Regels om biatlon te spelen

Biatlon is een sport waarbij deelnemers al langlaufend een bepaald parcours af moeten leggen. Onderweg moeten zij stoppen om zowel liggend als staand met een geweer te schieten op schietschijven. Wordt zo'n schietschijf gemist? Dan krijgt de deelnemer een tijdstraf of moet hij of zij een extra ronde langlaufen. Om deel te nemen aan biatlon moet je naast een goede conditie over kracht, concentratie, snelheid en uithoudingsvermogen beschikken. Ook is het van belang om precies te zijn, aangezien je moet schieten op doelen. Het geweer dat meegenomen wordt op de langlauftocht weegt minstens 3,5 kilo en wordt op de rug gedragen. Het is de bedoeling dat er onderweg vijf schijven worden geraakt die op een afstand van 50 meter te vinden zijn. Er zijn verschillende wedstrijdformules beschikbaar voor biatlon: de individuele proef, de sprint, de achtervolging, de massastart en de estafette (ook wel aflossing genoemd).

Officiële biatlon regels downloaden →

Uitleg over biatlon:

    Mannelijke biatleet  schiet met geweer

    Geschiedenis van biatlon

    Biatlon bestaat al heel wat jaar. De sport is in de 18e eeuw ontstaan tijdens oefeningen van soldaten in Noorwegen. Uit Noorse grotschilderingen blijkt echter dat de mens al meer dan 5000 jaar geleden gebruik maakte van ski's als hulpmiddel bij de jacht op wilde dieren. Er is een afbeelding uit 1050 waarop een man op ski's met een pijl en boog in zijn handen te zien is. We kunnen dus wel stellen dat de geschiedenis van biatlon tot die tijd teruggaat. In de 18e, 19e en zelfs 20e eeuw werd biatlon vooral uitgevoerd als militaire oefening in landen als Noorwegen en Rusland.

    Het was pas in 1954 dat het Internationaal Olympisch Comité de sport als volwaardig erkende. Dat leidde tot de eerste wereldkampioenschappen in Saalfelden in Oostenrijk in 1958. In 1960 werd biatlon een officiële Olympische sport. Tot 1981 was de sport alleen voor mannen bedoeld; in dat jaar vond de eerste internationale wedstrijd voor vrouwen plaats in Tsjecho-Slowakije. Sinds 1992 is de sport ook een officiële olympische discipline voor vrouwen. Tegenwoordig is biatlon een populaire wintersport en is het in Duitsland na voetbal en Formule 1 zelfs de populairste TV-sport.

    Vrouwelijk biatleet

    Welke regels zijn er bij biatlon?

    Keuze van skistijl is vrij

    Voor het langlaufen zelf mag de deelnemer zelf kiezen hoe hij of zij beweegt. In de praktijk betekent dit vaak dat de sporters voor de vrije stijl of het skaten gaan. Dit is vaak de snelste manier om naar voren te bewegen en dus tempo te maken.

    Het geweer moet minstens 3,5 kilo zijn

    Het geweer waarmee tijdens het langlaufen geschoten moet worden, moet op de rug worden gedragen. Het gewicht van het geweer is minstens 3,5 kilo en maximaal 4,5 kilo zodat het lichtgewicht blijft. Voordat de wedstrijd begint, worden de geweren gecontroleerd om zo de veiligheid te garanderen.

    Er moeten vijf schietschijven worden geraakt

    Op het parcours moeten er vijf schietschijven worden geraakt die op een afstand van 50 meter te vinden zijn. Deze moeten zowel liggend als staand worden geraakt.

    Officiële regels van biatlon downloaden

    Nieuwsgierig naar meer regels van de biatlon? Op deze website kun je meer regels bekijken en downloaden.

    Officiële biatlon regels downloaden →

    Fasen bij biatlon

    Biatlon bestaat uit verschillende soorten wedstrijden voor diverse leeftijdsgroepen en prestatieniveaus. Hierbij zijn er ook nog eens verschillende principes die in ieder geval wel allemaal over hetzelfde basisprincipe beschikken: een combinatie van langlaufen en schieten. Hieronder leggen we de verschillende disciplines met de bijbehorende stappen uit.

