Regels om Futsal te spelen

Futsal wordt ook wel zaalvoetbal genoemd en wordt gespeeld in een binnenlocatie, het is een zaalvariant van het reguliere voetbal dat we allemaal wel kennen. Het woord futsal is afgeleid van de Spaanse woorden ‘fútbol’ (voetbal) en ‘sala’ (zaal). Men speelt zaalvoetbal in een sporthal met een plofbal. Dit is een voetbal van maat 4 die bijna niet stuitert. De sport wordt vijf tegen vijf gespeeld en duurt ongeveer 60 minuten, verdeeld in twee perioden van 30 minuten. De sport kent eigen regels die niet allemaal vergelijkbaar zijn met die van regulier voetbal. De zaal waarin zaalvoetbal wordt gespeeld heeft afmetingen van ongeveer 40 bij 20 meter, hetzelfde formaat als het speelveld voor handbal. Zaalvoetbal staat bekend als een dynamische en snelle sport. Het wordt in hoog tempo gespeeld en is daarom heerlijk om naar te kijken, maar ook om zelf te spelen als je van veel actie houdt. Ben je benieuwd naar de regels en geschiedenis van het zaalvoetbal? Op deze pagina vertellen we je alles over deze relatief jonge sport!

Officiële Futsal regels downloaden →

Uitleg over Futsal:

    Zaal waarin futsal wordt gespeeld

    Geschiedenis van Futsal

    Zaalvoetbal is ontstaan in de jaren 1930 ontstaan in Argentinië en waaide uiteindelijk in de jaren 1960 over naar Nederland. Zaalvoetbal is een onderdeel van de KNVB sinds het jaar 1968. Juan Carlos Ceriani was de grondlegger van het futsal, zo’n 100 jaar geleden. De spelregels voor zaalvoetbal haalde hij van verschillende bestaande sporten, waaronder basketbal, handbal en waterpolo. Van basketbal gebruikte hij de wedstrijdduur en de teamgrootte, van handbal de veld- en doel dimensies en van waterpolo de keeper regels. Het duurde niet lang voordat de sport zich over heel Zuid-Amerika verspreidde en de regels een standaard werden. De eerste internationale confederatie werd in het jaar 1965 gevormd. In het jaar 1988 introduceerde de FIFA futsal als een nieuwe discipline en een jaar later werd Brazilië de eerste Wereldkampioen zaalvoetbal. Het eerste WK werd gehouden in Nederland, maar ons team verloor de finale van Brazilië. Hierna werd de sport in Europa een stuk bekender en in 1996 organiseerde de UEFA het eerste Europese zaalvoetbal kampioenschap.

    Welke regels zijn er bij Futsal?

    Regels die verschillend zijn van regulier voetbal 

    Zaalvoetbal komt op veel vlakken overeen met het reguliere voetbal, maar er zijn een aantal regels die verschillen. Hieronder zetten we ze voor je op een rij:

    • Buitenspel: Zaalvoetbal heeft geen buitenspelregel, in tegenstelling tot het reguliere voetbal. 

    • Ingooien: Bij zaalvoetbal wordt er niet ingegooid, maar ingetrapt. 

    • Teamgrootte: Bij zaalvoetbal spelen teams met vijf spelers, niet met elf. 

    • Fysiek contact: Bij zaalvoetbal is er minder fysiek contact toegestaan dan bij regulier voetbal. 

    • Terugspelen: Bij zaalvoetbal is twee keer terugspelen op de keeper niet toegestaan. Een speler mag dit alleen doen wanneer de tegenstander tussendoor de bal heeft gehad of wanneer de bal uit is geweest. 

    • Balbezit keeper: Bij zaalvoetbal mag de keeper de bal slechts 4 seconden in zijn bezit hebben en moet deze dus binnen 4 seconden weer wegspelen of binnen 4 seconden de middellijn zijn gepasseerd met de bal. 

    • Rode kaart: Spelers die een rode kaart krijgen bij zaalvoetbal, worden definitief uit het spel verwijderd. De speler moet ook de zaal verlaten en het team krijgt er pas weer een nieuwe speler bij wanneer er 5 minuten om zijn of wanneer het andere team scoort. 

