Spelregels voor hockey

Hockey is in Nederland een erg populaire sport. We hebben het dan over regulier veldhockey. Er bestaan natuurlijk een hoop verschillende vormen van hockey. In Canada is ijshockey bijvoorbeeld erg geliefd. IJshockey is niet echt te vergelijken met veldhockey. Er zijn een aantal regels die overeenkomen, maar ijshockey is een stuk heftiger dan veldhockey, aangezien er meer is toegestaan op het gebied van lichamelijk contact. Dan heb je ook nog onderwaterhockey, een teamsport uit de hockeyfamilie. Deze vorm wordt gespeeld op de bodem van een zwembad. Je probeert net als bij regulier hockey de puk in het doel van de tegenstander te krijgen. Wil je meer weten over de spelregels rondom hockey en rondom de verschillende variaties van hockey? Op deze pagina gaan we hier uitgebreid op in en vind je alle belangrijke informatie op het gebied van hockey!

Officiële hockey regels downloaden →

Uitleg over hockey:

    Dames spelen hockey in de zaal

    Geschiedenis van hockey

    De sport hockey bestaat al duizenden jaren. De Oude Grieken tikten al een bal heen en weer met een stok en ook in India wordt er al heel lang een spel gespeeld dat veel overeenkomsten heeft met hockey. De sport zoals we die nu kennen begon echter pas vorm te krijgen in de Middeleeuwen. In die tijd speelden de Britten een spel dat ze bandy-on-ice noemden. Ze speelden voornamelijk op harde ondergronden zoals ijs en hard zand. Daarom maakten ze de onderkant van hun sticks krommer. Op een gegeven moment veranderde de naam van de sport in hockey-on-ice, naar aanleiding van de kromme sticks. Veldhockey ontstond door het gebrek aan ijs in de zomer, waardoor er op gras gespeeld moest worden in plaats van op ijs. In Nederland werd hockey pas geïntroduceerd in het jaar 1891 door Pim Mulier. Ook in ons land waren het de mensen die ijshockey speelden die in de zomer op gras gingen spelen en daarmee veldhockey introduceerden.

    De eerste hockeyclub in Nederland werd opgericht in het jaar 1892 in de stad Amsterdam en in het jaar 1898 werd de Nederlandse Hockey en Bandy Bond opgericht. De bandyspelers verlieten de bond echter al snel. De bond werd daardoor later de KNHB. In eerste instantie werd hockey nog enkel door mannen gespeeld. Dit veranderde in het jaar 1910, vanaf toen mochten ook vrouwen lid worden van hockeyclubs. Hier zat destijds echter nog wel een strikte regel aan dat vrouwen alleen dinsdag en donderdagmiddag en zondagochtend tot en met 12 uur de kans kregen om te spelen. In de 20e eeuw hadden Nederlandse hockeyers nog een eigen manier van spelen. Zo speelden ze bijvoorbeeld met een zachte bal, waren de teams vaak gemengd en hadden de sticks waarmee ze speelden twee platte kanten. Er werd daardoor nooit internationaal gespeeld, aangezien geen enkel ander land deze regels volgden. In 1928 werd hockey voor het eerst opgenomen als Olympische Sport. Hierdoor veranderde er ook veel in Nederland. De regels werden toen aangepast naar de internationale standaarden.

    Welke regels zijn er bij hockey?

    Basisregels bij wedstrijden

    Voor hockeywedstrijden gelden er een aantal basisregels:

    • Volwassen hockey teams altijd in teams van 11. Bij jeugdteams komt het wel eens voor dat de teams kleiner zijn en gelden er in sommige gevallen ook andere regels.

    • Iedere speler speelt met een eigen stick. Ze mogen alleen met de binnenkant van die stick de bal spelen, niet met de buitenkant. De buitenkant wordt ook wel de bolle kant genoemd.

    • Het is verplicht voor spelers om tijdens iedere wedstrijd een bitje en scheenbeschermers te dragen voor de veiligheid.

    • Een doelpunt is geldig wanneer de aanvallende partij de bal binnen de cirkel, ofwel het doelgebied, raakt en hierna volledig over de doellijn gaat.

    • Over het algemeen duurt een hockeywedstrijd 70 minuten. Die 70 minuten worden verdeeld in vier delen van 17,5 minuten, ook wel kwarten genoemd. Na de eerste en derde kwart is er een pauze van 2 minuten. Na de tweede kwart volgt er een rust van 5 minuten. Internationale hockeywedstrijden duren 60 minuten, met vier kwarten van 15 minuten.

    • Bij hockey is er geen blessuretijd. In het geval van een blessure of een speler die een kaart krijgt, wordt de tijd stopgezet door de scheidsrechter.

