Regels om frisbee te spelen

Er zijn een aantal sporten die een frisbee als middelpunt hebben. De meest bekende in Nederland zijn Ultimate en Disc Golf. Ultimate Frisbee is de meest populaire sport van de twee. Het is een niet-contact teamsport die je zowel binnen als buiten kunt beoefenen. Het doel van dit spel is om de disc in de tegenoverliggende eindzone te passen naar een teamgenoot. Zolang een werper de disc vast heeft, mag hij of zij wel pivoteren maar niet verplaatsen. Als een pas niet toekomt bij een teamgenoot, wordt het verdedigende team de aanvallende ploeg. De grasvariant van frisbee wordt wereldwijd het meeste gespeeld. Het voornaamste verschil tussen deze sport en andere teamsporten is dat de focus ligt op de ‘Spirit of the Game’, wat betekent dat het spel zonder scheidsrechter wordt gespeeld, zelfs op internationaal niveau. Ben je benieuwd naar de officiële regels van frisbee? Op deze pagina vertellen we je alles over deze sport, van de geschiedenis tot de regels en het spelverloop!

Officiële diskgolf regels downloaden →Officiële ultimate frisbee regels downloaden →

Uitleg over frisbee:

  Familie speelt frisbee op het strand

  Geschiedenis van frisbee 

  Ultimate frisbee werd in het jaar 1968 bedacht door AJ Gator in Maplewood. Het idee voor de sport ontstond tijdens een zomerkamp. Hierna werd er een sport op Colombia High School gespeeld dat losjes gebaseerd was op het concept en zo ontstond ultimate frisbee. De eerste wedstrijden werden dus ook gehouden op deze school, vaak tussen de leerlingenraad en leden van de redactie van de schoolkrant. In het jaar 1970 werden de eerste officiële regels opgesteld voor ultimate frisbee, waarna ook de eerste officiële wedstrijd tussen twee scholen werd gespeeld. Er kon gekozen worden om een scheidsrechter aan te wijzen, maar ook om met een erecode te spelen en dus zonder scheidsrechter. Later kwam de sport ultimate frisbee ook op colleges en werd de sport steeds bekender, waardoor hij uiteindelijk ook in Europa terechtkwam.

  Frisbee spelen in de tuin

  Welke regels zijn er bij frisbee?

  Het wedstrijdverloop 

  Een wedstrijd begint met een afworp of ‘pull’ van de verdedigende ploeg vanuit hun zone. De aanvallers hebben als doel om de frisbee in de eindzone van de tegenpartij te vangen. Spelers mogen niet lopen met de frisbee in hun handen en moeten deze dus naar elkaar passen terwijl ze het veld oversteken. Een speler mag de frisbee maximaal 8 seconden vasthouden als de sport binnen wordt gespeeld en 10 seconden als de sport buiten wordt gespeeld. Die seconden worden hardop afgeteld door de directe verdediger van de speler die de disc in bezit heeft. Lichamelijk contact is bij deze sport niet toegestaan. Spelers proberen de frisbee te onderscheppen of tegen de grond of buiten het veld te slaan. Lukt dit, dan krijgt het verdedigende team de frisbee en wordt dit team de aanvaller die in de eindzone van de tegenstander probeert te scoren. Het wisselen van schijfbezit kan per punt een aantal keer gebeuren, zeker als er veel wind staat. Er kan zelfs worden gescoord met één verre worp meteen na de pull. 

  De aanval

  Het aanvallende team kan op een aantal manieren hun aanval beginnen, maar er zijn drie opstellingen die wereldwijd het meest worden gebruikt. Dit zijn de vertical stack, horizontal stack en de side stack. Een stack vormt een soort lijn van spelers van waaruit de cutters moeten vrijlopen en zich aanbieden aan de speler met de schijf, de handler. 

  De verdediging 

  Net als bij andere teamsporten kan de verdedigende ploeg gebruikmaken van persoonlijke verdedigers, zoneverdediging of een combinatie van die twee. Het doel is natuurlijk het verhinderen van een succesvolle pass van de tegenstander. De belangrijkste regel bij de verdediging is dat lichamelijk contact niet is toegestaan. Je mag een tegenstander dus absoluut niet aanraken. Daarnaast is er slechts één verdediger toegestaan binnen een straal van 3 meter. 

  Officiële regels van frisbee downloaden

  Ben je benieuwd naar de officiële regels van ultimate frisbee of discgolf? Op de website van de Nederlandse Frisbee Bond vind je het reglement! Je kunt het ook meteen hier downloaden.

  Officiële diskgolf regels downloaden →Officiële ultimate frisbee regels downloaden →

  Hoe speel je frisbee?

  Wil je graag starten met het spelen van ultimate frisbee? Kinderen kunnen al beginnen met het volgen van lessen in deze sport, aangezien het niet ingewikkeld is en niet enorm veel van je lichaam vraagt. In Nederland worden er ook veel wedstrijden georganiseerd in deze sport, dus je kunt er zeker mee aan de slag. Hieronder geven we een aantal tips voor mensen die willen beginnen met ultimate frisbee!

  1. Meld je aan bij een vereniging

   Er zijn in Nederland een hoop verenigingen te vinden voor frisbee waar jij je kunt aanmelden. Op de website van de Nederlandse Frisbee Bond vind je een overzicht van alle verenigingen in ons land, zodat je er makkelijk een bij jou in de buurt kunt vinden.

  2. Lessen nemen

   Frisbee is een teamsport, dus je kunt het niet leren zonder team. Nog een belangrijke reden om je aan te melden bij een vereniging. Ook kinderen kunnen al starten met het beoefenen van deze sport. Het is handig als je van tevoren al op de hoogte bent van de regels en het spelverloop.

  3. Wedstrijden spelen in Nederland

   Er worden in Nederland meerdere competities en toernooien georganiseerd in ultimate frisbee. De Nationale competitie voor volwassenen is verdeeld in drie seizoenen: indoor, outdoor en mixed. Zowel in het indoor en outdoor seizoen zijn er aparte competities voor open teams en dames teams. Er worden daarnaast veel toernooien gespeeld, zowel in Nederland als in het buitenland.

  Benodigdheden om frisbee te spelen 

  Wat heb je nodig om frisbee te spelen:

  • Een frisbee

  • Een team 

  • Een indoor of outdoor speelterrein 

  • Geschikte sportschoenen

  • Geschikte sportkleding

  Blonde vrouw heeft een rode frisbee in de hand

  Veelgestelde vragen bij frisbee

  Wat zijn de regels van ultimate frisbee?

  Het doel van het spel is om de frisbee in de eindzone van de tegenstander te krijgen. Lichamelijk contact is verboden, dus het verdedigende team moet de frisbee uit de lucht zien te slaan. Lukt dit, dan wisselt het schijfbezit.

  Met hoeveel spelers speel je frisbee?

  Ultimate frisbee wordt in de meeste gevallen met een team van 7 spelers gespeeld, met een reservebank met maximaal 14 spelers.

  Welke worpen gebruik je bij frisbee?

  Worpen die veel worden gebruikt zijn backhand, side-arm, knife, scoober en upside-down.