    • Wissels: Er zijn bij BZVB 5 wisselspelers toegestaan en bij KBVB 9 wisselspelers en er mag zo vaak gewisseld worden als een team wenst. 

    • Vrije trap: Een vrije trap moet binnen 4 seconden worden genomen, niet na het fluitsignaal van de scheidsrechter. Een uitzondering op deze regel is een strafschop en andere situaties waarin de scheidsrechter aangeeft dat de vrije trap nog niet genomen mag worden.

    Het speelveld 

    Het speelveld voor futsal moet altijd een rechthoek zijn, waarvan de lengte niet minder dan 25 en niet meer dan 46 meter mag zijn. De breedte van het speelveld mag niet minder dan 18 en niet meer dan 25 meter zijn. Voor internationale wedstrijden dient de lengte van het veld tussen de 38 en 42 meter te zijn en de breedte tussen de 20 en 25 meter. Er dient een obstakelvrije uitloopruimte van 2 meter te zijn rondom het speelveld. Men dient het speelveld af te bakenen met duidelijke lijnen, de lange lijnen zijn de zijlijnen en de korte lijnen de doellijnen. Ook het middelpunt van het veld moet duidelijk aan zijn gegeven en rondom dit punt moet een cirkel worden getrokken met een straal van 3 meter.


    De basisregels van futsal

    Hieronder sommen we de belangrijkste basisregels van het zaalvoetbal voor je op: 

    • De bal: De bal die men gebruikt bij zaalvoetbal moet maat 4 zijn en is daarmee een stuk kleiner dan de bal bij regulier voetbal. Daarnaast weegt de bal meer, waardoor hij bijna niet stuitert. 

    • Speeltijd: Een zaalvoetbalwedstrijd bestaat uit twee helften van twintig minuten aan zuivere speeltijd. Wanneer de bal uit het spel is, wordt de tijd stopgezet. 

    • Intrappen: Wanneer de bal buiten het veld terechtkomt, moet deze weer in het spel worden gebracht door middel van een intrap. Een intrap wordt genomen vanaf de zijlijn en de hoeken. Bij een intrap moet de bal stil op de zijlijn liggen en mag de speler die de intrap neemt niet met zijn of haar voeten over de lijn komen. 

    • Wisselen: Een team mag per wedstrijd maximaal 14 spelers inzetten in totaal. Er zijn geen regels voor de tijd dat een speler op het veld mag zijn. Spelers dienen het veld te betreden en te verlaten via de wisselzone voor de banken waar de wisselspelers zitten. Het aantal wissels per wedstrijd is ongelimiteerd. 

    • Rode kaart: Wanneer een speler een rode kaart ontvangt en van het veld wordt gestuurd, moet zijn of haar team maximaal 2 minuten met een speler minder spelen. Scoort de tegenstander, dan mogen ze het team weer aanvullen. 

    • Slidings: Slidings zijn toegestaan in het zaalvoetbal. Spelers mogen over het veld glijden, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de bal over de lijn raakt. 

    • Match officials: Tijdens een internationale zaalvoetbalwedstrijd zijn er twee scheidsrechters aanwezig, een derde official en een tijdwaarnemer. 

    • Vijf-meterregel: Deze regel houdt in dat spelers vijf meter afstand dienen te houden van een speler die een vrije trap, hoekschop, intrap of strafschop neemt. 

    • Vier-secondenregel: Bij het intrappen, nemen van vrije trappen, doelworpen en hoekschoppen heeft de nemer vier seconden de tijd om het spel te hervatten. Scheidsrechters tellen dan mee met hun vingers in de lucht. Hervat de speler het spel niet binnen vier seconden, dan krijgt het andere team een indirecte vrije trap. Keepers mogen de bal niet langer dan vier seconden in bezit houden op hun eigen helft. 

    • Keepers: Keepers mogen buiten het strafschopgebied komen en spelers binnen het strafschopgebied. Na een achterbal dient de keeper de bal weer in te gooien, niet in te trappen. De keeper mag de bal dan niet meer aanraken totdat hij op de helft van de tegenstander is of wanneer een tegenstander de bal heeft geraakt. 