    Groene, gele en rode kaarten

    Een scheidsrechter kan bij overtredingen tijdens wedstrijden drie verschillende soorten kaarten uitdelen:

    De groene kaart: Een speler die een groene kaart krijgt, is verplicht om 2 speelminuten af te koelen buiten het speelveld. Dit betekent dat het team van deze speler 2 minuten lang speelt met een speler minder. Krijgt een speler 2 groene kaarten, dan wordt dit een gele kaart, tenzij de speler de kaart krijgt in een functie van aanvoerder.

    De gele kaart: Krijgt een speler een gele kaart, dan moet hij of zij ook het veld verlaten. Maar nu niet voor 2 minuten, maar voor minimaal 5 minuten of zelfs 10 minuten bij een heftige overtreding. Krijgt een speler 2 keer een gele kaart, dan wordt dit gezien als een rode kaart, tenzij de speler de kaarten ontvangt in de rol van aanvoerder.

    De rode kaart: Een rode kaart wordt gegeven wanneer een speler een ernstige overtreding begaat. Dit betekent dat de speler definitief het veld moet verlaten voor die wedstrijd. Dit komt bij hockey eigenlijk nauwelijks voor.

    De scheidsrechter en het aantal wissels

    Een hockey wedstrijd wordt altijd gefloten door 2 scheidsrechters, die beiden aan één kant van het veld staan. Ieder scheidsrechter beslist over het spel op zijn of haar helft. Bij hockey mogen teams gebruik maken van een onbeperkt aantal wissels per wedstrijd. Deze regel wordt ook wel interchange genoemd. De speler die het veld in gaat, mag pas echt het veld inlopen wanneer de speler die gewisseld wordt uit het veld is. Het wisselen gebeurt bij de middellijn van het speelveld.

    De bal spelen

    Bij de sport hockey mag je de bal op vier manieren spelen:

    • Met een slag: De slag is een zwaaiende beweging van de stick tegen de bal.

    • Met een push: Een push is een duwbeweging die je maakt met je stick tegen de bal.

    • Met een flats: Een flats is een techniek die eigenlijk tussen een slag en push in zit.

    • Met een scoop: Bij een scoop maak je een scheppende beweging met je stick, waardoor de bal omhoog gaat.

    Iedere speler mag de bal omhoog spelen met een push of scoop, zolang dit niet kan leiden tot gevaarlijk spel. De bal is immers erg hard, die krijg je liever niet in je gezicht. Als een speler de bal omhoog speelt richting een tegenstander op afstand binnen 5 meter, dan geldt dit als gevaarlijk spel. Mocht de tegenstander op de bal of de aanvaller inlopen, zonder de intentie om de bal met de stick te raken, dan wordt hij of zij bestraft voor gevaarlijk spel. Spelers mogen de bal in het veld niet met opzet omhoog slaan met een flats of een slag. Of dit wel of niet het geval is, wordt door de scheidsrechter bepaald. Technisch gezien is een flats een slag, wat betekent dat een hoge flats alleen op een doel gespeeld mag worden. Een schot op het doel mag ook omhoog worden gespeeld door middel van een slag, zolang dit niet gevaarlijk is voor een tegenstander.

    Overtredingen en fouten

    Twee veelvoorkomende overtredingen bij hockey zijn shoots en afhouden. Bij een shoot komt de bal tegen de voet, het been of een ander lichaamsdeel van een speler. Wat de scheidsrechter hiermee zal doen, is afhankelijk van de plek waar een speler de shoot maakt:

    • Bij een shoot in de cirkel geeft de scheidsrechter een strafcorner

    • Als de shoot een doelpunt voorkomt, krijgt de tegenstander een strafbal

    • In alle andere gevallen geeft de scheidsrechter een vrije slag of voordeel, dus gewoon doorspelen

    Bij afhouden is er sprake van het belemmeren van de tegenstander bij het spelen van de bal. Je houdt diegene dus van de bal af, terwijl hij of zij er eigenlijk wel bij kon. Deze overtreding wordt door de scheidsrechter bestraft met een vrije bal of een strafcorner, afhankelijk van de plek waar de overtreding wordt gemaakt.

    Een strafcorner: Een strafcorner is een straf voor het verdedigende team. Het geeft het aanvallende team een grote kans om te kunnen scoren. Een strafcorner wordt door de scheidsrechter toegekend wanneer:

    • Een verdediger in zijn of haar cirkel een opzettelijke overtreding maakt, waarbij er geen doelpunt wordt voorkomen.

    • Een verdediger een opzettelijk overtreding maakt in zijn of haar 23-metergebied, buiten de cirkel.

    • Een speler opzettelijk de bal over de eigen achterlijn speelt.

    Bij een strafcorner speelt het aanvallende team de bal vanaf het strafcornerstreepje op de achterlijn. De bal moet vervolgens eerst buiten de cirkel gebracht worden, hierna mag het aanvallende team scoren. Het eerste schot dat ze nemen mag niet hoger eindigen dan de plank in het doel wanneer het geslagen of geflatst wordt. Een push mag wel hoger dan dit worden gemikt.

