Regels om freestyleskiën te beoefenen
Freestyleskiën is een vorm van het skiën, waarbij zowel kracht en techniek als artistiek vermogen belangrijk zijn om te winnen. Het wordt ook wel stuntskiën genoemd en deze vorm van skiën draait vooral om de tricks en sprongen die je uithaalt tijdens de afdaling. Het is in principe skiën in een vrije stijl, wat de naam eigenlijk ook al aangeeft. Het freestyleskiën is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het is sinds het jaar 1988 een demonstratiesport op de Olympische Spelen en sinds het jaar 1992 is het een officiële Olympische Sport. Op deze pagina vertellen we je alles over het freestyleskiën, van de geschiedenis tot de regels van de wintersport!
Officiële freestyleskiën regels downloaden →Uitleg over freestyleskiën:
Geschiedenis van freestyleskiën
Het skiën is voor ons de meest normale zaak van de wereld en zelfs een van de meest bekende wintersporten, zowel voor professionals als amateurs. De sport bestaat echter al erg lang. Het begon in Noorwegen, zo’n 4500 tot 7000 jaar geleden. De oudste tekenen die we hebben gevonden We vonden namelijk duizenden jaren oude rotstekeningen van mensen op houten latten. In die tijd werd skiën echter niet als sport beoefend, maar meer als een manier van transport door de sneeuw. Het was dus vooral een hulpmiddel bij het jagen en het reizen. Aan het begin van de 18e eeuw richtte ook het leger van Noorwegen een ski-eenheid op. Ook hier werd de sport dus vooral gebruikt als een manier om zich sneller door het besneeuwde landschap te kunnen voortbewegen. Pas vanaf de 19e eeuw werd de skisport ook bekend bij de gewone burgers en werd het steeds meer als sport of al;s tijdverdrijf beoefend. Het freestyleskiën ontstond pas in de jaren 80 en 90 en werd pas in het jaar 1979 erkend als een officiële sport door de FIS.
Welke regels zijn er bij freestyleskiën?
De verschillende disciplines binnen het freestyleskiën
Het freestyleskiën kent een aantal verschillende disciplines die worden erkend door de FIS:
Moguls: Bij deze discipline draait alles om tijd. Freestyle skiërs moeten de afdaling zo snel en zo creatief mogelijk maken.
Aerials: Binnen deze discipline proberen atleten tijdens de sprong die ze maken vanaf een steile schans zoveel mogelijk tricks uit te voeren.
Halfpipe: Deze discipline wordt, zoals de naam natuurlijk al aangeeft, uitgevoerd in een halfpipe. Alles draait bij halfpipe om het maken van de meest spectaculaire sprong combinaties.
Dual Moguls: Bij deze discipline gaat het om een creatieve race tussen twee skiërs. Tijdens de afdaling moeten de atleten rekening houden met zowel de tijd als hun creativiteit.
Slopestyle: Slopestyle is een vorm van freestyleskiën waarbij atleten hun afdaling zo creatief en technisch mogelijk moeten maken op een parcours met een hoop obstakels.
(Freestyle) Skicross: Vier tot zes freestylers nemen het bij deze discipline tegen elkaar op in een uitgebreid parcours dat vol staat met obstakels.
Regels op de piste
Freestyleskiën wordt in de meeste gevallen uitgevoerd in een zogeheten funpark. In een funpark gelden net als op de piste bepaalde regels. Naast de algemeen erkende regels op de piste van de FIS, zijn er in een funpark extra regels van kracht. Deze regels zijn niet centraal geregeld, wat betekent dat ze wellicht verschillen per gebied. Check dus altijd goed wat de regels zijn voordat je een funpark in gaat. In de meeste gevallen worden de regels bij de ingang aangegeven.
De verplichte uitrusting bij het freestyleskiën
Bij het freestyleskiën gelden er een aantal verplichtingen op het gebied van uitrusting, zeker als je de sport serieus wil gaan beoefenen. Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale freestyle ski’s, die een stuk korter zijn dan traditionele ski’s en ook een stuk lichter. Daarnaast is het verstandig om rugbescherming te dragen bij het freestyleskiën. Het freestyleskiën brengt namelijk wat meer risico’s met zich mee dan het reguliere skiën. Ten slotte is een helm natuurlijk verplicht. In de meeste funparks is het dragen van een helm verplicht, maar ook als het niet verplicht is, raden we je aan dit altijd te doen.
Officiële regels van freestyleskiën downloaden
Ben je benieuwd naar de officiële regels van het freestyleskiën? Hier vind je het internationale reglement van deze geliefde sport.
Hoe beoefen je freestyleskiën?
Wil je graag aan de slag met freestyleskiën? Bijna alle skigebieden bieden vandaag de dag mogelijkheden voor freestyle skiërs. Een funpark is de beste plek om het freestyleskiën te beoefenen, maar deze vind je helaas niet in Nederland. Voor het beoefenen van freestyleskiën zul je dus wel naar het buitenland moeten. Hieronder geven we je een aantal tips als je wil beginnen met freestyleskiën!
Werk aan je skivaardigheden
Om goed aan de slag te gaan met freestyleskiën, is het belangrijk dat je al goed kunt skiën. Als je de basis nog niet kent, raden we je aan om deze eerst goed onder de knie te krijgen en dan pas verder te gaan naar de freestyle variant.
Zoek een geschikte plek om te oefenen
In Nederland zijn een aantal wintersporthallen waar jij jouw vaardigheden kunt trainen en zelfs lessen kunt nemen. Zo kun jij snel bijleren en zorgen dat je een goede skiër wordt die klaar is voor het freestyle werk!
Ga naar het buitenland
Ten slotte is het verstandig om echt naar het buitenland te gaan als je wil gaan freestyleskiën. Bezoek een funpark in Duitsland of Oostenrijk, of zelfs in Italië of Frankrijk.
Benodigdheden voor freestyleskiën
Wat heb je nodig om freestyleskiën uit te oefenen:
Helm
Freestyle ski’s
Rugbescherming
Skistokken
Warme skikleding
Veelgestelde vragen bij freestyleskiën
Welke onderdelen vallen onder freestyleskiën?
Onderdelen die onder het freestyleskiën vallen zijn moguls, aerials, slopestyle, halfpipe, ski cross en big air.
Hoe lang zijn freestyle ski’s?
Freestyle ski’s zijn een stuk korter dan reguliere ski’s. Gemiddeld zit de lengte van freestyle ski’s tussen de 80 en 95 centimeter.
Wat is het voordeel van kortere ski’s?
Een kortere ski heeft automatisch een kortere radius. Ze zijn daardoor uitermate geschikt voor kortere bochten. Daarnaast zijn ze geschikt voor beginners die het skiën nog moeten leren.