    1. Individuele proef

      Dit is de standaard discipline waarbij deelnemers afzonderlijk van elkaar starten en vier keer moeten schieten (staand, liggend, staand liggend). Mannen leggen bij de individuele proef 20 kilometer af; vrouwen 15 kilometer. Voor iedere schietschijf die ze missen, wordt een minuut tijdstraf gerekend.

    2. Sprint

      Bij de sprint is de afstand voor zowel de mannen als voor de vrouwen de helft van de individuele proef: 10 kilometer en 7,5 kilometer. Bij de sprint wordt twee keer geschoten (liggend en staand). Mis je een schietschijf dan wordt er geen tijdstraf gerekend, maar een strafronde van 150 meter extra langlaufen. Na een sprint volgt vaak een achtervolging.

    3. Achtervolging

      Bij een achtervolging, ook wel jachtrace genoemd, starten de sporters in de volgorde van de uitslag van de vorige proef (meestal een sprint). Dat betekent dat de winnaar van die proef als eerste mag starten. In de achtervolging moeten mannen 12,5 kilometer afleggen en vrouwen 10 kilometer. Er moet vier keer worden geschoten (liggend, staand, liggend, staand). Mis je een schietschijf? Dan moeten er strafrondjes gelopen worden.

    4. Massastart

      Bij de massastart starten alle deelnemers tegelijk. Om het geheel veilig te houden, doet er een maximaal aantal sporters mee. Bij de wereldbeker zijn dat er bijvoorbeeld 30 tegelijk. Mannen moeten 15 kilometer afleggen en vrouwen 12,5 kilometer. Ook hier moet er vier keer worden geschoten (liggend, liggend, staand, staand). Voor iedere schietschijf die niet raak, moet er een strafronde gelopen worden.

    5. Aflossing

      Tijdens de aflossing doen er teams van vier biatleten mee. Alle eerste spelers van ieder team starten op precies hetzelfde moment. Vervolgens wordt er op basis van estafette een wedstrijd gespeeld, waarbij de aflossing gebeurt door de volgende speler aan te tikken in een speciaal daarvoor bedoeld gebied. Iedere mannelijke speler legt 7,5 kilometer af en iedere vrouwelijke speler 6 kilometer. Er moet twee keer geschoten worden (staand). Mist een deelnemer een schietschijf? Dan moet er een strafronde worden gedaan.

    Benodigdheden om biatlon te beoefenen

    Wat heb je nodig om biatlon te spelen/uit te oefenen:

    • Een speciaal pak voor biatlon

    • Juiste skibril

    • Warme handschoenen en een muts

    • Ski's en skistokken voor langlaufen

    • Passende ski-/langlaufschoenen

    • Een geweer met wapenvergunning

    • Draagsysteem voor het geweer met munitie

    Vrouwelijk biatleet toont geweer

    Veelgestelde vragen bij biatlon

    In welk seizoen wordt biatlon gespeeld?

    Biatlon is een winterse sport. De sport moet namelijk al langlaufend worden gedaan. Daarom wordt biatlon in de winter of in ieder geval op een winterse bestemming gespeeld.

    Welke bestemmingen zijn populair voor een cursus biatlon?

    Er zijn genoeg skigebieden in de Alpen waar je terecht kunt voor een cursus of training van biatlon. Denk aan de regio Seefeld in Oostenrijk, evenals Engadin in Zwitserland. De Dolomieten in Italië zijn ook een goede basis; daar vind je 1300 kilometer aan loipes.

    Waar komt de term 'biatlon' vandaan?

    Van oorsprong is biatlon een Grieks woord. Het betekent 'tweestrijd', iets dat goed past bij de sport, omdat er twee disciplines worden beoefend, namelijk langlaufen en schieten.

    Hoe vaak moet een deelnemer schieten in de biatlon?

    Het maakt niet uit welke discipline er uitgevoerd wordt; in alle disciplines moeten er vijf doelen geraakt worden.

    Wat is het grootste verschil tussen biatlon en langlaufen?

    Het grootste verschil tussen biatlon en langlaufen is dat je bij biatlon moet schieten met een geweer en bij langlaufen niet.