    • Overtredingen: Ieder team mag per speelhelft vijf directe vrije trappen veroorzaken. Bij een zesde overtreding krijgt de tegenstander een directe vrije trap vanaf de 10-meter stip. Van het verdedigende team mag er naast de keeper niemand tussen de bal en het doel staan. Is de overtreding dichter bij het doel gemaakt dan de 10-meter stip, dan wordt de vrije trap genomen vanaf de plek waar de overtreding plaatsvond. 

    • Time outs: Ieder team heeft recht op één time-out van 60 seconden per speelhelft.

    Officiële regel van futsal downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van futsal? Op de website van de KNVB kun je het reglement van de sport downloaden! Of op deze pagina via de button.

    Officiële futsal regels downloaden →

    Hoe speel je futsal?

    Wil jij graag zaalvoetbal gaan spelen? Dan zit je goed in Nederland, want de sport is erg groot in ons land. Zaalvoetbal is officieel onderdeel van de KNVB, wat betekent dat je op de website van de vereniging alle informatie kunt vinden over de sport die je nodig hebt. Ook de clubs waarbij je zaalvoetbal kunt spelen bij jou in de buurt kun je vinden via de website van de vereniging. Als je aan de slag wil met futsal, hebben we hieronder nog een aantal tips voor je!

    1. Vind een club

      Het wordt natuurlijk lastig om in je eentje te trainen in zaalvoetbal, dus het vinden van een club bij jou in de buurt is de eerste stap. Via de website van de KNVB kun je de beschikbare clubs bij jou in de omgeving vinden. Ga eerst eens langs bij een club voordat jij je officieel aanmeldt, want het is wel belangrijk dat het ook echt goed voelt voor je. En dat weet je immers pas als je er geweest bent.

    2. Vaardigheden trainen

      Als je een leuke club gevonden hebt, wordt het tijd om echt te trainen in het zaalvoetbal. Het is een dynamische en snelle sport, wat betekent dat vaardigheden zoals reactievermogen en omschakelen erg belangrijk zijn. Dit zijn dan ook vaardigheden die je goed moet trainen, zowel samen met je team als alleen.

    3. Deelnemen aan wedstrijden en toernooien

      Wanneer je de sport eenmaal onder de knie hebt, kun je met jouw team mee gaan doen aan wedstrijden en toernooien. Op de website van de KNVB kun je het overzicht vinden van wedstrijden en toernooien die worden georganiseerd in Nederland. Wie weet kun je uiteindelijk wel in het Eredivisie zaalvoetbal komen, het hoogste niveau van zaalvoetbal in ons land!

    Benodigdheden om te zaalvoetballen

    Wat heb je nodig om futsal te spelen:

    • Bal van maat 4

    • Goede voetbalschoenen

    • Geschikte zaal 

    • Doelen

    • Middenpunt 

    • Scheidsrechters 

    • Wisselzone

    Doel bij futsal

    Veelgestelde vragen bij futsal

    Zijn futsal en zaalvoetbal hetzelfde?

    Ja, futsal is een andere naam voor zaalvoetbal. Het gaat dus om dezelfde sport. Futsal is de internationale benaming.

    Hoelang duurt een wedstrijd bij zaalvoetbal?

    Een zaalvoetbalwedstrijd bestaat uit twee helften van 20 of 25 minuten aan zuivere speeltijd, afhankelijk van de leeftijd van de spelers. Als de bal uit is, wordt de tijd stopgezet.

    Wat is het verschil tussen regulier voetbal en zaalvoetbal?

    Regulier voetbal en zaalvoetbal lijken erg op elkaar, maar een aantal regels wijken af. Zo is er bij zaalvoetbal bijvoorbeeld geen buitenspel en duren de wedstrijden korter dan bij regulier voetbal. Ook wordt er met een andere soort bal gespeeld.

    Hoe vaak mag er gewisseld worden bij zaalvoetbal?

    Bij zaalvoetbal mag er ongelimiteerd worden gewisseld van spelers. Dit gebeurt altijd via de wisselzone waar de bank met de wisselspelers staat.