    De strafbal: Een strafbal is eigenlijk redelijk vergelijkbaar met een penalty in een voetbalwedstrijd. De speler die de strafbal neemt, mag 1 keer vanaf de stip op het doel pushen. Er is geen rebound of tweede kans, het moet dus meteen goed gaan.

    Je krijgt een strafbal wanneer:

    • Een verdediger opzettelijk een overtreding maakt in zijn cirkel tegen een tegenstander die in balbezit is.

    • Een verdediger opzettelijk een overtreding maakt, waardoor een tegenstander niet in balbezit kan komen.

    • Een verdediger een opzettelijke of onopzettelijke overtreding maakt in zijn of haar cirkel, waardoor hij of zij zeker een doelpunt voorkomt.

    De shoot-out: Een shoot-out is een 1-op-1 duel tussen een speler en een keeper. Er worden alleen shoot-outs genomen wanneer er na gelijkspel een winnaar moet worden bepaald. Een shoot-out komt in de reguliere speeltijd dus eigenlijk nooit voor. De aanvaller rent vanaf de 23-meterlijn richting het doel. Hij of zij probeert binnen 8 seconden te scoren. Binnen die 8 seconden mag de speler meerdere doelpogingen doen, zolang de bal in het spel en in het veld blijft.

    Officiële regels van hockey downloaden (KNHB)

    Ben je benieuwd naar de uitgebreide versie van de officiële regels van hockey? Op de website van de KNHB kun je de regels downloaden! Ook kun je de officiële regels van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond hier downloaden.

    Officiële hockey regels downloaden →

    Hoe speel je hockey?

    Als je wil beginnen met het beoefenen van hockey, is dat vandaag niet zo moeilijk meer. De eerste uitdaging bij deze sport is het onder controle krijgen en houden van de bal. Dat is eigenlijk al meteen één van de meest lastige dingen om onder de knie te krijgen. De focus van de beginnende speler ligt dus zeker op de bal. Daarna ga je pas aan de slag met de rest.

    1. Leren met de bal om te gaan

      Zoals we al zeiden, is de eerste stap om te leren met de bal om te gaan. Daarnaast is het ook belangrijk dat je meteen leert om naast de bal ook op de omgeving te letten. Dit betekent dat de balvoering eigenlijk een ruime afstand voor het lichaam plaats moet vinden, zodat je alles goed in de gaten kunt houden. Als dit niet het geval is, zie je te weinig. Laat je kinderen of beginners met één hand drijven, dan zie je dat er vanzelf een goede balpositie ontstaat.

    2. Een goede grip op de stick

      Een belangrijk onderdeel van de basistechniek van hockey is een goede grip op de stick. Bij golf en tennis is dit het allereerste onderdeel waar je mee begint te oefenen. Bij hockey is het niet het eerste aandachtspunt, maar wel een erg belangrijke factor in het begin. Als je een goede trainer hebt, zal hij of zij hier altijd aandacht aan besteden bij het aanleren van de bewegingen. Uiteraard is het normaal dat er stijlverschillen zijn. Niet iedereen hoeft de stick precies op dezelfde manier vast te houden. Ziet een trainer een foute beweging, dan is het goed als hij of zij hierbij eerst naar de grip op de stick kijkt. Een verkeerde grip heeft namelijk vaak gevolgen voor de hele beweging.

    3. Pingelen

      De hockeysport bestaat voor een groot deel uit pingelen en scoren en verdedigen. Het is dus belangrijk dat in een training alle facetten naar voren komen. Dit is wat een training goed maakt. Iemand die graag pingelt, moet dit dus ook kunnen doen, maar moet daarnaast ook de andere vaardigheden kunnen ontwikkelen die belangrijk zijn voor een goed hockeyspel.

    Benodigdheden om hockey te spelen

    Wat heb je nodig om hockey te spelen:

    • Stick

    • Bal

    • Doel

    • Speelveld

    • Bitje

    • Scheenbeschermers

    Veelgestelde vragen bij hockey

    Hoe vaak mag je wisselen in een hockeywedstrijd?

    Je mag in een hockeywedstrijd zo vaak wisselen als je wil, hier zit geen limiet aan.

    Hoe lang duurt een hockeywedstrijd?

    Over het algemeen duurt een hockeywedstrijd 70 minuten, verdeeld over vier kwarten. Een internationale wedstrijd duurt 60 minuten, verdeeld over vier kwarten.

    Uit hoeveel spelers bestaat een hockeyteam?

    Een hockeyteam speelt altijd met 11 spelers. Mocht een speler een groene of gele kaart hebben gekregen, dan speelt het team tijdelijk met 10 spelers, tot de straftijd erop zit voor die speler.