Regels van drafsport

Drafsport is een tak binnen de paardensport waarbij een speciaal paardenras wordt gebruikt, genaamd een draver. Deze paarden worden voor een licht karretje (sulky) van zo'n 15 tot 30 kilogram gespannen tijdens een wedstrijd drafsport. Ze mogen hierbij enkel in draf lopen, niet in galop. In dat karretje zit een bestuurder, ook wel een pikeur genoemd, die het paard aanstuurt. Hij of zij zit dus niet direct op het paard, hoewel er bepaalde wedstrijden zijn binnen de drafsport waarbij dit wel het geval is. De ideale draver heeft steil aflopende schouders, lange bovenbenen, steile achterdelen en een uitstekend kruis. Het paard begint als tweejarige mee te lopen in de draverij tot een leeftijd van zeven jaar bij merries en tien jaar bij hengsten. Daarna gebruikt men de beste paarden voor de fokkerij. Een wedstrijd binnen de drafsport wordt gereden op een ovale draversbaan van 1100 tot 4200 meter van zand of een grasbaan. Het wegdek mag niet te droog en niet te vochtig zijn. In Nederland kun je op verschillende plekken drafsport bekijken en uitvoeren.

Officiële drafsport regels downloaden →

Uitleg over drafsport:

    Draftsport met paard die rent met kar achter het paard

    Geschiedenis van drafsport

    De combinatie van paard en wagen is iets dat we al heel lang zien. De eerste combinatie stamt waarschijnlijk uit dezelfde tijd als de uitvinding van het wiel, ongeveer 6000 jaar geleden in Mesopotamië. In de tijd van de Egyptenaren, Romeinen en Grieken gebruikte men lichte strijdkarren achter snelle paarden om wedstrijden mee te houden. In tegenstelling tot de drafsport van nu ging het toentertijd om snelheid en werd er gereden met paarden in galop. Het was pas midden 18e eeuw toen de eerste drafpaarden werden gefokt. Het meest bekende ras hiervan is de orlovdraver die afkomstig is uit de fokkerij van de Russische graaf Aleksej Grigorjevitsj Orlov. Andere dravers zijn afkomstig uit Franse, Engelse en Amerikaanse fokkerijen uit die tijd. In 1825 werd de eerste vereniging voor drafsport opgericht in New York en halverwege de 19e eeuw werden de eerste draverijen in Europa gehouden. Hier wordt voornamelijk met Franse en Amerikaanse dravers gefokt. Vandaag de dag is de drafsport populair in Scandinavische landen, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Rusland en Nederland.

    Welke regels zijn er bij drafsport?

    Geen doping en andere medicijnen

    De paarden moeten altijd vrij zijn van doping en andere medicatie in de weken voordat een race van start gaat. Bij dergelijke wedstrijden is altijd een dierenarts aanwezig om eventueel te testen hierop.

    Lengte van de baan voor drafsport

    Drafsport wordt uitgevoerd op een speciale baan van zand of gras. Deze baan is ovaal en kan een lengte hebben van 1100 meter tot 4200 meter. Het wegdek mag niet te vochtig maar ook zeker niet te droog zijn. Er zijn eveneens banen van kunststof beschikbaar voor de drafsport. In Nederland zijn drie drafbanen te vinden met een laag van zand/grind: in Wolvega, Den Haag en Alkmaar. Ook zijn er zes recreatieve banen te vinden in Aduard, Eenrum, Joure, Emmeloord, Leek en Hilversum.

    Regels voor pikeur tijdens race

    De bestuurder van het karretje, de pikeur, mag het paard niet aansturen door te schreeuwen. Hij of zij moet bij het hanteren van de zweep binnen bepaalde grenzen blijven en hij mag concurrenten niet hinderen. Hier wordt goed op gelet.

    Officiële regels van drafsport downloaden

    Er zijn allerlei regels die momenteel gelden binnen de drafsport. Via deze link lees en download je de actuele regels voor de drafsport.

    Officiële drafsport regels downloaden →

    Hoe voer je drafsport uit?

    Een race binnen de drafsport bestaat uit een start, de race zelf en de finish. De winnaar is het paard dat als eerste de finish bereikt.

    1. Start van een race

      De start van een race kan vliegend beginnen; achter een auto. Dit wordt ook wel de autostart genoemd. Alle deelnemers hebben gebaseerd op het startnummer een afgesproken plek. Ook kan een race met een lijnstart of bandenstart beginnen. Hierbij starten de paarden uit meerdere startvakken waarbij er een elastieken lijn over de baan is gespannen. Wanneer die lijn gevallen is, kan de race beginnen.

      Officiële regels downloaden →
    2. De race zelf

      Na de start moet de pikeur steeds op de naleving van de juiste gang letten. Het paard mag namelijk niet in galop gaan, maar constant in draf blijven. De race wordt in draf voortgezet.

    3. De finish

      Uiteindelijk wint het duo (pikeur en paard) dat als eerste over de finishlijn is zonder diskwalificatie. Het kan voorkomen dat er slechts een neuslengte verschil tussen de nummer een en de nummer twee te zien is. In dat geval moet er naar de finishfoto gekeken worden.

    Benodigdheden voor drafsport

    Wat heb je nodig om drafsport te spelen/uit te oefenen:

    • Voor het paard: tuig, een open toom, een draftrens, bandages, drafsport bitten, zadeldekken en bontjes, strijklappen, oogkleppen;

    • Lichtgewicht sulky van 15 tot 30 kilogram en met rubberen banden;

    • Speciale rijkleding: pikeurs dragen kleding in de kleuren van hun stallen;

    • Een goede valhelm;

    • Een zweep.

    Draftsport met twee paarden die tegen elkaar rennen

    Veelgestelde vragen bij drafsport

    Kun je wedden op drafsport?

    Ja, drafsport is een van de weinige sporten in Nederland waarop je commercieel kunt wedden. Dit kun je online doen, maar ook op wedlocaties of direct op de drafbanen zelf.

    Hoe hard kan een draver rennen?

    Dravers zijn echte sportieve atleten. Ze zijn gefokt om met ongeveer 50 kilometer per uur en met een sulky erachter te rennen. Daarnaast zijn dravers slim, eerlijk en heel leergierig.

    Maakt het gewicht van de pikeur uit voor de race?

    Nee, het gewicht van een pikeur maakt niet uit. Het paard trekt een lichtgewicht karretje achter zich aan en als het paard eenmaal in beweging is, merkt hij niet veel van het gewicht van de pikeur.

    Wanneer is er sprake van een valse start in de drafsport?

    Als een rijder de elastieken band te vroeg doorbreekt, is er sprake van een valse start. Dat is ook zo wanneer de paarden niet vanaf de juiste plek starten en wanneer er incidenten zijn, zoals een valpartij. De deelnemers moeten opnieuw beginnen en de rijder die voor een valse start heeft gezorgd, krijgt strafpunten.