe van horseball is gebaseerd op de Centraal-Aziatische sport buzkashi. Deze sport viel precies in het plaatje waar de Franse Paardensportfederatie naar op zoek was. De sport kan beoefend worden door mensen van alle leeftijden, als ze maar goed paard kunnen rijden. Ieder soort rijpaard kan gebruikt worden voor de sport en men kan horseball makkelijk spelen in een rijhal van standaard afmetingen, namelijk 20 bij 60 meter. Horseball is eigenlijk te vergelijken met een soort basketbalwedstrijd te paard.

    De eerste officiële horseball wedstrijd werd gehouden in het jaar 1979 in Bordeaux, Frankrijk. Mensen die toen enthousiast werden van de sport richtten ook teams op in Portugal en België. Het eerste Europese Kampioenschap horseball werd georganiseerd in het jaar 1992. Frankrijk was de winnaar van dit eerste kampioenschap, Portugal werd tweede en België derde. In het jaar 1999 werd de Internatonal Horseball Federation opgericht, wat ervoor zorgde dat er al snel teams ontstonden in andere landen, waaronder Duitsland, Nederland, Engeland en Italië. In Nederland speelde men in het jaar 2005 voor het eerst horseball. In 2015 werd onder de vlag van de KNHS de Horseball Vereniging Nederland opgericht. Het doel van deze vereniging is om de sport bekender te maken in ons land.

    Welke regels zijn er bij horseball?

    Een horseball wedstrijd 

    Een horseball team bestaat uit zes personen, waarvan er vier spelen in de wedstrijdring en de andere twee zich in de vrije zone bevinden. Net als bij basketbal mag er regelmatig tussen spelers gewisseld worden. Een wedstrijd duurt twintig minuten, verdeeld over twee helften en met drie minuten pauze tussen de helften. Ieder team mag twee keer een time-out van dertig seconden vragen per speelhelft. Spelers mogen proberen een doelpunt te scoren nadat de bal minimaal drie keer over is gespeeld aan drie verschillende spelers van het team. Het veld waarop de sport wordt beoefend is rechthoekig en heeft doorgaans een afmeting van 20 bij 60 meter met twee doelen aan de kopse kanten. De doelen hangen 4,5 meter boven de grond en doen een beetje denken aan hoepels met een diameter van 1 meter. Het team dat aan het einde de meeste doelpunten heeft gescoord, wint de wedstrijd.

    De bal

    De bal die men voor deze sport gebruikt, beschikt over zes leren riemen, waardoor deze makkelijk op kan worden geraapt door de spelers, zonder dat ze een voet op de grond hoeven te zetten. De riemen maken het ook mogelijk om de bal van een andere speler af te pakken indien mogelijk. Een speler moet in beweging zijn om de bal op te mogen rapen en hij of zij mag de bal niet langer dan tien seconden in de hand houden. Hierna moet hij over worden gespeeld naar een teamgenoot. De bal oprapen mag dus niet vanuit stilstand. Daarnaast mag slechts één speler tegelijkertijd proberen de bal op te rapen, de andere spelers moeten zich op minimaal vijf meter afstand bevinden voor de veiligheid. Een tegenstander mag pas weer aanvallen als de opraper weer rechtop op zijn of haar paard zit.

    Voorrangsregels en straffen

    Bij het oprapen van de bal gelden er bij horseball een aantal voorrangsregels:

    • Degene die het dichts bij de bal is krijgt altijd voorrang

    • Hierna krijgt speler die in de richting van het spel rijdt voorrang

    • Hierna speler van de ploeg die de bal als laatste in bezit had 

    Er zijn een aantal verdedigingsmiddelen die een team kan inzetten om de bal in bezit te krijgen of uit de handen van de tegenstanders te houden:

    • Plaatsdekking: Dit doen spelers door andere spelers te volgen

    • Mandekking: Men probeert het paard, door ernaast te gaan rijden, van de rechte lijn af te duwen

    • Betwisten: De bal wordt van de balbezitter afgepakt door slechts één speler 

    Er zijn een aantal straffen die uit worden gedeeld bij overtredingen van de regels:

    • P1: Dit is de straf die een speler ontvangt bij gevaarlijk of ruw spel. De tegenstander krijgt een vrij schot op het doel vanaf de vijf meter lijn. 

    • P2: Dit is de straf voor een minder ernstige overtreding. De tegenstander krijgt een schot vanaf de tien meter lijn of mag drie keer overspelen vanaf de vijftien meter lijn. 

    • P3: Dit is de straf bij een kleine overtreding. De tegenstander krijgt een vrije bal vanaf het punt waar de overtreding wordt gemaakt. 

    Officiële regels van horseball downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van de balsport horseball? Hier kun je de officiële internationale regels van horseball downloaden (Engels).

    Officiële horseball regels downloaden →

    Hoe speel je horseball?

    Wil jij graag aan de slag met horseball? Dat is in Nederland heel goed mogelijk, want het is hier een officiële sport en je kunt het in sommige gevallen zelfs op maneges beoefenen. Je hoeft er dus niet eens per se een eigen paard voor te hebben, wat een groot voordeel is aan deze sport ten opzichte van polo. Maar hoe begin je nu als je horseball wil gaan beoefenen? Hieronder geven we je een aantal tips!

    1. Je paardrij vaardigheden verbeteren

      Om horseball te kunnen spelen, moet je een gevorderde ruiter zijn. Het is dus belangrijk dat je goed kunt rijden. Ben je nog een beginner of heb je al even niet meer gereden? Dan is het verstandig om dit eerst weer op te pakken en je rijniveau omhoog te krijgen voordat je met deze sport aan de slag gaat.

    2. Je aansluiten bij de Nederlandse vereniging

      Als je op zoek bent naar een team waar je in kunt gaan spelen, is het verstandig om lid te worden van de Horseball Vereniging Nederland. Zo kun je meteen zien waar er in het land horseball teams te vinden zijn waar jij je bij aan kunt sluiten en waar jij kunt gaan trainen.

    3. Meedoen aan wedstrijden

      Er worden door de KNHS jaarlijks horseball wedstrijden georganiseerd waar jij aan mee kunt gaan doen als je lid bent geworden van een team. Uiteindelijk is het deelnemen aan wedstrijden natuurlijk wel het doel van het beoefenen van een teamsport!

    Benodigdheden om horseball te spelen

    Wat heb je nodig om horseball te spelen:

    • Een paard

    • Een helm of cap

    • Bal met leren riemen

    • Rijhal van 20 bij 60 meter 

    • Doelen

    Veelgestelde vragen bij horseball

    Hoe werkt horseball?

    Horseball is vergelijkbaar met basketbal, maar dan vanaf een paard. De bal wordt van de grond opgeraapt aan een van de leren riemen die eraan zitten en overgespeeld binnen een team, totdat er gescoord kan worden.

    Hoe is horseball ontstaan?

    Horseball is ontstaan doordat de Franse Paardensportfederatie een nieuwe discipline binnen de paardensport wilde die niet duur zou zijn om te beoefenen.

    Wat heb je nodig om horseball te spelen?

    Ten eerste heb je natuurlijk een paard nodig om horseball te spelen, maar ook een speciale bal, een veiligheidshelm, een geschikte rijhal en doelen.